Reacties voor: Apple maakt zich hard voor orgaandonatie in iOS 10

In iOS 10 gaat Apple een donorcodicil toevoegen, zodat mensen kunnen aangeven dat ze hun organen willen doneren. Het is te vinden in de vernieuwde Gezondheid-app.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 11 reacties

  1. Brrrrr… Voor mij geen donor stuff 😁

  2. @AppleLion: In Belgie ben je automatisch orgaandonor tenzij je dit veranderd in je gegevens bij de gemeente, niet echt nodig dus. Aangezien de gezondheisdzekering hier beter is dan in Amerika is dit direct geweten als je het ziekenhuis binnenrolt dus niet echt nodig hier in België al niet.

  3. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Er is tevens een reactieban ingesteld. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  4. Hoe weet men dan de je jezelf beschikbaar stelt als donor?
    Als ik een dodelijk ongeluk krijg kan niemand in mijn Iphone.
    Ik neem aan dat privé gegevens beschermd zijn.

  5. @a Wouters: Vroeg ik me ook al af. Misschien als widget?

  6. Origineel geplaatst door James
    @a Wouters: Vroeg ik me ook al af. Misschien als widget?

    En dit staat dan waarschijnlijk in je medische id die op je lockscreen gewoon te openen is door anderen.

    EDIT: Ik zie nu ik er kijk dat je daar al kunt zien of je donor bent of niet (als je dat in de gezondheids app ingevuld hebt).

    Het grote verschil met nu is dus dat je dan vanuit de gezondheidsapp je ook bij de officiële instanties registreert als donor, terwijl je op dit moment alleen aangeeft of je donor bent of niet.

  7. In de Health app kun je het Medical ID invullen. Daar kun je o.a. bloedgroep aangeven en of je orgaandonor bent. Die informatie is dan toegankelijk voor derden ook wanneer je telefoon niet ontgrendeld is: veeg op home screen naar rechts en druk op noodgeval / emergency.

  8. Zelfs als je deze ‘medical ID’ invult, is er überhaupt al een geval bekend waar men daar naar heeft gekeken? En wat als je ook nog een aparte donorkaart hebt en in het donorregister staat en de gegevens niet rijmen, heeft dat dan enige invloed? Ik zou hoe dan ook een aparte donorkaart aanvragen en mij laten registeren, waar mogelijk. In Nederland moet dat sowieso gebeuren, nu er aan het registratiesysteem in Nederland geen verandering meer lijkt te komen en iedereen dus officieel als ‘laat mijn nabestaanden kiezen’ wordt behandeld, tenzij uitdrukkelijk anders besloten.

    Ik vind niet dat Apple zich hiermee moet bemoeien. Het creëert alleen onnodige complexiteit. Ik wil ook echt niet dat een bedrijf zich met dit soort zaken gaat bezighouden. Donorregistratie laat ik veel liever aan de overheid en daarvoor geregistreerde organisaties over, en dan ook alleen direct en niet via een tussenpersoon.

  9. @Tevilnelg: Apple bemoeit zich er niet mee, het maakt het alleen mogelijk dat je je bij de daarvoor bevoegde instantie aanmeld.

    Als in Medical ID blijkt dat iemand aangeeft een donor te zijn moet altijd in het officiële donor register gekeken worden of er een registratie bekend staat. Op basis van alleen de Medical ID alleen mag niemand wat doen.

  10. Origineel geplaatst door Bas
    @Tevilnelg: Apple bemoeit zich er niet mee, het maakt het alleen mogelijk dat je je bij de daarvoor bevoegde instantie aanmeld.

    Maar dat is toch juist het punt. Dan moet je dat apart gaan regelen bij de betreffende organisatie. Waarom zou Apple deze verantwoordelijkheid op zich willen nemen? Wat als er iets misgaat tussen bij de communicatie Apple–instantie of gegevens worden gestolen? Dit hoort gewoon niet in handen van bedrijven.

  11. Origineel geplaatst door Bas
    @Tevilnelg: Apple bemoeit zich er niet mee, het maakt het alleen mogelijk dat je je bij de daarvoor bevoegde instantie aanmeld.

    Origineel geplaatst door Tevilnelg

    Maar dat is toch juist het punt. Dan moet je dat apart gaan regelen bij de betreffende organisatie. Waarom zou Apple deze verantwoordelijkheid op zich willen nemen? Wat als er iets misgaat tussen bij de communicatie Apple–instantie of gegevens worden gestolen? Dit hoort gewoon niet in handen van bedrijven.

    Nee. Op dit moment moet je het apart regelen. Inloggen op de donor site ed. Apple wil het makkelijker maken door het meteen door te geven aan die organisatie op het moment dat je het in je medische id invult. Wat je toch al doet als je wel of geen donor bent en dit kenbaar wil maken. Apple wil het makkelijker maken voor mensen EN hoopt dat MEER mensen zich op deze manier als donor aanmelden.

    Ik ken genoeg mensen die nog nooit de moeite hebben genomen zich te registreren als wel/geen donor, maar die dit op deze manier wel zouden doen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.