Reacties voor: Opinie: Flash op de iPhone – de winnaars en verliezers

Het lijkt er niet op dat Adobe nog Flash op de iPhone gaat aanbieden. Maar is Adobe nu de grote verliezer? Niet helemaal: door Flash-ontwikkeling voor de iPhone aan te kondigen zetten ze Apple toch op een bepaald punt buiten spel.
Jorg Kennis - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 68 reacties

  1. Ik mis de iPhone developers in dit verhaal. Zijn dit winnaars of verliezers?

  2. Jammer, maar kan het idd begrijpen als het oa de batterijduur ten nadele komt. En zo’n gemis vind ik het eigenlijk ook niet.

  3. Een goed artikel.

    alleen 1 vraag: je hebt een mac toch nog steeds nodig om de app in te sturen naar Apple? of niet? (geen idee, ben namelijk geen developer)

  4. Volgens mij heb je nog steeds een Mac nodig (Flash CS5 op intel mac 10.5 of hoger) om voor een iphone te kunnen ontwikkelen!!
    Dus de meeste flash ontwikkelaars (die op PC zitten) zullen er niks mee opschieten en de ontwikkelaars die al xcode gebruiken ook niet!

    Sowieso moet Adobe Flash en de Flash player maar eens maken want ze vreten heel je systeem op, of je nu een YouTube video kijkt en of een flash filmpje maakt.
    Ook zie ik Flash in het rijtje van Adobe Acrobat eindigen, kan vanalles maar nooit 100% goed en wat jij wilt!

  5. Nee? Het lijkt me dat je ook gewoon dan developen op een windows.

    Flash 5 is ook gewoon voor Windows namelijk.

  6. Flash mag van mij apart wel weg.

    met de komst van HTML 5 is Flash helemaal niet meer nodig.

  7. Ik ken er allemaal zoveel niet van maar weet wel flash nodig is.Ik kan godverdorie geen gratis nieuws uitzendingen bekijken als ik bv naar de site van vtm ga omdat deze met flash werken en das niet het enige.
    Echt stront vind ik.

  8. Origineel geplaatst door rodeyseijkens
    Flash mag van mij apart wel weg.met de komst van HTML 5 is Flash helemaal niet meer nodig.

    Flash is meer dan alleen filmpjes….

  9. Verhelderend..bedankt!!

  10. @Wouter:

    Adobe geeft aan dat de iPhone ontwikkeling werkt op zowel Windows als de Mac: What operating systems are supported for authoring iPhone content using Flash?

  11. Word zo moe van dat dictoriale Apple.. Geen haar beter dan Micrssoft.

  12. Begrijp ik het goed dat wij als iPhone bezitters last hebben van de remmende voorsprong van onze iPhone?

    Zoiets als Video2000, was ook het beste systeem alleen voor VHS was wel alles te krijgen. Zou de geschiedenis zich herhalen?

    Spannend.

  13. Toch jammer, is er dan helemaal nog geen mogelijk komst van Flash naar de Iphone? Hoewel, internet is toch vaak langzaam en trekt de batterij snel leeg, dus of ie flash wel trekt.. Of is dat flash ook voor offline dingen op de telefoon handig?

    Verder ben ik erg blij met mn Iphone maar ik ga die Android zeker inde gaten houden, voor wanneer ik mijn abo kan verlengen over 9 maanden.

    Tenzij er tegen die tijd weer een nieuwe Iphone uit is, wat ik wel verwacht/hoop!

  14. Is er geen mogelijkheid om Flash beschikbaar te maken voor andere browser op de iPhone?

  15. Nog een groep winnaars: blinden en slechtzienden.

    Flash is totaal ontoegankelijk voor screen-readers, dus content in flash is voor die mensen onzichtbaar.

    Nog een groep winnaars: iedereen die google gebruikt. Content binnen een flash presentatie is binair en beschermd, dus wordt niet geïndexeerd.

  16. miscchien voor volgende iphone zal adobe flashplayer kunnen gebrauiken

  17. Flash is als product aan alle kanten zijn doel voorbij geschoten. Wat ooit bedacht was als “light weight” vector georiënteerde plugin, is nu een complete applicatie ontwikkelomgeving geworden die veel meer kan dan ooit bedacht. Adobe heeft het deels aan zichzelf te danken dat het een minder veilige omgeving is geworden door alle extra toeters en bellen (evenals PDF).

