Reacties voor: Radboudumc: ‘Apple’s HealthKit niet gevaarlijk, maar goed’

Is Apple als grote zorgverzamelaar dankzij Health en HealthKit gevaarlijk? Lucien Engelen van het Radboud UMC in Nijmegen zegt van niet.
Bart Breij -

Reacties: 19 reacties

  1. Erg tof interview. Verder is een speler die het bieden van een ervaring als verdienmodel heeft een stuk geruststellender dan een speler die gebruikersgegevens als verdienmodel heeft (ik noem geen namen :p).

    Update: laat staan een bedrijf dat diefstal als verdienmodel heeft

  2. Ik zou er niet alles in willen hebben. Metingen die eventueel via de iwatch gemeten worden is prima. Maar gegevens van mijn arts of eventueel ziekenhuis, fysio bezoeken. Nope, dat zou ik te ver vinden gaan!!

  3. Poen poen poen…is het enige waarom het draait.

  4. @Ger: Voor niets gaat de zon op. We leven niet in een communistisch land.

  5. Zou er geen problemen mee hebben hoor. Als zij me eerder kunnen helpen omdat er uit gegevens blijkt dat er iets niet goed is bij me: dikke prima!

    Kan mij het nou schelen dat een ander weet hoe hoog/laag mijn hartslag is, gewicht etc.
    Er zijn mensen die overal privacy om roepen en bepaalde technologische vooruitgang steeds blokkeren. Persoonlijk vind ik dat af en toe wel gezeur, steeds het gezeur van als als als als. Maar goed, dat zullen we wel blijven houden.
    Ieder zijn mening.

  6. Ieder heeft zeker zijn eigen mening!

    Ik twijfel namelijk sterk aan dit soort verhalen.
    Misschien zie ik te veel risico’s, maar deze gegevens worden nu naar zorgverleners gestuurd, wanneer worden ze naar zorgverzekeraars gestuurd? Met andere woorden, wanneer wordt mijn premie bepaald aan de hand van deze gegevens?
    Dit scenario komt zeker dichterbij en is denk ik onwenselijk.

    De opmerking dat het beter bij een grote speler kan liggen dan bij een cowboy gaat volgens mij voornamelijk over de kans dat de gegevens zomaar op straat komen te liggen. Daarin ben ik het wel met Engelen eens.

    Als ze echter over een paar jaar (waarin deze ontwikkelingen natuurlijk niet stil staan) toch de stap maken naar het breder vermarkten van deze data dan denk ik dat we de poppen aan het dansen hebben…

  7. En wat is daar dan mis mee! Waarom betaal ik teveel voor iemand die kiest om te roken, kiest om veel te veel te eten en zuipen??

    Waarom betaal ik net zoveel als die persoon terwijl ik wel om mijn gezondheid denk en die persoon niet??
    Zo snel mogelijk invoeren graag!

  8. Origineel geplaatst door Daejji
    Kan mij het nou schelen dat een ander weet hoe hoog/laag mijn hartslag is, gewicht etc.

    Nou dat kan je waarschijnlijk wel schelen als je verzekeringsmaatschappij je een hogere premie laat betalen of je gaat weren uit bepaalde producten bv hypotheek.

    Maar dat zullen ze niet uit deze App’s halen, want dat hoort al bij de standaard vragen en medisch onderzoek als je bv een hoge hypotheek af wilt gaan sluiten.

  9. Origineel geplaatst door Tja
    Ieder heeft zeker zijn eigen mening!Ik twijfel namelijk sterk aan dit soort verhalen.
    Misschien zie ik te veel risico’s, maar deze gegevens worden nu naar zorgverleners gestuurd, wanneer worden ze naar zorgverzekeraars gestuurd? Met andere woorden, wanneer wordt mijn premie bepaald aan de hand van deze gegevens?
    Dit scenario komt zeker dichterbij en is denk ik onwenselijk.De opmerking dat het beter bij een grote speler kan liggen dan bij een cowboy gaat volgens mij voornamelijk over de kans dat de gegevens zomaar op straat komen te liggen. Daarin ben ik het wel met Engelen eens. Als ze echter over een paar jaar (waarin deze ontwikkelingen natuurlijk niet stil staan) toch de stap maken naar het breder vermarkten van deze data dan denk ik dat we de poppen aan het dansen hebben…

    Dat de data verzamelt wordt betekent nog niet dat een verzekeraar er toegang tot krijgt. Het is simpelweg bij wet verboden om op basis van data premies te bepalen in de zorg. Dus: geen zorgen over je premie.

