Reacties voor: Opinie: Waarom het goed is dat Apple de NFC-chip niet vrijgeeft voor banken

Er is de laatste tijd veel te doen rondom de NFC-chip in de iPhones. Europa doet onderzoek naar oneerlijke concurrentie met betrekking tot Apple Pay en in Duitsland wordt Apple mogelijk gedwongen om de NFC-chip vrij te geven. Wij leggen uit waarom dat geen goed idee zou zijn.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 39 reacties

  1. Op de iPhone heb ik via de app mijn paspoort uitgelezen. Dus dat werkt al wel!

  2. Voegt Apple Pay nu werkelijk! iets toe wat we nog niet hebben via contactloos betalen met een pas van ING?
    Bedenk goed dat de reclames over AP allemaal gaan over aanschaf van producten en diensten onder 25 euro (snel, snel ?!) die met een pas ook al zonder pincode gaan. Voor een aanschaf van 1000 euro wil ik best wel even mijn code intikken.
    De enige echte betaalrevolutie zijn de parkeerapps zoals Parkmobile. Dat heeft ons leven echt vergemakkelijkt.

  3. Prima zo voor mij. Mis er niks aan. Safety first.

  4. Wauw wat een stuk. Ik heb vaker bevooroordeelde stukken gelezen maar dit slaat werkelijk alles. Wil je werkelijk al je betalingsdata delen met een amerikaans bedrijf. En dat nog aanprijzen als vernieuwend. Ik begrijp dat deze site vol zit met mensen die behoorlijk fan zijn van apple maar iets genuanceerder en evenwichter. Misschien wel iets kritischer op apple. Kan naar mijn inzicht niet echt kwaad.

  5. Hear hear…
    Wel vraag ik me af wat er was gebeurd als je het omdraait:
    Stel dat de banken wel toegang hadden gehad tot NFC op de iPhone… dan had Apple bij introductie het met alleen Amerikaanse arrogantie v.w.b. de vergoedingen niet gered. Apple had dan in eerste instantie de dienst aantrekkelijk moeten maken voor banken i.p.v. voor de gebruikers. Op zich heel ‘nobel’ van Apple om de gebruiker op de eerste plaats te zetten, maar die pull strategie heeft ons nu 5 jaar van ons leven zonder Apple Pay gekost die we nooit meer terug gaan krijgen 😉… terwijl als Apple iets meer gedwongen was geweest om de dienst te pushen, dan hadden we het misschien al veel eerder gehad.
    Goed punt trouwens dat het voor banken wellicht juist aantrekkelijk kan zijn om zelf geen dienst in de lucht te hoeven houden en dan juist voor Google Pay of Apple te kiezen.

  6. De banken willen het liefst gratis van alle voorzieningen van Apple gebruik maken, en dat is niet zozeer voor hun gebruikers. Ze hebben een stevige vinger in de pap bij de politiek en ze vrezen concurrentie, dus zie je nu allerlei onderzoeken naar Apple starten onder het mom van “oneerlijke concurrentie”. Het is niets anders dan via een omweg een betere onderhandelingspositie creëren.

  7. Mee eens. En vooral fijn dat het er nu is

  8. Anyway… ik vind Apple Pay ideaal en inderdaad op Android hebben banken zelf meer opties maar helaas wordt hier weinig energie ingestoken en werkt het vaker niet dan wel dusja ik ben blij met Apple Pay.

  9. Ik ben wat aan het hobbyen met nfc tags maar waarom moet ik een aparte app gebruiken op mijn iPhone 8 ?
    Op de nieuwste iphone 11 kan dit zonder !
    Ook in de opdrachten app staat nfc er op de iPhone 8 niet bij.
    Apple doet veel te krampachtig met dat soort dingen.
    Veel jaren oude Android toestellen lezen en schrijven al jaren nfc tags.
    Ok, veiligheid voorop maar mag ik dat ook zelf bepalen.

  10. Heerlijk om geen pincode te hoeven intoetsen die afgekeken kan worden! Ongeacht de hoogte van de betaling. Watch bij het apparaat houden en klaar. Volgende stap museum en OV. Het mag veel meer kosten, maar Android? Nooit!!!

