Reacties voor: Opinie: Waarom Apple uiteindelijk niet om NFC heen kan

Bij NFC gaat het vaak over mobiel betalen. Maar volgens Gertjan Rösken, CTO van MyOrder, liggen andere toepassingen veel meer voor de hand.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. Wat hou ik toch van dit soort lange stukken. Heerlijk!

    Ot:

    Een iPhone met standaard NFC ingebouwd zou misschien wel makkelijk zijn, maar dan moet je het wel kunnen uitschakelen en weer inschakelen vind ik.

  2. Gertjan is Apple-addict sinds hij in 2013 zijn eerste Powerbook 17” kocht, vanaf dat moment was Apple zijn gear.

    Waren er in 2013 dan nog Powerbook 17″ te koop? De laatste Powerbook G4 is uitgekomen in oktober 2005. Een tweedehandse misschien met maximaal OS X 10.5.8 Leopard (voor PPC). 😉
    (Red.) Inmiddels aangepast 🙂

    NFC met een werkfrequentie van 13.56 Mhz in een mobiele telefoon vind ik persoonlijk maar niets. Die frequentie ligt in de 22 meter korte golf band. Een optimale antenne zou dan 11 meter (L/2) of 5.5 meter (L/4) lang moeten zijn. Maar goed, 13.56 Mhz is een ISM frequentie die licentievrij mag gebruikt worden en de tweede harmonische ligt niet toevallig bij 27.120 Mhz. 😉

  3. Leuk stuk, maar zoals gewoonlijk maakt Apple iets dat veel beter doordacht is, maar gaat de meute toch voor het halfbakken alternatief. Hetzelfde met dat vreselijke USB.

  4. @Timosha: Ik denk dat er 2003 had moeten staan, volgens mij had hij toen een G4.

  5. Toegang tot de MWC met NFC was echt een lachertje. Ik (met mijn iPhone) viel natuurlijk buiten de boot omdat ik geen NFC had, maar met een aparte hoes kon het alsnog. Maar ja, de moeite..

    Mijn collega had het met zijn Nokia wel gedaan, dat kostte enige moeite om in te stellen. Ik moest mijn paspoort meenemen om door de poortjes te komen.

    Paspoort versus NFC: 3-0. Hoewel ik (inderdaad) wel elke dag mijn paspoort bij me moest hebben, was ik ‘s ochtends telkens vele malen sneller door de poortjes omdat de mensen het NFC-systeem gewoon niet bleken te snappen.

    Tuurlijk, kwestie van gewenning, maar ik ben vooralsnog niet overtuigd.

  6. Net als dat Apple uiteindelijk ook niet om bitcoin wallet apps heen kan waar je transactie’s mee kunt doen?

    Ik ken in mijn omgeving inmiddels al een paar mensen die vanwege het gebrek aan een goede bitcoin app overgestapt zijn op Android, en dat gaat voor mij ook gelden als er niets verandert.

  7. Rabo heeft al gekozen voor NFC, terwijl andere banken nog wachten. Aangezien de beide heren voor Rabo bank werken is het niet een objectief verhaal.
    Daarbij wordt niet verteld dat Paypal met ibeacons bezig is. Dat maakt betalen met ibeacons al snel mogelijk.

  8. NFC is gewoon beperkt aangezien je altijd een op een op een hele korte afstand (5cm) moet zijn, daarbij zuipt het energie.

    Heb het getest met iBeacon in het Groninger museum, geweldig gewoon.

  9. Blijf raar vinden dat bedrijven blind blijven staren op NFC als betaalmiddel.

    Zoals in artikel staat aangegeven werkt ibeacon op Android en iPhone. Er worden dagelijks veel meer Android telefoons verkocht die ibeacons (Bluetooth 4) ondersteunen. Dus alleen op Android gebied zou een techniek via Bluetooth 4 betere keus zijn. En dan kan je vervolgens ook nog de iOS markt bedienen.

  10. In de titel wordt beloofd dat we argumenten krijgen waarom Apple uiteindelijk met een telefoon met NFC gaat komen.
    Vervolgens lees ik heel veel over waarom het theoretisch heel interessant en technisch mogelijk is, maar dat er in de praktijk om diverse redenen niets mee gedaan wordt.
    Vervolgens wordt gezegd dat Apple wel mee gaat doen omdat ze patenten hebben en omdat andere spelers er wel iets mee doen. Tja.

    Patenten heeft Apple op vele, vele vlakken, ik gok zo dat er meer patenten zijn waar ze niets mee doen dan andersom. En dat die andere spelers er wel aan doen is op zichzelf genomen ook geen argument, omdat in dit artikel juist aangegeven wordt dat er desondanks vrijwel niets mee gebeurt in de praktijk.

