Reacties voor: Oproep tot WhatsAppstilte tijdens dodenherdenking

De officiële organisatie achter Dodenherdenking en Bevrijdingsdag roept op tot een WhatsAppStilte tijdens de twee minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur.
Elger van der Wel -

Reacties: 65 reacties

  1. Dat is stom.

  2. De vrijheid herdenken samen met een organisatie die aan censuur doet. Nee, dank u.
    Voor wie het heeft gemist.

  3. Goede zaak. Het getuigt in ieder geval van respect. Overigens zou ik zeggen: gedurende die 2 minuutjes je telefoon uit of op stil. Dat is toch niet te veel gevraagd?

  4. Origineel geplaatst door Paolo
    Dat is stom

    Je bent zelf stom en getuigt van 0,0 respect. Vind dit een prima initiatief, telefoon op vliegtuig modus is hooguit 10 seconde werk.

  5. Helemaal mee eens!! Ik heb mijn telefoon altijd stil in die periode..

  6. @Paolo: Sorry? Jouw opmerking toont niet van enig respect! Iets waar we juist op 4 mei even stil bij moeten staan.

    Ik zeg: Telefoon uit of op stil! Twee minuten, daar is toch wel over heen te komen?

  7. Heb wel wat beters te doen dan 2min stilte. Dood is dood, wat geweest is, is geweest. We blijven nog steeds hangen in 1945.

    De slaven worden ook niet zo herdacht dus wrm nu wel? Couldn’t care less. Er sterven dagelijks honderden mensen in palestine en israel en daar wordt ook geen fuck om gegeven. Dus voor mij geen stilte maar extra lawaai.

  8. Kom op, die oorlog is al zo lang geleden. Om elke keer 2 minuten van je leven te verspillen heeft ook geen zin.

  9. Totaal mee eens, maar ik vind ook dat mensen zelf mogen weten of ze erbij stil staan of niet. Dus om nou een Whatsapp stilte te houden vind ik wel ernstig. Als je niet last wil hebben van mensen die wel actief Whatsappen op elk moment van de dag zet je je telefoon gewoon op stil.

  10. Natuurlijk hou ik rekening met andere mensen die graag 2 minuten stilte willen houden, maar zo’n Whatsapp stilte vind ik een beetje overdreven allemaal. Ik bedoel, 2 minuten en dan de rest van het jaar verder gaan alsof er niks aan de hand is? Als mensen in het algemeen wat vaker stil zouden staan bij het lot van andere mensen had de wereld er een stuk mooier uitgezien.

  11. Origineel geplaatst door Paolo
    Dat is stom.

    inderdaad, we kunnen ook onze adem inhouden voor 2 minuten.

  12. Mijn iPhone gaat ieder jaar in de vliegtuigmodus, dit jaar dus ook. Op 20:00 uur ben ik gewoon voor niemand te bereiken. Goeie actie van WhatsApp.nl!! De vrijheid die we nu hebben, hebben die mensen voor gezorgd.

    @Paolo: Dus het is ook stom dat jij nu van de vrijheid kan genieten waar al die mensen o.a. voor JOU voor gevochten hebben?! respectloos!

    @Ryan: Dus moeten we maar snel vergeten waar die mensen voor gevochten hebben, en waar jij nu van geniet? Wat respectloos zeg!

    @Benjamin: Voor jou heb ik werkelijk geen woorden. Dood is dood, wat geweest is is geweest?!?! Mijn hemel jongen!

    @iPhoneclub: Ieder zijn mening maar de opmerking van @Benjamin…..Sorry maar ik vind dit soort uitlatingen echt niet kunnen. Dit is meer dan respectloos.

  13. Wat een moraalridders allemaal, telefoon blijft gewoon lekker aan.

  14. Echte poppekast om na ruim 60 jaar nog te herdenken! Het leven gaat door! Dus geen mobiele stilte voor mij

  15. Ongeacht of je nou stom vindt of niet. Dit heeft alles met fatsoen te maken. Diegene die nu zo hard roepen hieraan niet mee te doen, komen vast nog wel tot bezinnen als hun hersentjes zijn volgroeit.