  11. Heb zelf t idee dat de ing het zonder Apple ook wel op goede manier zou doen .

  12. Nog even, en dan hebben we de chip in de pols, dan heb je Apple Pay of wat dan ook niet meer nodig. Want met die chip ga je alles doen dus ook betalen en inchecken. En heb je die chip niet jammer dan, maar dan sta je in feite machteloos, en kun je niet meer kopen nog verkopen. En als je al nog niet volgbaar was wordt je het wel.

  13. Origineel geplaatst door JaV
    Heerlijk om geen pincode te hoeven intoetsen die afgekeken kan worden! Ongeacht de hoogte van de betaling. Watch bij het apparaat houden en klaar. Volgende stap museum en OV. Het mag veel meer kosten, maar Android? Nooit!!!

    Juist!

  14. Ik ben juist blij met de (gesloten) houding van Apple. Het geeft mij een beter gevoel dat overal waar ik afreken met apple pay, er geen persoonlijke gegevens achterblijven. Enkel een apparaat-gekoppelde “code”. En voor de mensen die van heel veel (open) keuze(s) houden is er Android.

  15. Waar de EC naar kijkt is naar keuzevrijheid: of er afdoende concurrentie is en of Apple zichzelf niet bevoordeelt.

    Uit al deze voorbeelden blijkt dat Apple de tarieven dicteert, en de banken een aantal functies en UX’s onthoudt.
    Juist als een aantal initiatieven toch weinig kansrijk is, waarom dan niet klanten maximale keuzevrijheid geven ?
“Apple kan wel tariefsverlaging doen” => daar gaat het nou net om, zij zijn het die de tarieven dicteren omdat er dus geen concurrentie is !

    Een aardig stukje om de EC de nodige argumenten te geven.

  16. Origineel geplaatst door johan
    Wauw wat een stuk. Ik heb vaker bevooroordeelde stukken gelezen maar dit slaat werkelijk alles. Wil je werkelijk al je betalingsdata delen met een amerikaans bedrijf. En dat nog aanprijzen als vernieuwend. Ik begrijp dat deze site vol zit met mensen die behoorlijk fan zijn van apple maar iets genuanceerder en evenwichter. Misschien wel iets kritischer op apple. Kan naar mijn inzicht niet echt kwaad.

    Dit lijkt me toch een erg verwarde comment:
    -Androids verdienmodel is puur “gebruikersdata”, daarom zijn de meeste telefoons ook spotgoedkoop, want ze overleven enkel van de inkomsten door het gebruik van de smartphone… koop je een Android smartphone en doe je er niks mee dan lijden ze bijna altijd verlies
    – Apple’s verdienmodel is hardware, abonnementen, en software… die hebben niks nodig van gebruikersdata, en gaan dit ook niet doén. Waarom zouden ze? Je mag natuurlijk altijd een beetje argwaan hebben maar niet té… dat is echt ongezond.

  17. Wat is er mis met meerdere systemen naast elkaar? Op het Android platform worden eigen betaal apps door banken aangeboden naast o.a. Google Pay en Samsung Pay. Als Apple Pay zoveel beter is, hoeft Apple helemaal niet bang te zijn voor wat meer keuzevrijheid.
    De keuze van de ABN symbool stellen voor het hele Android platform is op zijn zachtst gezegd een beetje kort door de bocht.

  18. Origineel geplaatst door Steven
    Voegt Apple Pay nu werkelijk! iets toe wat we nog niet hebben via contactloos betalen met een pas van ING?

    Bedenk goed dat de reclames over AP allemaal gaan over aanschaf van producten en diensten onder 25 euro (snel, snel ?!) die met een pas ook al zonder pincode gaan. Voor een aanschaf van 1000 euro wil ik best wel even mijn code intikken.

    De enige echte betaalrevolutie zijn de parkeerapps zoals Parkmobile. Dat heeft ons leven echt vergemakkelijkt.

    Ja het voegt wel degelijk iets toe.

    De Apple Watch heb ik altijd om, betaling zo gepiept. De pinpas zit in de iPhone (niet het hoesje) dus betaling wellicht net zo snel. Maar ik hoef niet dat pasje dat verder geen enkele functie biedt dan betalen mee te nemen.

    Of neem jij ook je fiets mee in de auto als je van A naar B gaat? Waarom iets met dezelfde functie (betalen) 2x meenemen?

