Reacties voor: Opinie: Is Apple de weg kwijt?

Bendgate, een mislukte iOS 8-update, problemen met iCloud Drive. Wat is er toch bij Apple aan de hand?
Lees het complete artikel → Opinie: Is Apple de weg kwijt?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 133 reacties

  1. Ik mis eigenlijk nog een poll onder de lezers.

  2. Elk bedrijf heeft wel eens zijn problemen en nu is dat eens Apple. Maar Apple gaat hier heus wel achteraan.

  3. Net of innoveren nu nog mogelijk is, we hebben het voor een tijdje wel weer bedacht. Al vind ik zelf Apple Pay toch wel een heel innovatief idee en zal de wereld flink veranderen, mits wij (Nederland) niet weer overgeslagen worden 😉

  4. in mijn omgeving zie ik dat veel mensen met een iPhone met 16gb geheugen nog niet zijn overgestapt op ios8 omdat ze te weinig installatie ruimte hebben en geen zin/tijd hebben om ruimte vrij te maken door op te schonen..wellicht deels verklaring van het lage percentage?

  5. Ik gebruik Apple computers sinds 1980 en de Macs sinds 1984. Heb dus een heel klein beetje ervaring met Apple spullen. En wat mij betreft is Apple volledig het noorden (en het zuiden, oosten en westen) kwijt wat betreft iOS en OS X.

  6. Zeer slechte artikel!Als jullie een mening of subjectieve conclusie trekken, moet je wel goed onderzoek doen en juiste personen kennen van insite en die hebben jullie niet.Refereren naar andere sites en denken dat, maakt dit aftikel niet volledig.Steve Jobs is destijds ook als hoofd van zijn bedrijf door het bestuur de laan uit gewezen, eind jaren 90 kwam hij weer werken binnen Apple. Om maar even een voorbeeld te noemen

  7. Hoogmoed komt voor de val?

  8. Zelf zeg ik “grote onzin!” Heel veel mensen hebben ook nog een IPhone 4 en aangezien deze IOS 8 niet meer ondersteund is dit een logische reactie hierop. Ik weet zeker als ze de IPhone 4 ook nog ondersteuning hadden gegeven dit veel hoger zou gaan worden.

  9. ik zit eigenlijk nog flink te twijfelen om de 6 plus te halen . is toch wel flinke duit die je moet schuiven ..

  10. Wow, dit Artikel… Mijn grote complimenten! Ik heb dit met veel plezier doorgenomen! Persoonlijk ben ik het er wel mee eens van dat er een geheel andere sfeer hangt bij Apple nu Steve er niet meer is… Ik denk zelfs dat hij iOS 7, OS X Yosemite & de Apple Watch terug zou hebben gestuurd, voornamelijk de Apple Watch! Ik vind iOS 7 persoonlijk wel erg mooi, maar ik mis de Apple style… Ik update expres niet naar iOS 7 op mijn iPad 2, ik wil het oude Apple gevoel blijven zien & meemaken. Voor de rest zijn al mijn iDevices & Mac’s geüpdatet naar de nieuwste versies!

    Overigens heb ik laatst uitgevonden dat ik een vakantie vriendin uit Paloop Facebook heb die Eve (1 van de Dochters van Steve) op Facebook als vriendin heeft. (Ja ik scroll nog wel eens door ander mans vrienden lijsten :c ) Ik zou eigenlijk graag willen vragen aan haar hoe hun er verder over denken qua Apple, maar ik vind het best onbeleefd als ik hun daarmee confronteer… Ik durf het denk ik ook niet te vragen als ik de volgende zomer weer naar Cali ga :/

    Hoe dan ook, Ik ben onwijs benieuwd wat Apple ons gaat showen… en ons weer het WOW-Effect geeft!

  11. Niet te vergeten dat de iPod classic er ook niet meer is, in mijn ogen een grote fout.

    Maar MobileMe een fout? Bij mij geen problemen gehad, en nog nooit zo’n kort emailadres gehad (@me.com), heerlijk!

  12. Nee.

    Onder Steve Jobs zijn er ook veel flaters gemaakt.

  13. Origineel geplaatst door Ger
    Niet te vergeten dat de iPod classic er ook niet meer is, in mijn ogen een grote fout.
    Maar MobileMe een fout? Bij mij geen problemen gehad, en nog nooit zo’n kort emailadres gehad (@me.com), heerlijk!

    Hoezo een grote fout als ik vragen mag? De iPod Classic stamt totaal niet meer uit deze tijd, het Click Wheel zie je (bijna) nergens meer. Nu Apple 128 GB toestellen heeft kan je daar als je muziek kwijt. Ik gebruik zelf de iPod Nano G6 nog, maar dat wordt ook steeds minder nu ik een iPhone 6 Plus van 128 GB heb! :c

  14. Prachtig artikel. Dank!

  15. Helemaal boel ‘slechte’ dingen zijn teveel opgeblazen door de media. Bendgate bijvoorbeeld, het schijnt dat maar 9 personen naar Apple zijn gestapt met dit probleem. Dat is toch helemaal niets, elk bedrijf heel zulke problemen en klagende mensen. Wat mij wel stoort is de fouten in de details in iOS8. Dat is gewoon een teken dat er te weinig is doorgetest.

  16. Ik ben ook wel lichtelijk teleurgesteld in Apple. Heb nog steeds de 4s, en zou in de 6 (plus) geïnteresseerd zijn, mits ik er eenvoudig geluidsbestanden mee zou kunnen downloaden en bewerken.
    Ben wel zeer gecharmeerd van de aankomende Note Edge. Mijns inziens meer vernieuwend dan de 6 plus…

  17. Ik denk, of liever hoop, dat ze volgend jaar een Snow Leopard-achtige doelstelling voor iOS hebben.

    Snow Leopard was de opvolger van Mac OSX Leopard. Minder focus op nieuwe functies en meer op snelheid en perfectie.

    Dat was geweldig.

  18. Vandaag een ipad3 netjes gemaakt om te verkopen, na lang niet te hebben gebruikt… Daarom ook nog ios 6.1 erop, voelde als thuiskomen!

  19. Weet je, het is niet alleen de software of hardware van Apple. Ook de online store is niet meer zoals vroeger.

    Bestel een iPhone 6 en er staat 5 – 7 werkdagen. Ga je deze bestellen staat er opeens in je mail dat de verwerking duur 5 – 7 werkdagen is en dat ze leveren vanaf 10 oktober tot 14 oktober.

    Maar dan komt het ergste. Je denkt dan dat je de iPhone vanaf 10 oktober krijgt, nope!! De laatste mail met informatie over verzending zegt dat je bestellen kan verwachten vanaf 17 oktober.

    Jaja, wat is het nu?! Nu doe je er dus al een maand over om deze te krijgen. Zet dit eerlijk op je site!!

