Reacties voor: Overstappen van MacBook Air naar iPad Air

Kan de iPad Air een MacBook Air vervangen? In dit artikel vergelijken we de MacBook Air en de iPad Air om te kijken welke de meest handige mobiele computer voor onderweg is.
Lees het complete artikel → Overstappen van MacBook Air naar iPad Air
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 49 reacties

  1. Mijn moeder gebruikt de iPad als primaire computer, maar er zijn toch een aantal belangrijke gebreken.
    Zo is er geen bestandssysteem. Documenten moeten in Pages worden opgeslagen, financiën in Numbers etc. Dit wordt al gauw probleemvol als je documenten opgestuurd krijgt die je aan je eigen administratie toe wilt voegen. Je kunt weinig doen met een PDF, dan ben je al aangewezen op een app als Dropbox of Google Drive.
    Als je een bestand ergens heen moet uploaden kan dit ook niet, want in de browser kunnen enkel foto’s worden geüpload.
    Verder zijn apps vaak beperkte versies van websites. LinkedIn werkt nauwelijks in de mobiele browser en de app laat ook een hoop te wensen over. De mobiele website van Marktplaats eveneens, en er is (nog) geen iPad app voor.
    Muziek kan enkel met behulp van een computer worden toegevoegd of moet worden aangeschaft via iTunes.

    Apple heeft mijns inziens nog een hele weg te gaan om computers voor de meeste gebruikers te vervangen!

  2. Op de dag vn vandaag gebruik ik een iPod touch al computer, en iPhone 5S ( die nog moet geleverd worden) als gsm

  3. Over het stukje van het maken van een backup zet ik mijn twijfels. Je hebt sowieso een abonnement nodig als je een backup wilt maken van je iPad. Ja de eerste 5GB is gratis, maar dat heb je nog wel een keertje vol. Zeker met een 128GB versie. Mijn iPhone 32GB heeft al meer nodig. Voor een MBA koop je een HDD voor een paar tientjes, wat ook prima werkt, en dan ben je klaar.

    Zelf heb ik 3 iPad’s gehad. Maar sinds dat ik de MBA 11” heb, is die behoefte niet meer zo groot. Je levert wat in qua scherm. Maar qua accu gaat hij onwijs lang mee. Daarbij komt bijvoorbeeld het probleem wat er al sinds de iPad 1 is. Namelijk geen fysiek toetsenbord. Ze zijn er wel, maar dat kost het al gauw weer rond de 100 euro.
    En zonder zo’n toetsenbord typ je gewoon geen hele documenten uit. Dus nog steeds is de iPad geen vervangen voor een Mac. Misschien wat kort door de bocht geformuleerd, maar zo zijn er nog genoeg andere voorbeelden.

  4. Ik heb zelf de iPad Mini en sluit me aan bij de eerste reactie; iPad is hartstikke fijn en zeker goed op weg maar nog niet zodanig vervangend. Vooral het bestandsprobleem is iets waar ik toch aardig vaak tegenaan loop. Een soort van documenten programma (zoals polaris office op android, windows verkenner op windows) zou heel erg helpen! Wel op zijn apples natuurlijk; netjes, goed werkend en vooral overzichtelijk!

    Ook mis ik een standaard programma dat alle bestanden kan openen. Heb zo nu een dan zo’n raar persoon die een raar bestand ergens upload waar ik vervolgens niks mee kan op mijn iPad;

    Oh en KEYNOTE IN LANDSCAPE OP iPhone!!! :p Dat dat er niet is maakt het gebruik van de app echt een stuk minder fijn!