    Verder mag ik hopen dat Apple meer marktaandeel verliest door het onbruikbaar zijn van de mobiele browser. Veel websites zijn niet te gebruiken omdat menu’s niet kunnen worden weergegeven (overigens ook deels de schuld van website-bouwers die altijd maar de nieuwste Flash-versie vereisen en weigeren een net menu in HTML te maken). Aan de hardware ligt het niet, de andere besturingssystemen zijn veelal op hetzelfde hardware-platform gebaseerd.

    /frustratie modus 😉

  18. Wat boeit Flash nou nog, zo bijzonder is het ook weer niet. (en daarom hoort het er standaard in. :P)

  19. @Aus:

    Dat zal niet gebeuren, VHS en Video 2000 waren media voor video. Een iPhone of welke smartphone dan ook is multi purpose en zal dus niet falen als product/standaard wanneer het op 1 aspect “faalt”.
    Al sta ik op dit moment achter de keuze flash niet toe te laten. Ik mis het niet en zie het niet als iets functioneels op een relatief traag apparaat als een smartphone.
    Over 2 of 3 jaar wil ik er wel weer eens over denken, maar nu…. laat maar!

  20. Mja, mij lijkt het weer een extra stap van Apple om de normale webgebruiker functionaliteiten dicht te timmeren… Wellicht dat voor Windows sommige libraries niet eens beschikbaar zijn of niet compileren aangezien… In ieder geval juich ik dit, Apple-ik-klop-weer-geld-uit-jullie-gratis-apps-beleid, zeker niet toe. Ik mag hopen dat de ontwikkelaars van nieuwe ‘flash’ apps voor de iPhone hun games/apps gratis in de app store aanbieden. Voornamelijk omdat iedereen bestaande flash games gaat porten naar een iphone app. Dan speel ik het wel online.

    Adobe heeft overigens wel een goeie stap gemaakt, want ze gaan duidelijk een breder publiek aanspreken, niet alleen mac developers. Echter verwacht ik nog wel missing library problemen, die iedereen wel verwacht te hebben in CS5.

    Wat betreft de beveiliging, vooralsnog lijkt me dat een taak van Apple om dat te dicht, net zoals dat op ieder ander platform verwacht wordt. Ik vind het een manco van de iphone dat je geen flash ondersteuning hebt.

    Overigens gaat het niet alleen om apps en games aangezien flash elementen ook gewoon onderdeel zijn van je website layout.

    Daarnaast denk ik niet dat dit het ‘einde’ betekent van flash of iets dergelijks. Want het lijkt me niet dat flash zomaar afgeschreven gaat worden.

  21. Interessant artikel, nu ben ik van mening dat juist door de komst van het ‘flash naar iPhone gebeuren’ we juist de bomen door het bos nog minder zullen zien in plaats van dat het de kwaliteit verhoogd..

  22. Ik mis flash totaal niet en sta volledig achter het standpunt van Apple.

    En ik ben het volledig met sasf eens, momenteel heeft Flash gewoon niets te zoeken op een smartphone, over een paar jaar zal dat heel anders zijn.

  23. Fuck Flash!

  24. Wat ik vervelend vind, is dat de keuze niet door mij maar door Apple genaakt wordt. Optioneel flash, voor mijn part met een waarschuwing dat je accu sneller leeg is, lijkt me geen probleem. En hoezo trouwens, accu eerder leeg? Wel als je veel browst. Als je safari afsluit, kan flash toch uit het geheugen? Apple, laat ons als volwassen mensen zelf de keuze maken!

  25. Ik denk dat de belangrijkste reden voor het tegenhouden van flash door Apple wordt vermeld in de deze twee puntjes:

    Door het feitelijke toegeven van Adobe dat Flash op de mobiele browser geen toekomst heeft, neemt de algehele aantrekkelijkheid om Flash op een website te gebruiken af. Het aantal iPhone-gebruikers zal alleen nog maar groeien, een daarmee een potentiëel publiek dat de Flash-website niet kan bekijken. Flash-ontwikkelaars zullen dus op zoek moeten gaan naar alternatieven om de gewenste interactiviteit en animaties te realiseren, bijvoorbeeld door gebruik te gaan maken van HTML5 en aanverwante technologieën.

    …op termijn zal de mobiele webgebruiker de grote winnaar blijken. Door de populariteit van de iPhone zullen meer en meer webontwikkelaars gedwongen worden hun sites ofwel te ontdoen van Flash, ofwel een aparte voor de iPhone geoptimaliseerde website aan te bieden, ofwel over te stappen op efficiëntere en wel door de iPhone ondersteunde technologieën, zoals HTML5. Door het ontbreken van Flash zal de gebruikers-experience vlot blijven en hoeft de gebruiker niets te missen.

