Reacties voor: Phil Schiller vertelt waarom Apple nog steeds 16GB iPhones verkoopt

Waarom verkoopt Apple nog steeds iPhones met 16GB opslag, en waarom komt er geen dikkere iPhone met grotere batterij? Apple-topman Phil Schiller probeert het te verklaren.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 31 reacties

  1. Is m.i. een bevestiging van een beperkte visie van Phil Schiller.

  2. Documenten en foto’s zijn ook maar een deel van het probleem. Apps nemen ook een hoop ruimte in (bijv navigatie).

    Daarnaast heb je niks aan iCloud als je even Duitsland in gaat oid. Lang leve roaming in Europa.

  3. Ik heb iPad mini 2 16 gb meer dan genoeg heb nog 2 gb over ofzo. Oke ik heb maar 2 foto,s erop maar dat omdat ik nooit foto,s maak. En als ik dat wel zou doen kan ik makelijk een paar apps verwijderen want zeker een kwart speel ik ( nooit) dus voor mij mag 16 gb blijven

  4. @PT: Ieders visie is uiteraard wel anders en achter elke visie schuilt een goed en gedegen onderzoek.
    Ik ben ervan overtuigd dat Apple de juiste keuzes maakt. De doelgroep van de nieuwe MacBook ligt hem niet bij thuisgebruik maar juist buitenshuis. De slankheid van de iPad en met het gebruiksgemak van de Laptop.
    Het maken van reisverslagen, columns, het bijhouden van je blog, verslaggeving, studie enz…
    Maar in plaats daarvan willen de mensen zo’n extreem dun apparaat gaan gebruiken voor gamen, rendering, tekenen, video en foto editing.

    Dus dat ene oplaad poortje is ruim voldoende voor die juiste doelgroep.

  5. Origineel geplaatst door xAndyx
    Documenten en foto’s zijn ook maar een deel van het probleem. Apps nemen ook een hoop ruimte in (bijv navigatie).
    Daarnaast heb je niks aan iCloud als je even Duitsland in gaat oid. Lang leve roaming in Europa.

    Je hebt op zich gelijk, maar dat is ook een probleem van de app provider. Zo kan je bij lang niet alle navigatie apps kiezen welke kaarten je op je device hebben wil en welke niet. Leuk hoor, heel Europa er op, maar waarom moet ik altijd Roemenië, Portugal én Noorwegen tegelijk hebben? Je kan ook kiezen dat fijnmaziger in te laten stellen.

    Ik heb zelf momenteel Sygic, en dit is iets wat deze app in elk geval goed doet (er is ook veel mis mee). Normaal heb ik alleen NL er in staan, maar ga ik verder weg, dan zet ik de relevante kaarten er bij voor die periode.

  6. Onzinverhaal met 16 gb wil appel productie kosten drukken en meer winst maken.

  7. Op een gegeven moment ging Nokia en Microsoft ook voorzeggen wat goed voor de consument was.

  8. 16 gb is geen 16 gb. Het is altijd minder!
    Ben ik de enigste die me hier nog steeds aan irriteert? Dat is bij harde schijven ook zo. Maak dan een chip van 18 gb waar dan uiteindelijk 16gb van overblijft.

    Misschien een leuke poll voor Iculture:

    Wil je liever een iets dikkere Iphone met een langere levensduur of houden zoals het nu is?

  9. Het klopt dat je fotos en dergelijke in iCloud kunt opslaan. Maar des ondanks heb ik zonder muziek op het toestel maar 2,5gb over.

  10. De gratis iCloud opslag is slechts 5GB, dus zoveel extra heb je ook niet.

  11. 16 GB is gewoon niet meer van deze tijd. Dat weet Apple ook. De prijzen van geheugen zijn een fractie van wat het was in 2011. Apple wil makkelijk cashen. Jammer.

  12. Apple wil gewoon geld verdienen en ik gun het ze. Het is een commercieel bedrijf; in de oren van veel mensen zijn ‘winst’ en ‘marge’ vieze woorden tegenwoordig, maar wel huilen dat bijvoorbeeld alle grote winkelketens uit de straten verdwijnen.

  13. @Thomas: @katip: Ik denk dat jullie allemaal een beetje overdrijven in jullie reacties.
    Je kan/mag het geheugen in een iPhone niet vergelijken met een geheugenkaartje in de winkel van 15 euro, deze kaartjes hebben een lage klasse, wat wil zeggen dat lees- en schrijfsnelheid een heel stuk lager zijn. Je zou toch niet willen dat bij het openen van een app je 4 seconden moet wachten??
    Er is dus wel snel geheugen nodig in een iPhone, en dat kost nu eenmaal meer. Kijk maar naar de SSD schijven die je in je PC/Mac steekt, die kosten ook een stuk meer dan je harde schijf!

  14. @O.Olivier: De aantallen geheugennmodules die Apple koopt, zijn gigantisch natuurlijk. Pin me er niet op vast, maar een jaar of anderhalf geleden las ik een artikel over kosten. Tussen 16 en 32 GB zit een prijsverschil van 3 of 4 dollar. Het blijft van de zotten dat de consument daar 100 euro voor neer moet leggen.