  5. “Het is niet zo dat de 1,4 GHz CPU van de iPad Air automatisch sneller is dan 1,3 GHz CPU in de MacBook Air omdat het getal groter is.” Dit vraag ik me toch echt af…

  6. Ik ben zelf aan mijn tweede iPad bezig (4) en ben erg tevreden. Ik gebruik een Logitech ultrathin toetsenbord wat een goede combi is. Wat een gemis is in deze combi is het kunnen verbinden van een goed functionerende Bluetooth muis. Beetje qua functies vergelijkbaar met mijn magic muis op de Mac. Ik weet dat er een jailbreak optie is, maar wil eigenlijk die kant niet op (veiligheid enerzijds en idee dat ik best wil betalen voor goede software). Als Apple echt een alternatief voor laptops wil bieden is dit voor mij een must.

  7. Heb met alle genoemde combinaties gewerkt maar wanneer je echt op schoot werkt gaat dat vind ik veel handiger op een laptop dan met een los toetsenbord en losse ipad. Bijv in de trein.

    De schermhoek kan je op de laptop instellen, bij de toetsenbord cases niet. Je mobiele werkplek kan flexibeler met de ipad en toetsenbord zijn mbv koffiebekertjes etc etc maar is makkelijker met de laptop.

    En met een toetsenbord werken is ook met een muis/trackpad werken. En het wisselen van toetsenbord naar ipad scherm is onhandig bij veel scrollen.

    En toen ik weer terug was op de laptop ging ik met mijn vingers naar het scherm….

    Alles kan, het is heel individueel wie, wat, waar en waarom.

  8. @Gonny Kun je de hotspot van je iPhone niet gebruiken als wifi voor je MacBook? Zo lijkt het in je artikel?

  9. Iets met appels en peren??

  10. Je kunt praten als brugman beste journalist.
    Maar als ik aan een iPad denk denk ik eerder aan consumptie dan aan creatie.
    Simpele reden dat ik geen fotograaf ben. Grootste gemis is een filesysteem.
    Documenten voor studie doe ik liever op een laptop virtuele omgevingen laptop.
    iPad consumptie even een mail lezen en tikken YouTube foto’s kijken internetten. Ik geef toe groot deel van computer gebruik bij veel mensen is wat ik net noemde 😉 vandaar de populariteit van de iPad

  11. Je kunt ook je smartphone als persoonlijke hotspot gebruiken. Dan hoef je geen iPad mat 4g te kopen. Deze kun je ook gebruiken
    Als modem voor je MacBook air.

  12. Ik vind het fijn om een MacBook Air te hebben en gebruik de iPad nu wel minder. Tsja, luxeprobleem dan maar 😉

  13. Macbook air is veel beter dan een ipad , je kun veel meer doen op een laptop , ipad is leuk voor af en toe maar is geen laptop

  14. Ik heb eerder een omgekeerde ervaring. Nu mijn MacBook Pro zo licht en dun is en super snel opstart, gebruik ik mijn iPad minder. Denk dat dit bij een MacBook Air nog meer. Die ondervangt alle terechte bezwaren zoals hiervoor genoemd (file systeem etc.). Mijn 5 ct.

  15. Online backup op je laptop gewoon met Crashplan. 1x instellen, nooit meer naar omkijken. Onbeperkt.
    Kan iCloud niet tegen op.

  16. Heb mijn macbook pro vervangen voor een ipad mini voor op school, vooral het gewicht was the main issue.Maar thuis wordt mijn macbook pro nog erg veel gebruikt.Het is eigenlijk een thuis station geworden met het gemak dat je hem mee naar benden kan nemen en op de bank kan gaan zitten.

  17. De iPad is uitermate geschikt om zakelijk mee te werken en gaat voor een groot deel het werk op een laptop vervangen. Alleen voor specifieke taken kan en laptop meerwaarde hebben. Over de gebreken die in voorgaande reacties worden gemeld: er zijn genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld je bestandsbeheer op je iPad te organiseren, maar je moet er even tijd aan besteden om het in te richten en te snappen wat je apps aan opties bieden. Met GoodReader kun je bv niet alleen je pdf’s afhandelen maar ook je documentbeheer. En over die accountants die in het artikel worden genoemd: ik heb zojuist een groe accountants begeleid die juist met hun iPad aan de slag willen.

