Reacties voor: Portretfoto’s maken met de iPhone

Met de iPhone kun je prachtige portretfoto's maken. Dat blijkt uit een lijstje van 10 foto's van mensen, gemaakt met de iPhone.
Lees het complete artikel → Portretfoto’s maken met de iPhone
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 23 reacties

  1. Zo mooi is de linker foto niet zie de onnatuurlijke bleke huid van de mannen.

    Je kan met de iphone 4 betere fotos maken dan de 3gs.
    Maar laten wij het vooral moet overdrijven met een camera vanaf 150 euro maak je echt 6x beter foto`s als ik dan nog de beschikking zou hebben om de foto met filters te bewerken is deze wel 10x beter

    Het gaat niet alleen om de MEGA pixel maar ook om de kwaliteit van de geslepen lens ect..

  2. Mensen met oog voor schoonheid dus

  3. Origineel geplaatst door zimmie
    Zo mooi is de linker foto niet zie de onnatuurlijke bleke huid van de mannen.Je kan met de iphone 4 betere fotos maken dan de 3gs. Maar laten wij het vooral moet overdrijven met een camera vanaf 150 euro maak je echt 6x beter foto`s als ik dan nog de beschikking zou hebben om de foto met filters te bewerken is deze wel 10x beterHet gaat niet alleen om de MEGA pixel maar ook om de kwaliteit van de geslepen lens ect..

    Dat effect hebben ze dus zelf gecreëerd.
    Maar wat je zegt klopt wel. Al hebben wij ook ooit een test gedaan met een goede fotograaf die knipte een foto met een DSLR en een Compact modelletje van Sony. En daarin zag je (op het nawerk na) de foto’s van de compact camera net zo mooi was als die van een DSLR.

    Het ligt er echt aan wie er achter zit.

  4. Panorma gemaakt met de iPhone4
    Omdat het door een andere app is bewerkt is de kwaliteit wat lager maar nog steeds goed..
    http://twitpic.com/2ep87u

    De iPhone4 maakt schitterende foto’s, en met wat juiste belichting van de zon of lamp is de kwaliteit perfect..
    Auto-focus is zeer handig en kan je echt wel gedetailleerde foto’s laten maken.

  5. Het is niet de camera die de foto maakt. Jij maakt de foto.

  6. Oaw, wat een technisch geleuter. Het is de sfeer die bepaald of een foto geslaagd is. Als een onscherpe lens en vervreemde kleuren bijdraagt aan zeggingskracht dan is de foto geslaagd. Juist in portret- en modefotografie is de fotograaf op zoek naar verhoging van de sfeer. Alle truuken mogen daarbij uit de kast worden gehaald. Ben je op zoek naar technisch perfecte foto’s dan moet je met een technische camera gaan werken en reclamefoto’s voor de supermarkt schieten.

    Deze iPhonefoto’s bewijzen maar eens te meer dat de fotograaf de foto maakt, niet de camera. De link verwijst naar tien prachtige foto’s.

    Ik vind het zelf wel jammer dat je niet in RAW kunt fotograferen met een iPhone, maar dat zal wel met opslagcapaciteit en snelheid te maken hebben. De sfeer echter van iPhonegraphie (nieuw woord!) doet erg denken aan lomographie. Prachtige foto’s die met een plastic speelgoedcamera zijn gemaakt. Lomographie is zelfs een hele cult geworden.

  7. Je kan toch zelfportretten maken via een spiegel voor de wedstrijd.
    Als beroepsfotograaf vind ik juist de inperfectie van de iphone foto’s zo mooi, maar met de 4G gaat dat echter steeds meer verdwijnen.

    http://www.flickr.com/photos/iphonegrapher/3828902141/

  8. Origineel geplaatst door hans
    Als beroepsfotograaf vind ik juist de inperfectie van de iphone foto’s zo mooi, maar met de 4G gaat dat echter steeds meer verdwijnen.

    Klopt niet helemaal hoor. Genoeg programma’s om imperfectie in je foto’s in te bouwen. Kijk maar naar hipstamatic. Niet voor niets momenteel de coolste fotografie app.

  9. http://www.fstoppers.com/iphone

    Ik denk dat deze site goed laat zien hoe mooi je kan fotograferen met een iPhone 3GS

  10. @mapmap: Vind zelf hipstamatic erg voorspelbaar, probeer een eigen combinatie van appjes.

  11. Dit artikel lijkt een poging om de iPhone zodanig op te waarderen dat deze telefoon ook nog eens als vervanging kan dienen voor een goeie spiegelreflex. Een poging die bij voorbaar mislukt is.

    Natuurlijk kun je ‘mooie’ plaatjes schieten met een telefooncamera of een goedkope compact. Als je voornamelijk kijkt naar compositie, sfeer, het juiste moment e.d. en als je – zoals sommigen – een voorliefde hebt voor ruis en lensvervorming.

