Reacties voor: OS X Yosemite 10.10.3 met Foto’s-app nu voor iedereen beschikbaar

Apple heeft OS X Yosemite 10.10.3 beschikbaar gesteld voor alle ondersteunde Macs. Yosemite 10.10.3 bevat de nieuwe Foto's-app met iCloud.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 50 reacties

  1. Geinig, ik kreeg hem vanmiddag om 16:00 al gepusht in de Mac App Store, kon hem toen helaas niet downloaden. “Artikel niet beschikbaar”

    Tevens verwacht ik dat Apple nog deze week, waarschijnlijk vrijdag 10 april, ook iOS 8.3 beschikbaar stelt, net voor het beschikbaar komen van de Apple Watch…

  2. Ik heb Foto’s al een paar keer geprobeerd maar ik vind het echt een verschrikkelijk programma om naar over te stappen. Ik vind Aperture heerlijk. En die blijf ik gebruiken. Je hebt nl. een dubbele bibliotheek als je de iPhoto bibliotheek importeert in Foto’s.

  3. Origineel geplaatst door David Wouters
    Geinig, ik kreeg hem vanmiddag om 16:00 al gepusht in de Mac App Store, kon hem toen helaas niet downloaden. “Artikel niet beschikbaar”

    Tevens verwacht ik dat Apple nog deze week, waarschijnlijk vrijdag 10 april, ook iOS 8.3 beschikbaar stelt, net voor het beschikbaar komen van de Apple Watch…

    hoop het! Heb zin in 8.3! Siri in nl!

  4. @David Wouters: ik denk het eerlijk gezegd niet. Als je graag 8.3 wilt kun je wel de publieke bรจta downloaden. Is op m’n iPhone 6 heel stabiel.

  5. Origineel geplaatst door Robin
    @David Wouters: ik denk het eerlijk gezegd niet.

    Waarom niet? Ik denk dat David’s schatting niet ver af ligt van de werkelijkheid: de Apple Watch ligt op 24 april in de schappen, en als Apple nog 14 dagen een Golden Master wil, dan zitten we al op 24-14=10 april. Ik denk dus dat 8.3 nog misschien wat eerder komt! ๐Ÿ™‚

  6. Volgens mij is die WiFi bug hardware gerelateerd.
    Ik had een iMac 2009, nooit wifiproblemen, nu een iMac 5k en geen WiFi als hij uit de slaapstand komt.
    100% kopie van time machine teruggezet.
    Ik ben nu de update aan het downloaden, ben benieuwd of het nu weg is.

  7. Duurt weer lang. Volgens mij zijn er meer aan het downloaden…

  8. @Alfred j. Kwek: Op m’n MacBook Pro mid 2012 heb ik ook last van een soort van wifi problemen. Na het opstarten duurt het vaak heel lang voor ik eindelijk kan internetten (wifi wel verbonden). Hoop dat het met deze update ook is opgelost.

  9. Origineel geplaatst door David Wouters
    Geinig, ik kreeg hem vanmiddag om 16:00 al gepusht in de Mac App Store, kon hem toen helaas niet downloaden. โ€œArtikel niet beschikbaarโ€
    Tevens verwacht ik dat Apple nog deze week, waarschijnlijk vrijdag 10 april, ook iOS 8.3 beschikbaar stelt, net voor het beschikbaar komen van de Apple Watchโ€ฆ

    Ingehaald door Apple! Hoe is het mogelijk!

    iOS 8.3 ook vandaag uit!?! Met slechts een uur verschil van elkaar!!!
    Hoop dat mijn internet verbinding het aankan om beiden te downloaden!

    Trouwens, het is voor het eerst in de geschiedenis van Apple dat ze gelijktijdig 2, TWEE (!) belangrijke punt-releases van iOS & OS X op de zelfde dag uitbrengt….

