Reacties voor: Proef NL-Alert op maandag 4 februari niet op iPhone

NL-Alert gaat op maandag 4 februari een test uitvoeren voor alle Nederlanders. Helaas worden de iPhone en Nokia Lumia niet bereikt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 34 reacties

  1. Hmm, volgens mij bevat de meest recente update van iOS, namelijk iOS 6.1 juist wél ondersteuning voor Cellbroadcasting.

    Of hebben ze dat er uiteindelijk toch uitgelaten, in de beta’s ben ik namelijk wel verwijzingen ervan tegen gekomen.

    hmmm…..?!?

  2. Hoe lomp is dat, promoot je je product waarvan bijna de helft van heel nederland ‘m niet kan gebruiken…

  3. Ach, zitten we nou echt op zo’n dienst te wachten. Ik ben NL Alert liever kwijt dan rijk. En wie gaat er nou weer zo’n oude techniek gebruiken…

  4. Origineel geplaatst door Suthana
    Hoe lomp is dat, promoot je je product waarvan bijna de helft van heel nederland ‘m niet kan gebruiken…

    Hoe lomp is dat? Een reactie plaatsen waarvan je inhoud niet klopt en dan een ander afkraken. Nederland Veilig kan er niks aan doen dat cellbroadcast niet op een iPhone werkt. Daarom hebben ze er ook een app voor ontwikkeld.

  5. Ik ben blij dat cellbroadcasting niet wordt ondersteund door moderne telefoons. Vroeger kreeg je er vaak ook ongewenste info over, van de netwerkbeheerder.

    Sms werkt op zich prima toch?
    Werkt ook goed voor de politie.

  6. Laat ze een app met push maken. Klaar.
    Ik vind het duidelijk genoeg.

  7. Wanneer is nou het netwerk overbelast?
    Met jaar wisseling?

  8. sommige Iphone gebruikers ook he!
    Ze roepen soms zonder goed te lezen waarover het gaat, en/of geen verstand van hebben, en dan nog roepen alsof Iphone een heilig iets is.

  9. Origineel geplaatst door Roel
    Hoe lomp is dat? Een reactie plaatsen waarvan je inhoud niet klopt en dan een ander afkraken. Nederland Veilig kan er niks aan doen dat cellbroadcast niet op een iPhone werkt. Daarom hebben ze er ook een app voor ontwikkeld.

    Jij weet er alles vanaf toch…

    Waarom komt NL-Alert niet als app uit?
    Een app voldoet niet aan de belangrijkste eigenschappen van NL-Alert Een een app werkt namelijk niet als het netwerk overbelast is. Juist bij noodsituaties kan dat voorkomen. NL-Alert werkt wel als het netwerk overbelast is, doordat NL-Alert werkt op een wijze die vergelijkbaar is met een radiosignaal. Daarnaast is NL-Alert anoniem waardoor de privacy van burgers niet in het geding is.”
    Bron

    Edit: Nutteloos bericht gezien JP al gereageerd heeft. Ik snap de caching op iPhoneclub echt totaal niet. Opeens verschijnen 6 reacties, terwijl die er niet waren bij het openen van het artikel. Website reageert ook al tijden traag (forum niet!), wat is er toch aan de hand…

  10. Het aparte vond ok dat in de radio spot van nl alert er een iPhone geluidje gebruikt wordt ………

  11. Juiste keuze dus om cell broadcasting te gebruiken als bijna de helft van de telefoons in NL het niet ondersteunen. Kunnen ze niet en cell broadcasting en push via een app doen?! Dan is je dekking een stuk groter.

  12. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
    @Borgqueenx: Cellbroadcasting heeft als voordeel dat het niet via sms werkt en daardoor ook werkt als het gsm-netwerk overbelast is.

    Daarnaast heeft het als voordeel, dat het bericht naar alle aangesloten mobiele telefoons binnen bereik van de mast wordt gestuurd, waardoor er dus niet eerst hoeft te worden gekeken wie er eventueel allemaal aangemeld zijn op een mast en naar al die individuele nummers een sms moet worden gestuurd. Je nummer blijft dus anoniem in die zin en dit werkt ook veel sneller.

