Hand met iPhone 11 Pro

Reacties voor: Waarom het beter is dat we langer met een iPhone doen [poll]

Hoe vaak upgrade jij je iPhone?
Waar het voorheen normaal was om elke twee jaar een nieuwe iPhone te kopen, is het door de hogere prijzen en steeds langzamer wordende ontwikkelingen rondom smartphones steeds normaler om langer met een iPhone te doen. Hoe lang doe jij nu nog met je iPhone?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
43 reacties
 1. Denk dat de poll hier niet echt representatief is voor de “doorsnee” gebruiker. Je vindt hier toch vooral de Apple liefhebbers en “techies”. Die zullen eerder hun iPhone vervangen voor een nieuw model.

 2. Na ruim 3 jaar met een 4s ben ik overgestapt naar een 6 plus. Met die 6 plus heb ik bijna 6 jaar gedaan; ik wilde upgraden maar kreeg toen van mijn werk een iPhone 11 die ik ook privé mag gebruiken en dmv een eSIM dus ook doe.
  Deze 11 “moet” na 3 jaar vervangen worden; dat is beleid. Dus in mei 2023 mag ik een nieuwe uitzoeken, wat dat gaat worden zie ik dan wel.

 3. Eerst verving ik hem iedere drie jaar. Dat was aantrekkelijk met het weer verkopen van het toestel, maar er zit nu zo weinig verandering in dat ik hem nu gebruik tot dat hij op is.

 4. Origineel geplaatst door Pat
  Denk dat de poll hier niet echt representatief is voor de “doorsnee” gebruiker. Je vindt hier toch vooral de Apple liefhebbers en “techies”. Die zullen eerder hun iPhone vervangen voor een nieuw model.

  Des te bijzonderder is de uitkomst op dit moment. Ik ben zelf ook een techie maar heb na de overstap van de 7Plus naar XS Max ook besloten langer dan twee jaar met mijn XS te doen.

  Ik merkte namelijk helemaal niks van die overstap in dagelijks gebruik. En nu nog is deze telefoon erg snel. Als begint hij af en toe te hangen sinds de laatste iOS update 15.1.

 5. Origineel geplaatst door Pat
  Denk dat de poll hier niet echt representatief is voor de “doorsnee” gebruiker. Je vindt hier toch vooral de Apple liefhebbers en “techies”. Die zullen eerder hun iPhone vervangen voor een nieuw model.

  Ik ben Apple liefhebber, en gebruik nog steeds een iPhone X met laatste versie van ios. Het enige wat ik wel al heb laten vervangen is de batterij. Maar voor dagelijks gebruik is deze nog altijd snel genoeg.

 6. Ik verander pas van model tegenwoordig als de software niet meer mee kan.

 7. Ik heb in 2008 de eerste iPhone gekocht. Daarna de 3G de 4 de 6 de X en nu de 11
  Gemiddeld om de 2 jaar
  De volgende denk ik zal de 14 worden

 8. Tot nu toe elke twee jaar een nieuwe. Huidige iPhone 12 Pro Max voldoet zo goed dat ik nu naar 3 jaar of meer toe kan voordat ik aan vernieuwing toe ben.

 9. Als de phone niet meer geüpdatet word ga ik voor een nieuwe

 10. Zelf om de twee jaar, maar daarna gaat hij altijd nog 2 jaar door naar mijn zusje. Dus eigenlijk 4.

 11. Ik koop nog steeds elk jaar een nieuwe iPhone. De oude verkoop ik direct weer aan iemand die daarmee geen nieuwe hoeft te kopen 😉

  Alleen de 3GS en de Xs overgeslagen. Daarentegen wel de 6s na een maandje al weer geüpgraded naar de 6s Plus omdat ik spijt had dat ik voor de kleine was gegaan.

 12. Voorheen had ik de iphone 4s, 5, 6, 7, x, xs en nu de iphone 12 pro max! Ik ga de 13 pro max overslaan en zien hoe de generatie erna gaat worden! Ik vind de notch op de 13 pro max er niet uit zien, in verhouding met de telefoon vind ik de notch veel te klein, klein zielig notchje!

 13. Het is niet belangrijk hoe vaak je een nieuwe iPhone koopt. Het gaat erom hoe lang de iPhone in gebruik blijft. Of dat nu 5 jaar bij 1 iemand is of 5x 1 jaar bij verschillende gebruikers. De levensduur van de apparatuur is dus van groot belang voor het milieu.