  16. @John: Ja man, je bent echt de wereld aan het verbeteren…

    Ik heb geen speciaal moment nodig om dit te herdenken…

  17. Dat mensen hier nog op geattendeerd moeten worden…
    Doe het zelf al zo lang ik het mij kan heugen en zal mijn kinderen hetzelfde respect bijbrengen.

  18. Goed initiatief maar ik denk dat de meeste mensen die het willen doen het vergeten.

  19. het zou belachelijk zijn als je dit niet doet

  20. Er zijn nog genoeg mensen in Nederland die de oorlog hebben meegemaakt, dus ik vind dat je minstens het fatsoen moet opbrengen om die mensen hun 2 minuten stilte te gunnen.

    Aan de andere kant is het voor de meeste (jonge) mensen ook niet echt logisch allemaal. Aan de ene kant individualiseert en verhard onze samenleving zienderogen, iedereen kiest vooral voor zichzelf. En op 4 mei: “nooit meer!” wordt er geroepen, maar ondertussen worden nationalistische partijen steeds groter in Europa. Blijkbaar hebben we niets van die oorlog geleerd en helpen die 2 minuten elk jaar niet echt…

  21. @Benjamin: Dus als jouw ouders/familie dood zijn denk je het jaar erop ook van dood is dood,wat is geweest is geweest? Zul je weinig vrienden/familie overhouden in dit leven. Hopelijk denken jouw dierbaren er anders over als je tussen 6 planken ligt….

  22. Het is nationale dodenherdenking,
    Niet alleen voor de slachtoffers van de 2 e wereldoorlog.
    Ik hoop voor degene die niet stil wil zijn nog niemand te herdenken hebben.

  23. Mee eens! Telefoon gewoon helemaal uit.

  24. Elke minuut stilte ter nagedachtenis is niets anders dan symboolpolitiek en ego-streling. Kijk ons eens goed bezig zijn één keer per jaar. Nagedachtenissen of respect tonen komt vanuit jezelf; daar heb je geen minuut stilte voor nodig.

    @Benjamin: Als jouw ouders sterven is het aan jou om aan ze te denken, niet aan anderen die ze nooit gekend hebben.

  25. Uhm…en dan komt er een machine waarmee anderen onze gedachten kunnen lezen en komt zo’n pruts organisatie een “Gedachte Stilte” moeten houden.

    Ik ben niet tegen doden herdenking en zelf doe ik ook mee. Maar ik ben wel tegen een organisatie die heeft overwogen voor het plat zetten van de diensten van WhatsApp. Dat is belachelijk.

  26. Idd want als whatsapp 2 minuten stilgelegd wordt is het klaar met whatsapp…

  27. Origineel geplaatst door Paolo
    Uhm…en dan komt er een machine waarmee anderen onze gedachten kunnen lezen en komt zo’n pruts organisatie een “Gedachte Stilte” moeten houden.Ik ben niet tegen doden herdenking en zelf doe ik ook mee. Maar ik ben wel tegen een organisatie die heeft overwogen voor het plat zetten van de diensten van WhatsApp. Dat is belachelijk.

    Dan heb je het artikel niet goed gelezen! Het gaat om het stil zetten van je telefoon!

  28. Hier gaan je haren toch van overeind staan. Wat een ontzettend belachelijk en opdringerige oproep. Ik vind het voor zichzelf spreken dat je 2 minuten stil bent en niet gaat bellen. Maar serieus, als je geluidloos(!!) aan het whatsappen bent, ben je ‘respectloos’? Hou toch op.

  29. zet dan je telefoon twee minuten in de vliegtuigmodus of schakel je internetverbinding op een andere manier uit.

    @Fred: dit betekent niet “stil zetten van je telefoon”. Dit betekent, “schakel je telefoon uit”.