    Kortom: een aardig verhaal, maar geen enkel nieuw inzicht over waarom Apple nu ineens wèl iets met NFC zal gaan doen, en alle redenen om dat niet te doen (er zitten nog teveel haken en ogen aan en de interesse is er nog niet echt vanuit het grote publiek) blijven onverminderd van kracht.

  11. Als de iphone NFC krijgt “rond de vingerscanner” van het patent, betekent dit dan dat als je gaat scannen je het scherm naar de kant van de scanner moet laten zien? als het signaal niet door de achterkant heen gaat.

  12. Apple moet echt overgaan op NFC, wil het succes blijven boeken met de iphone. iBeacon is aardig bedacht, maar het heeft ook nadelen om via de Beacons te worden gevolgd. Niet iedereen wil dat. Bovendien krijgt Apple het niet voor elkaar om de Beacons overal ingevoerd te krijgen. Zo gebeurt er weer hetzelfde als met Apple en Windows: twee kampen, die niet matchen.

  13. Onsamenhangend verhaal. De belangrijkste twee argumenten zijn van tafel te vegen (of op zijn minst te betwijfelen).

    De auteur heeft zich duidelijk niet verdiept in de mogelijkheden van iBeacons en Bluetooth 4.0. Het beargumenteerde voordeel van NFC (het tappen, de beweging) is ook gewoon mogelijk via Bluetooth. Sterker nog, Apple maakt daar op dit moment al gebruik van. Waar? Bij de configuratie van een Apple TV i.c.m. een iDevice.

    Verder is beargumenteren dat Apple wel zal moeten samenwerken een opmerking die niet echt met voorbeelden uit de praktijk kan worden onderbouwd. Kijk naar Facetime, iMessage, Passbook, AppStore, en moet ik nog even doorgaan? Allemaal zaken waarvan andere partijen zeggen dat Apple dat niet alleen kan.

  14. Achterhaalde technologie en nog onveilig ook (en ik ben een early adaptor (Swatch met nfc) destijds met easypay en de ski passen erop en toegang tot het bedrijf waar ik werkte erop “gehackt” echter de toepassingen die ze nu willen uitrollen: nee dank je wel, erg interessant voor criminelen dat weer wel ..

  15. Origineel geplaatst door Johan
    Apple moet echt overgaan op NFC, wil het succes blijven boeken met de iphone. iBeacon is aardig bedacht, maar het heeft ook nadelen om via de Beacons te worden gevolgd. Niet iedereen wil dat. Bovendien krijgt Apple het niet voor elkaar om de Beacons overal ingevoerd te krijgen. Zo gebeurt er weer hetzelfde als met Apple en Windows: twee kampen, die niet matchen.

    Gelukkig kan je niet gevolgd worden met ibeacons. Zie een ibeacon als een straatbord waaraan je kan herkennen waar je bent. Dat bord weet niet dat jij hem leest. Ibeacon zend alleen uit het ontvangt niks. 🙂

  16. Wil je niet van je geloof beroven maar deel je mening niet. NFC heeft nog behoorlijk veel mankementen en is lang niet overal even praktisch.

    Verder:

    “Maar ik ben er van overtuigd dat met het beperkte marktbereik van Apple zij geen wereldstandaard gaat neerzetten…”.

    Nope. Wereldstandaarden komen niet zomaar tot stand. Iets kan een standaard worden als het een succes is. Apple’s doelgroep is de klant die betaalt. Android of Windows ontwikkelaars kunnen alleen maar dromen van een dergelijke doelgroep. Bij Apple zit het echte geld: de klant met geld. De overige platformen hebben de massa. Voor beiden valt wat te zeggen, maar om iets een succes te maken en zeker nfc betalingen, moet de klant bereid zijn om zijn beurs te openen (figuurlijk dan). Die kans is het hoogst bij Apple’s doelgroep. Dus het is niet heel onwaarschijnlijk dat Apple wederom als eerste een gigantisch succes boekt en wederom zomaar een standaard weet te forceren (zoals ze dit oa al eerder gedaan hebben op telefoongebied) en de rest niet meer kan doen dan volgen.

    One more thing:

    “Apple kan en wil hier uiteindelijk niet om heen. Het zou toch een beetje suf zijn, als straks iedereen met een NFC-telefoon de bankpas thuis kan laten, maar dat iPhone-gebruikers nog op zoek moeten naar plastic.”

    Hier ga je er vanuit dat jouw visie de enige juiste is. Je gaat voorbij aan talloze alternatieven (Apple kijkt bijv. naar BT). Een beetje suf wellicht?