  20. Volledig eens met het artikel.
    Eerst zeikt iedereen over de zogenaamde innovatie die ontbreekt bij Apple. We willen een iWatch en nog vanalles waar we eigenlijk niet van weten wat dat moet zijn, als het maar “innovatief”.
    Vervolgens doet Apple er alles aan om die wensen waar te maken en dan begint het gezeik opnieuw.
    Tussen 2001 en 2007 (van iPod naar iPhone) heb ik geen kat horen zagen over innovatie. Maar Apple was toen nog niet hip genoeg zeker?
    Is iedereen trouwens vergeten dat er een tijd is geweest waarin updaten gelijk stond aan een onbruikbaar systeem waarbij je plots moest betalen voor vanalles? Is iedereen vergeten dat er een tijd is geweest dat datzelfde systeem zeven jaar lang niet vernieuwd werd? Misschien moeten we eens terug naar 2001 en Microsoft de weg laten bepalen. Dan zaten we nu nóg in de Middeleeuwen.

  21. Jup. Pol zou overigens praktischer zijn.

  22. Hopeloos! Ben erg van Apple maar nu is het slecht Bluetooth, WiFi problemen en oplossen ho maar!!
    koop je een iPhone 6 voor dat geld werk t Bluetooth niet naar behoren met me carkit zit je kansloos weer met draadjes in je horen echt treurig..

  23. Ik als apple fanaat moet toch wel even melden dat samsung deze problemen ook heeft maar er anders mee om gaat. Hun hadden in de note 4 een sleuf waar een creditcard in paste MAAR dit stond in de hamdleiding dus was/is het in 1 keer geen probleem meer?

  24. Ik heb liever vooruitgang met wat bugs die wel weer gefixt worden. Dan stilstand.
    Ios 8 is voor mij echt een verbetering.

  25. Daarnaast is de App Review-tijd opgelopen tot ruim 16 dagen (ipv de gebruikelijke 5 dagen). In een week wordt nog maar 40% van de nieuwe iOS-App gekeurd terwijl dit toch echt altijd ruim 98% was.*

    * Bron: Apple Developer website.

  26. Heb nog ios 6! op m’n ipad mini. Puur vanwege het fijne vertrouwde gevoel en de jailbreak die ik erop heb. Op m’n iphone wel steeds de nieuwste updates. Zolang het niet nodig is zal ik zeker niet updaten voor m’n ipad.
    Zit nog te twijfelen voor de iphone 6. Kan ook pas verlengen in december maar neig toch ook Samsung te proberen. Misschien wacht ik wel met verlengen tot de Samsung S6. Wellicht dat dat wel een innoverend toestel zal zijn.
    Denk dat het een kwestie van wennen is om over te gaan naar Android. Gebruik al sinds 2007 een iphone. Ik vind dat Apple sinds het overlijden van Jobs stil staat en niet echt meer zelf innoveert maar veel kopieert van Samsung en handige tweaks steelt uit Cydia (jailbreak). Veel wat er op IOS 8 is uitgebracht heb ik al jaren dankzij de jailbreak.

  27. @Ro: Ff lezen! Het is een opinie, een mening, geen harde feiten!

  28. Origineel geplaatst door AppleLion
    Wow, dit Artikel… Mijn grote complimenten! Ik heb dit met veel plezier doorgenomen! Persoonlijk ben ik het er wel mee eens van dat er een geheel andere sfeer hangt bij Apple nu Steve er niet meer is… Ik denk zelfs dat hij iOS 7, OS X Yosemite & de Apple Watch terug zou hebben gestuurd, voornamelijk de Apple Watch! Ik vind iOS 7 persoonlijk wel erg mooi, maar ik mis de Apple style… Ik update expres niet naar iOS 7 op mijn iPad 2, ik wil het oude Apple gevoel blijven zien & meemaken. Voor de rest zijn al mijn iDevices & Mac’s geüpdatet naar de nieuwste versies!
    Overigens heb ik laatst uitgevonden dat ik een vakantie vriendin uit Paloop Facebook heb die Eve (1 van de Dochters van Steve) op Facebook als vriendin heeft. (Ja ik scroll nog wel eens door ander mans vrienden lijsten :c ) Ik zou eigenlijk graag willen vragen aan haar hoe hun er verder over denken qua Apple, maar ik vind het best onbeleefd als ik hun daarmee confronteer… Ik durf het denk ik ook niet te vragen als ik de volgende zomer weer naar Cali ga :/
    Hoe dan ook, Ik ben onwijs benieuwd wat Apple ons gaat showen… en ons weer het WOW-Effect geeft!

    Zo denk ik er dus net zo over!
    Helemaal 100% mee eens. Apple is Apple niet meer. Steve is gone en gelijk moet het roer om. Waarom, Steve had dit niet zo gewild. Lagg, bugg, its not working guys! 1 thing at the time.

    First things first!

  29. Er is niet zoveel mis. Wel een hoop gezeur onder Apple haters én fans!
    Eerst werd er steeds gezegd: er is geen inspiratie en innovatie meer. In het afgelopen jaar wordt de ene vernieuwing na de andere gepresenteerd en nu is het weer niet goed! Loopt het allemaal perfect? Nee, dat ook weer niet. Waar het vooral flink aan schort is de kwaliteitscontrole. Als je iets aflevert, moet het ook werken. Een kleine onvoorziene bug kan nog door de beugel, maar niet een aaneenschakeling van domme fouten: Apple Maps..en nu weer al deze forse bugs en nog meer fouten in de reparatie-update. Dát mag niet voorkomen!

  30. Denk dat ook wel aan de jailbreak ligt voor ios. Heb dit zelf ook. Pas als er een beschikbaar komt voor ios 8 zullen de cijfers ook omhoog gaan

  31. Denken jullie dat Steve Jobs een telefoon met een camera welke uitsteekt zou accepteren?

  32. Je merkt inderdaad wel dat het perfectionisme weg is.. iPhone 6 is ronduit glad, uitstekende camera enz. Neemt niet weg dat het alternatief (Android) niet bepaald beter is.

    Apple blijft goed maar laat meer en meer steekjes vallen die Apple Apple maakte.

  33. Bendgate is het product van een idioot die als enige doel had om op te vallen en gebruikte daarvoor Apple als vehicle. Er is al lang en breedt aangetoond dat het een hoax is. De kwaliteit en functionaliteit van iOS en MacOSX is er versie op versie alleen maar op vooruit gegaan. Een bug in deze complexe software is eerde logisch dan verwonderlijk. Bij de introductie van de iPhone 6 kon ik concluderen dat ik dat ook allemaal al heb op m’n Samsung Galaxy S4. Maar Apple heeft wel de lef om een scherm met voldoende resolutie te maken ipv achterlijke hoge kijk mij een resoluties. Ook bij de processor zijn ze voor zuinigheid gegaan ipv een onodige verdubbeling van de snelheid. Het gaat best goed met Apple zonder Jobs. Een iPad mini, een grote iPhone….. Die hadden er dan niet gekomen.