  15. @O.Olivier: Jouw reactie is een typisch gevalletje ‘de pot verwijt de ketel…’, jij overdrijft de andere kant op met een tenenkrommend simplisme.Het geheugen van een Mac en een iPhone zijn sowieso ook onderling van een heel andere klasse. En echt niet alleen de goedkoopste trage SD kaartjes zijn goedkoper dan wat Apple vraagt voor extra GB’s. Ook een Class 10/UHS-I micro SDXC kaartje van 128 GB kun je al vanaf pakweg €65 kopen, terwijl Apple €200 rekent om je iPhone of iPad van 16G naar diezelfde 128G op te waarderen (dus eigenlijk voor maar 112G 😄), en €250 om een MBA van 128G naar 256G te tillen. Voor fullsize SD is het verschil zelfs nog groter, daar heb je voor een vergelijkbare prijs UHS-I U3.De vergelijking met SSD vs. HDD raakt helemaal kant noch wal, alle (telefoon)geheugenkaartjes zijn solid state, de tijd van de ‘microdrive’ (CF) geheugenkaartjes met HDD technologie is al héél lang voorbij (welkom in de 21e eeuw 😉).

  16. Gelukkig kun je gewoon zelf kiezen. 16gb is prima voor mensen die geen grote apps gebruiken en maar af en toe een foto’tje met hun iPhone willen maken. iCloud biedt desgewenst mogelijkheden om de opslagruimte op te rekken.

    Als je meer wilt doen met jouw iPhone koop je toch gewoon een toestel met meer opslagcapaciteit? Ik zie het probleem niet.

    Als niemand meer behoefte heeft aan het 16 Gb model, dan zal Apple die ook niet meer verkopen lijkt me. Kwestie van vraag en aanbod.

    En als je niet zoveel geld wilt uitgeven aan een smartphone zijn er zat (Android) alternatieven die wel betaalbaar zijn.

  17. Het prijsverschil tussen 16GB en 32GB chips is maar minimaal, zelfs als je de duurdere snelle chips gebruikt, dus ik zie echt geen reden meer om geen 32GB als instapmodel te leveren.

    Het iCloud argument is flauwekul, behalve de kosten (zoals al duidelijk in het artikel aangegeven) is 16+5 nog altijd 21GB en geen 32GB. Bovendien gaat er 2-3GB vanaf voor het OS zelf en zit je met het GB-GiB verschil, waardoor je effectief nog geen 12GB overhoudt van je 16GB.

    Daar komt nog bij dat je het geheugen van een iDevice niet kunt uitbreiden, zelfs niet voor bv. alleen opslag van foto’s en video’s, wat al een heel stuk zou schelen.

    Dus Phil kan proberen recht te praten wat krom is, maar anno 2015 is 16GB voor een smartphone met een 8MP camera en een retina-scherm gewoon te weinig.

  18. Ik kan maar 1 reden bedenken dat 16GB iPhones in stand worden gehouden en dat is puur commercieel. Minder lokale opslag houdt in meer iCloud opslag en dus meer maandelijkse abonnementen.

  19. Volgens mij bied Apple alleen maar 16GB aan om de vanaf prijs ‘laag’ te houden en om een extra winst te genereren met de 32/64 versies. De meerprijs van de 32/64 is imho nogal overdreven maar voor veel mensen is 16 domweg te krap dus extra kassa voor Apple.

  20. @Ranald: Uitstekend idee!! Geef mij maar een 1TB iPhone die gewoon een week meegaat! Niet erg als hij dikker is. Misschien ideetje voor Apple: gewoon een geheugen-uitbreidingsslot, zoals heel veel telefoonfabrikanten al aanbieden?? Dan geef je de consument zelf de keus, maar ja…. Apple weet wel wat goed voor ons is……. (Daar zijn al heel wat bedrijven aan tenonder gegaan)

  21. Zou een beetje raar zijn als hij nu zou zeggen dat 16GB toch wel te weinig is.. Uiteraard weet hij wel beter –> 16GB is te weinig voor een iPhone 6.

  22. En dan hebben we het nog niet gehad over het offline opslaan van Apple music bestanden…..Zou hier een dealtje met de telecomboeren aan ten grondslag liggen?

  23. De meerprijs van 100 Euro van 16 GB naar 64GB voor de 6 serie is natuurlijk geniaal. Als het standaard geheugen 32GB was geweest, dan waren er zat mensen geweest die zeiden: “dat is wel genoeg voor mij.” En toen het, bij de voorgaande generatie, 100 Euro was om te upgraden naar 32GB was het ‘belachelijk voor maar 16GB extra’. Op deze manier is er bijna niemand die aan zichzelf kan verkopen dat het die 100 Euro niet waard is voor een verviervoudiging.

    En Apple heeft weer een duurdere iPhone verkocht. Ik vind het slim.

  24. @Tim: Dat klopt inderdaad Tim! Ik vind het ook wel commercieel-slim bedacht! 🙂

  25. Ach, als de iPhone 7 en 7 Plus komt legt Phil Schiller uit waarom 16gb echt niet meer kan….

  26. Dus als de iPhone dikker word dan word hij duurder is de batterij zo duur ?? Onzin verhaal

  27. @Tim: Als je zo redeneert zouden de 128G versies helemaal als warme broodjes over de toonbank moeten gaan, de 1e €100 bovenop de prijs van het instapmodel krijg je maar 48G extra voor; de volgende €100 krijg je 64G extra voor, dat is maar liefst 33% meer G voor je €. Een koopje! 😉

  28. @Ferryman: Nee, want je berekening klopt wel maar de mensen moeten het ook aan ‘zichzelf’ kunnen verkopen. Al zullen er vast mensen zijn die ook zo redeneren en dan heeft Apple weer een duurdere verkocht 😉

  29. Ik heb nog een 8 GB iPhone. Daar kom ik tot nu toe nog mee uit.

  30. @JVCS909: das ook mijn idee en om nog 100€ uit de zakken te trekken van mensen die weten met 16Gb ben ik niks maar 64GB is overkill maar dat is de enige optie als je een recent model wilt

  31. Ik dacht dat de iPhone 6 met 64 GB het meest verkochte model is, terwijl de 16GB goedkoper is. Ergo, voor veel mensen is 16GB inderdaad te weinig.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.