Reacties voor: Oud-Apple CEO John Sculley: ‘Grootste fout Apple was mij aannemen’

John Sculley, de voormalige Apple-president-directeur heeft uitgebreid gesproken over Steve Jobs in een interview met Cult of Mac.
Elger van der Wel -

Reacties: 34 reacties

  1. Ik ben duidelijk geen apple fanyboy, nooit geweten dat Steve Jobs ontslagen was bij Apple, haha.

  2. @Bart: Wist ik ook niet xp

  3. Gaaf interview, het verschil tussen jobs ebn gates wordt duidelijk; respect voor beiden, en ook voor scully.

  4. Je moet eens de film ‘Pirates of sillicon vally’ kijken, gaat puur over het ontstaan van Apple en Microsoft. Best goede film om te kijken 🙂

  5. En de beste keus van Steve was om de man in kwestie per direct te ontslaan toen hij daar de bevoegdheden weer voor kreeg

  6. “the most important decisions you make are not the things you do — but the things that you decide not to do.”

    Tegeltje hoor… Mooi stuk. 🙂

  7. Ben een Mac fan van het eerste uur, en heb Steve Jobs gevolgd via de media sinds de lancering van de Mac 128k. En ja, toen Steve ontslagen werd bleven de Mac’s technisch superieur t.o.v. de concurrentie, maar qua vormgeving niet vernieuwend. Toen Steve terug kwam werd het design weer oogstrelend. Steve wist en weet exact wat de mens zoekt en wil. Dit is de reden dat Mac fans zoals ik hun Mac’s koesteren en niet inruilen, maar werkend houden.

  8. Achteraf wel fijn. Anders hadden we Pixar nooit gehad en was Jobs misschien wel achterover gaan zitten. Maar door hem eruit te flikkeren is Steve volgens mij compleet furieus geworden en daar teert hij nog steeds op, die overwinningsdrang.

    Bovendien is OS X grotendeels gebaseerd op NeXTStep, het OS van Steve’s verder vrij mislukte NeXT computer merk. Zowel visuele dingen als het dock als achterliggende systeemstructuur zijn overgeheveld. De echte kenner zal bijvoorbeeld het cameratje voor venster-specifiek screenshot (cmd+shift+4 dan space) herkennen: het komt nog uit NeXTStep.

    Hoe dan ook: lang leve Steve Jobs.

    Sculley kan het trouwens nog goedmaken bij de geeks onder ons: als oud-Pepsi topman kan hij misschien Pepsi Perfect er doorheen proberen te jassen. Je weet wel, de Pepsi die Marty McFly in 2015 in Back to the Future 2 drinkt. Hij heeft nog 5 jaar!

  9. Origineel geplaatst door Pim Brussee
    Ben een Mac fan van het eerste uur, en heb Steve Jobs gevolgd via de media sinds de lancering van de Mac 128k. En ja, toen Steve ontslagen werd bleven de Mac’s technisch superieur t.o.v. de concurrentie, maar qua vormgeving niet vernieuwend.

    Steve was ook nét op tijd weer terug. Toen Jonny Ive, destijds ook al designer bij Apple, zijn eerste gesprek met Jobs had, had ‘ie z’n ontslagbrief al in z’n zak zitten. Maar het gesprek beviel zo goed dat Ive hoofd design werd. Hij heeft ons inmiddels al geplezierd met menig oogstrelend ontworpen apparaat.

  10. Vraag me trouwens wel af wat er gaat gebeuren met Apple als Steve met pensioen gaat. Bij Apple is het duidelijk dat de man daarachter het succes maakt.

  11. Sculley was de directeur die niet eens zijn eigen Pepsicola van Coke kon onderscheiden.
    Maar hij zal wel de betekenis van de Newton begrijpen…

  12. En nu in het Nederlands!?
    Niet iedereen is namelijk goed in Engels.
    (Red.) Voor een volgende keer zullen we proberen hier rekening mee te houden.

  13. Petje af voor John Sculley, die het e.e.a.helder en recht door zee benoemd.

  14. Mooi stukje dit!!

  15. Origineel geplaatst door Pim Brussee
    Vraag me trouwens wel af wat er gaat gebeuren met Apple als Steve met pensioen gaat. Bij Apple is het duidelijk dat de man daarachter het succes maakt.