  10. Was wat sceptisch over de nieuwe foto-app door wat ik eerder las in comments van beta gebruikers, maar moet zeggen dat ik het een goede verbetering vindt t.o.v. iPhoto! Veel gebruiksvriendelijker.

    (wel iCloud abonnement verhoogd, goh.. )

  11. Volgens mij kost het giga veel data als alles steeds online word gezet, of is er een optie die dat alleen doet als je verbonden met Wi-Fi bent? en 5GB is toch bij iedereen al ”in gebruik” ivm de iCloud Reservekopie van je iPhone?

  12. Nou, die Foto’s app ben ik nog niet onverdeeld tevreden over hoor. Ik zou graag in het overzicht met foto’s ook de (oorspronkelijke) bestandsnaam willen zien. Maar dat is (nog?) niet mogelijk. De folderstructuur daarentegen vind ik wel erg makkelijk.

  13. Origineel geplaatst door Robbie
    Volgens mij kost het giga veel data als alles steeds online word gezet, of is er een optie die dat alleen doet als je verbonden met Wi-Fi bent? en 5GB is toch bij iedereen al โ€in gebruikโ€ ivm de iCloud Reservekopie van je iPhone?

    Klopt, maar de verwachting is dan ook dat Apple, uiteindelijk echt met Dropbox/Onedrive/GoogleDrive e.d. gaat concurreren, zelf een iCloud Drive-app uitbrengt op iOS รฉn concurrerende platformen (denk aan Android en Windows Phone), en dan ook de standaard gratis opslag ruimte verhoogd. Maar wanneer dit concreet wordt is enkel maar gissen, ik hoop dat we bij de keynote op het WWDC in juni hier meer over horen.

    Echter hoop ik ook dat Apple met iCloud zich binnenkort weer aan hun woord gaat houden en foto’s ook bij gebruik van iCloud Fotobibliotheek niet mee te tellen bij je gebruikte opslag ruimte, zoals dat nu voor Photostream-foto’s geld en hoop ik dat in de toekomst ook backups gratis worden opgeslagen…

  14. Ik heb de update willen doen, maar hij start niet meer op. Krijg nu elke keer in beeld dat de update niet goed is verkopen en dat hij opnieuw opstart.

    Zodra die opstart krijg ik opeens allemaal teksten in beeld, dat duurt even en dan gaat die vanzelf weer uit en weer aan. En dan krijg ik weer in beeld dat er een fout is en hij sluit af. Vervolgens start die weer op en krijg ik weer die zelfde teksten in beeld en gaat hij weer uit en aan en krijg ik weer ik beeld dat er dus iets fout is gegaan.

    Dat gaat maar door en krijg dus nu niets meer op mijn Mac. Iemand een idee hoe op te lossen??

  15. Origineel geplaatst door fonsie
    Ik heb Fotoโ€™s al een paar keer geprobeerd maar ik vind het echt een verschrikkelijk programma om naar over te stappen. Ik vind Aperture heerlijk. En die blijf ik gebruiken. Je hebt nl. een dubbele bibliotheek als je de iPhoto bibliotheek importeert in Fotoโ€™s.

    inderdaad een regelrechte schande is die nieuwe “””Foto’s”””

  16. @Marc:

    Die teksten zijn natuurlijk interessant. Je kunt die proberen te filmen met je iPhone en daarna proberen te lezen.

    Probeer in recovery mode (Cmd-R tijdens opstarten) te komen, check permissies, verify/repair. Heb je FileVault in gebruik, dan die eerst unlocken.

    Voordat je reboot via apple-menu de juiste startup partitie kiezen. Of opstarten met alt ingedrukt en dan de juiste partitie kiezen.

    Verder, heb je zelf ssd in gebouwd en daarna trim enabler gebruikt? Gaat niet werken, zie https://www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/

    Zelf heb ik nog niet geupdated. Ik wacht ff twee weken, kan me geen downtime permitteren.

