Reacties voor: Overheid brengt KopieID-app tegen paspoortfraude uit

De Rijksoverheid heeft de iPhone-app KopieID uitgebracht tegen identiteitsfraude. Met de applicatie kan je je identiteit beter beschermen.
Lees het complete artikel → Overheid brengt KopieID-app tegen paspoortfraude uit
Bart Breij -

Reacties: 28 reacties

  1. Is er geen app waarbij je dus je rijbewijs en ID kan inscannen en bewaart op je tel ? Want dit doet deze app dus niet volgens mij

  2. De foto app? 🙂

  3. Origineel geplaatst door _LF_
    De foto app? 🙂

    Hahaha ja dat kan idd maar heb al wat gevonden IDscanGo

  4. Ik heb mn ID ingescand en in 1Password staan. Ideaal

  5. @Johan: Beetje off topic, maar kan dit ook in de App of alleen via de desktopversie.
    Zoek hier al een tijd naar, want vind het prettig om deze documenten als scans bij me te hebben. Maar of ik kijk eroverheen of het zit er inderdaad niet in.

  6. Misschien handig om bij het artikel te vermelden dat overheidsinstellingen (gemeente, politie, belasting) en banken toch echt het originele document in handen moeten hebben ipv een gecensureerde kopie.

  7. Mag je je hiermee dan ook legitimeren bij winkel en of politie? Is dat wettelijk al toegestaan? Of grote kans dat ik spullen niet meekrijg / boete van politie krijg?

  8. Ik denk dat als je werkelijk ergens komt waar je het echte pasje (id kaart) moet tonen je hier niet mee weg gaat komen.
    Wat je daarvoor kan doen is naar de anwb gaan en voor een euro een hoesje kopen waar je pasje in past.
    Door dat hoesje worden de dingen die hotels enzo niet hoeven te weten/kopiëren onzichtbaar gemaakt,

  9. Wettelijk ben je verplicht het originele ID/Rijbewijs bij je dragen. Een kopie is niet rechtsgeldig en kan je dus een bekeuring opleveren.
    Zie ook

  10. Misschien handig als de overheid deze app ook voor niet ingezetenen bereikbaar maakt want hij is alleen in de NL store te vinden.

    Wie het nieuwste type paspoort heeft, heeft het persoonsnummer niet meer op de pasfoto pagina staan. (overigens nog wel in de “swipe” gegevens onderaan)

  11. @vuurvreter: Dat is toch ook totaal niet waar deze app over gaat. er zijn instanties waar je je kopie identiteitsbewijs moet achterlaten (bijvoorbeeld bij het huren van een auto), en dan kun je deze bewerkte kopie laten zien.

    Als een agent je vraag te legitimeren, moet dat inderdaad via een echt paspoort of ander legitimatiebewijs.

    Vind het trouwens een geniale app, echt een toegevoegde waarde. Zeker nu er relatief veel identiteitsfraude gepleegd wordt de laatste jaren, moet je oppassen waar je je identiteit allemaal achterlaat

  12. Het is jammer dat je het gescande document niet kunt bewaren en iedere keer opnieuw moet scannen. Ik vind het zo niet handig.

  13. Ondanks dat niet overheid instanties weten dat het niet mag, vragen ze nog steeds om een kopie van je document. Denk bv aan verhuurbedrijven, hotels.

  14. Helaas geven de voorbeeld foto’s de indruk dat er mooie rechte lijnen worden aangebracht. Echter worden ze zo krom als een hoepel. Lijncorrectie was mooier geweest

  15. En wie zegt dat bedrijven akkoord gaan met een gekopieerde paspoort? Onzinnig app.

  16. Mooi. Zeer handig dit

  17. Bij SnappCar accepteren ze een dergelijke kopie niet. Was voor mij dan ook de reden om SnappCar dan maar de rug toe te keren en van hun dienstverlening af te zien.

  18. @ManOManO: De wetgever want die heeft het zogenaamde “kopietje paspoort” verboden. Voor exacte details omtrent “kopietje paspoort” kun je bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP; privacy waakhond van Nederland) terecht: https://www.cbpweb.nl/pages/pb_20120712_gebruik-kopie-identiteitsbewijs.aspx

    Deze app speelt in op dit stukje wetgeving.