    En de reclame van ING showt weliswaar kleine aankopen, maar voor mij zit hem het gemak in pincodeloos betalen voor bedragen boven de €25,- en niet steeds verificatie om de X aantal keren pinnen, omdat je daglimiet contactloos betalen is bereikt.

    Wat betreft jouw voorbeeld van Parkmobile, stel dat ze dat inbouwen in Apple Pay ben je dan wel om?

    Ik pin vaker (mobiel) dan dat ik ergens parkeer waar ik geld moet dokken, dus daar zie ik niet een revolutie in.

    Apple Pay is ook geen revolutie, maar gewoon handig.

    Wat vaak vergeten wordt bij ApplePay is dat het meer is dan die NFC functionaliteit op je iPhone of AppleWatch, denk ook aan online betalingen.

  19. Kan iemand misschien ook ophelderen wat die “strenge eisen” precies behelzen?
    Ik denk namelijk dat als het om dit soort financiële zaken gaat dat je nooit streng genoeg kunt zijn.

    Ik ben zelf ooit bij Apple gekomen (en gebleven) omdat het een systeem is dat vrijwel altijd betrouwbaar werkt, dit in tegenstelling tot veel producten waar Android op draait.
    Ik zou er juist niet blij mee zijn als de NFCchip opengesteld wordt. Nu worden banken min of meer gedwongen om te innoveren, als banken dit zelf moeten doen zie je toch vaak een veel instabieler product.

    En aan de privacy zuurtjes onder ons:
    Als je privacy je zo lief is, waarom ben je dan überhaupt aan een smartphone of internet begonnen??

  20. @JaV: dat dus inderdaad heerlijk met de watch.

  21. Juist in het betalingsverkeer is het goed dat er standaardisatie is en een hoog beveiligingsniveau, gekoppeld aan een éénduidige gebruikers interface. Je ziet dat daardoor (Apple Pay) de acceptatie hoog is en het gebruik snel toeneemt. Eerdere pogingen van banken met eigen systemen zijn daardoor minder (of helemaal niet) succesvol gebleken.

  22. @Steven: Het nadeel van de pas is dat boven die 25 euro de pincode ingevoerd moet worden, maar ook als een bepaalde cumulatieve limiet is bereikt (50 euro bij Rabobank), of bij een steekproef, en dan moet de betaling ook eerst opnieuw geïnitialiseerd worden, en de pas ingevoerd. Bij Android moest ik ook heel vaak alsnog mijn pas gebruiken. Dat is verleden tijd nu ik Apple pay gebruik.

  23. @Wim: Dan worden alleen die eigen systemen van de banken gebruikt, die stuk voor stuk lang niet altijd goed werken, of zelfs gestopt zoals ABN.

  24. Origineel geplaatst door Hans
    Ik ben wat aan het hobbyen met nfc tags maar waarom moet ik een aparte app gebruiken op mijn iPhone 8 ?

    Op de nieuwste iphone 11 kan dit zonder !

    Ook in de opdrachten app staat nfc er op de iPhone 8 niet bij.

    Apple doet veel te krampachtig met dat soort dingen.

    Veel jaren oude Android toestellen lezen en schrijven al jaren nfc tags.

    Ok, veiligheid voorop maar mag ik dat ook zelf bepalen.

    Ach gut, Siri werkt ook niet op de eerste generatie air pods en zo zijn er vast nog meer saecken die in oudere hardware nog niet werken.
    Voor “Hobby-en” kun je misschien beter naar Android over stappen….

  25. @Steven: Wat mij betreft zeker wel! Ik ben menig maal mijn portemonnee of pinpas verloren. Sinds apple pay nooit meer een portemonnee op zak, ideaal!! Dat is voor mijn persoonlijk vrij revolutionair. Je niet hoeven af te vragen of je dit maal wel of niet je pincode in moet voeren is gebruikersgemak.

  26. Origineel geplaatst door johan
    Wauw wat een stuk. Ik heb vaker bevooroordeelde stukken gelezen maar dit slaat werkelijk alles. Wil je werkelijk al je betalingsdata delen met een amerikaans bedrijf. En dat nog aanprijzen als vernieuwend. Ik begrijp dat deze site vol zit met mensen die behoorlijk fan zijn van apple maar iets genuanceerder en evenwichter. Misschien wel iets kritischer op apple. Kan naar mijn inzicht niet echt kwaad.