 14. De Xs max is m’n allereerste nieuwe iPhone. Heb wel een 6s plus en 8 plus gehad die ik zelf herstelde en gebruikte om iOS te testen.
  Had voorheen Androids van Sony en Samsung. Moesten elk 1,5 jaar de deur uit wegens software issues.
  Weddenschap met iemand dat ik de iPhone tussen de 4 en 5 jaar zou houden.
  Precies 3 jaar en een maand nu. Doet het nog prima. Stottert soms even bij afsluiten apps. Lijkt een XsMax specifieke bug te zijn in iOS 15. Wordt hopelijk asap opgelost.
  Ik zou de IP13 wel zien zitten voor de betere camera, maar that’s it.
  Heb zelfs m’n allereerste batterij nog met 89%.

 15. Ik gebruik mijn iPhones t/m het laatst mogelijke iOS. Daarna gaan ze de familie in, er is altijd iemand die er een kan gebruiken.

 16. Origineel geplaatst door Mike
  Zelf om de twee jaar, maar daarna gaat hij altijd nog 2 jaar door naar mijn zusje. Dus eigenlijk 4.

  Hier ook wel. Telefoon gaat na twee jaar eerst naar mijn vrouw, dan meestal door naar oma. Een toestel wordt dus meestal wel 6 jaar gebruikt. Kan ook makkelijk op zich. Batterij moet meestal wel een keer vervangen worden maar dat mag.

  Vindt de uitslag van de poll nu ook wel opvallend. Zie toch duidelijk dat die periodes steeds langer worden. In kader van e-waste echt een vooruitgang. Ook vind ik het zelf opvallend dat Apple langer gebruik zelf ook toejuicht. Vanuit bedrijfseconomisch model niet echt logisch, hoewel je natuurlijk wel beter scoort op het gebied van een maatschappelijk verantwoord bedrijf. De trend lijkt echt om te keren van het maximaliseren van winst naar andere modellen om geld te verdienen. De omslag naar andere verdienmodellen van Apple (iCloud, Apple Arcade , AppleTV+, Apple Music etc) is dus echt op tijd ingezet door Apple. Wat dat betreft hebben ze voldoende visie gehad. Grote vraag is: What’s next? De slag om de elektrische auto gaan ze naar mijn mening nooit meer winnen. VR is een ander verhaal. Daar zouden ze pionier in kunnen worden.

 17. Na zes jaar van een 6 naar een 12 gegaan.

 18. Gelukkig hoef je je qua milieu niet slecht te voelen als je je Iphone vervangt want de volgende eigenaar kan er ook nog lang plezier van hebben. Voordeeltje van de Iphone.

 19. iPhone 4 / 24 maanden
  iPhone 5 / 17 maanden
  iPhone 5c / 7,5 maand
  iPhone 6 / 13 maanden
  iPhone 6s / 9 maanden
  iPhone 7 / 5 maanden
  iPhone 8 / 50 (!) maanden. Topmodel. 1x batterij vervangen.

  Duidelijk welke mij het beste bevalt?
  De meeste opvolgers van de iPhone 8 vond ik niet vernieuwend genoeg.
  Op het moment heb ik veel interesse in de iPhone 13, echter… ben ik bang dat dit model (net als iPhone 4 en 5) vanwege de hoekige rand, na enige tijd niet meer lekker in de hand ligt…

 20. Ik doe ongeveer 3 a 5 jaar met de iPhone

 21. Begonnen met 4, vervolgens 5s en binnen twee jaar de SE. Mijn motivatie was vooral dat de oudere toestellen steeds net niet konden wat de nieuwere toestellen wel konden, waar ik echt op zat te wachten. Daarbij had ik best dure extra’s gekocht, zoals een Swarovski-adapter waar alleen de 5-modellen in pasten. Daarom en omdat de nieuwere versies mij te veel uiterlijke en te weinig voor mij interessante technische verbeteringen hadden heb ik langer gewacht voor de volgende. Uiteindelijk 11Pro en dat was echt weer een sprong voorwaarts. Hier hoop ik nog lang mee te doen, ik ben pas aan een volgende toe als er voor mij nuttige technische integraties zijn die met mijn huidige niet meer kunnen.

 22. Koop gebruikt, doe daar circa 4-6 jaar mee ,maar heb altijd twee toestellen dus er komt elke 2-3 jaar wel weer een ander toestel, die blijft dan 5-6 in totaal eerst als eerste dan als 2e toestel. Maar wanneer de toestellen aldoor duurder worden zal t minder vaak gaan gebeuren zeker in combinatie met de steeds langer e jaren dat er updates komen. En toestellen als de SE zijn ook minder interessant die ver nieuwen niet voldoende alleen de chip heeft alleen nut als je toestel ook geen updates meer krijgt.