    Maar wil je meer, dan schieten de lens en de chipset van de iPhone uiteraard tekort. Je kan dan wel proberen die fouten te verdoezelen door nabewerking, maar dat zou eigenlijk niet moeten.

    Kortom: in mijn ogen wordt hier een zinloze discussie gevoerd die hoofdzakelijk is ingegeven door persoonlijke voorkeuren.

  12. @zimmie
    Natuurlijk zal een dedicated camera betere foto’s maken dan de iPhone 4. Maar, ik hoef gewoon geen camera meer die dom is en niet direct op twitter of facebook kan posten en waar je nauwelijks wat standaard correctie op kan doen.

    Ik heb Camera+ op mijn 4 en het heeft mijn dedicated camera vervangen: ik maak in een fractie van een seconde schitterende foto’s waarbij ik zeer eenvouding manueel kan focussen en belichten. Daarna auto-correctie of portret filter erop en ik heb een schitterende foto waar je anders eerst Photoshop voor in moest. Plus, ik kan hem alla minut op twitter / facebook posten of hem emailen. Probeer dat maar eens met je 12mpx Nikon.

    Sorry, een dedicated camera maakt rauw misschien mooiere foto’s maar om snel een heerlijk kleurrijke / artistieke foto te maken is een iPhone (zeker icm Camera+) gewoon die 6x van jou beter.

    Bovendien, wie is hier nou echt een fotograaf? Niemand boeit het wat: foto’s van een iPhone 4 kun je zo in een tijdschrift publishen…

  13. @Godzilla
    Het is idd een zinloze discussie omdat weinig mensen het verschil tussen een DSLR en een Samsung van €60 boeit. Laat staan het verschil tussen een DSLR en een iPhone. Iedereen weet dat je met die laatste niet kan zoomen maar het is maar hoe je het bekijkt welke ‘beter’ is.

    Voor mij is een DSLR een onding waar ik niks mee kan omdat ik foto’s meteen op twitter of facebook wil zetten. Ik wil er creatieve foto’s mee kunnen maken en daarvoor niet toegewezen zijn op een extern apparaat als een Mac die Photoshop draait.

    Puur de rauwe foto’s maken: dan is een DSLR voor het resultaat beter. Maar hoe vaak zie je nou rauwe foto’s in een tijdschrift of op het net? Die worden altijd bewerkt en dan wordt het verschil tussen DSLR en de €60 Samsung een stuk vager. Ik ben ervan overtuigd dat ik net zulke goede foto’s kan maken met mijn iPhone als met een DSLR. Feit is dat ik die laatste minder functioneel is om vervolgens iets met die foto’s te doen.

  14. Een iPhone kan hele mooie en sfeervolle foto’s maken, je moet alleen de beperking van het apparaat kennen. Persoonlijk zou ik er gen landschapsfoto’s mee maken, maar portret en close-ups van objecten kan prima.

    Als je voornamelijk kijkt naar compositie, sfeer, het juiste moment e.d. Hoe bedoel je voornamelijk? Dit zijn juist de belangrijkste ingredienten waar het in een goede foto om draait 😀 Cameratechniek is niets meer dan een middel om het creatieve effect te bereiken.

  15. @Godzilla:
    Godzilla, iemand als jij zit een beetje vastgeroest in conventies van voor de millenniumwisseling. Bij jou wil het er dan ook niet in dat “mooi” niet iets is wat je kunt berekenen of iets op basis van specificaties kunt goed- of afkeuren. Ik vind achter de linkjes van Kasuja en Ferry erg mooie plaatjes zitten. Dat dat volgens jouw criteria niet moet kunnen, lijkt mij meer jouw dan mijn probleem. Dus ga vooral met je digitale spiegelreflex het bos in. Dan gebruiken wij gewoon onze iPhone.

    Kortom: een heel zinnige discussie over een interessant thema. Ik heb zojuist Hipstamatic op m’n iPhoontje gezet! 😀

  16. LOL wat een hoop verhalen. Laten we alle foto studio’s het advies geven om hun Hasselblads en Canon’s weg te doen en een iPhone 4 aanschaffen. Mensen die dat beweren hebben echt geen idee wat fotografie of inhoud.

  17. Ik begrijp ubehaupt niet waarom de foto als mooi wordt bestempeld. Het is gewoon een foto van een meisje dat omlaag kijkt. Achtergrond wegpoetsen in Photoshop en nog een beetje onscherpte toevoegen aan de schouders. Dat maakt een foto nog niet mooi. Belichting is ruk en contrast ook. Ik zie weinig schaduw en geef de foto vanuit dit perspectief niet meer dan een 5.