    Dat is ook de rede dat ik hier steeds minder kom. Dus ik hoop dat ze wat met je feeback doen.

  27. De (Nederlandse) banken hadden NFC betalingen niet zo goed kunnen doen als Apple. Wie maakte er nu gebruik van NFC-betalen? Echt niemand. En nu met Apple Pay echt iedereen.
    De banken zijn in eerste plaats geen innovatieve bedrijven.
    Hoewel je nu in een houdgreep zit bij een Amerikaans bedrijf heb ik dat liever dan het ingewikkelde en beperkte NFC-betalen.

  28. Eerst kijken de banken t aan, kwam de Rabobank ooit met z’n eigen nfc sticker die niet aansloeg.
    Dan wachten ze Apple af en gaan ze zeuren over de kosten.
    Hadden ze zelf maar door moeten pakken met een slimme methode.
    Banken: jullie voelen je gewoon gemaakt omdat je zelf te laat bent. Te laaaaaat

  29. Als er 1 branch is waar ik geen medelijden mee hebt is het de banken branch. Een branch waar het motto is, hoe op slinkse wijze je van je geld kunnen afhelpen.

  30. Origineel geplaatst door Jose
    Als er 1 branch is waar ik geen medelijden mee hebt is het de banken branch. Een branch waar het motto is, hoe op slinkse wijze je van je geld kunnen afhelpen.

    Ben ik wel mee eens, want de grootste oplichters zijn banken en verzekeraars. Feitelijk gezien wordt er onnodig geld in de put geschoven.

    Dat was ook de reden dat ik bij ABN wegging. Ergens voor iets betalen wat je niet gebruikt. Dit is geen vrijbrief voor de andere banken want overal is wel wat te vinden. Toen ING het spits afbeet en ABN volgend omtrent Apple Pay, moest Rabobank wel volgen, om klanten verlies te beperken. Vergeet niet dat Rabobank voorheen de Friesland Bank des tijds had overgenomen, sindsdien is het er niet beter op geworden. Als ze iets introduceerden was het allang op de markt, ze lopen wat dat betreft altijd achter de feiten aan. Rabobank is dan ook de enige bank is die tegen Apple Pay is omdat ze er simpelweg er niets mee aan kunnen verdienen, maar dat ze Apple moeten betalen voor de dienst die Apple als gestreken bedje heeft klaargemaakt. Andere banken hoor je niet, en beamen het alleen maar, zo erg zelfs dat de hun eigen betaal methode ervoor aan de kant schuiven, dus motto beter goed gejat dan slecht bedacht.

    Ik hoorde zelfs van een winkelier dat Rabo noodgedwongen Apple Pay moest aanbieden de kosten daarvan zou door belasten aan de consument. Dat zou dan op contractbreuk leiden en Apple Pay ontbonden kan worden voor Rabobank. Want er zijn duidelijke afspraken gemaakt omtrent Apple Pay, wat wel en niet mag. Dus in plaats geld over de rug van een ander verdienen, moeten ze een percentage betalen aan Apple, waar de dienst loopt als een trein.

    En ABN AMRO heeft blijkbaar het licht 💡 gezien, en niet meer geld te inverteren wat nauwelijks tot niet werkt. En jaarlijks moeten betalen om de app bij te schaven en onnodige onderhoudskosten te betalen. Dan kom je er met Apple Pay er behoorlijk bekaaid af.

  31. Iemand zal toch de kosten moeten betalen van Apple Pay. En dat zijn de klanten van de banken op één of andere manier.

  32. @Steven: Jij gebruikt het zeker nog niet? Het is icm een Apple Watch echt een verademing. Alles betaal ik ermee.

  33. Origineel geplaatst door Wim
    Wat is er mis met meerdere systemen naast elkaar? Op het Android platform worden eigen betaal apps door banken aangeboden naast o.a. Google Pay en Samsung Pay. Als Apple Pay zoveel beter is, hoeft Apple helemaal niet bang te zijn voor wat meer keuzevrijheid.
    De keuze van de ABN symbool stellen voor het hele Android platform is op zijn zachtst gezegd een beetje kort door de bocht.