    Apple pusht heel hard om het soort interactie dat voorheen het domein was van flash te brengen dmv HTML 5, een open standaard ipv gesloten standaard. Kijk naar de recente ontwikkelingen in webkit zoals 3d css transforms en je weet dat het Apple menes is op dit vlak. Naar mijn mening was het ook wel degelijk Apples plan om developers enkel webapps te laten bouwen ipv native apps, echter waren de mogelijkheden van html/javascript/css/… nog niet geavanceerd genoeg en de roep van ontwikkelaars te groot.

    Kortom had Apple met de iPhone min. twee stokken tussen de deur om open webstandaarden te forceren/ avanceren. Developers dwingen webapps te ontwikkelen en het tegenhouden van flash op de iPhone. We weten hoe het de eerste stok is vergaan, de tweede houdt Apple stijf tussen de deur.

    just my 2c.

  26. Dit verhaal geeft toch weer een hele andere kijk op het verhaal. Ik mis het ook niet, maar soms is het wel lastig als je toevallig een site wilt bekijken met flash.

    Ik denk trouwens dat Flash door de opkomst portable devices z’n langste tijd wel heeft gehad. Toch behoorlijk zwaar en traag.

  27. Fuck apple! Ik wil gewoon flash op mn iphone, kom zo vaak op plekken waar gebruik gemaakt wordt van flash en dat ik t dan niet kan zien, moet dan weer op mn compu kijken, echt dikke bullshit.

    Zo gauw er een goede concurrent komt vd iphone ben ik weg en nooit meer iets als een mac/ apple in mn huis.

    Laat t aan de gebruiker over wat en hoe hij iets wil zien!! Stelletje opdringere mekkers!!

  28. Leg me nou eens uit waarom je flash op je iPhone wil?

    enige waar ik het me bij kan voorstellen is filmpjes sites. Maar die kunnen ook mp4 aanbieden ofzo. Voor flashgames of volledige flashsites is het zowieso niet handig omdat die geoptimaliseerd zijn voor pc. dus daar moet dan sowieso een iPhone compatibele versie voor gemaakt worden. Daarom vind ik dat Adobe met CS5 een goede oplossing heeft bedacht. Makkelijk te porten van games en ze runnen native wat de snelheid ook nog eens ten goede komt.

  29. Sommige sites zijn ook lastig te bezoeken als je geen flash hebt, heb al een paar sites gehad waar ik gewoon niet op kon kijken omdat ik niet verder kwam dan het eerste scherm..heel fijn.
    Ja, o.a. filmpjes..en ja, ze kunnen het ook aanbieden op mp4..alleen doen ze dat ook, gaan ze dat ook doen??
    Zoals hierboven ook al iemand zegt..laat iedereen voor zich kiezen of je het er op wilt hebben of niet..dat je het aan of uit kunt zetten, of wel of niet installeert of whatever..mensen die het niet denken te gebruiken moeten niet voor anderen proberen te praten en alles wat Apple doet goed proberen te praten.
    Apple is wat dat betreft erger dan Windows.

  30. Origineel geplaatst door Marty
    Origineel geplaatst door rodeyseijkensFlash mag van mij apart wel weg.met de komst van HTML 5 is Flash helemaal niet meer nodig.Flash is meer dan alleen filmpjes….

    HTML 5 ook…

  31. HTML5 is nog geen vervanging voor flash, en biedt in de verste verte nog niet dezelfde mogelijkheden. Of heeft iemand al games of apps in de appstore gezien die in html5 zijn ontwikkeld?
    Het tegenovergestelde is ook waar: een full-resolution flash site werkt totaal niet op de iPhone, daarom mis je het ook niet echt.

  32. Zolang ik thuis nog een computer heb staan maak ik me niet druk over flash op de iphone (of niet). Ik kan de betreffende site immers thuis nog eens bekijken.
    In ieder geval bedankt voor de uitleg aan deze leek. Het is ingewikkelde materie.

  33. Vermoedelijk is dit gewoon het einde van Flash, is wel eens tijd ook.
    Logge,zware en trage techniek, die al lang vervangen had moeten worden door wat beters.

