Reacties voor: Politie onderzoekt verlies en diefstal van iPhone-prototype

De politie van Santa Clara gaat het verloren iPhone-prototype onderzoeken. Gizmodo kocht het prototype van iemand die de iPhone in een bar had gevonden. Maar mag dat wel?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 53 reacties

  1. Gizmodo betaalde $5.000 voor het toestel, waarvan ze na een eerste inspectie konden vermoeden dat het om een echt Apple-product ging. Het zou dan om heling kunnen gaan, omdat Gizmodo wist dat het toestel niet door de rechtmatige eigenaar werd verkocht.

    Na inspectie hadden ze er al voor betaald, en TOEN kwamen ze pas tot de conclussie dat het om een echt Apple product ging. Het kan dus ook geen heling zijn gezien dat tijdens de koop nog helemaal niet zeker was.

  2. Haha, Grand Theft iPhone

  3. Ik hoop dat het een complot is, de functies die waren eigenlijk toch al wel bekend. Het is altijd spannend tot juni wat het dan toch word, het zou jammer zijn als je niet meer verrast kan worden door zoiets.

    Ik hoop een stunt, als het zo is, is het super gelukt!

  4. Ik denk dat Apple dit beter bij zijn eigen mensen kan gaan uitzoeken. Dit is wel een beetje overtrokken allemaal…(althans dat vind ik 🙂 )

  5. Als het een stunt van Apple zelf was is hij erg goed gelukt. Overal op het nieuwe was het te zien, zelf op de regionale TV hier in Frankrijk! Waar ze bijna nooit over informatica praten, alleen over koeien! Ik vind het zelf een erg mooi apparaat voor wat ik gezien heb, alleen de volume knopjes niet echt. Misschien kijkt Apple wel naar de reacties op forums voor tips en naar de dingen die niet mooi zijn. Hoop het wel, want ik heb erg weinig mensen gezien die hem mooi vonden.

  6. Ik hoop dat ze aangeklaagd worden, ze zijn het iPhone nieuws zo ontzettend aan het herkauwen op hun site, dan hebben eindelijk weer vers iPhone nieuws 🙂

  7. Vind het ding ook lelijk… daarom hoop ik dat het een stunt is.

  8. Als Steve Jobs humor heeft laat hij Gray Powell de nieuwe iPhone straks op de WWDC introduceren.

  9. Origineel geplaatst door Frank van Manen
    Gizmodo betaalde $5.000 voor het toestel, waarvan ze na een eerste inspectie konden vermoeden dat het om een echt Apple-product ging. Het zou dan om heling kunnen gaan, omdat Gizmodo wist dat het toestel niet door de rechtmatige eigenaar werd verkocht.Na inspectie hadden ze er al voor betaald, en TOEN kwamen ze pas tot de conclussie dat het om een echt Apple product ging. Het kan dus ook geen heling zijn gezien dat tijdens de koop nog helemaal niet zeker was.

    Kerel, wat is dit nou weer voor domme beredenering ? Dus het is alleen heling als het een echte apple product is ? Al was het een goudstaaf van 500 euro waarde dan nog is het heling. De wetgeving over heling is van toepassing op hetgeen dat doorverkocht is. Of het een echt product is of niet is helemaal niet van toepassing. Vooral geen rechten gaan studeren.

  10. Gizmodo knew it was lost or stolen and a real iphone or they would not have paid so much , just the outer photos would not have caused such a problem, but they took it apart , the taking apart of the iphone just for web hits will probably cost them dearly

  11. Heling heeft te maken met een product dat je koopt niet op rechtmatige manier bij de verkoper is aangekomen. Bijvoorbeeld een fiets, wanneer je een fiets koopt voor 5 euro weet je dat het een gestolen fiets is. Hetzelfde geldt voor deze iPhone, hij is nog niet eens te koop, dus Gizmodo WIST dat hij een product kocht dat de verkoper niet op legale wijze in z’n bezit had gekregen. En heling werkt ook met terugwerkende kracht. En een product aan iemand anders geven (gratis) valt (volgens mij) ook onder heling

  12. En toch blijf ik erbij dat we voor de gek worden gehouden.

    Er zijn zoveel ongeloofwaardige punten aan dit verhaal..

