Reacties voor: Opinie: Facebook en Google zijn stille sluipmoordenaars van Apple

Homescreens van iPhones bevatten steeds meer apps van Facebook en werken met data van Google-diensten. Dreigt Apple de strijd te verliezen?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 41 reacties

  1. Ik heb alleen Google Translate. De rest van bovenstaande apps heb ik niet nodig. En al helemaal geen FaceBook. Uiteindelijk werken de navive apps toch het beste als je gebruik maakt van iOS en OSX. Goed, als je onzin de wereld in wilt slingeren, moet je wel Facebook of google gebruiken.

  2. Ik denk niet dat de apps de business zijn waarin Apple zich bevindt. Ik denk dat Apple zich meer met de hardware en de services die ze verlenen moeten bezig houden. Ik vraag me dan ook af in hoeverre dit schadelijk kan zijn voor Apple.

  3. Helaas hebben mensen kennelijk nog niet door wat voor bedrijf Facebook is. Ik doe ik niet aan mee.

    Er komt een tijd dat mensen veel geld willen betalen om weer “Google & Facebook clean” te worden. Ik ben het gelukkig nog steeds 😉

  4. Domme vraag misschien, wat is dat voor App in het plaatje linksbovenin. Dat met Push….?

  5. Hartelijk dank voor het interessante artikel. 😉

    Geen Google en Facebook toestanden hier op de iDevices en Macs. Of toch? Ja, af en toe gebruik ik de Google zoekmachine in Safari. Safari (op de Macs) is zwaar bewapend met AdBlock en DoNotTrackMe.

  6. @frodo: Ik denk dat je je daar wel eens sterk in kunt vergissen. Met name het google-clean zijn.

  7. @frodo: erg dapper! Maar gebruik je dan ook geen Google search, gmail, Chrome, websites met Google Ads, YouTube?Facebook is makkelijker te omzeilen, maar Google heeft zoveel populaire diensten en reclames, ze hoeven geen account van je om toch bijna allee van je weten 😉 het draait er vooral om dat je bewust daarvan bent en naar handelt..

    OT: ik was vooral blij toen YouTube uit eigen beheer ging! Eindelijk een volwaardige app.. Mail gebruik ik, safari.. En sinds kort erg blij met de iworks 🙂

  8. ik snap niet hoe je kan concluderen in alinea 2 dat iCloud minder populair is. iCloud zit juist IN de telefoon verwerkt. Er is toch geen iCloud app? iCloud zit in de boeken, agenda, mail, contactpersonen. Daar gaat dit artikel helemaal niet over…

  9. Ook hier geen Facebook , mijn enige Google app: YouTube . Wel whatsapp , maar ook die gaat weg als blijkt dat er toch fb elementen in komen. Of Apple daadwerkelijk verliest van Google en fb ? Tja Apple levert Apps mee met de iPhone maar zijn mi niet echt onderdeel van het verdienmodel. De standaardgebruiker doet het met de standaard Apps , de poweruser gebruikt apps van een 3e partij als die meer te bieden hebben. Dat is volgens mij ook de opzet van Apple . De iPhone is out of the box met de Apple Apps functioneel genoeg voor de standaard user.

  10. Leuk artikel, maar ja – wat is “invloed” ??
    Om te beginnen heeft Apple aan elke gebruiker al enige honderden $ verdiend. En de music- en appstore tikken door.
    De vraag is of Goog en FB dat naderhand inhalen.
    Klikken op een advertentie is nu niet iets waarin Apple gebruikers excelleren. Of ze hun koopgedrag laten bepalen door vervelende ads ?
    Hmmm. iAd – daar moet al niemand iets van hebben.
    Maar je kan stellen dat FB en Goo daar niet mee zitten omdat ze hun advertentie-dollars dan al binnen hebben.
    “Invloed” van iCloud is eigenlijk nihil: iCloud pak je mee NA je aanschaffing. Niet echt een marketing ding
    En ach, als je 1000 gebruikers polst op een populatie van honderden miljoenen…

  11. @Jean-Paul Horn: Het app-icoon is anders van Launch Center Pro. Vreemd.

  12. @Timosha: Je bedoelt dezelfde Adblock die alle advertenties op Youtube (dus google) laat zien omdat ze zijn afgekocht door google?