  34. “Bovendien wil Apple niet dat er programmeercode kan draaien in een zogenaamde runtime-omgeving, mogelijk omdat het veel moeilijker is om te controleren wat een programma precies doet. Het garanderen van de veiligheid wordt dus lastiger.”

    ik heb toch liever dat het veilig is dan een paar belachelijke belgische filmpjes kijken (het enige “nuttige” wat ik hier heb gelezen waar je flash voor nodig heb)

  35. Flash zuigt!!! HTML rules!!!

  36. Origineel geplaatst door Sleurhutje
    Verder mag ik hopen dat Apple meer marktaandeel verliest door het onbruikbaar zijn van de mobiele browser. Veel websites zijn niet te gebruiken omdat menu’s niet kunnen worden weergegeven (overigens ook deels de schuld van website-bouwers die altijd maar de nieuwste Flash-versie vereisen en weigeren een net menu in HTML te maken). Aan de hardware ligt het niet, de andere besturingssystemen zijn veelal op hetzelfde hardware-platform gebaseerd. /frustratie modus

    Euh, als ik daarop mag inhaken. Men (de gebruikers) verwacht maar van een telefoon dat hij een voor desktop-gemaakte site identiek moet vertonen op zijn/haar mobiele device! Dat is toch van de zotte?! Die sites zijn meestal niet geoptimaliseerd voor weergave en werking op een mobiel device. Veel sites die op de juiste manier zijn gemaakt, kan de iPhone/etc. prima weergeven.

    Ook wil Apple de richting in van HTML5 waardoor compatibiliteit veel beter naar voren komt.

    Wees blij dat de site zo goed word weergegeven op je toestel, en verwacht niet dat javascript-menuutjes precies zo gaan werken als op je desktop…

  37. En daar gaan we weer. Het enige echte waar het Apple allemaal om draait is geld, geld en nog meer geld. Als ze ook maar enigszins zich bekommerde om de consumenten dan was er al lang een fatsoenlijke flash versie voor de iPhone geweest. Maar ja, lekker alles door de App store blijven pompen en daarmee bakken met geld verdienen is veel belangrijker. Ok prima, maar dan ook eerlijk bij de komende keynotes zeggen dat Apple een bedrijf is dat met als enige doel, geld verdienen. Wanneer komt er eens een bedrijf dat zich echt bekommerd om haar klanten?

  38. omdat Apple geen flash op de iPhone toelaat zijn webdesigners gedwongen om geen flash-sites meer te maken? zo ver is het toch zeker nog niet? zou flash alleen nog maar voor spelletjes goed zijn, en daar is xcode ook eigenlijk beter in.
    omdat de iPhone geen flash toelaat betekent toch niet dat flash nutteloos wordt..

  39. Origineel geplaatst door Thomas11NL
    “Bovendien wil Apple niet dat er programmeercode kan draaien in een zogenaamde runtime-omgeving, mogelijk omdat het veel moeilijker is om te controleren wat een programma precies doet. Het garanderen van de veiligheid wordt dus lastiger.”ik heb toch liever dat het veilig is dan een paar belachelijke belgische filmpjes kijken (het enige “nuttige” wat ik hier heb gelezen waar je flash voor nodig heb)

    gast, flash gebruik je niet alleen voor ‘filmpjes’…. kijk anders hier even wat voor website mogelijkheden flash heeft.

  40. Damn wat een slecht artikel.. een hoop geblaat terwijl andere omgevingen zoals Unity wat er al geruime tijd is of MonoTouch wat recentelijk gerealeased is en nog stukken verder gaat dan Action Script namelijk toegang tot iPhone API’s totaal niet meegenomen worden.

    De grote winnaar in mijn ogen zijn de iPhone gebruikers! Snelle, responsive apps op je mobiel omdat alles native draait op je mobieltje.

    Alle normale apps moeten gewoon ontwikkeld worden als webaps. Het is dramatisch om te zien hoeveel onzin applicaties er in de appstore staan die iets doen met internet content. Deze kunnen dus net zo goed als een web app draaien speciaal ontwikkeld voor de iPhone.

  41. Ik ben het er volledig mee eens dat je de gebruikers de keuze moet geven of ze flash willen activeren of niet. Ik bedoel ik wil niet al die reclame banners zien maar zou wel graag een filmpje op een andere website als YouTube willen kijken. Dus als de gebruiker de keuze krijgt met eventueele bij werkingen is dat toch de gebruiker zijn probleem. Ik zelf mis het niet maar vind wel dat we vrij moeten zijn in wat voor opzicht wij onze telefoon willen gebruiken.