  34. Origineel geplaatst door AppleLion
    Hoezo een grote fout als ik vragen mag? De iPod Classic stamt totaal niet meer uit deze tijd, het Click Wheel zie je (bijna) nergens meer. Nu Apple 128 GB toestellen heeft kan je daar als je muziek kwijt. Ik gebruik zelf de iPod Nano G6 nog, maar dat wordt ook steeds minder nu ik een iPhone 6 Plus van 128 GB heb! :c

    Ten eerste; iOS is totaal niet geschikt om goed muziek mee te luisteren. De Muziek-app faalt aan alle opzichten, andere apps werken ook niet intuïtief. Ik kan herinneren dat het zo makkelijk was om op een play-pauzeknop te drukken om muziek af te spelen. Ik kan me herinneren dat er een apparaat was voor muziekfanaten dat makkelijk in de binnenzak paste en enorm veel geheugen had (128GB scheept een heleboel albums met 160). Het gaat gewoon om het principe. Ik wil geen iPhone van €899 kopen om muziek mee te luisteren.

    Het meest ironische vind ik dat ze bij de introductie van de Apple Watch de vernieuwing van ‘user interface’, waarin ze vertelden dat een click wheel de beste manier was om een muziekspeler te bedienen terwijl ze diezelfde avond stilletjes de iPod classic uit de store gehaald hebben.

  35. Origineel geplaatst door macaanzee
    Er is niet zoveel mis. Wel een hoop gezeur onder Apple haters én fans!
    Eerst werd er steeds gezegd: er is geen inspiratie en innovatie meer. In het afgelopen jaar wordt de ene vernieuwing na de andere gepresenteerd en nu is het weer niet goed! Loopt het allemaal perfect? Nee, dat ook weer niet. Waar het vooral flink aan schort is de kwaliteitscontrole. Als je iets aflevert, moet het ook werken. Een kleine onvoorziene bug kan nog door de beugel, maar niet een aaneenschakeling van domme fouten: Apple Maps..en nu weer al deze forse bugs en nog meer fouten in de reparatie-update. Dát mag niet voorkomen!

    Houd jij jouw tuin netjes bij en is die piek fijn in orde? Zo ja, dan doe jij zeker ook de tuin van de gehele straat met hetzelfde resultaat?

    Ik sta er iedere keer weer van versteld dat de servers van Apple up and running blijven (met wat vertraging) als er 10 miljoen mensen even een tooltje downloaden van x Gb. Een live stream naar weet ik hoeveel mensen wat als enige probleem heeft dat de tolk er doorheen praat omdat er aan de andere kant van de wereld ook miljoenen mensen kijken.

    UPC krijgt hier niet eens 20 werkende internet connecties in de straat! We verwachten steeds meer en meer en soms wil dat niet in 1x maar het probleem wordt wel opgelost, ieder bedrijf kampt met problemen maar om dan al meteen met “de weg kwijt” te beginnen?

    Hoe groter je bedrijf, hoe groter het probleem kan worden. Daarbij de arrogantie van Apple slaat ook toe naar sites zoals iCulture die het allemaal beter weten. Tenslotte staan de beste stuurlui….juist…

    Ik neem mijn petje af voor het gehele Apple team want ze presteren het wel een product massaal te verkopen, mensen afhankelijk te maken en de wereld nog steeds te veranderen. Alleen wij zien het niet meer in omdat we een blindheid hebben gecreëerd voor deze innovaties en vinden alles maar normaal. (mijn petje wordt ook af gedaan voor andere bedrijven, daarop draait namelijk de gehele wereld)

  36. Niemand kan ontkennen dat er de laatste tijd regelmatig wat kleine (en grote) dingen misgaat. Ze staan hierboven in het artikel netjes opgesomd. De conclusie die wordt getrokken vind ik dan weer wel wat mager: Apple wil te veel (met spatie).

    In mijn ogen moet er namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen hardware en software. Met de hardware gaat het fantastisch. Elk ontwerp blijft van erg hoge kwaliteit, de fabrieken produceren in waanzinnige hoeveelheden en er zitten volop innovaties in die de producten leidend in de markt maken: Touch ID, de ongeëvenaarde A8-chip, Apple Watch. Ze zijn on a roll. (En ja, ik ben bekend met Bendgate, maar neem dat eerlijk gezegd niet serieus.)

    Anders is het met de software. De ideeën om de kwaliteit in hardware te volgen zijn er (Apple Pay, HealthKit, CarPlay, Handoff, etc.), men krijgt het alleen niet op tijd gerealiseerd. Ook dat is een kwestie van ‘te veel willen’, zij het op een iets andere manier dan IPC hier uitlegt.
    Er moet binnen Apple wat software betreft meer op de rem getrapt worden. Eerst een solide basis en daarna verder bouwen aan nieuwe ontwikkelingen. Focus dus, saying no.

    De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij Tim Cook, en hoewel hij vast en zeker alles in handen heeft voordat het de markt op gaat, kan het natuurlijk niet zo zijn, zoals IPC schrijft, dat het misgaat omdat Cook niet alles zelf kan checken en testen. Overigens heeft Cook, net als Jobs eerder, vast ook menselijke kantjes en maakt hij ook fouten.

    Het probleem is daarom niet dat er niet meer geïnnoveerd wordt, zoals IPC de naysayers alvast voor is. Eerder wordt er teveel geïnnoveerd op softwaregebied en is er daardoor te weinig focus om zaken echt goed voor elkaar te krijgen voor ze op de markt worden gebracht.

  37. @Marc: Ik ging deze pas de 13de krijgen maar kreeg plots vanmorgen een sms’je dat mijn iPhone 6 vandaag (8 okt) geleverd zou worden en hij is dan ook netjes geleverd vandaag. Ik ben zeer tevreden over de communicatie.

  38. Heb ook bewust mijn 6 Plus nog niet geupdate naar 8.0.2, op een paar kleine dingetjes na draait 8 op mijn toestel zonder problemen… En ja, ik ben zeer tevreden over de grote van het toestel… Op dit punt doe je niet zo snel een stapje terug!

  39. Wat een non discussie. Mensen die niet updaten zijn de weg kwijt.
    Al die problemen waar over gesproken worden met ios8 heb ik allemaal niet.
    Er zal bij iemand wel eens wat haperen maar dat kan ook andere oorzaken hebben… Dit soort onderwerpen is gewoon zoeken om wat te kunnen schrijven.

  40. Ik kan me er niet zo druk om maken. Bij mij werkt datgene wat zowiezo moet werken goed. Ik had hiervoor Android en dat is zeker niet feilloos. Mijn 5s en IPad mini bevallen me meer dan uitstekend ( draai op beide 8.02) kleine bugs lossen zich uiteindelijk vanzelf wel op. (Met updates )
    Het zou anders zijn als telefoon idd steeds zou uitvallen e. d. Van de meeste gehoorde klachten heb ik weinig tot geen last van (gehad)

  41. Daarbovenop is de iPhone 6 voor mij ook niet HET toestel wat ik van Apple gewend ben. Het straalt veel minder luxe en premium uit dan de 5s.