  18. @theimperator: Een 1,3 ghz i7 heeft echt meer power dan een kleine a7 chip.
    En ondanks dat ze allebei 64-bit zijn, heeft de Mac in dit geval toch een grotere capaciteit om te kunnen verwerken.
    Dus een iPad is wel snel, maar kan minder aan op het zelfde moment, de chiparchitectuur is anders in een iPad, speciaal bij iOS waar maar 1 ding tegelijk kan en zal dat ook heel snel doen misschien wel sneller dan een Mac, maar een Mac zou met meerdere dingen tegelijk sneller af zijn.

  19. @iMilan:

    Oké absurd:
    Hier hetzelfde…

  20. Origineel geplaatst door theimperator
    “Het is niet zo dat de 1,4 GHz CPU van de iPad Air automatisch sneller is dan 1,3 GHz CPU in de MacBook Air omdat het getal groter is.” Dit vraag ik me toch echt af…

    Toch is het echt zo. En dat geldt ook voor mobiele apparaten onderling. De prestaties van een processor zijn niet alleen afhankelijk van de kloksnelheid. Zoek maar een wat “benchmarks” op.

  21. Origineel geplaatst door Thomas Moeskops
    Apple heeft mijns inziens nog een hele weg te gaan om computers voor de meeste gebruikers te vervangen!

    De iPad is dan ook geen computer. Daarbij hebben de meeste mensen niet werkelijk een computer nodig en is voor hen een iPad om die reden ruim voldoende.

  22. Smaken verschillen…
    En het ligt er natuurlijk ook aan wat voor persoon jij bent, ik persoonlijk heb mijn laptop ingeruild voor een iPad mini omdat ik hem nooit gebruikte (1 a 2 keer per week).
    De iPad gebruik ik dagelijks en vind het een geweldig ding, niet te groot en niet te klein.
    Een grote iPad zoals de 3 of 4 vind ik erg lomp.

  23. iMac + iPad combi hier, meer hebben we ook niet nodig.

  24. Krijg morgen de iPad Air 4G binnen 😀

  25. Vanaf de 1e iPad er een gehad. 3 maanden geleden een MacBook Air gekocht (gewoon omdat de ipad mobiel niet alles kan), 2 maanden later besloten om mijn iPad niet meer mee te nemen. Ik gebruik mijn iPad eigenlijk niet meer. (hangt nu in de keuken)

  26. Dat ding kan geeneens zipjes en rar’s openen, en heeft geen window system.
    Lang geen goed genoege pc dus.

    Het is en blijft een 9″ facebook machine.

  27. @domini99:

    Haha jij snapt het volgens mij allemaal niet zo goed.
    Misschien kan Peter van hierboven jou een dagje begeleiden.

  28. Origineel geplaatst door domini99
    Dat ding kan geeneens zipjes en rar’s openen, en heeft geen window system.
    Lang geen goed genoege pc dus.Het is en blijft een 9″ facebook machine.

    Kan wel.. Er is WinZip voor de iPad.

  29. Origineel geplaatst door jebman
    En met een toetsenbord werken is ook met een muis/trackpad werken. En het wisselen van toetsenbord naar ipad scherm is onhandig bij veel scrollen.

    Bingo. Wat ik het meeste mis bij het werken op een iPad is niet het toetsenbord (ik kan goed met het virtuele toetsenbord uit de voeten) maar een muis.

  30. Origineel geplaatst door theimperator
    “Het is niet zo dat de 1,4 GHz CPU van de iPad Air automatisch sneller is dan 1,3 GHz CPU in de MacBook Air omdat het getal groter is.” Dit vraag ik me toch echt af…

    Hoe dat zit, leg ik in de volgende zin uit: de MacBook Air-processor heeft een boostmode van 2,6GHz, de iPad Air niet.