    De keuzevrijheid is er wel, maar wordt niet overal benut. De betaal methode op Android, waar banken hun eigen betaal apps gebruiken, is ten op zichtte van de fysieke betaalpas lood om oud ijzer. Want dezelfde voorwaarden hangen ook aan de betaal app van de bankt als de pas. Apple Pay maakt die onderscheid wel van pas mee of definitief thuis laten. En omdat Apple een mooi ecosysteem heeft werkt het ook gelijk op al je andere devices.

    De betweters denken het beter de kunnen, met nadruk op denken. Maar komen meestal met alternatieve oplossingen die lang zo goed niet uit de verf. Het gros (die geen Apple Pay hebben) rommelen maar wat aan. En vallen met de ene verbazing in de andere. Terwijl het voor de Apple gebruiker al dr normaalste zaak van de wereld is.

  34. Origineel geplaatst door Steven
    Voegt Apple Pay nu werkelijk! iets toe wat we nog niet hebben via contactloos betalen met een pas van ING?

    Bedenk goed dat de reclames over AP allemaal gaan over aanschaf van producten en diensten onder 25 euro (snel, snel ?!) die met een pas ook al zonder pincode gaan. Voor een aanschaf van 1000 euro wil ik best wel even mijn code intikken.

    De enige echte betaalrevolutie zijn de parkeerapps zoals Parkmobile. Dat heeft ons leven echt vergemakkelijkt.

    Voegt absoluut iets toe. Ik betaal alles met m’n watch, tanken, boodschappen, broodje, visje. Nooit meer kutten met “heb ik m’n portemonnee bij me”, pasje zoeken enz. Iedereen moet en mag voor zichzelf kiezen maar ik wil niet meer zonder

  35. @johan: Het eerste argument slaat inderdaad helemaal nergens op…

  36. Ik denk dat in afzienbare tijd of toekomst, de huidige betaal terminals vervangen zullen worden door exemplaren zonder numpad. Nu heb je nog betaal terminals waar men de pas, of met Android of Apple Pay contactdoos kunnen betalen, en boven een x bedrag de code ingevoerd moeten worden, en steekproefgewijs de pas erin moet steken. Apple is wat dat betreft met Apple Pay al voorbereid voor de toekomst en heeft het al zo bewerkt gesteld, dat je straks alleen maar een vierkant blokje tegen komt waar enkel indicate lampjes opzitten om aan te geven dat de betaal overdracht is voltooit.

    Hiermee is al aan te geven dat de pinpas en code invoer definitief overbodig is. En bij Apple werkt dat met biomedische goedkeuring. Dus Touch ID en Face ID.

    Technisch gezien, zal dit een splitsing zijn tussen betalen met Apple Pay, of een chip implantatie, waar men dan ook alles maar dan ook alles mee kan doen.

    Van betalen, tot inchecken. Kopen en verkopen. En alles wat er tussenin zit.

  37. Origineel geplaatst door Ade
    Of neem jij ook je fiets mee in de auto als je van A naar B gaat? Waarom iets met dezelfde functie (betalen) 2x meenemen?

    Rare vergelijking. Moet je zoveel moeite doen om een betaalpasje mee te nemen?

    Als een bedrijf, Apple of welk ander bedrijf ook, een (bijna) monopoliepositie bemachtigt dan is dat slecht voor de markt en de marktontwikkeling. Vraag maar eens aan Apple Mac gebruikers wat ze van Windows vinden.

  38. Origineel geplaatst door Jos
    @Steven: Jij gebruikt het zeker nog niet? Het is icm een Apple Watch echt een verademing. Alles betaal ik ermee.

    Is het echt zo moeilijk voor je om een paar cijfers in te toetsen?

  39. Origineel geplaatst door Jos
    @Steven: Jij gebruikt het zeker nog niet? Het is icm een Apple Watch echt een verademing. Alles betaal ik ermee.

    Origineel geplaatst door Barman54
    Is het echt zo moeilijk voor je om een paar cijfers in te toetsen?

    Als iets makkelijk is zoals pinnen met apple pay, dan hoeft een andere manier van betalen perse moeilijk te zijn. 99% van Nederland kan wel 4 cijfertjes in toetsen. Wat is je punt? Mag Apple Pay niet net iets makkelijker/ergonomischer zijn van jou?s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.