    Waar ik normaal altijd ben elke nieuwe iPhone positief verrast ben heb ik nu voor het eerst twijfels of ik wel blij ben met mijn iPhone of dat ik toch terug ga naar de 5s of misschien zelfs de Sony Z3 compact.

  42. Als ik een van de duurste tablets heb gekocht, om het even of het nou merk X of Y is, verwacht ik dat een met veel bombarie en poeha aangekondigde update simpelweg werkt. Dat vertrouwen schenken miljoenen gebruikers in Apple en die verantwoordelijkheid dragen zij, of dat nu makkelijk is of niet. Nu leidt 8.0x bij mij tot veel frustraties en het is extra wrang omdat Apple er het zwijgen toe doet. Natuurlijk realiseer ik me dat een bug vaak onvermijdelijk is maar de problemen waar we nu tegenaan lopen zijn onacceptabel en een oplossing laat veel te lang op zich wachten.

  43. Het kan aan mij liggen, heb ik een IPad air, werkt ie voor geen meter meer na de laatste update. Niemand kan mij wijsmaken dat dit normaal is voor een premium product. Hiervoor altijd Android gehad, en dat is nog zo slecht niet. 😉

  44. Vele mensen anno 2014 zijn gewoon zagen. Ze hebben innovatie aan de vingers, terwijl ze zagen om nog meer innovatie…maar vraag hen niet hoe of wat.

    Ooit al met bedrijfssoftware gewerkt? Of met allerhande helpdesken van bedrijven? Dat is vele vele vele maten rampzaliger. Bij Apple wordt alles gewoon overdreven, simpelweg omdat het Apple is.

    Het zijn vooral de hipsters, die Apple mee de hemel inprezen, die nu zagen omdat Apple nu ‘mainstream’ is geworden. Beetje zonde.

  45. Origineel geplaatst door Ger
    Het gaat gewoon om het principe. Ik wil geen iPhone van €899 kopen om muziek mee te luisteren.

    Heerlijk, principes.

    Prima natuurlijk dat jij de iPod Classic fantastisch vind, en voor zijn taak is hij natuurlijk ook uitermate geschikt. Maar het is natuurlijk niet moeilijk om te begrijpen waarom Apple de Classic gekild heeft: vrijwel niemand kocht hem nog. Als het een winstgevende business was, hadden ze hem heus wel in de verkoop gehouden.
    Want waar jij blijkbaar tevreden bent met enkel het clickwheel, willen de meeste mensen ook kunnen mailen, internetten, whatsappen, Angry Birds spelen, foto’s maken, etc. En de muziek-app? Ik heb die al in geen jaren meer gebruikt omdat ik enkel via Spotify luister. Succes daarmee.

  46. Als je kijkt naar de feiten dan is de hardware nog steeds perfect. alleen softwarematig zijn er wat probleempjes.

    Ik vind de looks, workflow en feel van ios7/8 fijner dan ios6 en eerder. Ook osx yosemite vind ik mooier en fijner dan Mavericks. Dit is een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. Argumenten over looks zijn dus nutteloos.

    De bugs zijn inderdaad wel wat lastig maar het wordt vast opgelost. Het is waarschijnlijk een kwestie van teveel hooi op de vork. Desalniettemin is Apple nog steeds heer en meester. Punt.

  47. Niets is perfect of goed. Te warm willen we koud en andersom ook we zijn ten slotte mensen dit is wat we doen 🙂

  48. Ja het gaat mis, vooral sinds de iPhone 5 maar ook in mindere mate daarvoor.

  49. De tijd zal ons leren…

  50. Origineel geplaatst door Timosha
    Ik gebruik Apple computers sinds 1980 en de Macs sinds 1984. Heb dus een heel klein beetje ervaring met Apple spullen. En wat mij betreft is Apple volledig het noorden (en het zuiden, oosten en westen) kwijt wat betreft iOS en OS X.

    Helemaal eens!! En niet alleen met iOS en OSX, ook met devices: al 2 jaar geen Mac Mini vernieuwing, iMacs die zelfs bij bestelling niet echt uitgebreid geconfigureerd meer kunnen worden, een iPhone6 die alleen maar de concurrentie na-aapt (beter was een iPhone6 met veel betere accu, dáár zit iedereen op te wachten, dan mag ie best iets dikker zijn, wat was er mis met 4S en 5/5S design?) en dan ook nog uitgebreid negatief scoort met Bendgate, Hairgate. Sorry Tim, start looking for another Job(s)…….

  51. Het enige waar ik echt in teleurgesteld ben is dat Apple toe heeft gegeven aan het idee van te grote, te goedkoop aanvoelende telefoons. Als je een telefoon al niet meer met een hand kunt gebruiken is het toch geen telefoon meer? En ik heb de gewone 6 in handen gehad. Qua formaat gaat het wel, maar zo dun en fragiel als het aanvoelt… Dat is gewoon zonde. Dan ben ik toch heel blij met mijn 5S, die voelt nog heel luxe aan.

    iOS en OSX vind ik briljant. Prachtige vernieuwingen en ik kan niet wachten tot de OSX publieke versie uitkomt. Nu maar hopen dat ze vanaf dat moment ook safari wat vaker gaan updaten want die begint behoorlijk achter te lopen. Nog geen IE, maar toch…

  52. Het valt best mee, hoor. Onder leiding van Steve waren er toen ook de antenna gate, waarbij de oplossing was om er een hoesje omheen te doen. Want, “you’re holding it wrong”. Daarnaast is er ook een hoop mis gegaan met MobileMe en die sociale muziekservice ‘ping’, dat was ook een flater. Apple heeft in mijn ogen nog altijd potentieel. Bekijk als voorbeeld Apple Pay of de Mac Pro.

    Uiteraard is er wel een hoop veranderd bij het bedrijf. Steve was namelijk een zwart/wit denker. Een product is OF een meesterwerk OF waardeloos. Er zat geen tussenweg in.

    En daarnaast drukte Steve iedereen op het hart dat je moet focussen op een paar producten/richtingen, en geen 100-tal producten moet maken. Apple Watch en 2 iPhones zouden er nooit zijn gekomen. De iPad mini ook niet, maar dat vind ik persoonlijk juist een fijne tablet.

    Als het aan Steve lag, dan zou er nog altijd geen ondersteuning zijn voor 3rd party keyboards en zat het delen van data tussen apps er ook niet in.

    Maar als je kijkt naar de iPhone 6 en OS X Yosemite, dan ben je toch al aan de top van de innovatie. Maar onder leiding van Tim Cook is het wel makkelijker voor medewerkers om nieuwe dingen te proberen, iets wat onder leiding van Steve absoluut niet mogelijk was (tenzij je Jony Ive bent).