  17. @Alfred j. Kwek: Start Terminal op.
    Type: cd /Library/Preferences/SystemConfiguration/

    Gooi deze bestanden eens weg:
    CaptiveNetworkSupport
    NetworkInterfaces.plist
    autodiskmount.plist
    com.apple.Boot.plist
    com.apple.Boot.plist~previous
    com.apple.IPConfiguration.control.plist
    com.apple.PowerManagement.plist
    com.apple.RemoteAccessServers.plist
    com.apple.accounts.exists.plist
    com.apple.airport.preferences.plist
    com.apple.captive.probe.plist
    com.apple.nat.plist
    com.apple.network.eapolclient.configuration.plist
    com.apple.smb.server.plist
    com.apple.smb.server.plist.lockfile
    com.apple.wifi.message-tracer.plist
    preferences.plist

    Daarna was mijn probleem opgelost. Tip van Apple zelf!

  18. Updaten is een makkie…Echter….Hoe krijg ik nu de foto’s uit mijn iPhoto bibliotheken in Foto’s? Zou dit automatisch moeten gaan? want nu zie ik alleen maar de foto’s van mijn iOS devices en niet de foto’s uit mijn iPhoto bibliotheek?

    Edit: Laat maar! opstarten met ‘Alt’ en dan de bibliotheek kiezen!

  19. Hoe maak ik de overstap van de beta test versie naar de uiteindelijk vandaag uitgekomen publieke versie? Of heeft dit geen zin? Denk het wel naar toekomstige updates toe?

  20. Hoe kan ik mijn foto’s verbergen..? Functie is aanwezig in foto’s aar de foto’s blijven zichtbaar. Vind dit niet prettig.. Wie o wie kan mij helpen?

  21. Foto’s geupload naar iCloud foto’s. De normale albums kan ik gewoon verwijderen in iCloud foto’s. De gebeurtenissen die ik in iPhoto (Mac) had, staan nu ook in iCloud foto’s, echter lijken deze de connectie met iPhoto (Mac) kwijt te zijn. Ik kan ze dus niet meer verwijderen en zit met ca. 30 albums wat voorheen gebeurtenissen waren in iPhoto. Het gekke is dat deze albums niet verschijnen in iOS foto’s en ook niet in OSX foto’s. Hoe krijg ik deze mappen weg????

  22. Iemand een idee hoe ik foto’s als systeemfotobibliotheek kan instellen, de optie is “greyed out”?

  23. @Marc: Geen oplossing, maar die geeft rembert je hopelijk al.
    Wil je wel bedanken voor de waarschuwing. Heb zelf vergelijkbare ellende gehad met de update naar iOS 8.3 op de iPad en twijfelde al sterk of ik mijn Macs nog wel durfde te updaten. Weet nu zeker dat ik daar absoluut geen haast meer mee heb.

    Lijkt wel of OS X en iOS niet alleen in de gedocumenteerde, maar ook in de ‘ongedocumenteerde features’ steeds meer op elkaar gaan lijken :-/ Zelfde WiFi issues, zelfde update/herstart problemen, etc. en elke nieuwe versie heeft in de release notes een ellenlange lijst met ‘oplossingen’ en ‘verbeteringen’ die je met je neus hard op de feiten drukken hoeveel problemen en ‘ruimte voor verbetering’ de vorige versie dus gehad moet hebben :-/

    Hoop echt dat Apple straks met iOS 9 en OS X 10.11 weer stabielere versies weet te verspreiden. Voor mij geen iOS 8.x en OS X 10.10.y updates meer ๐Ÿ™ (tenzij ze uitsluitend juichende reacties scoren hier ๐Ÿ™‚

  24. De Yosemite update 10.10.3 is heel traag met downloaden! Ben al 2 uur aan het wachten. Het gaat met 1 mb per seconde ongeveer en soms hangt de App store compleet vast.

    Aan de internetsnelheid ligt het niet, is al gecontroleerd..
    Iemand een oplossing?

