Reacties voor: Ouders voelen zich vaak schuldig over tabletgebruik van kinderen

Ruim een derde van de ouders vindt het handig om hun kinderen een tablet of smartphone in handen te drukken of achter de televisie te zetten. Veel ouders doen dit om een momentje van rust voor zichzelf te creëren. Maar tegelijk voelt veertig procent van de ouders zich er wel eens schuldig over.

Reacties: 10 reacties

  1. Bij ons in de familie speelt dit wat minder: wij zitten altijd zelf op de iPads (dus de kinderen krijgen geen enkele kans)

  2. Ehm ja. Door juist dit soort onderzoeken ga je je schuldig voelen. 10 minuten per dag maximaal is buiten de realiteit.

  3. Goed lezen hè, alleen jonger dan 2 jaar leert niets van tablet gebruik. Alleen die leeftijdscategorie moet schermtijd beperken, zodat ze eerste de echte wereld kunne ontdekken.

    Vanaf 4 à 6 jaar maakt schermtijd niet zo veel meer uit, mits je ze maar goede apps/content geeft…

  4. Een beetje kort door de bocht. Ik heb een zoon van 3,5 en een dochtertje van 9 maanden.

    Vanaf het moment dat mijn zoon in staat was zelf een tablet (in kindvriendelijke houder) vast te houden mocht hij van ons de (oude) iPad gebruiken. Echter is dat wel beperkt tot maximaal 1 uur per dag. In het weekend is dit soms wel eens langer.

    Wel zijn sites als YouTube geblokkeerd en bepaalde content.

    Ik heb speciale apps (bijvoorbeeld twiggly) die leuk zijn om vormen mee te leren en kleuren. Via de iPad heeft hij ook naar mijn idee sneller de bedoeling van puzzelen geleerd.

    Dus in mijn optiek is er wel een bijdrage, al beken ik eerlijk dat mijn kinderen gewoon ook nog ouderwets (buiten) spelen.

  5. @Ad: Precies en zo hoort het lekker na buiten, en de tijd achter zo k*t apparaat eigenlijk beperken.
    Als onze ouders en opa en oma het vroeger konden, waarom moeten wij er zo laks mee om gaan hier mobiel ga maar filmpje kijken ofzo.

  6. Origineel geplaatst door Dennis
    @Ad: Precies en zo hoort het lekker na buiten, en de tijd achter zo k*t apparaat eigenlijk beperken.

    Als onze ouders en opa en oma het vroeger konden, waarom moeten wij er zo laks mee om gaan hier mobiel ga maar filmpje kijken ofzo.

    Heb je kinderen? Als in: meervoud?

  7. Heb hier toevallig gister een artikel over geschreven op mijn blog over mijn eigen ervaring. Mocht je het willen lezen, hier de link

  8. Het is ook slecht voor de ontwikkeling van de ogen. Kans op bijziendheid wordt vele malen groter. Aangeraden door oogartsen is max een half uur per dag

  9. Vooral niet schuldig voelen en al helemaal niet naar zogenaamde zich pedagoog noemende moralisten luisteren. Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat tabletgebruik een gevaar zou vormen voor een gezonde ontwikkeling van een (jong) kind. Natuurlijk is te veel van alles niet goed, maar tabletgebruik kan een waardevolle bijdrage leveren aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Net als lezen, dat je ook toevallig ook op een tablet kunt doen als je wat ouder bent. Kinderen, ook hele jonge, hebben een van nature grote honger naar informatie. Iedere ouder zal kunnen beamen dat kinderen vaak, niet altijd, bewust kiezen voor activiteiten op de tablet die hen kunnen helpen om aan relevante informatie te komen. Leuk voorbeeld is een peuter die middenin de zindelijkheidstraining zat en een enorme honger had om naar filmpjes te kijken over kinderen die zindelijk aan te worden zijn, enzovoort. Kan er nog meer over zeggen maar laat het even hierbij …

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.