    Vergeet overigens niet dat iedereen op het executive team persoonlijk door Steve is gekozen. Je kon alleen bij dat team komen als je op dezelfde manier dacht als Steve. Overigens vind ik het wel jammer dat Scott Forstall daar weg is.

  53. Origineel geplaatst door Brabbeldas
    Denken jullie dat Steve Jobs een telefoon met een camera welke uitsteekt zou accepteren?

    tuurlijk wel. Wat is het probleem. 0,3 mm. Ik heb het dunste doorzichtig grijze achterkant over de iphone en de iphone ligt weer stabiel. In het verleden lag de camera als je een hoesje gebruikte teveel naar achteren en dat had consequenties voor de foto. Apple speelt goed in op de praktijk waarbij bijna iedereen z’n dure iphone beschermt

  54. Volgens mij willen ze een te groot publiek bereiken. Eerst was het bijzonder als je een IPhone had, maar nu loopt echt iedereen ermee. Apple is te gewoon aan het worden, en dat wordt volgens mij hun ondergang als ze zo doorgaan.

  55. Ben altijd een grote iPhonefan geweest juist door hun innovatie, maar tegenwoordig doet Android helemaal niet meer onder en daarom gaat deze jongen volgend jaar voor een Oneplus Two.
    Kost ook nog is “maar” 300 eurootjes!

  56. Dat standpunt is moeilijk hard te maken, als je bedenkt dat Apple sinds het overlijden van Jobs financieel nog nooit zo goed heeft gepresteerd…..

    Dat vind ik een erg vreemd argument. Het fundament voor deze opbrengsten is jaren eerder (tijd Jobs) gelegd.

    Overigens een goed artikel!!!

  57. @Lodewijk69: En waarmee is Apple de laatste 2 jaar innovatief geweest dan? Volgens mij niet veel op die vingerscanner na dan, had je wat dat betreft al eerder naar Android over kunnen stappen. Er valt niet veel te innoveren op dit moment, zal ongetwijfeld wel weer komen.

  58. Titel van dit artikel kon ook doodleuk zijn:
    Opinie: Is Gonny de weg kwijt?
    🙂

  59. Er wordt gewoon teveel verwacht van Apple. En, oeps, als er iets misgaat bij hun, dan is het wereldnieuws. En daarbij vraag ik me ook wel eens af: Iedereen wilt innovatie, maar wat mis je dan zo graag? En ik hoor reacties: Apple innoveert niet meer, ik stap over.

    Wat voor innovatiefs bied Android dan tegenover Apple? Bied Android dan een goede integratie tussen iOS en OSX? Heeft Samsung een killing app store? Het enige waar de concurrentie mee naar voren komt is hun telefoon volstoppen met “high end” specs terwijl er amper naar de software kant gekeken wordt.

    Alsof het bij Android zo goed geregeld is?

    Toen de iPhone 5 uit was gekomen, kwamen reacties naar voren: wat een klein scherm, nu ze met een grotere iPhone op de markt zijn: waar is mijn kleine scherm?

    Of het nu bij Apple misgaat, het ging ook niet zo rooskleurig toen Steve Jobs de touw vasthield…

    Maar ja.. een discussie die nog heel lang door zal gaan.

  60. Ik vind niet dat Apple bestaat. Dat was Steve jobs onder de naam Apple met een heel bedrijf achter hem. Nu is het een bedrijf zonder hem, hij wilde niet dat het het zelfde bleef is het ook niet gebleven. Maar de pure unieke kracht van jobs achter Apple is nu wel echt verdwenen.

  61. @Dave: Als je kijkt naar de revolutionaire ideeën dan heeft Apple er een paar op z’n naam. De Mac, iphone en iPod. De visie van Apple en van steve is om een geweldige ervaring neer te zetten zodat iedereen aan de slag kan met computers dan wel telefoons.

    Elk jaar een revolutionair idee slaat nergens op en os nergens op gebaseerd. Alsof Steve sinds 1997 elk jaar een revolutionair innovatief idee heeft gebracht. Nee, once in a while komt er een geweldige innovatie langs, terwijl de jaren of decennia daarna op die innovatie wordt doorgeborduurd.

    Mensen hebben de verkeerde verwachting.

  62. Origineel geplaatst door Ro
    Zeer slechte artikel!Als jullie een mening of subjectieve conclusie trekken, moet je wel goed onderzoek doen en juiste personen kennen van insite en die hebben jullie niet.Refereren naar andere sites en denken dat, maakt dit aftikel niet volledig.Steve Jobs is destijds ook als hoofd van zijn bedrijf door het bestuur de laan uit gewezen, eind jaren 90 kwam hij weer werken binnen Apple. Om maar even een voorbeeld te noemen

    Grapjas.

    Ik vind het goed dat een site als deze ook echt haar opinie geeft. Goed artikel wat mij betreft.

  63. Heel leuk artikel. Doe zo verder.

  64. @Marc: Jammer dat je dat zo ervaren hebt. Ik heb ook online besteld. En had men iPhone zelfs 4 dagen eerder als verwacht.
    Super service wat mij betreft.

  65. Bendgate?? Serieus iCulture?? Dat is helemaal geen probleem, maar opgeklopt door de media en versterk/misbruikt door de concurrenten!

    Een probleem kun je ook creëren!!

  66. Origineel geplaatst door steen
    Als je kijkt naar de revolutionaire ideeën dan heeft Apple er een paar op z’n naam. De Mac, iphone en iPod. De visie van Apple en van steve is om een geweldige ervaring neer te zetten zodat iedereen aan de slag kan met computers dan wel telefoons.
    Elk jaar een revolutionair idee slaat nergens op en os nergens op gebaseerd. Alsof Steve sinds 1997 elk jaar een revolutionair innovatief idee heeft gebracht. Nee, once in a while komt er een geweldige innovatie langs, terwijl de jaren of decennia daarna op die innovatie wordt doorgeborduurd.
    Mensen hebben de verkeerde verwachting.

    Volledig met je eens 🙂

  67. @Techfreak: nou, dan zal ik maar positief blijven en hopen dat die deze week nog binnen komt. Al hoewel ik me toch maar op een latere datum hou, want ik wil mij zelf niet teleurstellen 😉

  68. Uitgebreid en goed artikel. Ik mis de kritiek op Apple vanuit eigen hoek al een tijdje. Er is fanboyism is overvloed, daar niet van. Ik snap alleen niet helemaal hoe Apple georganiseerd is? Wie ontwikkeld wat en hoe verweven is het. Maakt het ‘iphone’-team ook de ipads bijvoorbeeld? Ik vind het leuk voor de medewerkers dat er weer fouten gemaakt mogen worden, graag zelfs, maar tot aan de poort. Alles wat de poort uit gaat wordt kapot gemaakt door een perfectionst en heel misschien voldoet het dat. Misschien doet Apple er goed aan producten en groepen volledig van elkaar los te trekken met doorboven een strakke aansturing. Met directe onderlinge communicatie.