  30. God god god ik schaam me nu diep dat ik tot de iPhone bezitters hoor. Moeten allemaal maar calvinistisch doen en oh oh oh wat zal de buurman denken als ik om 8 uur de KPN wil bellen zodat ik eindelijk eens niet in de wacht sta. Het is 2012, doe lkkr waar je zin in hebt wil je whatsappen dan doe je dat. Kun je er niet tegen zet je je telefoon uit of je kijkt de andere kant op… Verplichten per wet of via sociaal wenselijk gedrag is communistisch en een begin van dictatuur.

  31. Onzin! Ping ik juist lekker extra veel 🙂

  32. Jullie reacties zijn echt ziekmakend. Hoezo toppunt van geen respect.

  33. Job cohen is er ook

  34. Origineel geplaatst door Benjamin
    Heb wel wat beters te doen dan 2min stilte. Dood is dood, wat geweest is, is geweest. We blijven nog steeds hangen in 1945.De slaven worden ook niet zo herdacht dus wrm nu wel? Couldn’t care less. Er sterven dagelijks honderden mensen in palestine en israel en daar wordt ook geen fuck om gegeven. Dus voor mij geen stilte maar extra lawaai.

    Hij heeft absoluut een punt. Nederland heeft een selectief geheugen

  35. Ach, laat mensen zelf oordelen over wat ze doen, zolang ze mensen die stil willen zijn in hun waarde laten.

    Zelf zou ik liever hebben dat meer Nederlanders de geschiedenis in het dagelijks leven in hun achterhoofd meenemen, in plaats van de ikke-ikke-ikke-manier van leven te handhaven en op politieke partijen met compleet idiote gedachten te stemmen.

  36. Origineel geplaatst door Nicky
    @Benjamin Dus als jouw ouders/familie dood zijn denk je het jaar erop ook van dood is dood,wat is geweest is geweest? Zul je weinig vrienden/familie overhouden in dit leven. Hopelijk denken jouw dierbaren er anders over als je tussen 6 planken ligt….

    Ik herdenk ze dan elke dag in mijnzelf en vraag andere niet om met mij mee te herdenken. Moraalridder spelen doe je maar thuis. Iedereen heilig praten over de 2de wereld oorlog maar in de tussentijd wel vergeten wat er is palestine/israel gebeurd want dat boeit niemand.

    De slaven hebben ook niets meegemaakt toch?

  37. Goed moment om imessage even uit te proberen!

  38. Storm in glas water, ik denk van gros dat 4 mei niet kan waarderen nog niet het besef heeft wat Dodenherdenking betekend. Dat is niet alleen van de oorlog, maar ook van je dierbaren.

    Daarbij dood is dood, als mensen van WWII ook zo dachten dan had jij Duits gedacht en gesproken. Probeer daar eens stil bij te staan. Zou jij dat wat toen voor jouw uiteindelijk gedaan is nu voor de toekomst doen als het erop aan komt?

    Dit is typisch een onderwerp, doe je er niet aan mee, zeg dan niets. Maar dat is mijn mening en die van een ander keur ik niet af.

  39. @Juustemans: Hij heeft helemaal gelijk!

  40. Ik heb er nog nooit bij stil gestaan om mijn telefoon uit te zetten, niet omdat ik het niet wil maar omdat ik totaal niet zou verwachten dat iemand dan wel een bericht zou sturen of bellen.

    4 mei is een dag (moment) om oorlogsslachtoffers wereldwijd te herdenken. Het is al jaren niet meer exclusief voor het herdenken van slachtoffers van de 2e Wereldoorlog

  41. Voor de kindjes die niet naar school zijn geweest en ook geen ouders hebben die voor een algemene ontwikkeling hebben genoten… zonder de opofferingen van onze ouders en/of grootouders hadden we de oorlog verloren. Luxe artikelen zoals een iPhone en alle andere hebbedingetjes die je nu bezit zijn indirect gevolg van de offers die zijn gebracht. Respect is op zijn plaats.

  42. Een gedicht recht uit het hart mag niet. Waarom whatsapp stilte als ze zelf geen respect voor de vrijheid hebben?

  43. @Benjamin: Ik ben het helemaal eens met je!