  42. @rodeyseijkens:

    HTML 5 is niet te vergelijken met Flash en het vervangt al helemaal niets. Kan je mij een voorbeeldje geven wat met HTML 5 mogelijk is wat 5 jaar geleden niet al met Flash te maken was?

  43. En anders maakt Apple toch gewoon een aan en uit knop. Mensen die het stom vinden, onnodig en geen flash willen gebruiken blijven dan voor de rest van hun leven daar vanaf. Mooi toch?

    En oh: https://www.iculture.nl/forum/f1/chat-geruchten/f3/chat/45215-opinie-flash-op-de-iphone-new-post.html

  44. Origineel geplaatst door Ramon
    Alle normale apps moeten gewoon ontwikkeld worden als webaps. Het is dramatisch om te zien hoeveel onzin applicaties er in de appstore staan die iets doen met internet content. Deze kunnen dus net zo goed als een web app draaien speciaal ontwikkeld voor de iPhone.

    Volgens mij dwingt Apple op deze manier juist af dat webapps als ‘gewone’ apps in de appstore worden aangeboden. En zul je dus alleen nog maar meer veredelde content apps krijgen. Los van het feit dat onwikkelaars aan de volstrekt willekeurige en onduidelijke citeria van Appel vastzitten. Of het nu gaat om JeePee of een beetje sex; Apple bepaalt wat goed is voor jou.

    De grote winnaar in mijn ogen zijn de iPhone gebruikers!

    Nee uiteindelijk denk ik dat de Iphone gebruikers de verliezers zullen zijn. Het verleden heeft geleerd dat gesloten standaarden en monopolistgengedrag (IBM/ Microsoft/ Philips/ Sony) uiteindelijk niet zullen winnen. Apple kan misschien op de korte termijn haar zakken vullen maar uiteindelijk zullen contentproviders (wederom sex en reclame) en gebruikers op zoek gaan naar serieuze alternatieven. Natuurlijk gesteund door de telecomproviders (zeg zo’n beetje alle grote jongens) die door Apple in de hoek zijn gezet.

    Apple bewijst de wet van de remmende voorsprong in deze gecombineerd met V2000. Had je 2 jaar geleden totaal geen concurrentie; inmiddels heeft de concurrentie geleerd van Apple (wat dacht je van een HTC HD2 in combinatie met Android??) en verwacht ik dat er binnen 1 a 1,5 jaar eindelijk een echte Iphone-killer zal opstaan.

  45. Het doet totaal niet ter zake of Flash geweldig is of het beste meteen begraven kan worden. Het punt is: Flash wordt op het world wide web ampel gebruikt en is op sommige websites zelfs noodzakelijk.

    Natuurlijk kun je webdesigners ontmoedigen Flash te gebruiken, maar het wordt nog steeds geaccepteerd. Ga er bovendien niet van uit dat HTML 5 meteen dominant wordt zodra het voor het publiek bruikbaar is. De geschiedenis heeft laten zien dat maar weinig webdesigners bereid zijn om hun website aan te passen. Net zoals maar weinigen bereid zijn naar een degelijk browser te wisselen als zij Internet Explorer 5/6 gebruiken.

    Zolang er nog een groot aantal websites met Flash is, mag je de gebruikers niet hinderen de website te gebruiken. Het is mij al meerdere keren gebeurd dat ik onderweg een website niet kon zien omdat Flash noodzakelijk was. Natuurlijk valt het de webdesigner te verwijten, maar Apple doet er ook niks aan om haar klanten de beste browser te leveren.

  46. @Jack Jansen: helaas, maar al een behoorlijke tijd niet meer waar. Heeft niets te maken met flash an sich, maar met de ontwikkelaars die de moeite niet nemen om het te implementeren (geen waardeoordeel). Hetzelfde geld voor html en zijn ontwikkelaars.

    Vrijheid blijheid natuurlijk, maar het valt me altijd op dat veel mensen erg stellig en principieel worden (bedoel niet specifiek hier en nu) als flash ter sprake komt, maar daarbij ook vaak niet naar de feiten, maar naar gevoel kijken (of via via via iets denken te weten)

    ongeacht of je nou fan bent van flash, als liefhebber van rijkere interactie op het web, kan ik Adobe daar alleen maar dankbaar voor zijn. Zij zijn naar mijn idee de trekkers van het nieuwe web geweest.