    Alleen Adblock Plus kan je wapenen tegen google, helaas nog steeds niet leverbaar voor Safari.

  13. Origineel geplaatst door Nico
    @Timosha: Je bedoelt dezelfde Adblock die alle advertenties op Youtube (dus google) laat zien omdat ze zijn afgekocht door google?

    Ik zou het niet weten want ik heb nog nooit de YouTube website bezocht. Ik weet zelfs niet hoe YouTube werkt. 😉

  14. @Timosha: Haha, dat heb ik ook. Maar.., wordt Safari daar niet wat langzamer van?

  15. @Maurice Hooijmans: Bij mij niet. 😉

  16. @Maurice Hooijmans: Bij mij ook niet….sterker nog…hij hoeft veel bewegende ads niet te laden.

  17. Een steekproef onder slechts 1000 iPhone bezitters en dan nog alleen via Twitter is niet representatief. Om dan in de konklusie te spreken van een trend vind ik niet juist

  18. De business van Apple is het verkopen van high end hardware die door gebruikers op een prettige manier gebruikt kunnen worden. De voornaamste reden dat Apple standaard iCloud en bijvoorbeeld iMessage, Agenda-app en een Contacten-app meelevert, is het bieden van een soepele out-of-the-box ervaring.

    Dat gebruikers uiteindelijk kiezen voor alternatieve apps en services is – zolang de gebruikerservaring maar goed blijft – voor Apple alleen maar winst. Ik denk niet dat Apple hier wakker van ligt.

  19. Er bestaat geen Facebook Home voor iOS, ik denk dat jullie Messenger bedoelen.

    Vind het verder allemaal een beetje onzinnig. Met of zonder jailbreak heb ik zelf bijna alles in folders, met uitzondering van 2 tot 4 Dock-apps (2 Dock-folders + 2 apps bij handicappend iOS en 4 apps bij jailbroken iOS) en een paar apps buiten folders op pagina 2. Heb namelijk een hekel aan te veel beginschermen die je niet met 1 swipe kunt bereiken. Resultaat zou volgens dat onderzoek zijn dat ik sowieso geen apps gebruik omdat ze in folders staan. Wat is dan de waarde van zo’n oordeel, laat staan het hele onderzoek?

  20. Origineel geplaatst door SinusFiction
    De business van Apple is het verkopen van high end hardware die door gebruikers op een prettige manier gebruikt kunnen worden. De voornaamste reden dat Apple standaard iCloud en bijvoorbeeld iMessage, Agenda-app en een Contacten-app meelevert, is het bieden van een soepele out-of-the-box ervaring.Dat gebruikers uiteindelijk kiezen voor alternatieve apps en services is – zolang de gebruikerservaring maar goed blijft – voor Apple alleen maar winst. Ik denk niet dat Apple hier wakker van ligt.

    Dit is wat ik in een eerdere reactie ook bedoelde, alleen veel duidelijker verwoord. Dank daarvoor 🙂

  21. Waar kan ik dat leuke achtergrond vinden?

  22. Totaal off topic maar ik vind het eigenlijk best een leuke achtergrond 🙂

    Iemand een idee waar ik deze kan halen?

    On topic: Ik denk dat het onoverkomelijk is dat er andere apps steeds meer op de “voorgrond” komen en die van apple naar de achtergrond verdwijnen. Apple heeft simpelweg niet alles in handen. Google, Facebook,… you name it. Er zijn er altijd andere die een stukje hebben of aanbieden wat de gebruikers willen

  23. @SinusFiction: Dat is natuurlijk onzin. Apple verkoopt geen hardware. Maar de combinatie van hardware, software en diensten. Dit is voor een aanzienlijk deel ook waarin ze zich onderscheiden van de concurrentie.

  24. Apple is een hardware bedrijf. Alle software en diensten zijn (bijna) alleen maar om meer hardware te verkopen. Facebook en Google zitten in de ad-ware. In die zin zijn ze niet elkaars concurrenten.
    Ander belangrijk punt: maak verschil tussen iphones voor privé personen en bedrijfsmatig gebruik. Facebook, whatsapp en de meeste populaire social networks worden eigenlijk alleen maar vluchtig en privé gebruikt.
    Werknemers gebruiken wel degelijk de telefoon en mail. Dat bestaat natuurlijk naast elkaar op dezelfde iPhone.