 23. Sinds de iPhone 4 koop ik ieder jaar het nieuwste model en ook het beste model de reden waarom omdat ik Apple het beste TECH bedrijf is ter wereld is.En ook omdat iPhones heel gegeerd zijn en daarom goed hun waarde behouden en zeer gemakkelijk door te verkopen en daarom minder betaald voor het allernieuwste model.Dit jaar overtreft Apple zichzelf ik weet niet hoe ze de iPhone nog beter kunnen maken volgend jaar.

 24. Elke 2 jaar koop ik een nieuwe. De vorige geef ik dan door in de familie. Dus eigenlijk gaat elke iPhone van mij 4 tot 6 jaar mee. Na 4 jaar gaat er wel eens een nieuwe accu in. Dan is de telefoon weer als nieuw.

 25. Refurbished zijn ze ook hardstikke goed. Heel lang een 4s gehad, tot mijn provider 3g niet meer ondersteunde. Nu als jaren een refurbished SE (1e generatie)

 26. Ik koop pas een nieuwe iPhone als ik vindt dat ze iets nieuws/innoverend hebben toegevoegd aan een iPhone. Apple pakt me niet in met een verbeterde camera en een snelle SoC. Ik ben nog steeds blij met m’n XS Max. En zelfs dan vind ik dat Nederlandse telecomproviders ook geen gunstige aanbieding erbij hebben.

  Ik ben zelf ook wel kind off Apple-fanboy, maar qua innovatie vind ik ze wel te kort schieten op het gebied van iPhones.

 27. Ik koop iedere 3 jaar een nieuwe iPhone en dan schuift de mijne door naar een vd kinderen. Zo doen we er 4 tot 6 jaar mee (afhankelijk van hoe voorzichtig ze ermee zijn ;-)). Mijn vrouw doet hetzelfde.

 28. Ik kocht normaal ieder jaar een nieuwe iPhone maar nu mede doordat mijn iPhone 11 Pro Max nog prima voldoet en de portemonnee die op dit moment niet meewerkt gaat mijn huidige iPhone voorlopig nog niet vervangen worden kwestie van prioriteiten dus eigenlijk. Maar dat wil niet zeggen dat ik de 13 Pro Max niet heel graag zou willen aanschaffen😬😉.

 29. Van 3g (2009) naar 4->5->6->7 , maar daarna naar de 11. Die ga ik pas volgend jaar vervangen. Waar ik eerst elke twee jaar wisselde, is dat nu drie jaar geworden.

  Maar dit is niet zo raar. De stappen bij de oudere iPhones waren enorm.

 30. Voorheen kocht ik elk jaar een nieuw toestel maar met de laatste, een iPhone 11 pro, heb ik iets meer dan 2 jaar gedaan en ondanks dat deze nog prima werkte toch vrij recent verkocht via Rebuy, samen met de watch 5. Dus krijgt het zeker een 2e leven. In principe had ik het willen vervangen voor de iPhone 13 en Watch 7 maar vanwege de plannen van Apple om scansoftware op hun apparatuur te gaan plaatsen heb ik vrijwel alles van Apple inmiddels verkocht. Heb nu alleen nog de iPad. Ondanks dat de plannen voor scansoftware in de koelkast zijn gezet, zijn ze niet afgeblazen. Zolang Apple daar geen duidelijkheid over geeft zal ik geen nieuwe Apple apparaten meer kopen. Mijn telefoon is inmiddels een Pixel 6 geworden. En ja, privacy e.d. ik weet het allemaal maar als Apple alsnog besluit om scansoftware te gaan plaatsen, dan is ook daar je privacy weg en ik vind gewoon dat een telefoonfabrikant zich daar niet mee moet bezig houden.

 31. Eigenlijk nog steeds elke 2 jaar tot nu toe, 6, 8 plus, 11 pro max en nu 13 pro max.
  Ik wou eigenlijk langer doen met de 11 pro max, maar vond de 64gb basis opslag net te weinig eigenlijk.

  Ik ben nu voor de 128gb gegaan ok weer het basis model, maar hiermee kan ik wel even vooruit.
  Nu zal ik denk ik wel 3 jaar met de huidige telefoon gaan doen, want het blijft een bak met geld.

 32. Ben van de 7Plus naar de 12 Pro Max gegaan (en heb er niet echt onder geleden). De 7Plus heb ik weggegeven en is nog steeds in gebruik. Onder voorbehoud van spectaculaire nieuwe specs verwacht ik niet dat ik de komende paar jaar een nieuwe aanschaf.
  Dat men langer doet met een iPhone is natuurlijk een goede zaak, hoewel ik me ook kan voorstellen dat Apple graag ziet dat je wat geld overhoudt en je je zuurverdiende geld een beetje spreidt over het gehele Apple-ecosysteem.