  47. @Jorg Kennis: uitstekend overzicht, in korte tijd bij elkaar geschreven. Gefeliciteerd.

    @Ramon: omdat het artikel niet alle beschikbare alternatieven noemt (inderdaad zijn Unity en Monotouch ook beschikbaar, naast ObjectiveC) is ‘Damn, wat een slecht artikel’ op zijn minst misplaatst te noemen. Gedraag je een beetje.

  48. @barabaz:
    Niet gedwongen, maar is een zoveelste reden om websites niet meer in flash te ontwerpen. Heb vroeger sites in flash gemaakt. Hoe langer hoe meer zijn de redenen waarom ze toen zo gemaakt zijn niet meer relevant. Als ik kijk naar de 3d experimenten in HTML en css dan zijn die eerste experimenten al sneller dan wat flash via papervision biedt om maar een voorbeeld te geven. Flash was fun, lets move on.

  49. “gast, flash gebruik je niet alleen voor ‘filmpjes’…. kijk anders hier even wat voor website mogelijkheden flash heeft.”

    wow, daan staan boeiende dingen tussen, heb alleen de nummer 1 onder de flash sites (volgens jou geweldige link) bekeken en vond het echt heel boeiend (NOT).

    ik vroeg om nuttige dingen die flash zouden toevoegen aan de iphone, niet om nutteloze.

  50. @avdvee: Ik meen dat in dit geval apple net een gesloten standaard (lees flash) tegenwerkt ten voordele van een open standaard (lees Html/css/javascript). Appstore is niet relevant in dit verhaal tenzij Adobes laatste move om Flash te compilen als native app

  51. @ISIG: Is natuurlijk zo, maar dit gedrag is niet vreemd voor Apple. Ze proberen zo vooruitgang (in hun ogen, dat laat ik even in het midden) te forceren. Zie bijvoorbeeld het ontbreken van een floppydrive en legacy Apple poorten op de eerste iMac ten voordele van het redelijk onbekende USB. Moord en brand werd er toen geschreeuwt “GEEN FLOPPY???” Kijk waar we nu staan, USB is toen werkelijk door Apple gepushed en mede daardoor populair geworden in de hele industrie. Nu zeurt er niemand meer over floppys maar hebben we allemaal een USB stick. Dit is een voorbeeld waar het wel heeft gewerkt op lange termijn maar in evenveel gevallen werkt het niet en hebben gebruikers soortgelijke frustraties gehad op de korte termijn.

  52. Epic fail geen flash. Helemaal voor webdevelopers die flash gebruiken.

  53. @andre:
    3d experimenten sneller in html5? Nou echt niet in IE6 of IE7 hoor. Misschien in Safari maar niet in IE en deze browser wordt nog flink gebruikt. Verder heb ik problemen met HTML5/CSS dat je nu een stuk lastiger content kan blokkeren wat heel makkelijk kon met de Flash plugin. Als iedereen straks de vervelende banners gaat maken in HTML5/CSS ipv. Flash ben je mooi klaar!

  54. Mooi overzichtelijk artikel 🙂

    Had wat meer in de diepte gemogen, wat mij betreft.

  55. Origineel geplaatst door andre
    Ze proberen zo vooruitgang (in hun ogen, dat laat ik even in het midden) te forceren. Zie bijvoorbeeld het ontbreken van een floppydrive en legacy Apple poorten op de eerste iMac ten voordele van het redelijk onbekende USB

    Alhoewel Apple absoluut gedurfde producten heeft gelanceerd en besluiten heeft genomen die soms verkeerd uitpakten (‘puckmouse’? Newton?) betwist ik het argument dat Apple dit beleid voert om vooruitgang te forceren. Zoals eerder gesteld, en volgens mij bewezen, wil Apple volledige controle houden over de Iphone. En natuurlijk centjes verdienen. En los van het feit dat vooruitgang afdwingen over de rug van klanten nogal riskant is. De floppydisk was feitelijk al sinds midden jaren tachtig achterhaald en midden jaren negentig al door de CD-rom vervangen (behalve bepaalde functies met booten/ installatie/ flashen) dus imho niet vergelijkbaar met de huidige situatie waarin een actuele en veel gebruikte standaard willens en wetens wordt getorpedeerd.

    Dat zou ik allemaal kunnen accepteren of tolereren als Apple hier vanaf het begin eerlijk over was geweest. Want dat is hetgeen mij irriteert; eerst waren er problemen met de processor en batterij maar nu de GS er is en TomTom zijn die argumenten onhoudbaar. Had dat dan gewoon eerlijk gezegd.