  10. Kijk de laatste tegenlicht docu over de gezondheidszorg maar eens.

    Daar volgen ze hem.

    Een echte innovator!

  11. Dat mijn data gebruikt wordt door de doktoren en artsen prima daar heb ik geen problemen mee maar wat met de zorgverzekeraars?

    Dat baart me zorgen.

  12. @Rob: Dank voor de tip

  13. Origineel geplaatst door Hordu
    Dat de data verzamelt wordt betekent nog niet dat een verzekeraar er toegang tot krijgt. Het is simpelweg bij wet verboden om op basis van data premies te bepalen in de zorg. Dus: geen zorgen over je premie.

    Thans. Dat de data verzameld wordt, kan ook betekenen dat deze bij een wetswijziging plotseling wel geraadpleegd kan worden. Daarnaast mogen best vraagtekens geplaatst worden bij het delen van deze gegevens. Het is niet zo alsof gegevens tegenwoordig in veilige handen zijn, zeker niet bij overheidsinstanties. Juist ook bij ziekenhuizen gaat er nog genoeg mis.

  14. Google verdient aan jouw data, Apple niet. Bij wie zou je data veiliger zijn?

  15. Origineel geplaatst door Hordu
    Dat de data verzamelt wordt betekent nog niet dat een verzekeraar er toegang tot krijgt. Het is simpelweg bij wet verboden om op basis van data premies te bepalen in de zorg. Dus: geen zorgen over je premie.

    Nu hoeven we ons er nog geen zorgen om maken, maar hoe zit dat over een paar jaar?

    Het idee is super maar beangstigd mij wel.

  16. Dat er mensen zijn die vinden dat anderen geen zorgen mogen maken, omdat dat hun mening hun, daar maak ik me extreem druk over. Bemoei je met jezelf en laat de rest zich druk maken over hun eigen privacy. Daar heeft iedereen recht op en als ze daarbij zich zorgen maken over hun data welke richting zorgverzekeraars gaan dan geef ik ze daarover groot gelijk want dat is persoonlijke data. En persoonlijke data dient ten allen tijde beschermd te worden. Er is niet voor niets een privacywetgeving!

  17. @alex: Ik zeg toch ook nergens dat iedereen VERPLICHT een iPhone moet kopen om die data door te geven.
    Niemand is ook maar verplicht de app te gebruiken.
    Zoals je nu na al die jaren ook niet door de overheid verplicht bent om überhaupt een mobiele telefoon te hebben.

    En lees volgende keer ff wat beter.
    Ik zei duidelijk: Ieder zijn mening!!!

    Ik bemoei me met mezelf en geef MIJN mening. Mag dat? Ja?? Dank je.
    Ook de mensen die het wel mee vinden vallen met privacy hebben een mening..net als jij. En ook ik geef mijn mening..net als jij.

    Ik zeg toch nergens dat onze gegevens op straat moeten komen te liggen?

  18. Ik vind deze vooruitgang geweldig!

    Het belangrijkste blijft dat JIJ bepaald wie deze informatie krijgt. Als ik het goed begrijp heb je in dit geval van de healthkit nog alle controle over wie welke informatie krijgt.

    Daarmee zie ik geen problemen.

  19. @Kallt: Voor een wetswijziging is een democratisch besluit nodig denk ik, we zijn er dus zélf, kwestie van de juiste volksvertegenwoordigers kiezen 😉

    @Tja: Enig idee waar de rekeningen van je dokter, ziekenhuis en apotheek NU naar toe gaan ? 😉

    @orlam: kan ik mij goed voorstellen. Is zéker ook iets om op te blijven letten. Mijn punt is juist dat we beter snel op grote schaal door partijen die én een belang hebben bij transparatie én een verdienmodel hebben. Ik heb al te veel ‘cowboys’ gezien.

    @Martin: DAT is ook precies óns punt : JIJ bepaald wie wat met jouw data doet. Daarom zijn wij nu Hereismydata™ aan het opzetten waarin we onder andere met Apple/Epic samenwerken. Daarin bepaald de burger/patient zélf met wie hij wát deelt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.