    Dat de helft van de telefoons het niet MEER ondersteunt, is een beetje evolutie. Vroeger was dit een standaard-feature, maar omdat geen enkele dienst dit gebruikte, hebben bepaalde merken telefoons (waaronder Apple) de techniek eruit gehaald.

    Voor mensen die bang zijn voor SPAM: alleen de operator kan deze berichten ‘erop’ zetten. Daarnaast moet je je specifiek aanmelden voor een bepaald kanaal aan berichten, elk kanaal heeft een nummer. Die van NL Alert is bijv. 919.

    De andere reactie over dat er een App zou zijn, waarschijnlijk heeft deze persoon een Sony (Ericsson) telefoon gezien. Deze fabrikant heeft er (in de NL firmware) inderdaad een apart icoon/app voor met de naam ‘Burgeralarmen’. Deze is door/voor de NL overheid ontwikkeld, maar is niet meer dan een mooie schil om cell-broadcasting kanaal 919 heen.

  13. Origineel geplaatst door remko
    Juiste keuze dus om cell broadcasting te gebruiken als bijna de helft van de telefoons in NL het niet ondersteunen. Kunnen ze niet en cell broadcasting en push via een app doen?! Dan is je dekking een stuk groter.

    Ik ga er vanuit dat je door de caching de andere reacties even gemist hebt…
    Maar dan ook een vraag: waarom werkt cell broadcasting nog wel als het netwerk overbelast is?

  14. Origineel geplaatst door Arie
    Maar dan ook een vraag: waarom werkt cell broadcasting nog wel als het netwerk overbelast is?

    Antwoord op je vraag: omdat het een heel andere techniek is. Er is geen end-to-end verbinding nodig met allerlei datacenters oid. Er wordt door de operator een speciaal berichtje naar een mast gestuurd met de cell broadcast-tekst. Deze mast stuurt dat bericht gewoon direct uit naar alle telefoons die geregistreerd zijn op die mast. Kijk, het is eigenlijk ook nooit zozeer een mast die overbelast raakt. Bij een noodgeval (of met oud en nieuw) zijn er vaak niet opeens veel meer mensen in jouw wijk, maar toch werkt je telefoon niet meer goed.
    Dus, bij een noodgeval is de mast op zich wel bereikbaar en verbonden en deze kan dus nog wel een simpel berichtje uitzenden.
    Het zijn juist de systemen achter de mast (om een echt gesprek op te zetten) die overbelast raken. Dus als het noodlijntje van de grote centrales naar de masten nog maar werkt, kan zo’n broadcast bericht prima.

  15. @RvD: Dank je wel voor de uitleg! Dan is het mij helemaal duidelijk!

  16. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
    @Borgqueenx: Cellbroadcasting heeft als voordeel dat het niet via sms werkt en daardoor ook werkt als het gsm-netwerk overbelast is.

    Jaaa ik lees het wel hoor. Maar datdoet het niet op de iphone dus dan maar een app. Prima genoeg en je bereikt er veel meer mensen opeens die die app geinstalleert hebben

  17. @Borgqueenx: Nouja, die bereik je dus niet. Ik ben het wel met je eens dat het beter is dan niets (als het mislukt heb je het in ieder geval geprobeerd), maar als ik het goed begrijp is met met Apple bezig een oplossing te vinden.

  18. Ik snap niet echt waarom er zo’n ophef is over overbelasting van het netwerk. Want bijna de helft ontvangt het bericht zoiezo niet.

    Waarom wordt er geen combinatie gemaakt van alle beschikbare mogelijkheden zoals broadcasting, email,sms,push? Het gaat om informatie verschaffen, en niet levensbedreigend iets. Want als dat zo is dan blijkt dit systeem al lang te falen.

    Ik ben van mening dat als je een dienst lanceert wat zo belangrijk blijkt te zijn… dat iedereen hier dan ook gebruik van moet kunnen maken. Zelfs al zou de iphone het ondersteunen, dan nog heeft niet iedereen die update.

    En is dit niet heel erg spam gevoelig? Ik kan mij voorstellen dat het leuk is voor hackers om zulke berichten te verspreiden.

    Vraag: waar wordt die broadcasting uitgezonden?