  56. Flash is in meer dan 60 % van de gevallen de oorzaak van crashes van browsers. Dit voornamelijk door geheugenproblemen. Het is hierdoor de nr. 1 oorzaak van crashes. Flash is verouderd en ontzettend log.
    Liever niet op de iPhone dus.
    Het is nu misschien even lastig maar zodra meer webdesigners Flash links laten liggen wordt het vanzelf beter. Exit Flash … Good Riddance!

  57. @Ben: Je schrijft dat Flash net zo goed open kan zijn als HTML.

    Dat is volgens mij niet waar. HTML is per definitie een open text formaat, dus toegankelijk voor screenreaders, webcrawlers en dergelijke. Daar hoeft de auteur helemaal niets voor te doen.

    Content in Flash is standaard gesloten, en de auteur/programmeur moet er actief iets aan doen om het toegankelijk te maken.

  58. Wat me opvalt is dat hier redelijk wat frusties zitten af te geven op Flash, terwijl ze geen clue hebben van wat het allemaal aankan.
    Alle devs overschakelen op HTML 5? Yeah right, ‘k zie het direct gebeuren zie!
    Wake up guys. Hoe autoritair Apple of Adobe ook mogen zijn, it’s here to stay.

  59. @Synco: Weer zo een. Nogmaals, iedereen mag er zijn eigen mening over hebben, maar waarom zoveel meningen voor feiten door laten gaan?

    Het kan inderdaad dat flash een crash veroorzaakt, misschien zelfs de grootste oorzaak (hoewel) in sommige browsers, maar ligt dat aan flash of aan hoe er voor gebouwd wordt? Is flash dan in beginsel slecht? Als ik een hele brakke html5 applicatie schrijf, die de browser locked, roep je dan hetzelfde over html 5?

    Ik verwelkom elke techniek die een betere gebruikerservaring kan leveren. Mag dan zelfs best af en toe crashen. Altijd nog beter dan blijven hangen in de default hyperlinkjes en form buttons. Dus html5 is ook prima en welkom, maar echt vernieuwingen biedt het wat mij betreft niet. Het doet het alleen anders. Wat ik er tot nu toe van gezien heb is het er nog niet helemaal, maar dat kan misschien nog komen. Ik hoop het.

  60. Ik vind het de juiste keuze dat Apple flash niet ondersteund. Zij willen vermijden dat User-experience in gedrang komt. Hetzelfde geld voor het beperkte multitask ondersteuning. Al dit maakt het platform sneller, veiliger en houden ze het batterij verbruik binnen de perken.
    Er is genoeg innovatie in de iPhone om niet wakker te liggen over flash.

  61. Het is meer politiek dan echt technische problemen. Apple heeft een beetje ruzie met Adobe en heeft volgens mij nog steeds te maken dat Adobe te veel geld wilde voor een flash licentie op de iPhone. Apple weigert nu principieel om nog flash toe te voegen aan de browser. Ik geloof er niks van dat Adobe niet in staat is om een keurige lichtgewicht plug-in te maken voor de iPhone. Dat dan de gebruikerservaring te slecht wordt geloof ik ook niet veel van. Alle andere mobiele OS’en wagen de sprong wel, dat doen ze vast niet als dat zeer ten koste gaat van de gebruikerservaring van het platform. Bovendien moet je zelf die keuze kunnen maken.

    Het komt er op neer dat Adobe op de zere tenen van Apple is gaan staan en dat de ruzie nu over de rug van de iPhone gebruiker uitgevochten wordt. Wat voegt flash toe aan voordelen voor Apple. Helemaal niets. Apple kan veel meer verdienen door flash te blijven weigeren en content via de AppStore te blijven verkopen. Apple zou wel gek zijn om flash toe te staan.

    Gekke is dat een bedrijf als Microsoft door iedereen meteen verguisd zou worden als ze zulke streken leveren maar dat Apple verdedigd wordt door dik en dun.

    Sommige redenen om vraagtekens bij flash te zetten zijn best legitiem, maar de keuze zou bij de gebruiker moeten liggen. Zet flash desnoods standaard uit zodat het wel een bewuste keuze moet zijn om flash aan te zetten.

  62. @Jack Jansen: (Had je reactie niet gezien pardon).