  69. Goed artikel, leuk om te lezen.
    Apple mag ook van mij meer Apple zijn; een eigen identiteit houden. Maak producten die goed zijn, maar ga niet overhaast producten maken die “men zo hard nodig heeft”. Want wie zegt dat? De maatschappij, de concurrentie of Apple zelf? Persoonlijk heb ik meer aan een werkend apparaat (en software) dan van alles een beetje..
    Dus ja, ze maken flaters en ik benieuwd hoe ze deze herstellen.

  70. Ik ben gestopt met lezen toen bendgate werd genoemd. Uit onafhankelijk onderzoek is overduidelijk gebleken dat Apple niets valt te verwijten. Bendgate is naar mijn idee georchestreerd door concurrenten of Apple-haters. En dat zoiets kennelijk nodig wordt geacht, kun je ook ergens zien als een compliment, net zoals afgunst ergens een compliment is.

    Kortom, voordat je iets publiceert, eerst even langs de poortwachter: de eindredacteur. Die had hier een streep doorheen moeten halen.

    Misschien toch eens overwegen om te solliciteren naar die redactie job bij iCulture 🙂

  71. Origineel geplaatst door Brabbeldas
    Denken jullie dat Steve Jobs een telefoon met een camera welke uitsteekt zou accepteren?

    Nooit!!! Onbegrijpelijk dat ze niet snappen dat het irritanter is dat de camera uitsteekt ipv dat de telefoon een millimeter dikker zou zijn. Was dan ook tevens moeilijker te buigen geweest 😉

  72. Apple is de afgelopen jaren fundamenteel veranderd.
    Voorheen was het een bedrijf met een rotsvaste visie en compromisloze producten (“wij bepalen wel wat goed voor je is”).
    Nu is het een bedrijf geworden waar middelmaat heerst, het luistert naar wat klanten (denken te) willen en waar de concurrentie nauwgezet in het vizier word gehouden.

    Apple is, onder druk van de aandeelhouders, van een trendsetter verworden tot een trendvolger. Het gevolg is dat er steeds meer concessies worden gedaan in hard- en software design waardoor de algehele kwaliteit afneemt.

  73. Heel mooi artikel, vaker doen jongens!

    Het is heel jammer dat Steve er niet meer is, maar ik denk dat Cook het begin is van de toekomst van Apple.

  74. Ik vind dat, naast de technische problemen, een groot deel van het unieke gevoel van apple, verdwenen is, met de komst het platte design van iOS. De iPhone was vroeger als een fantastisch vormgegeven auto, waar je instapt en je een extra goed gevoel kreeg, door het mooi en warm vormgegeven interieur: leer, hout en aluminium. Nu stap je in, en is alles zo kaal mogelijk. Puur functioneel. Het is niet meer ‘warm’ van binnen. Het skeuformisme maakte een verbinding met de ‘echte wereld’ en daarom gaf een iPhone mij een vertrouwd en daardoor beter gevoel dan welke andere telefoon. Het is mij nu te klinisch en inwisselbaar. Jammer dat ze het skeuforisme niet hebben gemoderniseerd ipv afgeschaft.

  75. Origineel geplaatst door Marc
    Weet je, het is niet alleen de software of hardware van Apple. Ook de online store is niet meer zoals vroeger.
    Bestel een iPhone 6 en er staat 5 – 7 werkdagen. Ga je deze bestellen staat er opeens in je mail dat de verwerking duur 5 – 7 werkdagen is en dat ze leveren vanaf 10 oktober tot 14 oktober.
    Maar dan komt het ergste. Je denkt dan dat je de iPhone vanaf 10 oktober krijgt, nope!! De laatste mail met informatie over verzending zegt dat je bestellen kan verwachten vanaf 17 oktober.
    Jaja, wat is het nu?! Nu doe je er dus al een maand over om deze te krijgen. Zet dit eerlijk op je site!!

    Hier in Belgie is twee weken na de officiële releasedatum nog steeds nergens geen iphone 6 64 gb spacegrey te krijgen. In mijn ogen heb je dan een ernstig probleem met de productie of de distributie. Stel dan gewoon de release uit met een paar weken zodat iedereen een iphone kan kopen wanneer hij uitkomt.

  76. Hoi, dan hoor ik bij de 53% die nog niet naar iOS 8 heeft over kunnen stappen. Je moet je iPhone en iPad (16GB) zo ongeveer helemaal leeggooien om genoeg ruimte te hebben om de iOS 8 updates uit te kunnen voeren. Zo’n 5.3GB ruimte.
    Is er ergens een instructie te vinden hoe je je foto’s veilig kan stellen, zodat je ze niet kwijtraakt als je ze van je iPhone of iPad verwijdert, zonder dat ze in iCloud worden verwijderd?

    Groet, Arthur

  77. Ik snap heel goed dat er minder mensen overstappen, iOS8 is eigenlijk gewoon iOS 7.2, amper iets veranderd. Mensen om me heen, die niet in apple geïnteresseerd zijn, hebben de update geïnstalleerd, maar als je ze vraagt, heb je verschil gemerkt? Dan hebben ze dat niet. Hooguit dat er afbeeldingen staan bij het multitasken.

    Ik zelf vind Apple achteruit gaan. Zeker op het gebied van innovatie, iPhones zijn idd heel snel tegenover veel Android telefoons, maar waarom innoveert Apple niet meer? Maak de telefoon waterdicht, plaats een octacore in de telefoon, 8 gb ram of zo, doe iig iets unieks.

  78. Wat een snobistisch artikel. @Gonny, het valt me in meerdere artikels van je op dat je jezelf bij een elitair club wilt scharen of dat tenminste wilt pretenderen. Zonder het ‘volk’ wat massaal Apple producten koopt was Apple maar een kleine speler gebleven voor jouw elitaire clubje.

  79. Geen best artikel Gonny. Om het nu helemaal af te branden gaat me te ver. Maar nog eens nalezen en overdenken kan geen kwaad 😉

  80. Iedereen die “Apple is stervende zonder Steve” of “draait zich om in zijn graf” schrijft mag van mij per direct een ban van het internet en hun Apple apparaten krijgen. Irritante, ophitsende meelopers. Vorm toch je eigen mening! Apple heeft grote flaters gemaakt onder Steve, hij was niet perfect, maar hij was wel geniaal. Apple is nooit perfect geweest, Apple is wel lange tijd uitmuntend (geweest).

    Relativeren is een kunst, die veel Apple-gebruikers niet kennen, terwijl ze wel harde kritiek durven leveren. Dat je referentiekader tekortschiet is niet mijn probleem, ga maar een aantal weken het internet, YouTube en Wikipedia doorkruisen op zoek naar algemene kennis over Steve en Apple. Doei naysayers!