  19. Zeg t er even bij op de tv reclame nee dat doen ze dan niet echt weer Nederland op zn smalst of licht het gewoon aan Iphone zelf

  20. Origineel geplaatst door shark
    Ik snap niet echt waarom er zo’n ophef is over overbelasting van het netwerk. Want bijna de helft ontvangt het bericht zoiezo niet.Waarom wordt er geen combinatie gemaakt van alle beschikbare mogelijkheden zoals broadcasting, email,sms,push? Het gaat om informatie verschaffen, en niet levensbedreigend

    Ik wil je aanraden je iets meer erin te verdiepen, vooral in de achtergronden. Voor een sms-bericht zijn telefoonnummers nodig van mensen en dan afstemming met de centrale systemen van de operators om te bepalen wie in welke cel is. E-mail idem dito, moet de overheid van iedereen het mailadres vragen hiervoor? En hoe moeten ze weten waar je bent? Thuis, op het werk, op visite bij tante Truus? Dus wanneer moeten ze welk mailtje sturen?
    Het is een aanvulling op de bestaande methodes: sirene, geluidswagens, radio en tv.
    De overheid is actief in overleg met alle telefoonfabrikanten om hier ondersteuning voor te krijgen – overigens is de techniek juist helemaal niet nieuw(!).
    Dus als je gewoon zorgt dat je een radio op batterijen, afgestemd op de noodzender hebt en zorgt dat je de sirene kunt horen, heb je niks om je zorgen over te maken. Veel telefoons hebben sowieso ook wel een FM-radio.

  21. @RvD: Hoewel ik het met je eens ben toch even twee vragen/opmerkingen.
    1. Op zich heb ik wel eens meegemaakt dat de politie een SMS stuurde dat ik in de buurt van een moord was geweest. Dat lijkt er dus op te duiden dat die informatie in principe beschikbaar is. Dat gezegd hebbende lijkt het me niet iets wat je makkelijk live kan doen op een (over)belast netwerk.

    2. Een app met pushnotificatie op basis van locatie lijkt een aantal van de door jou genoemde problemen te ondervangen. Als het netwerk het nog houdt heb je wel een tweede optie (of eigenlijk: vierde). Of mis ik daar iets?

  22. Het enige probleem is dat, wanneer het netwerk overbelast is en wat dus vaak gebeurt bij een ramp, het kan gebeuren dat de sms er niet door komt!@tijn:

  23. Origineel geplaatst door RvD
    Voor een sms-bericht zijn telefoonnummers nodig van mensen en dan afstemming met de centrale systemen van de operators om te bepalen wie in welke cel is.

    En hoe werkt het dan wanneer ik naar het buitenland ga en een welkomstbericht krijg van die provider? Dan hebben ze mijn telefoonnummer toch ook niet? Locatie bepalen is idd wel een issue.

  24. Handig dat je zo lang aan een systeem werkt dat als t uitkomt het alleen op apparaten van 5 jaar en ouder werkt hahahahaha

  25. Handig dat je zo lang aan een systeem werkt dat als t uitkomt het alleen op apparaten van 5 jaar en ouder werkt ha ha ha

  26. Ik vind het wel fijn dat er nu zo een app is want ,laten we eerlijk zijn mensen, de regering helpt ons niet meer zoals vroeger. Dus moeten we zelf op ons zelf en ons gezin en familie letten. Nu nog de taak voor de hoge heren om ervoor te zorgen dat als er iets is dat het goed begeleid wordt.

  27. Zou het bericht dan niet per email verstuurt kunnen worden? Je heeft het om nood gevallen. !

  28. Cell Broadcast blijkt wel te werken en dus ook NL-Alert, alleen je moet het aanzetten met een code.

    5005*”’CB”’# enable cell broadcast messages

    Heb het niet kunnen proberen aangezien ik de ”’CB”’ niet in krijg.

  29. iPhone niet heilig?? Hoezo??

  30. @kakoener:
    Kans is groot dat in geval van calamiteit juist dan het netwerk overbelast is

  31. @michel:

    http://www.hackint0sh.org/general-127/phone-app-special-codes-50366.htm

    “If the code contains letters, it means press the corresponding number once for each letter.”

    22 dus…

  32. Als de wereld vergaat wil ik het nieteens weten…. 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.