    Ik heb niet gezegd dat Flash net zo open kan zijn (was helemaal niet ter sprake?). Je had het over het feit dat volgens jou blinden en slechtzienden winnaars zijn. Ook noemde je dat google gebruikers het beter zullen hebben zonder flash. Dus heb geen reactie gegeven op het feit of swf “open” is.

    Ik gaf hierbij aan dat dit gebracht wordt als feit, maar eigenlijk niet helemaal (helemaal niet) waar is. swf heeft ondersteuning voor screen reader software en andere hulpmiddelen (valt vast nog wel wat bij te verbeteren overigens).

    Google kan tegenwoordig ook flash content indexeren. Logischerwijs zul je inderdaad niet kunnen googlen op “animatie van links naar rechts”, maar dat is ook niet de bedoeling.

    Punt dat ik maakte was dat dit geen tekortkoming is van flash, maar van de developer (kan ook een keuze zijn van die kant). Dat staat dus helemaal los van de techniek. Ik kan in html4.1 ook een volledig onbruikbare site/applicatie maken voor blinden en/of slechtzienden. Dat maakt de techniek toch nog niet slecht?

    Toch over het “open” karakter, daar is vast en zeker nog wel wat aan te verbeteren, maar ze zoeken in ieder geval de samenwerking en zoeken de balans tussen open source en valide business model. Daarbij (persoonlijke mening) redelijk open en eerlijk naar de community blijvend.

    Een mening over flash en flash content hebben is niets mis mee. Iemand mag het helemaal niets vinden. Ik heb het alleen over het noemen van meningen als zijnde feiten.

    Maar misschien is dat meer een tik van mij 😀

    P.S. Klein persoonlijk dingetje, ik vind het zo grappig om te zien (niet specifiek alleen hier) dat er zo lyrisch wordt gedaan over html5. Ik vraag me dan altijd af waarom 🙂 Enige wat het doet is meer interactieve content mogelijk maken op een (hopenlijk, maar uitzicht is niet goed) gestandaardiseerde manier. Als de interactieve content “het” is waar die mensen warm van lopen, waarom dan niet nu al daar mee aan de gang gaan? Who cares welke techniek? Het gaat toch om die interactiviteit? Moet je soms wat voor over hebben qua effort. Als het gaat om het standaardiseren, dat is inderdaad een punt. Maar in the end…. who cares behalve developers? 🙂

  63. @WvB22: Kon het niet laten sorry, was zo op dreef 😉 linkje

  64. Dit is helemaal niet het eerste ontwikkelplatform voor de iPhone naast XCode – je hebt ook http://monotouch.net/ – C# op iPhone/iPod Touch – wat ook nog eens portable is…

    En dat Flash niet voor iPhone beschikbaar wordt maakt zoveel niet uit, binnenkort heb je HTML5 met het Canvas element, en hopelijk ook een 3D canvas voor 3d beelden. Combineer dat met Javascript en je hebt een serieuze flash-killer, iemand moet er gewoon een Flash-alike UI maken om zo’n content te genereren en je veegt Flash van de baan. Vermits de iPhone een browser heeft die gebaseerd is op webkit – waarvan de laatste development builds reeds support hebben voor deze “experimentele” en “waarschijnlijk gestandardiseerde” HTML features lijkt me dat een zeer waarschijnlijke piste…

  65. Beste iphoneclub : het aanklikken van de comments geeft geen mogelijkheid om die comments te lezen!
    Heb dit nog maar pas,graag assistentie:)
    Voor opmerkingen over de website kun je terecht in het forum.

  66. @Synco:
    Browsercrashes worden voor 100% veroorzaakt door… de browser. Safari op de Mac: crasht bij mij nooit. Als het blijft hangen, dan is meestal een oude javaapplicatie de schuldige.

    @ Ben: Helemaal mee eens!

  67. Er schijnt een Flash > FXG > HTML5 Canvas exporter gedemonstreerd te zijn tijdens Adobe MAX. Nou dan mogen de HTML5 liefhebbers wel in hun handen wrijven als dit echt zo is.

    HTML5/CSS/Canvas mist toch echt nog een gebruiksvriendelijk programma zoals Flash als zo’n programma er is zal dit echt een impuls geven.

    Verder zijn de WebKit varianten op de mobiele toestellen overal verschillend dus dat schiet ook niet echt op….

  68. ik hoop dat flash nog komt voor de iphone .. wie het ook zal uitbrengen. ik wil mn farmville/caféworld op facebook kunnen spelen op mn iphone :p !

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.