  25. @Marc: Mochten de tips van @rembert niet werken, dan kun je altijd op een andere mac proberen om van “OS X Yosemite-Installeren.app” op een usb stick of SD kaart (minimaal 8GB ruimte) een boot disk te maken, en daarna over je eerder mislukte app store installatie heen te installeren. Dit doe je het beste via de officiele weg, hier heb je minimaal een mac nodig met 10.7 of 10.8 en gaat als volgt:

    1. Plug een lege USB-stick of SD-kaart in, open vanuit de map “Hulpprogramma’s” Schijfhulpprogramma (Disk Utility.app) selecteer de ingeluge usb of sd en wis (formatteer) deze een keer met Mac OS Uitgebreid (journaled) of HFS+.
    2. Zodra dit klaar is open je terminal en geef je het volgende commando op:

    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/naamvanusbofsd –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app

    3. vervang in dit commando “naamvanusbofsd” met de naam van het door jouw zojuist in Schijfhulprogramma
    gemaakte volume van de USB-stick of SD-kaart.
    4. Vul je wachtwoord in, en…
    5. Als alles goed is zal het onderdeel createinstallmedia van de install app nu een opstart volume aan gaan maken op de USB of SD.
    6. Dit kan even duren, en zodra Terminal weer regeert op toestenbord invoer moet als alles goed is gegaan de bootdisk correct zijn aan gemaakt. Ga verder bij stap 7.

    Let op: de officieel manier werk alleen op Mac OS X 10.7 of hoger, zit je nog op Snow Leopard 10.6.8 dan is de alternatieve optie de beste.

    Alternatieve methode:
    1. ga naar http://diskmakerx.com en download de laatste beta met versie nummer 4 of hoger voor Yosemite.
    2. Dit tooltje bevat een aantal zorgvuldig samengestelde
    AppleScript’s die door de app uitgevoerd worden om zo ook tot een bruikbare, bootdisk te komen. Hiervoor ook eerst zorgen dat je een leeg geformatteerde USB-stick of SD-kaart hebt van weer minimaal 8GB.
    3. Nadat je DiskMaker X in je programma’s map hebt geplaatst kun je hem starten.
    4. De app zal vragen voor welk OS je een boot disk wil maken, kies uit Mountain Lion, Maverick of Yosemite.
    5. Zorg er voor dat de meest recente versie van OS X Yosemite vanuit de Mac App Store gedownload is en in je Programma’s map staat.
    6. Volg de instructies, voer op het juiste moment je wachtwoord in en Disk Maker X zal aan het werk gaan.
    Het hele process duurt zo’n 20 minuten, afhankelijk van de snelheid van de USB-Stick of SD-kaart. Ga verder bij stap 7.

    7: En klaar. laat de nieuw aangemaakte USB of SD in je computer zitten, start opnieuw op met ALT ingedrukt, selecteer de bootdisk en installeer OS X Yosemite op een nieuwe volume/partitie of installeer hem over je bestaande installatie heen als je eerder update vanuit de Mac App Store is mislukt. Deze methode van over een bestaande installatie heen installeren zal geen persoonlijke bestanden of instellingen verwijderen, en als alles goed is kan mac os vaak weer normaal opstarten.

  26. In het begin draait Fotos stroef omdat er enorme hoeveelheden data gesynchroniseerd moeten worden. Daardoor lijkt het ook alsof er allemaal dingen niet kunnen die wel zouden moeten kunnen.

    Maar gaandeweg (vele uren later) zie ik al mijn foto-albums op al mijn apparaten verschijnen en editen binnen die albums begint ook al cross-platform te werken.

    Met mijn 14.000 foto’s denk ik dat het ongeveer een week duurt voordat alles helemaal soepel loopt maar dan ben ik ook ontzettend blij met de update! (ik heb het 200 GB iCloud opslag abbonnement voor 4 euro per maand)

    De fotobewerkingsinterface is ook heel fijn zo.