  25. @Daan: Daar heb je gelijk in, maar dat betekent niet dat @SinusFiction ongelijk heeft. Apple biedt een volledig pakket aan, maar hun businessmodel is gebaseerd op hardware-verkopen op dezelfde manier als dat Google’s businessmodel gebaseerd is op advertenties afleveren en dat van Microsoft op software(-licenties) verkopen. Het aanbieden van eigen software (iWork) en diensten (iCloud) is grotendeels vanwege twee redenen: het aantrekkelijker en completer maken van hun hardware-aanbod & software van een bepaalde kwaliteit leveren.

    Als je alles eromheen wegsnoeit is Apple’s businessmodel hardware verkopen. Getuige hiervan is dat iPhone OS/iOS, OS X, iLife en iWork nu allen gratis zijn (software upgrades voor alle momenteel ondersteunde apparaten, iLife en iWork voor ten minste mobiele iDevices vanaf de 6e generatie, iLife en iWork voor nieuwe Macs).

  26. Ik gebruik nog steeds de berichtenapp van Apple, vooral ook omdat niet iedereen in mijn omgeving een smartphone heeft. Op mijn iphone zit naast Safari ook een app van zoekmachine Duckduckgo: Instaduck. Die is best goed, maar Google is beter voor het Nederlandstalig gebied.
    De laatste tijd probeer ik minder gmail te gebruiken (wordt te ingewikkeld en te directief) en meer iCloud en yahoo mail.
    Ik merk steeds weer dat Google zich overal tussen probeert te wurmen. Google werkt alleen als je tracking accepteert.
    Op laptop wissen van cookies via Safari gaat nooit in één keer.
    Hoe zit het nu met de ‘samenwerking’ tussen Safari en Google? daar ben ik wel benieuwd naar.

  27. Helaas levert Apple steeds minder meerwaarde op de Iphone door de keuzes die voor je gemaakt worden. Apple maps zijn nog steeds geen volwaardige vervanger van Google maps en dat geldt voor meer apps. Apple moet zich eens flink achter de oren krabben of zij nog wel leveren wat de klant wil. De Iphone 5S die ik heb is een fijn en goed toestel, mijn interesse in Apple is echter dalend. Volgens mij ben ik daarin niet de enige. Alleen de weinig innovatieve en te groot wordende Samsung S5 maankt dat Apple het voorkeurstoestel blijft. Als meer firma’s compacte supertoestellen met topspecificaties gaan leveren zoals Sony met de Z1 compact, dan krijg je zeker overstappers. Trouwens: ook Android bezitters hebben deze moeheid. Zij zullen dan weer naar Apple of Windows Phone gaan overstappen.

  28. Google gebruik ik niet tot nauwelijks (alleen inprivate mode) zoeken via Safari doe ik met Bing (werkt redelijk goed). Youtube heb ik niet als App, en voor de rest ook geen Google-meuk omdat ik het een kutbedrijf vind dat naar mijn mening teveel gegevens bijhoudt en bewaard. Facebook gebruik ik niet, dus ook geen App. Op de ipad gewoon in de browser (safari). Mijn mail heb ik via Icloud. Navigatie heb ik ingebouwd in de auto en mocht ik het gebruiken op mijn iphone dan is het de standaard kaarten App van Apple. What’s App heb ik wel maar gebruik ik nauwelijks, omdat ik al langere tijd gebruik maak van Telegram (ja ja al ruime tijd voordat facebook WA kocht). Ik geef toe de meeste contactpersonen hebben WA in tegenstelling tot Telegram, maar met merendeel waar ik frequent contact mee onderhoud gebruikt Telegram. Dus dit onderzoek is niet op mij van toepasssing.

  29. Ik gebruik een heleboel Apps van Google. Geen FB! Whatsapp wel, telegram, iMessage, mailbox.

    Maar bestaat privacy anno 2014 nog wel? Ik denk het niet, dus Google Apps wel of niet op je homescreen maakt niet veel uit. Ze weten hoe dan ook om informatie te achterhalen!