  13. Ik zou het een beetje slap vinden van Apple als ze een rechtszaak zouden aanspannen.

    De eerste iPhone werd ook al maanden van te voren bekend gemaakt, toen kon de concurrent ook al beginnen met kopiëren…. wat is het verschil?

    Plus ze hebben nu inderdaad goede reclame gekregen, ook al was die misschien ongewenst.

  14. Origineel geplaatst door Martijn Hendrikx: Haha, Grand Theft iPhone

    Ja, das wel grappig

  15. Toch grappig om te zien dat het erg goed werkt om expres je produkt de wereld in te “lekken” en zo alle aandacht te krijgen

  16. @Bram:

    Over de volume knoppen. Daar stond ik zelf eerst ook van te kijken, maar ik denk dat het in real life best netjes zal ogen.
    Kijk voor een impressie eens naar de zijkant van een MacBook pro. De batterij indicator lijkt daar sprekend op.

    http://static.sencoph.com/Macbook%20-%20PortSide.jpg

    Aan de rechter kant…

  17. Als gizmodo aangeklaagd wordt door apple zijn het mijn laatste apple producten geweest.

  18. Origineel geplaatst door KI2000: Als gizmodo aangeklaagd wordt door apple zijn het mijn laatste apple producten geweest.

    Dat hou je nooit vol!;)

  19. Als het een stunt zou zijn geweest van Apple, zouden ze dan niet een foeilelijk toestel hebben “verloren” wat echt iedereen verschrikkelijk zou vinden? Nu zijn er heel veel mensen die dit nieuwe design erg mooi vinden. Blijkt het een stunt te zijn en is de nieuwe iPhone alsnog het oude vertrouwde model of weer totaal anders dan stellen ze misschien toch een grote groep Apple-fans teleur. Ik denk niet dat ze dat risico zouden durven nemen.

  20. Origineel geplaatst door H995
    Origineel geplaatst door KI2000: Als gizmodo aangeklaagd wordt door apple zijn het mijn laatste apple producten geweest.Dat hou je nooit vol!;)

    wanna bet? ik heb al mijn apple-producten aan de kant geschoven, en ik gebruik nu alleen maar windows en android als OS, en geen enkel stukje hardware meer van apple. gaat me prima af.

  21. Ik zou Gizmodo gewoon aanklagen als er info op straat is komen te liggen die je zelf had willen presenteren.

    ookal is het eigen slordigheid.

    gizmodo had genoeg redenen om aan te nemen dat het echt een apple iphone prototype was ander betalen ze er geen 5000 dollar voor.
    Het uit elkaar slopen is volgens mij ook niet helemaal de bedoeling als je iets vind op straat of overkoopt /heelt

    Maargoed

    Laat daar de rechters maar over beslissen.
    Ik zou niet raar op kijken dat apple ze kaal plukt als dat straks mogelijk blijkt.

    Dit is wind uit de zijlen halen. Welk voordeel hebben wij als consument met deze info? Apple zou er potentieel klanten op mis kunnen lopen omdat er nu mensen zijn die gebaseerd op de gelekte info nu een andere telefoon gaan kiezen. Die zelfde mensen kunnen wel eens voor een verrassing komen te staan als blijkt dat dit niet de definitieve iPhone blijkt te zijn.

    Concurrentie heeft nu ook een flinke kijk in de keuken van Apple’s prototypes gekregen en wie weet hebben ze wel contact opgenomen met gizmodo voor meer info dan er is vrij gegeven.

    Juist als je een bedrijf bent als Apple dat baat heeft bij geregisseerde persmomenten die je in eigen hand hebt is dit niet handig.

    Door je pers uitingen zo strak te regiseren kan je op het laatste moment dingen weg laten als ze niet goed genoeg zijn.