  81. Dit is echt puur toeval, ik dacht hier vanmiddag aan op de fiets… dit nadat ik, de op de releasedag aangeschafte Plus na 4 dagen omgeruild had voor een normale 6. Reden daarvoor was, het formaat en bouwkwaliteit (kreeg een licht gebogen exemplaar maar merkte dat eigenlijk later). Maar goed ben nu weer terug bij mijn 5s hehe.. De normale 6 heb ik 3 keer geruild maar vanmorgen was de maat vol en heb ik besloten even een maand te wachten en goed na te denken of het me wel waard is. Reden van de 6 omruilen; 1e had een kras van 3cm IN het glas, 2e had een accu die niet opgeladen kon worden, 3e had (evenals de 2e maar veel meer) een gele/donkere gloed boven en onderaan het scherm, wit was totaal niet wit.. (nee dit is niet dat transparant effect) Dus daarom was de moed mij een beetje in de schoenen gezakt om weer te ruilen en dus effe een break in te lassen. Ik ben ook zeker niet de enige die de aflgelopen dagen heeft lopen ruilen en forums liegen er ook niet om kwa mankementen/euvels etc.. Het is jammer maar waar, tegenwoordig moet je een klein beetje geluk hebben wil je de 1e keer een perfect toestel in handen krijgen. Ik denk echt dat Apple nu Cook aan het roer staat een klein beetje van zijn charme verloren heeft, nog nooit eerder zoveel last gehad met een aankoop..dat kan pech zijn natuurlijk maar Apple staat voor perfectie en dat is een klein beetje ingedeukt. Desalniet te min blijf ik een Apple liefhebber, maar ik wacht even een maand en hou het voor nu nog bij mijn kleine monster 5s.

  82. Alle software fouten daargelaten, maar dat jobs er niet meer is zie je wel degelijk. De iPhone 6 groot of klein was er nooit gekomen met zo’n uitstekende lens. En ja die software fouten. Na zoveel bèta’s mag je van elk bedrijf beter verwachten of het nu Apple Google of Windows is. Prima artikel. Fijn dat jullie ook kritisch durven te zijn

  83. Bendgate ging toch maar om 9 gebruikers??

    Ik vind wel dat iOS 8 flink wat opener is geworden, vooral de lockscreen, sinds iOS 8 voor mij geen jailbreak meer!!

  84. …Apple gaat anno nú nog steeds skyhigh en dat is niet omdat de mening van al die zure mensen die op dit opiniestuk hebben gereageerd wereldwijd wordt gedragen…het is niet voor niets dat Samsung recentelijk dramatische verliezen heeft geleden op de smartphonemarkt wat vooral de verdienste is van ??…precies !!

  85. @Raymond: en uwe bril is marginaal.

  86. Apple is de weg niet kwijt. Het probleem is allen dat zij de enige zijn waarvan iedereen verwacht dat ze elke keer weer met een nieuw super product komen.

  87. Origineel geplaatst door Erik
    in mijn omgeving zie ik dat veel mensen met een iPhone met 16gb geheugen nog niet zijn overgestapt op ios8 omdat ze te weinig installatie ruimte hebben en geen zin/tijd hebben om ruimte vrij te maken door op te schonen..wellicht deels verklaring van het lage percentage?

    8 gb hier op mijn iPhone 5C. Alle updates en backups via pc/iTunes. Geen vuiltje aan de lucht mbt storage. Camerarol wordt geupload naar onedrive en dropbox.

  88. Origineel geplaatst door Frans
    Hopeloos! Ben erg van Apple maar nu is het slecht Bluetooth, WiFi problemen en oplossen ho maar!!
    koop je een iPhone 6 voor dat geld werk t Bluetooth niet naar behoren met me carkit zit je kansloos weer met draadjes in je horen echt treurig..

    Ik lees veel reacties dat 8.1 de wifi problemen oplost.

  89. Much ado about nothing …
    Bugs zijn er altijd geweest, maar ze worden nu vele malen meer uitvergroot, hoe groter de installed base, hoe meer er klagen via social media … maar het blijft een minderheid … Hier geen enkel probleem met iOS 8, meerdere toestellen, meerdere BT connecties naar wagens e.d. no issues …
    Ik heb nog de echte shitty periode meegemaakt van Mac OS 7 tem 8, man man … als er toen soc. media hadden bestaan ….

  90. Origineel geplaatst door Frans
    Hopeloos! Ben erg van Apple maar nu is het slecht Bluetooth, WiFi problemen en oplossen ho maar!!
    koop je een iPhone 6 voor dat geld werk t Bluetooth niet naar behoren met me carkit zit je kansloos weer met draadjes in je horen echt treurig..

    1) Log out of icloud on the iphone – SETTINGS, ICLOUD, SIGN OUT (AT BOTTOM)
    2) Delete car/headset from iphone – SETTINGS, BLUETOOTH, SELECT DEVICE, FORGET THIS DEVICE
    3) Reset network connections – SETTINGS, GENERAL, RESET, RESET NETWORK SETTINGS
    4) Delete iphone from car memory
    5) Restart phone
    6) Pair to car/headset as normal
    7) Log back into icloud to use icloud features

    Bij mij werkt het in ieder geval.

  91. Laten we eens even terug gaan naar een moment in de tijd toen Steve Jobs nog leefde en volgens de Jobs fanboys alles zogezegd probleemloos verliep.

    In 2011 kocht ik een iMac met Lion erop.
    Ik heb in mijn lange IT-leven nooit een OS meegemaakt dat zo “buggy” was.
    En ik praat dan over fouten die het werken met het systeem compleet onbetrouwbaar maakten en eigenlijk onbruikbaar :
    – Het systeem blokkeerde wanneer het zin had
    – Kopiëren van grote hoeveelheden bestanden via de finder was onbetrouwbaar. Je kreeg geen fouten, maar vaak waren niet al je bestanden gekopieerd, zonder dat je er erg in had. Ik heb maanden al mijn kopies via de terminal gedaan, tot die bug eruit was.
    – WIFI werkte soms wel, soms niet
    – Backups via Time Machine bleken soms achteraf corrupt te zijn (zonder enige foutenboodschap), met grote drama’s als gevolg
    – …

    Het heeft 3 maanden geduurd voor de allerergste bugs eruit waren, 6 maanden voor het systeem degelijk aanvoelde.
    Mountain Lion en Mavericks zijn in tegenstelling wat mij betreft gigantische successen.
    Ik heb toen verschillende mensen in mijn omgeving, voorheen Apple fanboys, voor hun professionele doeleinden zien overschakelen naar Windows omdat ze zich de onbetrouwbaarheid van OS X op dat moment niet konden permitteren.

    Terugdenkend aan de Lion lancering, moet ik dus enorm lachen met de kleine schoonheidsprobleempjes die nu opduiken.

