Reacties voor: ‘Over 5 jaar gebruiken alle scholen iPads’

Over 5 jaar zullen alle scholen iPads voorspellen, voorspelt een topman van Malmberg, uitgever van schoolboeken. Goedkope wifi en lesboeken versnellen de overstap.
Lees het complete artikel → ‘Over 5 jaar gebruiken alle scholen iPads’
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Wolters Noordhoff bestaat al een tijd niet meer: het is Noordhoff .. Verder vind ik de titel wel suggestief : de iPad komt zelf niet terug in het artikel – wel de tablet ..

  2. Alle scholen? Vergeet het maar. Vrije scholen hoger onderwijs gaan daar echt niet aan.

  3. Ik boek leest véél sneller, lekkerder, rustiger dan vanaf een (beeldscherm, tablet) wat mij betreft een achteruitgang… tenzij ze een type e-ink scherm gaan gebruiken.

  4. En wat als de ouders van sommige kinderen geen iPad/iPhone kunnen betalen? Geen les voor die kinderen? Appel owns en heb heel veel van hun maar ik ben niet blind. Niet iedereen kan Apple producten betalen.

  5. Wat nou als het op een dag blijkt dat wifi/telefoon straling erg schadelijk is? Op deze manier is de stap terug te groot

  6. Daarbij is het juist uitgever ThiemeMeulenhoff die al veel prijzen heeft gewonnen met digitale producten zoals Schooltas en GotIt.

    Maar het is goed om te zien dat de uitgevers zoveel meters maken!

  7. @michiel:
    Inderdaad. En de titel staat tussen aanhalingstekens
    ‘Over 5 jaar gebruiken alle scholen iPads’ maar ik vraag me af wie ze in dat geval citeren.

  8. 5 jaar is een eeuwigheid in internet tijd. Dus die voorspelling is niet zo spectaculair. De snelheid waarmee zowel uitgevers als het onderwijsveld innovatie plegen en omarmen is veelzeggend. Argumenten dat tablets / iPads te duur zijn is kul, als je de uitgeef productie, distributieketen kent dan snap je dat daar lucht zit. De uitgever of onderwijsinstelling zou de drager (tablet) eenvoudig kunnen leasen aan de ouder / leerling. Kwestie van businessmodel, innovatie en durf denk ik zo.

  9. @daan: wanneer dat blijkt, kunnen we gelijk al onze technologie in de prullenbak gooien. Ik hoop niet en het lijkt me ook niet dat dat een logisch scenario is.

  10. Goede Zaak! Het onderwijs zal op den duur goedkoper worden. De leverancier heeft geen kosten meer aan het vervangen van versleten boeken en deze hoeven dus ook niet doorgevoerd te worden naar de klant. Bovendien is het aanpassen van taal- of zinsopbouwfouten achteraf makkelijker te herstellen. Aan de andere zijde besparen de ouders/scholieren (klanten) ook. De iPad kan aangeschaft worden voor de duur van schooltijd in de vorm van lease, bijvoorbeeld €15,- p.m (excl. Verzekering en borg) de rest kan/zal gesubsidieerd worden door de overheid. Afhankelijk voor de leaseprijs is uitgegaan van een looptijd van 2 schooljaren, daarna kan eventueel de iPad vervangen worden of gekocht tegen een kleine vergoeding. Ouders/scholieren besparen verder nog op kosten van schrijfmaterialen en schriften, kaftpapier en de soms toch wel dure (grafische) rekenapparaten.

  11. Bij ons op school lopen de kleintjes ook al met MacBook Air in hun tas.. Op het gewicht na heb ik geen bezwaar tegen boeken, kan je ook niet snel afgeleid worden door het superinteressante wereldwijde web.

  12. @Ad:

    Waarom zijn grafische rekenmachines dan niet meer nodig? Dit kan een iPad niet vervangen.

    Probeer maar eens op een iPad uit te rekenen wat 0^0 is.

  13. ‘Komend jaar voert al een kwart procent van de scholen het gebruik van tablets in…’

    @Redactie: Een kwart (25%, 1 op de 4), of een kwart procent (0,25%, 1 op de 400)???

  14. @Daan:
    Mwah, Wolfram Alpha zegt indeterminate:
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=0%5E0

  15. Het idee is dat de iPad vooral voor uitgevers gunstig is (kosten, makkelijk updaten etc).
    Wat niet belicht is, is de vraag of het ook beter onderwijs oplevert, of beter: of het leren beter gaat. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn.
    Een tijd geleden stond er een aardig artikel in de NRC waar uit bleek dat teksten die je met de hand (en pen) schrijft beter onthouden worden dan getypte tekst. Dus is er ook onderzoek nodig over lezen en opnemen van tekst van papier vs scherm. Ik ben niet tegen vernieuwing, maar dan moet wel de kwaliteit van het onderwijs het uitgangspunt zijn, niet het kostenmodel van uitgevers.

  16. En na 1jaar stopt het voor mijn dochter weer ( te veel afleiding)
    Havo 2 net gehaald door de lessen op de ipad
    Het werkt dus gewoon niet
    De ipad kan je via school kopen met een lease contract van 3 jaar en dat kost 78€ per half jaar

  17. ik denk dat de iPad in de les een goed idee is. Tegenwoordig gaat alles op school digitaal, dus waarom de lesboeken niet?

  18. @Jack: boeken zijn duurder. Over vijf jaar betaalt de overheid mee aan tablets voor het onderwijs omdat ze veel minder kwijt zijn aan boeken.

  19. Boeken stimuleren meer zintuigen dan een iPad. Hoe meer zinvolle prikkeling van zintuigen, hoe gemakkelijker het onthouden gaat.

    Als het onderwijs niet principieel verandert dan verwacht ik dat door de digitale boeken het niveau van het onderwijs eerder zal dalen dan stijgen.

  20. Kijk eens op de website van de iScholenGroep. Een goed voorbeeld van samenwerkende scholen op het gebied van digitalisering en voorlopers op de implementatie van iPad-onderwijs in het Voortgezet Onderwijs.

  21. @Jos: Dat makkelijk updaten lijkt me ook in het belang van de leerlingen. Het komt nu nog voor dat leerlingen aan de slag moeten met schoolboeken die uit de vorige eeuw dateren. Prima dat ze niet bij het oud papier worden gegooid omdat ze nog bruikbaar zijn, maar het zo mooier zijn om helemaal digitaal te gaan, zodat ze om de drie jaar (of zelfs vaker) bijgewerkt kunnen worden.
    Wat schrijven betreft: ben ik zelf ook enorm voorstander van. Ik heb tijdens mijn studie altijd handmatig aantekeningen gemaakt, omdat het inderdaad beter blijft hangen als je het zelf opschrijft. Ik doe dat nog steeds als ik een vreemde taal wil leren: even een woordje opschrijven en je onthoudt het veel beter. Tegenwoordig betekent het meestal dat ik op een kladpapiertje schrijf en daarna weggooi. Het gaat alleen om het opschrijven, niet om het bewaren op papier.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.