    Gaat een bedrijf hier niet in mee dan overtreden zij de privacywetgeving en zijn ze strafbaar. Meeste bedrijven proberen het wel maar als je ze hiermee confronteert geven ze er vaak wel gehoor aan. Bij die andere partijen bel je oom agent, mogen ze het aan hem uitleggen 🙂 Of nog beter, je gaat naar de concurrent die het wel in acht neemt. De meeste telco’s springen hier al mooi op in, zij gebruiken een hoesje alvorens ze je paspoort, id-kaart kopiëren (exact wat deze app ook doet dus).

  19. Link naar de app werkt niet !!!

  20. @Stef: nu nog een appartement voor Android.

  21. Deze App zou perfect zijn als de kwaliteit van de afbeelding scherper zou kunnen.
    Daarbij komt nog het volgende de onbekendheid bij zijn eigen ontwikkelaar, de overheid. Vandaag direct geprobeerd bij een gemeentelijke aanvraag in een gemeente in N-H. De op deze wijze aangeleverde kopie van de ID werd niet geaccepteerd.
    Zo zien wij weer bij dezelfde gemeente bleek afgelopen week de Digid zo lek als een mandje en als men dan een ID beschermings App welke is uitgebracht door de overheid gebruikt wordt dit doodleuk geweigerd.
    Nederland anno 2014

  22. @Beko: Blijkbaar snap je het niet helemaal beste Beko. Een ongeldig gemaakt kopietje ID inleveren bij een gemeentelijke instantie en het dan belachelijk vinden dat dat niet wordt geaccepteerd…

  23. Waar ik nog niemand over gehoord heb is over geboorte namen op de achter kant wat bij mij dus het geval is.

    Wordt aan de achter kant van ID ook ID-nummer afgeschermd want dat vindt ik dus nergens terug.

  24. Deze app is ontwikkeld voor de oude ID-kaarten, niet de nieuwe Europese ID-kaart waarbij beide zijden even belangrijk zijn (BSN bijvoorbeeld staat achterop).

    Wat ik zelf doe – en ook veel beter vind – is vrij vergelijkbaar. Ik gebruik Photoshop, zet de tekst op 50% vullen en zorg dat bijna alles ‘geraakt’ is door de tekst, maar wel prima zichtbaar en leesbaar.

    Onderdelen:
    – “KOPIE VOOR”
    – Wie?
    – Welke maand & welk jaar?

    Voor bedrijven kun je dan het beste ook nog eens dingen zoals BSN en de ‘lange code’ volledig uitzwarten. Organisaties zoals Vodafone doen dit automatisch, vanwege je privacy, maar verder ben ik er nooit één tegengekomen die ook software gebruikt om de foto/scan automatisch te ‘uit te zwarten’. Deze app is natuurlijk een geweldige opzet, als ze nou ook even een lijstje uitschreven welke instanties en partijen wél bepaalde gegevens mogen zien en welke gegevens juist uitgezwart dienen te worden bij gewone organisaties…

  25. In Spanje en in Portugal worden afgeschermde rijbewijzen en paspoorten ( door de eerder genoemde ANWB hoezen) NIET geaccepteerd bij alle door ons bezochte campings in 2014.

  26. Ik houd er (ook) niet van om mijn paspoort achter te laten in een hotel. Daarom mogen ze mijn paspoort alleen inzien (ik geef hem niet af) en mijn naw en paspoortnummer noteren. Een kopie maken sta ik nooit toe. Hier heb ik af en toe wat heisa over gehad, maar ben nog nooit geweigerd en werd altijd (schoorvoetend) geaccepteerd (al dan niet door er een manager bij te laten halen).

  27. De app zelf werkt prima, maar op de website van kopieID staat dat ik bij een telefoonabonnement géén kopie identiteitsbewijs hoef af te geven. Ben inmiddels langs 3 bekende telefoonwinkels geweest en allemaal weigeren ze een abbo af te sluiten zonder een volledige kopie van mijn id (dus zonder weggelaten info). Blijkt dus dat in de praktijk bedrijven en instanties sch*t hebben aan de wet- en regelgeving betreft dit onderwerp..

  28. Bij mij loopt deze app vast als ik een foto wil maken. iphone 6 plus IOS 8.1.2

    Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.