  44. Maakt What’s app herrie dan ?

  45. Het is maar wat voor mens je bent hé!
    Uit respect doen wij dit, omdat je maar eens moet denken hoeveel mensen voor hun leven wel niet gevochten hebben. En waarom? Om de oorlog te stoppen.

    Wij als mensen herdenken deze dappere mensen van vroeger die tussen vuur hebben gestaan en gevochten hebben tot het eind om vrede weer tot stand te krijgen. Als zij er niet waren.. Tja dan zou het ook anders zijn met Nederland?

    Als die mensen er niet waren, was dit een heel ander wereld geweest 😉

  46. Zo’n oproep is echt niet nodig. Laat de mensen het zelf bepalen wat ze doen. Een deel van de mensen wil stilte, de anderen niet. Laat een ieder doen wat hij wil. Respect tonen naar elkaar op de eerste plaats. .. it’s so easy

  47. Mijn telefoon blijft gewoon aan. Moraalridders. :r

  48. Ja misschien wel ….. Als 1 zonder oorlog als de wereld 1 land was zonder geloof

  49. We staan als land voorop als het gaat om de vrijheid van meningsuiting maar als iemand zegt niet mee te doen aan dode herdenking vind iedereen dat raar. Ik ga niet expres praten maar een Whatsapp stilte is echt stierenpoep hoor, ik maak verdomme zelf wel uit wie ik wanneer herdenk.

  50. @William: Voor mij wel, steun uit principe dergelijke onzin niet. Nog nooit iemand die mij duidelijk heeft kunnen maken wat het nut zou zijn van dergelijke acties.

  51. Gelukkig zit ik dan in Duitsland.

  52. De reacties van sommigen zijn gewoon te triest voor woorden.

    We herdenken voornamelijk onze doden. Ook die bijvoorbeeld in Afganistan. Natuurlijk kun je niet stil staan bij alle andere doden in de wereld.. dan zou er elke dag twee minuten stilte moeten worden gehouden.

    Wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd weten de meesten niet eens.. Die geven dit soort reacties. (In combinatie met een wat laag IQ).

    Als allochtoon hoef je van mij geen 2 minuten stilte te houden. Zou je wel sieren als je het wel doet overigens..

    2 minuten om even stil te staan bij zoveel mensen die vermoord zijn is toch niet zoveel gevraagd?

    Kun je je voorstellen dat je als moeder zijnde je moet kiezen welke van je 2 kinderen naar de gaskamer wordt gebracht? Om zelf later na maanden hard werken alsnog vermoord te worden? Of om door je buurman te worden veraden en vervolgens aan een vleesdraad te worden opgehangen?

    Dit soort dingen waren geen uitzondering. Ben zelf onder andere ook in Auschwitz geweest.. de dingen die je daar ziet kun je aan niemand uitleggen.

    Voor mij is een door onschuld dode Moslim even erg als een dode Jood. Helaas zijn er veel Moslims die Joden haten en daarom ook geen respect kunnen opbrengen voor de doden in de tweede wereldoorlog wat helemaal los staat van het huidige conflict waar aan beiden schuld hebben.

    @KinGzR: Mooi gezegd. De Duitsers hadden met gemak heel Europa kunnen veroveren (ze zijn heel ver gekomen). Dan zouden wij nu niet meer in vrijheid wonen. Dankzij de Amerikanen, Engelsen, Fransen, Canadezen en alle andere dappere mensen van bijvoorbeeld het verzet, leven wij nu in vrijheid.

    Ik heb enorm veel respect voor dit soort mensen. Ook voor al de mensen die de afgelopen 1,5 jaar zijn omgekomen in het midden oosten in het gevecht tegen hun dictator. Je eigen leven opofferen voor anderen: het meeste wat je kan doen.

  53. Het beste is natuurlijk dat iedereen voor zichzelf moet kunnen bepalen wat hij/zij wilt doen. En dat is hier gelukkig ook het geval.