  18. @frankhan: Ha ha. Al die hosannaverhalen hier. Ik hoef geen goeie primelens of lichtsterke zoom. Ik heb een iPhone. Zucht…

  19. Tjonge, neem het zoals het is, en besef dat tegenwoordig iedereen zichzelf fotograaf vindt.

  20. De iPhone heeft 1 heel groot voordeel tov een SLR: Je hebt ‘m altijd bij je.

    Leuk stukje (niet voor de spec-geilers):
    http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera-nl.htm

  21. @Harp: Gezien het groeiend aantal mensen dat een dslr koopt vanwege de betere fotokwaliteit (de reden waarom mensen een dslr willen!) is het juist andersom: steeds meer mensen geven juist wel om meer kwaliteit. Zoals altijd geldt ook hier dat goed gereedschap het halve werk is. De andere helft is de fotograaf zelf die z’n apparatuur positioneert, instelt en de gehele compositie incl. belichting bepaald. Je kunt met iedere cam wel mooie plaatjes schieten maar dat is dan wel binnen de context van de technische beperkingen die het apparaat biedt.

    Het verschil tussen een compact, een iPhone en een dslr ligt voornamelijk in het technisch vlak. Bij een dslr heb je grote lenzen en een grote beeldsensor waardoor daar juist meer detail en veel minder problemen zijn. Het ontwerp met een spiegel zorgt er voor dat de sensor alleen wordt gebruikt wanneer men afdrukt, puur voor de belichting zodat er een foto uit komt rollen. Bij compacts en iPhones staat een sensor altijd aan. Gevolg is een warme sensor die weer allerlei problemen kent waaronder ruis (hoe langer hij aanstaat, hoe warmer het ding, hoe meer ruis). Digitale ruis is lang niet zo mooi als het analoge ruis of de korrel van het fotopapier waardoor het meestal geen mooie toevoeging is. Verder geldt ook de vuistregel dat hoe kleiner de sensor des te meer licht je nodig hebt. M.a.w. bij de kleine sensoren in compacts en de iPhone is goede belichting cruciaal. Is je belichting niet optimaal of gewoon ruk dan kun je het met dat soort camera’s wel schudden. Bij grotere sensoren zoals in de dslr’s of zelfs de Hasselblads is dat een veel kleiner probleem (de lens zelf doet ook een flinke duit in het zakje). Sja en dan heb je nog de snelheid van de apparaten, met name dingen als shutterlag is bij compacts/iPhones nogal hoog. Wat houdt dat in? Nou, dat je camera te traag is waardoor jij momenten mist of waardoor dingen gewoon onscherp worden. En dan komen we ook weer bij bewegingsonscherpte uit. De meeste mensen houden hun compact/iPhone op de typische manier van tussen duim en wijsvinger met gestrekte armen vast. Je kunt wel wat aan je houding doen maar feit blijft dat dit soort apparaten nou niet bepaald een goede ergonomie bieden waardoor je het ding ook stevig en stabiel vast kunt houden.

    Vanuit technisch oogpunt zijn er door de kleinheid van de camera’s bij de compacts en iPhones nogal wat beperkingen waardoor goede foto’s maken vooral een kwestie van kunde en heel veel geluk is. Je moet het maar net treffen met je belichting. Bij iets als een dslr heb je daar veel minder last van waardoor de kans op een goed geslaagde foto ook heel wat hoger ligt. Bij een compact/iPhone is het vaak de technische beperkingen die voor slechte foto’s zorgen, bij dslr’s de kunde van degene die het ding bediend. Daarom moet je ook vooral niet gaan roepen dat foto’s van een compact net zo mooi kunnen zijn als dat van een dslr. Dat moet je in de juiste context zien. De foto’s die je hier ziet zijn wat iPhone/compacts betreft heel goed maar als je portretten ziet de gemaakt zijn met een meetzoeker of een dslr dan is dat toch echt wel een stapje hoger maar daar is de apparatuur en de prijs dan ook naar. Maar ja tegenwoordig is het vaak zo dat barslechte kwaliteit weer helemaal super is. Denk maar eens aan iets als lomografie. Technisch is er alles mis aan dat ding maar er komen hele leuke kunstige foto’s uit. Idem voor de Polaroid instant camera die dankzij The Impossible Project weer nieuw leven in wordt geblazen. Dat betekent alleen niet dat alles wat slecht is ook meteen kunstig en mooi is 😉

  22. Het komt er eigenlijk op neer dat een goed fotograaf geen dure vol automatische super camera met fancy hulpstukjes toeters en bellen nodig heeft om mooie foto’s te maken.

    Een goed fotograaf kan zijn truckje overal op

    Voor de mensen die gewoon ff snel mooie foto’s willen maken zonder minuten instellen en gepruts is zo een camera perfect.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.