  27. Fotoooos is een amateuristische bende, wat nu voor de professionele fotografen Apple? Oh ja Adobe Lightroom!

  28. @David Wouters: alvast bedankt! Ik ga er vanavond mee aan de slag, eerst even een USB kopen en dan bij vrienden even dat erop zetten. Want eerste advies heeft jammer genoeg niet geholpen.

    Alvast bedankt allemaal voor de tips, hou jullie op de hoogte.

  29. Hopelijk voegen ze nog veel functies toe aan foto app, want hier heb je vrij weinig aan.

  30. @David Wouters: Ik probeer elke keer het erop te zetten maar ik blijf deze foutmelding krijgen:

    MacBook-Air-van-A:~ ***********t$ sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/appletips –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app –nointeraction
    Password:
    sudo: /Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia: command not found

    Deze melding krijg ik dus, hoe kan ik nu verder? ik heb Yosemite gedownload maar niet opgestart.

  31. @fonsie: Ik zit ook niet te wachten op een nieuwe foto-applicatie. Ik gebruik Lightroom naar tevredenheid. Waar ik wel benieuwd naar ben is of die wifi-problemen opgelost zijn. Die hebben me ervan weerhouden af te stappen van Mavericks.

  32. @David Wouters: Het is me gelukt! Ik heb in ieder geval de USB in orde kunnen krijgen. Het is me nu te laat om nog achter mijn Mac te kruipen. Dus morgen ga ik het installeren. Hopen dat dit me ook lukt.

    Alvast bedankt voor zover ๐Ÿ™‚

  33. Ik krijg mijn fotoalbums van mijn iPhone + iPad niet gesynchroniseerd met de foto’s app.
    Op iCloud.com vind ik ze wel terug & verder zijn ook al mijn foto’s terug te vinden in de foto’s app.

    Iemand een suggestie hoe ik de albums ook kan laten synchroniseren?

    Alvast bedankt!

  34. Update uitgevoerd vanuit app store!Nu start die niet meer op, as het balkje bijna vol is krijg hoop errors (kernel-faillure) … Nog iemand problemen mee? Men MacBook Pro is van 2010!

  35. Leuk dat nieuwe 10.10.3, maar mijn print jobs zijn naar de haaien v.w.b. Affinity Designer. Ik werkte al enige tijd met dit design programma en dat ging prima. Printen verliep zonder problemen.

    Vandaag 10.10.3 erop, alles lijkt prima te draaien totdat ik AD een print opdracht geef. Die verloopt visueel prima ( zie progress bar etc in printer software ) , geeft zelfs aan dat de communicatie met de printer prima verloopt. Alles lijkt dus tiptop…behalve dat er dus geen print opdracht wordt uitgevoerd en de printer daar maar stilletjes bij staat. Zelfs de queue van de printer zelf blijft leeg.

    Overigens, als ik hetzelfde design exporteer naar een PDF kan ik die dan weer wel printen. Vaag.

    Maar weer wachten op de eerste updates voor AD….thanks Apple ๐Ÿ™

    @imaccie: Probeer te rebooten met Option key ingedrukt houden, dan naar Restore partitie, schijfbeheer openen en schijf controleren. Ook op schrijfrechten laten controleren. Eventueel boel herstellen en OSX opnieuw installeren vanaf restore partitie ( schijf NIET wissen ) . Dan zou e.e.a. mogelijk weer kunnen werken en daarna eventueel weer opnieuw update draaien….of even wachten tot de kinderziektes eruit zijn…

  36. @imaccie: ja, ik dus ook last van. Lees even terug wat hier over geschreven staat!! Dan weet je wat je moet doen.

  37. Gisteravond Yosemite 10.10.3 geinstalleerd over de publieke beta (Macbook pro 2010). Daarmee is ook de update van iTunes 12.1.12 meegegaan. Nu wil iTunes niet meer openen, heb 3x geprobeerd het opnieuw te installeren zonder succes. Iemand een oplossing voor mij?