    Dat spaart je blunders als Microsoft had met Windows Longhorn met allen beloftes en de mageren uitkomst die VISTA heette en de 2e poging die gelukkig wel geslaagd is die windows 7 heet. Ik kan me voorstellen dat microsoft nu ook voorzichtiger is geworden met van te voren dingen lekken/beloven want het probleem is je moet het waar maken. De klant en de concurrent rekenen er op. als je het niet waar maakt loop je indirect klanten mis.

  22. Daarnaast moet dit wel een ongeluk geweest zijn.
    Er zit voor apple namelijk geen enkel voordeel in om deze info vroegtijdig te lekken.

    de iphone is goed voor de helft van hun omzet.
    Als je nu al weet (met bevestiging van apple zelf) wat je over ongeveer 2 a 3 maanden kan kopen dan koop je de huidige 3GS niet meer. Want 2 a 3 maanden omzet missen voelt apple ook in zijn winsten.

    Dat is een andere kijk op het waar of niet waar zijn van dit lek en of het geregisseerd is door apple of dat het gewoon een ongelukje is.

  23. @Orpheo:
    Ik begin me in dat geval wel af te vragen wat je doet op een site als iPhoneclub…

    Verder zou ik het meer dan logisch vinden als apple een rechtszaak begint, kinderachtig maar logisch.

  24. Origineel geplaatst door Wietje
    Verder zou ik het meer dan logisch vinden als apple een rechtszaak begint, kinderachtig maar logisch.

    In welk opzicht is dit logisch dan? Ik zou namelijk niet weten wat Apple er mee opschiet behalve ‘blogje pesten’ en anderen proberen af te schrikken. Heeft alleen maar het nut dat de volgende keer Gizmodo (of een ander) minder open is over hoe ze er aan zijn gekomen. Dan hebben ze ‘m opeens zelf ‘gevonden’.

    Apple probeert uit alle macht de geheimzinnigheid rond haar producten zo groot mogelijk op te kloppen, zitten met dollar tekens in de ogen al lachend naar de hele jacht op nieuwe info te kijken en als ze vervolgens zelf per ongeluk een foutje maken en ze het spelletje een keertje verliezen is het opeens niet meer leuk.

    Kinderachtig is denk ik dan inderdaad het goede woord…

  25. Origineel geplaatst door Orpheo
    Origineel geplaatst door H995Origineel geplaatst door KI2000: Als gizmodo aangeklaagd wordt door apple zijn het mijn laatste apple producten geweest.Dat hou je nooit vol!;)wanna bet? ik heb al mijn apple-producten aan de kant geschoven, en ik gebruik nu alleen maar windows en android als OS, en geen enkel stukje hardware meer van apple. gaat me prima af.

    Log dan maar gelijk uit.

  26. allemaal opgezet spel om een grote hype te creeren…..
    men kan zich geen betere reclame bedenken

  27. Origineel geplaatst door Orpheo
    Origineel geplaatst door H995Origineel geplaatst door KI2000: Als gizmodo aangeklaagd wordt door apple zijn het mijn laatste apple producten geweest.Dat hou je nooit vol!;)wanna bet? ik heb al mijn apple-producten aan de kant geschoven, en ik gebruik nu alleen maar windows en android als OS, en geen enkel stukje hardware meer van apple. gaat me prima af.

    Jokken is een zonde.

  28. Als er werkelijk aangifte is gedaan, is dat natuurlijk het ultieme bewijs dat er hier totaal geen bewust handelen in het spel is.

    Apple kan niet zomaar vals aangifte doen om hun product te hypen, de imagoschade en boete zouden enorm zijn.

  29. @Stiefeltje:

    Eens. Al heb je ‘t recht juridische actie te nemen, dan nog kan dat uiterst kinderachtig zijn. In handelszaken gaat het helaas meestal niet om principes, maar om geld.

  30. Origineel geplaatst door Troye
    Origineel geplaatst door OrpheoOrigineel geplaatst door H995Origineel geplaatst door KI2000: Als gizmodo aangeklaagd wordt door apple zijn het mijn laatste apple producten geweest.Dat hou je nooit vol!;)wanna bet? ik heb al mijn apple-producten aan de kant geschoven, en ik gebruik nu alleen maar windows en android als OS, en geen enkel stukje hardware meer van apple. gaat me prima af.Log dan maar gelijk uit.

    waarom? Hij mag toch wel hier kijken lijkt me. Op de hoogte blijven etc.