    Los daarvan: het is geen simpele wiskunde, het gaat om een complex systeem met meerdere factoren die elkaar beïnvloeden. Het is naïef om te denken dat 1,4GHz altijd sneller is dan 1,3GHz.

    Origineel geplaatst door domini99
    Dat ding kan geeneens zipjes en rar’s openen, en heeft geen window system.
    Lang geen goed genoege pc dus.

    Dat is denken in problemen, niet denken in oplossingen. Er zijn al iOS-apps waarmee je zip’s kunt openen, mocht je dat willen. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een zip moest openen, maar goed. Toch een beetje technologie uit de tijd dat Flash op je iPad nog belangrijk was.

  31. Zips niet belangrijk?

    Ik leef misschien op een andere planeet, maar ik download heel vaak zips en rars die ik uitpak op mijn iPad met jailbreak.
    Veelal betreft het docs behorende bij projecten waar ik mee bezig ben.

    En ja.. Ik vind een iPad als productieve omgeving waardeloos en zit sterk te denken om mijn volgende tablet een Android te laten zijn of iets anders.

    Als Apple zijn mobiele devices zo restrictief blijft uitbrengen in de toekomst als nu ben ik echt weg van het iOS platform. (En ik niet alleen)

    Btw. Ik heb een iPod touch, 2 iPads en een Apple TV.. Erg leuk, maar ik wil meer vrijheid!

  32. Ik ben wellicht een beetje Apple verslaafd; iMac, Macbook Pro, Macbook Air, iPhone, iPad en iPad mini…. Eigenlijk te zot voor woorden zoveel weelde (sorry)..

    Afhankelijk van het werk wat gedaan moet worden kies ik het Apple apparaat (en de omgeving). De iMac op kantoor als er een degelijk stuk moet komen; de Air of Pro beneden voor meer beschouwende projecten. De iPad (mini) voor onderweg, voor vergaderingen en in samenwerking met de iPhone voor Keynote presentaties die op de iMac gemaakt zijn.

    Het mooie van de iPad vind ik dat je in combinatie met dropbox en goodreader altijd alles bij je hebt.

    Vorig jaar ben ik vanuit Spanje naar Nederland gefietst. Blog bijgehouden op de Macbook Air. Voor mij eigenlijk het mooiste Apple apparaat. Lekker onderuitgezakt typen op een comfortabel toetsenbord en altijd batterij genoeg.

    De titel van het artikel zou wat mij betreft ook kunnen zijn “Overstappen van iPad naar Macbook Air” Het zijn beide pracht apparaten.

  33. Thuis een Macbook Air 11 inch i.c.m. Thunderbolt scherm,
    zodat ik thuis altijd prachtige graphics heb en toch een superlichte laptop onderweg, mocht ik die nodig hebben.
    En altijd automatisch backups met de Timemachine..
    Voor ontspanning op weg of thuis de Ipad 4..
    Voor mij een ideale combinatie !

  34. De ideale combinatie is volgens mij een iMAC met een iPAD. Je legt via vpn verbinding met de iMAC en gebruikt remote desktop. De iPAD als “thin client” dus.

  35. Had jaren lang een macbook, Macbook air en daarna een Macbook Pro.
    Een iPad 1 3g erbij en steeds minder gebruik gemaakt van m’n Macbook. Als opvolger een iPad 3 64 GB 3 G gekocht en dat was het einde van m’n Macbook Pro. Wat mij betreft een vette Ja. De ipad vervangt voor mij volledig de Macbook en ik heb geen moment mijn Macbook gemist. Alles wat ik deed( licht Excel, Word en powerpointachtige toepassingen doe ik op en met m’n iPad.) Hij gaat elke dag mee en de 3 G zorgt dat ik overal online kan. Meer dan goed dus. Snap best dat voor een enkeling specialistische software een Macbook noodzakelijk maakt, maar denk dat velen aan een iPad meer dan genoeg hebben.