 33. Ik vind het hangen van een cyclus aan een telefoon nogal onzin.
  Het is totaal onzinnig dat ding om de haverklap te vervangen en dus volledig de hebberigheid van de gebruiker feitelijk.
  Niets maar dan ook niet onderbouwd de vervanging als er geen noodzaak is.
  Veel gehoorde smoesjes:
  – ja maar de camera is zoveel beter
  – ja maar de opslag heb ik nodig (terwijl ze al 64gb of meer hebben)
  – ja maar hij is zoveel sneller
  – ja maar nu verkoopt hij nog zo goed op marktplaats (je bent altijd goedkoper uit door dat ding nog 2 jaar langer vast te houden)

  Geef gewoon toe dat je geld in je zak brandt en dat je persé een nieuwe moet hebben, want shiny.

  Ik hoor eigenlijk zelden:
  – dat ding valt bijna van ellende uit elkaar, tijd voor vervanging.
  – hij is met 6 jaar nu wel zo oud dat het toch wel leuk zou zijn weer eens een nieuwer toestel te hebben.

 34. Begonnen met een 4s van mijn werk (privételefoon was een Samsung). Toen privé overgestapt naar Apple: de 6s plus. Na 3 jaar de Xs. Na 2 jaar en 10 mnd de 13 omdat partner een nieuwe telefoon nodig had. Anders was ik de Xs blijven gebruiken, topmodel! Ik hoop de 13, 5 jaar te gebruiken.

 35. Deed altijd 2 jaar met een iPhone. De X heb ik drie jaar gehad en was nog steeds heel stabiel en snel. Nu de 12 Pro Max, weer nu al dat ik er weer 3 jaar mee ga doen. Mijn iPad Air idem. Elke 2 jaar hoeft niet meer voor mij. Het is gewoon degelijk sul en heel stabiel. Dat is voor mijn de reden. Nog niet eens de prijs…

 36. Gebruik nu al ruim 4 jaar iPhone 6s en ben er nog steeds tevreden over.
  Heb maar 1 keer de batterij verwisseld.

 37. Origineel geplaatst door Hellinck Luc
  Sinds de iPhone 4 koop ik ieder jaar het nieuwste model en ook het beste model de reden waarom omdat ik Apple het beste TECH bedrijf is ter wereld is.En ook omdat iPhones heel gegeerd zijn en daarom goed hun waarde behouden en zeer gemakkelijk door te verkopen en daarom minder betaald voor het allernieuwste model.Dit jaar overtreft Apple zichzelf ik weet niet hoe ze de iPhone nog beter kunnen maken volgend jaar.

  Werk jij bij Apple? 😂

 38. In 2018 een iphone 7 gekocht en die gaat niet eerder vervangen worden dan of stuk of niet meer bruikbaar door welke oorzaak dan ook.

 39. @Freek: inderdaad. Gebruik de eerste SE nog met veel plezier. Gaat nog steeds prima!

 40. Ik doe normaal na een jaar mijn iPhone weg en dan koop ik weer een nieuwe. Maar nu met mijn iPhone 12 mini niet. Dit is het perfecte toestel aller tijden. Deze ga ik is helemaal opgebruiken. Volgende maand een nieuwe accu erin en gaan. Wat jullie ook zeggen de sjeu is er wel vanaf om elk jaar een nieuwe te kopen omdat hij 0,1% sneller is. Net of je dat nog merkt. En dan wordt hij een stukje langzamer na een paar jaar. Zolang hij belt of appt is het goed.

 41. Origineel geplaatst door Jeroen
  Ik doe normaal na een jaar mijn iPhone weg en dan koop ik weer een nieuwe. Maar nu met mijn iPhone 12 mini niet. Dit is het perfecte toestel aller tijden. Deze ga ik is helemaal opgebruiken. Volgende maand een nieuwe accu erin en gaan. Wat jullie ook zeggen de sjeu is er wel vanaf om elk jaar een nieuwe te kopen omdat hij 0,1% sneller is. Net of je dat nog merkt. En dan wordt hij een stukje langzamer na een paar jaar. Zolang hij belt of appt is het goed.

  Nu al de batterij leeg? Heb een 11 Pro van oktober 2019 en de batterij staat serieus nog op 100%.
  3Utools geeft zelfs aan productiedatum april 2019 van die batterij!

 42. @Ruud: De accu staat nu op 88%. Voor mij een reden om het te switchen. Bij een goede accu werkt het toestel beter. Merk nu al dat het toestel vaker aan de lader moet. Helaas is mini ook een kleinere accu en dus zo ie zo meer aan de lader.

 43. @Jeroen: bij 86% merk ik echt dat de problemen komen, dat dat is voor mij beetje t moment of het toestel moet dan ongeveer weg gaan. Het 2e toestel wat ik altijd heb mag wel tot circa 80% zakken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.