  17. De grote kracht van NFC is dat je als service-provider je beveiliging kunt inbakken in een stukje hardware waar geen batterij in hoeft. Een telefoon heeft al een batterij waardoor eigenlijk de belangrijkste bestaansreden van NFC wegvalt. Wat je overhoudt is een stukje functionaliteit die niet wezenlijk verschillend is van Bluetooth. Kennelijk is de afweging van Apple dat ze beter op Bluetooth LE kunnen inzetten dat op NFC.

    Daarnaast, als je kijkt wat er met Passbook gebeurt, zie je dat Apple heel hard werkt aan het creëren van een veilige interface tussen telefoon en service-provider. Precies het stuk wat “NFC”-toepassingen zo lastig maakt. En ook hier hebben ze de NFC technologie zelf er niet bij nodig.

  18. Waarom MOET je betalen met je telefoon. Volgens mij is het gebruik van je horloge, bankpas en/of een geïmplanteerde chip veel praktischer.

  19. Origineel geplaatst door Hub
    Waarom MOET je betalen met je telefoon. Volgens mij is het gebruik van je horloge, bankpas en/of een geïmplanteerde chip veel praktischer.

    Mee eens, waarom zegt zo’n grote meute dat NFC ín een telefoon moet? Gek hee.

  20. “Gertjan is Apple-addict sinds hij in 2003 zijn eerste Powerbook 17” kocht, vanaf dat moment was Apple zijn gear.”

    Maar hij loopt wel rond met een nfc telefoon?? 🙂

  21. Nederland is een niche markt voor Apple, ik denk niet dat Apple onder de indruk is van de Nederlandse betalingsmethoden. De Nederlandse banken lopen te ver voor de muziek uit. Uiteindelijk volgen ze de grote stroming en of dat NFC (niet in alle oude toestellen) of iBeacon (Bluetooth low energy, in veel oudere toestellen ook aanwezig) zal de toekomst uitwijzen.

  22. Ten eerste, ik zou geen NFC gebruiken, tenzij het me opgedrongen wordt zoals bij het OV. Dat pasje zit afgeschermd in mijn zak. Naast het toegangspasje van mijn werkgever. (En bij twee NFC chips op elkaar werken ze beide niet, wel zo veilig)

    Ten tweede denk ik dat juist de diverse service providers het grootste knelpunt zijn voor gezamelijke een toepassing van NFC; niemand zal zijn kaart op willen geven. Er is voor AH geen enkel voordeel te behalen door als bijproduct op bijvoorbeeld de NS/OV chipknip. Dan zou AH erop moeten vertrouwen dat hun klant niet door de NS benaderd wordt voor een (extra)klantenkaart bij LIDL en dat ze alle gegevens van de NS krijgen. Klantenkaarten zijn een miljardenbusiness en jouw stukje scherm je af van jouw concurrenten.

    Quote
    Wil je je (virtuele) bankkaart bij Google of Apple stallen? Of toch liever in een cloudoplossing van de serviceprovider, zoals de bank zelf?
    Unquote

    Dat lijkt mij duidelijk: een bedrijf (bank) in Nederland die zich aan de Nederlandse wet moet houden heeft mijn voorkeur boven een oplossing van een bedrijf wat zich weinig/niets aan kan trekken van de Nederlandse wet.

  23. Ik werk in een bedrijf waar we software ontwikkelen voor openbaar vervoer met NFC.

    Regelmatig worden we geconfronteerd met de “kan dit op Android” vraag, en regelmatig wordt dit ge/her-evalueerd. Hierbij duiken meerdere problemen op: gedeeltelijke implementaties van standaarden door telefoons, waarbij dezelfde producent soms verschillende NFC chips in op het eerste zicht identieke toestellen duwt – met elk hun eigen compatibiliteits-problemen. Daarnaast hebben vele van deze toestellen gewoonweg rotslechte antennes waardoor je veel geluk hebt als het van de eerste keer werkt. Het hele verhaal voelt van begin tot einde een beetje amateuristisch aan…

    Daarbij komt nog eens dat vele standaarden die gebruikt worden hopeloos verouderd zijn – ook qua snelheid – maar belangrijker – vooral naar beveiliging (Calypso, Myfare, …)

    Het grootste probleem van NFC is dat er momenteel geen enkele standaard is die voldoende rekening houdt met security en met een toekomstvisie daaromtrend. Voor betalingen vertrouw ik het simpelweg niet, en voor identificatie is dit een makkelijke attack-vector voor identity theft.

    Bottomline is: NFC is – ondanks dat het al behoorlijk lang beschikbaar is – totaal niet volwassen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.