    Ik houd m’n hart vast. Hoewel er inmiddels genoeg decipelen rondlopen die z’n werk voort kunnen zetten. Al is een decipel nooit the real thing 😉

  16. Scully heeft apple bijna laten zinken gelukkig dat steve in 1996 terug kwam bij apple en later intremdirecteur werd.

  17. Geohot gaat Steve jobs opvolgen heb ik ergens gehoord 😉

  18. Ik vraag me altijd af of Steve echt ontslagen is midden jaren ’80 of dat hij zelf is weggegaan.

    O… Bovendien is OS X grotendeels gebaseerd op NeXTStep, het OS van Steve’s verder vrij mislukte NeXT computer merk. Zowel visuele dingen als het dock als achterliggende systeemstructuur zijn overgeheveld. De echte kenner zal bijvoorbeeld het cameratje voor venster-specifiek screenshot (cmd+shift+4 dan space) herkennen: het komt nog uit NeXTStep

    Ja klopt. NeXTStep invloed is nog steeds heel erg groot, alleen minder zichtbaar voor de eindgebruiker.
    Mac OS is gebouwd op de NeXTStep fundering. Alles, de taal Objective-C, de Objective-C runtime, gehele framework is gebaseerd op NeXTStep.
    Hetzelfde geldt voor iOS wat op iPhone, iPod, iPad en Apple TV draait.

    Dat Steve NeXT heeft opgericht heeft toch uiteindelijk z’n vruchten afgeworpen in het huidige (succes van) Apple.

  19. (Red.) Deze reactie is verwijderd.

  20. zoek even op youtube op de volgende woorden: steve jobs stanford university speech.

    apple fan of niet dit is zo’n ongelooflijk goede speech naar de afgestudeerde studenten. heel inspirerend en een goede manier om een beeld te krijgen van een hele bijzondere man genaamd steve jobs.

    het is een speech die iedereen raakt en een kijkcijfer kanon is op youtube. geloof me na het zien het horen van deze hele speech kun je niet anders dan geinspireerd raken.

    gaat niet zozeer om apple maar zijn kijk op het leven en hoe je je doelen kunt bereiken.

    werkelijk waar prachtig

  21. Origineel geplaatst door Bryan
    Geohot gaat Steve jobs opvolgen heb ik ergens gehoord

    Hahahaha ja, en Bill Gates wordt zijn rechterhand waarschijnlijk hoorde ik.

  22. @joopieej: Dat heb ik altijd een goed stuk gevonden uit de verhaallijn van Steve Jobs.

    Hij vliegt eruit bij Apple Start NeXT op, verkoopt NeXT aan Apple en is nu terug CEO. Ik wil geen poker spelen tegen Steve Jobs, volgens mij heeft die een vuurvast pokerface

  23. allemaal die lof woorden over steve jobs,

    heb een iphone en zonder jailbreak zou ik hem nog niets voor niks willen. wat kun je er nu mee, helemaal niks. Dit alleen maar, omdat meneer het beter denkt te weten dan de rest van de wereld.

    en dat OS X is ook zo overrated als het maar kan.
    Gelukkig heb ik een macbook en geen Imac want iedere dag OS X gebruiken zou ik niet trekken.

    Tuurlijk hij is een briljante CEO, omdat hij mensen wat kan laten kopen zonder dat het echt goed is, maar omdat mensen denken speciaal te zijn als ze zijn product hebben

    Ik ben nog steeds tevreden over mij Macbook, maar toch.

  24. (Red.) Deze reactie is verwijderd: persoonlijke aanval en trolling.

  25. Origineel geplaatst door iNick
    (Red.) Zonder ‘die meneer’ had jij jouw klaagzang hier niet kwijt gekund en zat je nu waarschijnlijk vast wegens gevalletje zinloos geweld. Dus wees maar blij! ;-).

    waarom zou ik vast moeten zitten zonder deze meneer?

    Ik geef gewoon mijn mening wat niet door iedereen gedeeld wordt.

    ieder zijn mening toch.