  36. Ik vind de vergelijking een beetje vreemd, de macbook air is nooit bedoeld als volwaardige vervanging vd macbookpro (of een laptop). Het hangt een beetje tussen een netbook en een laptop in. Het kan / kon iets meer dan een ipad maar is nooit bedoeld als echte productiemachine, daar zijn de mcbpro of een reguliere imac voor. Simpelweg omdat tekstverwerken, videobewerken en excel op een 11″ scherm niet zo efficient werkt op een 15″ of groter scherm.

    Dus het is maar hoe je het bekijkt, is de ipad air een concurrent vd mcbkair? Denk het tegenwoordig wel, en dan gaat het niet zozeer om de snelheid, geheugen, of processor, maar puur om wat je er in het dagelijks gebruik mee kunt. Is het een concurrent vd mcpro, dat lijkt me niet, die gebruik je voor andere dingen, ook al hebben die tegenwoordig ook een relatief klein, maar net niet te klein scherm.

    Toch geef ik toe dat ik steeds meer productiewerk op de ipad doe, met de juiste apps, omdat ik niet zin heb om achter een pc of laptop te gaan zitten. Maar als ik echt veel en langdurig met excel, word, of videos aan de slag moet ontkom ik niet aan een device met een fatsoenlijk groot beeldscherm een een muis.

  37. Dat vind ik dus ook.

    Origineel geplaatst door Muxje
    Origineel geplaatst door jebmanEn met een toetsenbord werken is ook met een muis/trackpad werken. En het wisselen van toetsenbord naar ipad scherm is onhandig bij veel scrollen.Bingo. Wat ik het meeste mis bij het werken op een iPad is niet het toetsenbord (ik kan goed met het virtuele toetsenbord uit de voeten) maar een muis.

  38. Mee eens, behalve dat ik niet Apple in de steek laat. Daar waar Apple beter in is gebruik ik Apple, daar waar dat niet zo is gebruik ik windows of linux, of wat anders.

    Maar de grote massa wil gewoon simpel werken, en heeft geen lol aan verschillende oplossingen. De massa wil consumeren. Zip is echt nog wel van deze tijd, maar voor standaard gebruikers van Apple producten niet. Er zijn prima oplossingen voor zip op de ipad, iets omslachtiger dan op een pc, maar het werkt goed genoeg.

    @Arie:

  39. Origineel geplaatst door theimperator
    “Het is niet zo dat de 1,4 GHz CPU van de iPad Air automatisch sneller is dan 1,3 GHz CPU in de MacBook Air omdat het getal groter is.” Dit vraag ik me toch echt af…

    Dan nog is het zo dat iOS en OSX niet met elkaar te vergelijken zijn (in snelheid)

  40. Zeer gekleurd artikel ik speur meer dan alleen een voorkeur voor een iPad vs MacBook air! Wat me te binnen schiet is meteen aan het begin daar spreekt men over een luchter iPad en doet de MacBook sir overkomen als veel zwaarder. Maar met een los toetsenbord komt er nog eens 400 a 500gr bij en kom je erg dichtbij die loei zware MacBook air hahaha ach ja! Mijn mening is natuurlijk ook gekleurd ik vind de iPad leuk voor er bij en voorziet in een groot deel van mijn gebruik. Maar ja heb je de €€ voor beide 😉 want ze klinken beide erg fijne dus prio stellen en kijken welke als eerst!!

  41. @Gonny,

    Chapeau voor dit (de reacties lezend kennelijk grensverleggende) artikel. De titel van dit artikel komt overeen met mijn denken. Deze stap kan ikzelf niet maken maar thuisgebruikers die vnl. content consumeren en slechts af en toe een email van 2 zinnen schrijven oen wat internetbankieren raad ik zo’n stap al enige tijd aan. Niemand durft de stap al te maken.