  30. Omdat Apple in al zn wijsheid heeft besloten geen Android ( maar wel Windows) te onderesteunen moet ik wel Google gebruiken voor mail, adressen en calender. Ik gebruik daar wel gewoon de iOS en OSX apps van Apple voor overigens. En verder gebruik ik nog Google maps. Ideaal, je zoekt een adres op op je iPad of Mac en automatisch op mn Android telefoon ( en in de databank van de NSA :-)…

  31. Origineel geplaatst door Apple user
    Ik gebruik een heleboel Apps van Google. Geen FB! Whatsapp wel, telegram, iMessage, mailbox. Maar bestaat privacy anno 2014 nog wel? Ik denk het niet, dus Google Apps wel of niet op je homescreen maakt niet veel uit. Ze weten hoe dan ook om informatie te achterhalen!

    Privacy bestaat wel degelijk anno 2014. Het is alleen de vraag hoe secuur ga je zelf om met je gegevens. Daarbij vind ik dat commerciële bedrijven strenger gecontroleerd moeten worden op het verzamelen van gegevens en het omgaan met privacy gevoelige gegevens. Waar zware sancties op komen als een bedrijf hier niet goed mee omgaat.

  32. Ik gebruik Google’s diensten massief! Vind de agenda’s perfect werken, gmail zeer gebruiksvriendelijk met onder andere het (automatisch) labelen, versturen vanaf een ander email adres, archiveren en het terugvinden van berichten van vijf jaar geleden binnen een halve minuut maakt dat ik maar al te graag gebruik maak van deze gratis diensten.En dat google dan weet waar mijn leven over gaat; care. Ik zie niet in hoe mij dat benadeeld, en al zou ik dat wel inzien wordt het lastig om dat op te wegen tegen het gigantische gebruiksgemak van Google’s diensten.

  33. En Skype? Dat is toch Microsoft?

  34. Op zich valt het wel mee. Het lijkt of Facebook nu een enorme speler is (en dat is het ook natuurlijk) maar de teloorgang kan net zo snel gaan als de opkomst. Kijk naar Hyves. In een paar jaar van grote (grootste!) speler van de Nederlandsde sociale diensten naar compleet van de kaart geveegd.

    Zo snel gaat dat tegenwoordig. Een paar grote schandalen rondom privacy problemen, even flink opkloppen door de media en zelfs grote jongens vallen om. Zie Microsoft. Ooit de meest dominante software maker maar zelfs hun miljarden kunnen de neerwaartse spiraal niet stoppen.

  35. Ik gebruik de mail app van apple nog trouw net als Imessages. Dus de berichten app staat bij mij nog op mijn homescherm. Facebook en what’s app ook, gebruik what’s app vaker dan de facebook app. Ik ben tevreden over de mail app van apple dus waarom zou ik dan een anderen gaan gebruiken!

  36. “Het lijkt alsof je met de standaardapps Mail, Agenda, Contacten en Safari trouw blijft aan Apple, maar in werkelijkheid weet Google precies waar je bent en wie je kent.”

    Is trouw aan Apple dat uitsluitend Apple deze info heeft? Waarom zou je overigens geen apps van derden gebruiken? Zometeen ben je medeplichtig aan “sluipmoord”…

  37. Ik doe mijn zoekopdrachten steeds vaker via duckduckgo.com, goede resultaten en een aardige app. Vooral het anonieme en ongesponserde spreekt me wel aan, en pas als ddg niet met het gewenste resultaat komt dan gebruik ik google via de browser. Eigenlijk heb ik al mijn clouddiensten wel een beetje verspreid. Google voor agende en spammail, msft outlook voor serieuze mail en contacten. Apple voor de rest incl maps. Tsja, je moet toch wat he. Het voornaamste is dat je je bewust bent van wat je online doet, dan is er niets loos.

    my 2cnts

  38. Wat een raar artikel/opinie stuk is dit zeg.
    ‘Sluipmoordenaars’ van Apple, ‘Trouw aan Apple blijven’.
    Het zijn allemaal gewoon bedrijven dit bezig zijn met marktaandeel veroveren. Ik ben niet trouw aan Apple, waarom zou ik, het is gewoon een bedrijf dat toevallig prettige telefoons maakt. Mocht een andere telefoon bouwer met betere toestellen komen dan koop ik die.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.