  26. @chuckie:

    Vrij bijzondere opmerkingen van je… je hebt een iphone en een macbook maar bent er dus niet over te spreken? Of toch wel, zoals je later aangeeft?
    Misschien onderbouwen waarom? Of gewoon lekker overstappen naar Windows?

    Je praat veel maar zegt zo weinig…!

  27. Origineel geplaatst door chuckie:

    waarom zou ik vast moeten zitten zonder deze meneer?

    Ik geef gewoon mijn mening wat niet door iedereen gedeeld wordt.

    ieder zijn mening toch.

    Just kidding bij wijze van ‘hoe zou je anders je frustraties kwijt moeten als de iPhone en dus de IPC niet zou bestaan’.
    Maar snap je beredenatie niet dat je niets hebt aan een iPhone als hij niet ‘jailbroken’ is. Dus in feite vind je de hardware prima, maar het OS niet door de opgelegde ‘restricties’.

    Jammer want is toch wel een bijzonder stukje speelgoed hoor zo straight out of the box!

    En tuurlijk heb je recht op je eigen mening, ik ook 😉

  28. ooh neuh neuh dat zal wel meevallen.

    Zeker super mooi apparaat! uhm nou de software opzich vind ik prima, qua smsen(toetsenbord en layout enzo) en de apps totaal niets op aan te merken.
    Ik overdreef miss een beetje dat ik hem nog niet voor niets zou willen hebben, maar er zijn zoveel dingetjes die ik kan veranderen door het jailbreaken dat ik dan pas echt ten volste gebruik kan maken van de software en hardware.
    Laat ik een voorbeeldje geven, wat ik vrij irritant vind is als ik bijv, lekker op de bank of in bed lig. Dan wil ik even smsen, maar dan draait dat scherm de hele tijd om, vooral erg bij de ipod functie vind ik.
    Zo zijn er veel kleine dingetjes die ik niet allemaal hier ga opnoemen.

    Maar het gaat hier om onze Steve dus ff back on topic.

    Wat ik niet vind kunnen is dat ik dit apparaat koop en dat hij echt nog zoveel wil te zeggen hebben over mijn iphone, welke software ik erop installeer e.d. door middel van de selectie van de app store. Of bijv.(nu niet meer helemaal geldig maja) dat ik bij T-mobile zou moeten gaan om een geldige iPhone in bezit te hebben.
    Koop je een simlock vrije uit bijv. Spanje dan zit je nog met de garantie als er iets aan komt.

    Om even terug te komen op de macbook, prachtig apparaat, maar om de een of andere rede vind ik het minder fijn dan mijn stomme windoosdoos.
    bij mijn bijbaantje moet ik veel photoshop gebruiken en daarom dacht ik laat ik een macbook kopen, van iedereen hoor ik dat het geweldig is icm photoshop.
    Wil ik gaan werken, wordt ik helemaal gek van de mouse acc. met als gevolg dat ik weer alleen thuis op de windoosbak kan werken.
    en ook hier in OS X zijn allemaal kleine dingetjes die voor mij de gebruikerswaarde verlagen.

    Ligt miss wel gewoon aan mij en kan er gewoon niet fatsoenlijk mee omgaan hoor.

    nou wat een verhaal.. hoop dat jullie mijn reactie nu begrijpen als ik zeg dat ik Steve een briljante CEO vind maar niet om de dingen die hij afleverd. hij wil veel te veel de baas spelen om het zo maar te zeggen.

  29. Origineel geplaatst door Edwin V.
    @chuckie: Vrij bijzondere opmerkingen van je… je hebt een iphone en een macbook maar bent er dus niet over te spreken? Of toch wel, zoals je later aangeeft?
    Misschien onderbouwen waarom? Of gewoon lekker overstappen naar Windows?Je praat veel maar zegt zo weinig…!

    Engiszins wel gelijk. Als Jobs een drol met een apple logo uitbrengt, kopen mensen het.
    Niet omdat het fantastisch is, maar omdat het een merk is.

    Je betaald onwijs veel voor alleen dat appeltje. Wat krijg je ervoor terug? Een mooi design, goed werken os en wat hardware, wat ook in een windows pc kan, maar dan goedkoper?