  54. Diegene hier op het forum die niet het respect zouden hebben om mij mijn gevallen collega’s te herdenken die tijdens vredesmissie’s zijn gevallen. Wens ik toe dat ze die 2 minuten naast me komen staan…..

  55. Ieder z’n eigen mening, yeah

    Maar wat dachten jullie van het bedrijfsleven?
    Vele fabrieken draaien gewoon door op 4 mei om 20:00u. Heb 28 jaar in een fabriek gewerkt en kan me geen moment herinneren dat we 2 minuten stil hebben gestaan om de doden te herdenken van de Tweede Wereldoorlog

  56. Voor degene we hebben nog steeds geen vrijheid hoor ??

    En iemand herdenken doe je op zijn begraafplaats met een bos bloemen..!! En niet half in de lucht gapend of naar de grond starend..!!

  57. Dit soort acties vind ik onzin. Het hele dodenherdenking gebeuren vind ik onzin. Het is inmiddels bijna 70 jaar geleden… Ga verder met je leven kijk vooruit en stop met het terug kijken naar het verleden. Dit geldt in mijn optiek voor alle herdenkingen. En dit heeft helemaal niks te maken met respect. Want wie zijn jullie om te zeggen dat iemand geen respect heeft als hij hier niet aan meedoet? Zou dat niet respectloos zijn naar diegene?

  58. is gewoon een kwestie van respect hebben voor mensen die hun leven hebben gegeven voor iets waar wij nu van genieten… mijn telefoon en alle andere apparatuur gaat uit.

  59. @Julio: Dit heeft totaal niets te maken met het verbeteren van de wereld, je slaat de plank totaal mis. Wel heeft het alles te maken met fatsoen en een beetje respect!

    *ontopic*
    Ik blijf het een goeie actie vinden. Ik hoop dat er zo veel mogelijk mensen gehoor aan geven.

  60. Wat veel mensen hier zeggen (dn begrijpelijk): Ja, veel te lang geleden die oorlog. Het gaat daarom om oorlogslachtoffers, in welke oorlog dan ook. Dus ook die gasten in Afghanistan en dergelijke. Op puur fatsoen (en niets anders) houd ik op 4 mei om 20.00 uur twee minuten mijn mond.

  61. Hoog gehalte aan verveelde pubers hier…als jij niet wilt herdenken, blijf dan lekker thuis en ga lekker door met je loze whatsapps versturen. Zolang je maar respect hebt voor de mensen die wel willen stilstaan bij de slachtoffers van oorlogen die er mede voor hebben gezorgd dat jij ongestraft je loze berichten kan blijven sturen.

  62. Vind het echt pijnlijk om te lezen wat voor reacties hier worden gegeven, en vele lezen het artikel blijkbaar ook niet goed.

  63. 2 minuten stilte om de doden te herdenken voor wie dat wil OK
    2 minuten stilte uit respect voor diegenen die de doden willen herdenken OK
    2 minuten stilte als dogma opleggen in cyberspace onder het mom van respect NOT OK

    fatsoensrakkers laten geen kans onbenut om de politiek correctheid aan anderen op te dringen!!

    zij kunnen het respect niet opbrengen voor andersdekenden die in stilte surfen of app-en omdat ze niets op hebben met iets dat 60 jaar geleden gebeurd is

    Persoonlijk zou ik onze politionele acties in Indonesie jaarlijks willen herdenken, toen waren wij de aggressor ipv het slachtoffer!!!

    Lijkt me VEEL zinvoller om daarbij stil te staan!! Maar dat leren we niet met geschiedenis les … bedenk je eens waarom dat is!!

  64. Op 4 mei worden niet alleen de oorlogslachtoffers ui WO 2 herdacht maar ALLE oorlogslachtoffers van Nederland!

  65. Vorig jaar was ik bij een oorlogsmonument met de graven van geallieerden. Duizenden jongemannen rond de 20 jaar lagen daar. Los van of mensen wel of niet whatsappen, … durf te leven en tel je zegeningen, wees goed voor elkaar!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.