  31. @berke:

    Haha denk je dat echt ? Zou een beetje erg dom zijn om dan vervolgens de politie in te schakelen, vind je niet ? ;).

  32. Heerlijk die complottheorieën, later blijkt dit een onderdeel te zijn van het grotere doel van Apple. Namelijk het omvergooien van alle grote regeringen en zelf wereldheerschappij te claimen!!

  33. Gizmodo kan toch gewoon zeggen dat ze eerst dachten dat ze een Chinese kopie in handen hadden?
    Je kunt het van 2 kanten bekijken, Gizmodo had het niet bekend mogen maken maar aan de andere kant had Apple beter op zijn spullen moeten letten.
    Ik denk niet dat dit een publiciteitsstunt is want dan zou de politie dus mee moeten werken aan de PR machine van Apple.

  34. @Orpheo:

    Gefeliciteerd jongen; waarom zit je dan nog op een Apple-producten-gerelateerde site? Om te trollen?

  35. It’s all about the money!

  36. Origineel geplaatst door zwanneman
    Als Steve Jobs humor heeft laat hij Gray Powell de nieuwe iPhone straks op de WWDC introduceren.

    Of een bar met Gray Powell eraan neerzetten. Na afloop allemaal van t podium lopen en dan terugkomen.
    “wow, i found one more thing on this bar”

  37. Of met de introductie:
    One more thing… Gray Powell, you’re fired!

  38. @chris: Ja, maar als het geen Apple-product was is er geen rechtszaak te beginnen. Want van wie was het product dan? In Amerika is het zo: Geen slachtoffer, geen misdrijf…

  39. Geschatte wereldwijde mediawaarde van deze viral is minstens 50 mio. Heerlijk, dat ze het het steeds weer lukt. Staat volgend jaar weer in het zoveelste marketingboek en case voor old-school Profs. die het zelf nooit zouden kunnen bedenken, maar hun studenten gaan uitleggen hoe slim het mechanisme werkt. Apple zaagt niet alleen aan de poten van luie, arrogante, hedgefund gedreven en zielloze dozenschuivers maar is ook nog eens de enige marketing innovator! Genius!

  40. Apple zal geen stappen ondernemen tegen Gizmodo althans geen gerechtelijke stappen. Apple hoopt en zal proberen om dit voorval zo snel mogelijk te vergeten zonder er veel aandacht aan te besteden.
    Gizmodo zal het echter wel gaan voelen denk bijvoorbeeld aan review exemplaren en aan uitnodigingen voor Apple events.

    Dit voorval is nooit leuk voor een bedrijf en zeker ook niet bij Apple aangezien men nooit spreekt of uitlaat over toekomstige producten. Daardoor probeert Apple altijd alle aandacht te krijgen bij een product aankondigingen.
    Tevens is dit ook niet goed voor de verkoop van de huidige iPhones, wanneer men weet dat er binnen 2 maanden een nieuwe zal komen zal men minder snel geneigd zijn om genoegen te nemen met het huidige.
    Natuurlijk kunnen mensen wel van te voren aan zien komen dat er eventueel een nieuwe iPhone komt maar zolang Apple niets van te voren prijs geeft is het enkel maar speculeren over een nieuwe toestel nu door dit voorval ligt alles al voor de hand.

    Ben wel benieuwd of men bij de aankondiging van de vierde generatie iPhone iets grappigs hierover heeft te vertellen ;)…

  41. Origineel geplaatst door Gerard
    Geschatte wereldwijde mediawaarde van deze viral is minstens 50 mio. Heerlijk, dat ze het het steeds weer lukt. Staat volgend jaar weer in het zoveelste marketingboek en case voor old-school Profs. die het zelf nooit zouden kunnen bedenken, maar hun studenten gaan uitleggen hoe slim het mechanisme werkt. Apple zaagt niet alleen aan de poten van luie, arrogante, hedgefund gedreven en zielloze dozenschuivers maar is ook nog eens de enige marketing innovator! Genius!