    Apple is mooi en Jobs doet het heel goed, maar ik pieker er niet over om 2000 euro voor iets neer te leggen, terwijl ik iets beters (ja geen osx) voor de helft van de prijs kan kopen?
    De prijzen zijn gewoon te absurd hoog.

  30. @chuckie:
    Tja, is bij jou vooral een gevoelskwestie denk ik. Naar mijn idee is jailbreaken niet nodig, want alle ‘voordelen’ door een jailbreak komen vanzelf beschikbaar. Neem jouw voorbeeld van het kantelen van je scherm. Dat zit er al standaard in vanaf iOS4. Gewoon 2x [HOME] dan op de tevoorschijn komende apps zwerken naar rechts en links in de hoek kun je de kanteling begrenzen…

    Denk dat het vooral een cultuurverschijnsel is om ALLES te kunnen en willen wijzigen. Ik draai zelf al een kleine 30 jaar mee binnen de ICT wereld, dus heb de hele (r)evolutie aan me voorbij zien trekken. Maar als je nu ziet wat al die knutsel OSen als Windows hebben opgeleverd: alleen maar frustraties! Het is voor Jan-met-de-pet al heel normaal dat als zijn PC het niet meer doet (wat helaas te vaak voorkomt), dat hij het al heeft over ‘formatteren en Windows er opnieuw opzetten’. Belachelijk toch? Maar het is wel de realiteit, terwijl hij/zij gewoon lekker probleemloos wil ‘computeren’.

    En dat principe draagt Steve Jobs ook uit. Het moet gewoon goed werken zonder dat je als gebruiker vermoeid wordt door allerlei verwarrende settings. Zo is de Mac ook opgezet en alle iDevices ook. Het werkt gewoon goed allemaal en tuurlijk zullen er per individu beperkingen bestaan. Maar da’s een kwestie van mee leren leven en wordt vanzelf wel opgelost/toegevoegd. Maar om dan zelf weer te gaan knutselen om en extra achtergrondje of piepje erop te zetten wat anders niet kan lijkt mij gewoon overdreven.

    En wil je dit wel, koop dan een androidachtige mobiel daarbij heb je meer vrijheden maar of je daar vrolijk(er) van wordt…

  31. @Flugel:
    Apple was oorspronkelijk ook een niche product. Duur, mooi maar goed! Is net als met auto’s je kunt een Fiatje kopen of een dikke Mercedes. Het rijdt allebei en je komt met allebei van A naar B, maar HOE je daar komt maakt nogal een verschil!

    Nu heeft Apple mooie producten op de markt gezet met zijn iDevices. De massa heeft dit massaal omarmd omdat kwaliteit herkend wordt, ook door de grote menigte. Geloof je echt dat er nog steeds zoveel aanhangers zouden zijn als Apple slechte of te beperkte profijten zou leveren? Dacht het niet…

  32. @Simon:

    één ding begrijp ik niet, want hoe kan Steve Jobs nou ontslagen zijn uit zijn eigen bedrijf?

  33. Tja het is een discussie die zal blijven voort bestaan, klopt ind voor mij is dit een gevoelskwestie. Jij noemt bij flut OSen windows op wat ook klopt, maar als windows er thuis hoort, hoort OS X er voor mij ook thuis en dat komt gewoon door mijn belevingswaarde.

    Dit is precies het punt wat apple wil bereiken. Dat mensen het normaal vinden dat er beperkingen zijn in een product wat los 700E ofso kost en het spijt me maar zoiets kleins oplossen pas in ios 4. Daar wil ik niet op wachten.

    En het is miss wat jij zegt een cultuurverschijnsel, maar ik moet hard werken met mijn bijbaantje voor een iPhone en ja dat heb ik er voor over, maar dan wil ik er mee kunnen doen wat ik wil.

    Maar het verschil is denk ik dat er mensen reeel naar apple kijken en zien dat het allemaal niet zo mooi is als het wordt voorgespiegeld.
    Aan de andere kant zijn er mensen die alles goedkeuren van apple. (nu wil ik Inick hier niet mee bestempelen)

    laten we deze discussie dus maar staken. daar komen we nooit uit

  34. Origineel geplaatst door Bryan
    Geohot gaat Steve jobs opvolgen heb ik ergens gehoord

    lol
    tja, het zou wel vernieuwend zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.