  38. Het is me niet gelukt. Heb mijn hele Mac moeten wissen en opnieuw moeten installeren. Ben alles kwijt ๐Ÿ™

    Tenminste, dat dacht ik. Even vergeten dat ik Time Machine erop heb zitten. Ben nu alles aan het terug zetten, met de hoop dat het dan weer goed werkt.

  39. Foto’s bewerken in Foto werkt niet. Jammer. Lijkt sneller dan Iphoto.

  40. Ben ik de enige of?

    Hij kan mijn reservekopieschijf niet meer vinden.. :/

    Mn laatste backup is van 3 april en wil graag weer een nieuwe maken..

  41. Er worden geen foto’s meer geรผpload met de icloudfotobibliotheek sinds vanmorgen. Iemand anders ook last van? Apple servers overbelast?

  42. Sinds de update gaat de batterij van mijn Macbook air heel snel leeg. Anders aan het eind van de dag nog 40% over, nu om 17.00 uur helemaal leeg.
    Zijn er meer mensen die hier last van hebben?

  43. Zelfde probleem. na up(?)date start mijn Mbp niet meer op! Cmd r en opnieuw proberen?!

    Inmiddels gelukt!

  44. @squeak: Hoe heb jij het voor elkaar gekregen dan? Ik kan niets meer ๐Ÿ™

    Na volledige delete en opnieuw installeren doet hij het wel weer. Maar zodra ik mijn Time Machine alles terug laat zetten krijg ik hem weer niet meer aan de praat ๐Ÿ™

  45. Het is me gelukt!! Heb de computer opnieuw geรฏnstalleerd en toen alleen mijn documenten terug laten zetten en NIET mijn programma’s.

    Wat blijkt, nu gaat het goed. Heb al mijn documenten gelukkig nog en programma’s zal ik langzaam weer terug zetten. Denk te weten welk programma de boosdoener is, die zet ik er dus niet op. Dus de nieuwe Yosemite kan niet alle programma’s aan ๐Ÿ™

  46. Leuk dat programma, maar het synchroniseren met de bibliotheek duurt eeuwen. Schat in dat ik een half jaartje verder ben voordat alle foto’s in iCloud staan.
    Dramatische performance. Is dit de nieuwe Apple standaard?

  47. Ik vind die hele foto’s een bende. Ik kreeg een melding op mijn iPhone dat ik te weinig opslagruimte heb terwijl alles toch in iCloud zou komen!!!!! Heb niet voor niks iCloud ruimte bij gekocht!!!!! Gelijk de zooi stopgezet en draai weer iPhoto. Tjonge maak eens gewoon een normale iCloud app voor iCloud net als Dropbox. Apple gewoon 1 app maken voor iCloud waarin ik alle foto’s en documenten in kan zetten en zelf me mapjes kan maken zoals ik het zelf makkelijk vind. Niet te maf gaan denken maar gewoon simpel houden.

  48. Ik probeer net een gifje er in te hangen… maar die doet het niet? Ongelooflijk dat ze dat ook niet hebben meegenomen in de vernieuwing.

    Super irritant ook dat je nu elke delete dubbel moet bevestigen. Ik neem nogal wat foto’s die ik later wil dumpen. Moet nu met 2 aparte knoppen! Je kan niet 2x backspace doen bijv. maar moet apart een Enter. Of nog erger: via de muis naar het plekje toe waar ‘Verwijder’ staat.

    En als klap op de vuurpijl zie ik ook mijn filmpjes niet gewoon tussen de foto’s staan na het overzetten O_o

  49. @Richard: Beste Richard, ik ben een Apple fan vanaf het begin, maar ik vind dat ze er de laatste tijd softwarematig een beetje een bende van maken. Vind je ook niet? Beloven van alles maar het wordt een beetje een zooitje de laatste tijd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.