    Tjonge zeg.
    Een achterhaalde, saaie doos met lelijke knoppen en een te klein scherm laten rondslingeren met al je nieuwe chipontwerpen erin.
    Zo geniaal dat niemand het meer snapt…

  42. @Joostmans: precies, dat bedoel ik dus, jij snapt het.

  43. Kun je hier plaatjes plaatsen ? Ik gok van niet aangezien ik geen img tags zie langs het invoervak, maar deze is erg leuk 😛 .
    WOZ 😀

  44. Origineel geplaatst door Fection
    En toch blijf ik erbij dat we voor de gek worden gehouden.Er zijn zoveel ongeloofwaardige punten aan dit verhaal..

    zoals?

  45. Ik vraag me af… heeft Apple zelf de politie ingeschakeld of is er gewoon een of andere jurist met tijd teveel zich over deze zaak gaan buigen?

  46. Qua publiciteit scoort Apple hier mooi mee. Maar een geheel nieuw toestel ontwikkelen en distribueren doe je niet in 2 a 3 maanden. De concurrentie is nu ook eerder up to date en dat ia wellicht niet handig voor Apple, maar voor de concurrentie geldt ook dat ze niet in 3 maanden een nieuw toestel maken. Dat Gizzmo in juridische problemen kan komen lijkt mij duidelijk.

  47. Als je nog steeds denkt dat dit een stunt is hebben je hersens echt een harde reset nodig. De zaak is te grimmig voor woorden en begint de imago’s van beide deelnemers te schaden. En het argument in het artikel dat Apple een heel andere telefoon kan gaan bouwen slaat de plank dan ook finaal mis, tenzij Apple in de laatste maand nog ff de tijd een half jaar stilzet.

  48. Gizmodo moet gewoon hard aangepakt worden omdat ze te stom waren om Apple te bedriegen en er mee weg te komen.

  49. Het gaat er nu even helemaal niet meer om
    of het nou wel of niet een echt apple-product
    was. Gizmodo heeft een ding gekocht terwijl
    ze 100% zeker wisten dat de verkoper niet de
    rechtmatige eigenaar was. Dat is heling, hoe
    je het ook wend of keert. Gizmodo zou hier
    inderdaad voor aangeklaagd moeten worden
    omdat heling niet goed is te praten en ook
    niet mag worden getolereerd, ongeacht om
    welk gekocht artikel het gaat. Want; Keur je
    heling goed, keur je diefstal ook goed.
    (en dat lijkt me niet echt de bedoeling)
    Daarnaast geldt de wet voor ons allemaal, of
    het nu om jou of mij gaat, of een of andere
    (grote) blogger. Gelijke monniken, gelijke kappen.

  50. @chris:

    Als het een echt Apple product is, is Apple Inc automatisch de rechtmatige eigenaar

  51. @ JD

    ALS het een vooropgezet plan was van Apple dan zouden ze allang bezig zijn met dat “nieuwe” model, die gaan ze niet nu nog in elkaar flansen natuurlijk (ik snap dan weer niet hoe je als “argument tegen” kunt zeggen dat ze nu geen tijd meer hebben om iets nieuws te bedenken, want dat snapt toch iedereen wel, maar goed).
    En dan was dit prototype gewoon ja… een prototype. Een eenmalige productie. Ofzo.

  52. @Jelmer:
    Natuurlijk niet, dat Apple het apparaat gemaakt heeft betekent niet dat zij automatisch de rechtmatige eigenaar zijn. Als het gewoon een 3GS van iemand was geweest was Apple ook niet eigenaar geweest van de telefoon.

  53. Origineel geplaatst door Whizz
    @Jelmer: Natuurlijk niet, dat Apple het apparaat gemaakt heeft betekent niet dat zij automatisch de rechtmatige eigenaar zijn. Als het gewoon een 3GS van iemand was geweest was Apple ook niet eigenaar geweest van de telefoon.

    Dus als ik een kunstwerk maak en hem verlies is het niet meer mijn rechtmatig eigendom?

    beetje krom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.