    Heb je daarentegen intensief contact met de buitenwereld dan gaat het mis omdat er geen filesysteem beschikbaar is.

  42. vervolg . . .

    Ik zal de stap nooit maken omdat ik dan de functies van Aperture, Eye TV, video capture , gemakkelijk lezen en bewerken van XLS files van derden en het file systeem moet missen.

  43. Gebruik elke dag m’n ipad mini voor school, heb totaal geen macbook nodig. Toch wil ik er een, het heeft een aantrekkingskracht, want het is zo’n mooi apparaat. Helaas heeft het ook een behoorlijk prijskaartje.

  44. Wat doe je als je dagelijks aanhangsels (Pdf, data etc) moet verzenden met je mail met een iPad?

  45. Ik zal persoonlijk altijd Mac OS X boven iOS verkiezen, meer functionaliteiten ect. Apps zijn leuk ofcourse, maar ik vind mezelf eerder terug met de ipad op de bank voor facebook, mail of ff snel iets op internet opzoeken. Meerderheid van de tijd zit ik toch wel achter mn iMac en onderweg neem ik altijd mn MacBook mee.

  46. Origineel geplaatst door heijdemann
    Wat doe je als je dagelijks aanhangsels (Pdf, data etc) moet verzenden met je mail met een iPad?

    Nou, dan pak je gewoon een laptop. Als je elke dag zipbestanden moet openen, elke dag AutoCAD 360-bestanden moet maken of elke dag Flashgames ‘moet’ spelen, pak je lekker een laptop, want dat is voor jouw dagelijkse werk het meest geschikt.

    Ik probeerde met dit artikel niet de grenzen op te zoeken en iedereen aan de iPad Air te krijgen. Jullie moeten het allemaal zelf beslissen wat het beste werkt. Ik snap de reacties wel: “Ja maar… wat als ik heel erg moeilijke dingen wil doen?” Dan is overstappen naar een iPad Air voor jou gewoon niet haalbaar.

    Het gaat mij juist om de hele grote groep mensen die simpel kantoorwerk verricht, wat prima met een iPad Air te doen is. Blijft er over: een flinke groep mensen die echt afhankelijk is van een laptop. Die mensen moeten lekker hun laptop blijven gebruiken.

    Voor de hopeloze “Ja, maar…”-zeggers is er altijd nog de website omdenken.nl. Stel dat je dénkt dat al die emailbijlagen nodig zijn, maar dat je je werkgever en je collega’s zover krijgt om naar Dropbox of Google Drive over te stappen? Dat je vervolgens een iPad Air gaat gebruiken en dat het dan tóch lukt? Mensen denken vaak in onmogelijkheden, terwijl je ook eens kritisch over je eigen werkprocessen kunt nadenken. Al dat rondsturen van bijlagen is eigenlijk helemaal niet nodig (en bovendien onhandig).

  47. MBP met thunderbolt scherm, ipad mini en iphone. Ideale combinatie. MBP en tb scherm is desktop, ipad en iphone zijn voor onderweg. Mocht ik onderweg meer nodig hebben neem ik de mbp mee (zonder tb scherm uiteraard).

  48. Voor mij zou een ipad ( welke dan ook ) nooit maar dan ook nooit mijn macbook kunnen vervangen. De iPad is veel te beperkt in zijn gebruik. Een ipad is leuk voor de kinderen en om er een klein beetje mee te spelen. Om er fatsoenlijk mee te kunnen werken is een iPad zeer beperkt. Wellicht dat er mensen zijn die wel alles met de iPad kunnen, maar die doen ook niet echt wat bijzonders op hun laptop en of iPad. Voor mij dus een dikke NEE tegen de iPad.

  49. @icook: Jawel, dat kan wel. Zeg ik ergens dat het niet kan? Zou het alleen niet aanraden, omdat de batterij van je iPhone meestal als eerste leeg is op die manier. iPad gaat een stuk langer mee.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.