  92. Heel goed geschreven artikel, vooral de conclusie.

    Even terug komend op ‘bendgate’, ik walg van de media die wel het gerucht in het nieuws brengen, maar niet in het nieuws brengen dat uiteindelijk er maar een enkeling ‘daadwerkelijk’ last zouden hebben van een buigende iPhone.

    Er zou ook een test zijn geweest met andere smartphones en daar uit zou blijken dat de iPhone 6 (Plus), minder snel buigt dan bijv. HTC en LG.

    Heel irritant om telkens de vraag aan te moeten horen, wanneer mensen mijn iPhone 6 zien, ‘buigt die ook?’

  93. Mij zijn ze toch echt kwijt, na 5 jaar iOS ben ik weer terug bij blackberry met de passport.
    Gewoon een klein detail: als je de blackberry passport krijgt zit er een thank you verhaaltje bij, zou je ook bij apple verwachten.

  94. Sorry, maar dit artikel is geen opinie, maar een opstel niveau groep 7. Wel veel tekst, maar helaas weinig opinie. “Ik heb de afgelopen weken flink nagedacht over wat nou eigenlijk het probleem is bij Apple” Ik neem aan dat je Tim Cook direct op de hoogte hebt gesteld van je schokkende bevindingen. [sarcasme off]Mijn argument om Apple te kopen was tot nu toe: “omdat het gewoon altijd goed werkt”. Dat moet ik nu dus corrigeren naar: “omdat ik verwacht dat het wel een keer goed gaat komen”Graag iets minder “amazing” en “awesome” van Apple en iets meer dagelijks bruikbare functionaliteit.

  95. @Ivar Lambert: iPhone 4 verklaart idd een deel dat niet iedereen naar iOs8 is overgestapt. Verder zijn er genoeg mensen slim genoeg (waaronder ik) om niet meteen te upgraden naar een x.0 versie, maar een maandje wachten totdat de meeste bugs er uit zijn. En ook zijn er veel jailbreakers die pas overstappen naar het nieuwe iOs als er voor iOs 8 een werkende jailbreak is.

  96. Ik ben bang dat Apple (mijn) weg wel kwijt is. Ik noem het mijn want dat is mijn idee ervan.

    Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met mijn foto’s (op Yosemite, iPad en iPhone). Ik zat in de iCloud Photo Beta. Die liep vast. Ik schakel hem uit en kom er op mijn iPhone niet meer in. Al mijn foto’s is nu een grote bende.

    “Recently Added” is een album waar ik niets van snap. In Momemts staan veel meer foto’s. Maar als ik mijn Photostream helemaal leegmaak, blijven alle foto’s op iDevices in takt.

    Ik heb geen idee wat nu originele foto’s zijn, welke lagere kwaliteit Photostreams zijn… kortom: een grote bende. Dit is echt zo NIET Apple.

    Wanneer is iCloud Photo uit beta? Wanneer komt er een fatsoenlijke update voor Yosemite (waarom testen betatester dit niet).

    Daarnaast kan ik een velletje of 2 leveren met bugs en grove schoonheidsfouten in iOS 8. En let wel, dit waren dingen waarover we Android gebruikers “uitlachten”. Nu is Apple met deze release middelpunt van de lach terwijl Android flink aan de weg timmert.
    De arrogante houding van Apple zal (icm de wet van remmende voorsprong) binnenkort denk ik een turning point zijn.

    Ze zouden met z’n allen eens fora, twitter en neuswijs moeten lezen om er voor te zorgen dat ze weer luisteren naar hun klanten…

  97. Er worden in het artikel een aantal kritische zaken genoemd die mijns inzien gebakken lucht zijn. Zoals bendgate. Dat iOS8 met sommige (nog aan te passen?) apps op sommige oudere apparaten niet optimaal loopt, daar kan ik inkomen.
    Maar dat image van Apple in het geding en dat er sommige of meer iOS gebruikers overwegen om over te stappen op Android?
    Was dat maar waar. Dan hoefde ik niet zo lang op een iphone 6 te wachten. Terwijl de iphone 6 qua oppervlakkige specificaties helemaal niet zo superieur is aan de Android concurrentie. Maar de Samsungs worden momenteel voor dumpprijzen aangeboden

  98. Het bovenstaande artikel is geschreven vanuit het Apple oogpunt, dit is niet subjectief. Uit het hele verhaal druipt het Apple gevoel. En ik ben het volledig met “timosha” eens dat Apple zelf de weg volledig kwijt is.

  99. Origineel geplaatst door Brabbeldas
    Denken jullie dat Steve Jobs een telefoon met een camera welke uitsteekt zou accepteren?

    tuurlijk wel. Wat is het probleem. 0,3 mm. Ik heb het dunste doorzichtig grijze achterkant over de iphone en de iphone ligt weer stabiel. In het verleden lag de camera als je een hoesje gebruikte teveel naar achteren en dat had consequenties voor de foto. Apple speelt goed in op de praktijk waarbij bijna iedereen z’n dure iphone beschermt

    Het probleem is dat het niet perfect is. Als je het design moet fixen met een hoesje, dan is het design niet goed genoeg. Het apparaat moet opzichzelf een juweeltje zijn. Nu is het een juweeltje met een wrat. Juist dit zijn de momenten dat Steve gemist wordt volgens mij.

    Ik, en ik denk vele met mij, hadden er voor gekozen om het hele toestel dan maar die 0,3mm dikker te maken en daarmee direct meer accucapaciteit te hebben.

  100. Natuurlijk is Apple de weg niet kwijt. Ik heb mede door mijn werk maar ook als freak 7, Apple devices van Apple TV tot iPads, iPhones en een Macbook Pro, daarnaast werk ik zowel professioneel als privé met Windows 8 en regelmatig met Androïd. Ik heb dit voorjaar een uitstapje gemaakt naar Windows Phone 8.X en ik moet zeggen: erg goed!
    Alleen de kwaliteit en keuze van de apps..

  101. Origineel geplaatst door Henk
    Maar dat image van Apple in het geding en dat er sommige of meer iOS gebruikers overwegen om over te stappen op Android?

    Ha! Overstappen naar Android? Dat nooit. Ik heb zowel Samsung als Sony telefoons voor werk gebruikt (mandaat van de baas) en die heb ik vaak genoeg door het raam willen gooien omdat de meest eenvoudige dingen allemaal te ingewikkeld/traag/lelijk/ongemakkelijk/onmogelijk/etc waren. Niks voor mij dat Android.

    Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik al sinds november 2007 een trouwe iPhone gebruiker ben. En tot de komst van iOS 7, en later iOS 8 en de iPhone 6(+), nooit iets te klagen heb gehad. Maar sinds de release van iOS 7, en zeker nu met iOS 8 zijn er steeds meer irritaties en ongemakken geslopen in mijn iPhone gebruik.

    Maar switchen naar Android is mijn eer te na. Liefst zou ik terug-switchen naar iOS 6.x. Goddank heb ik mijn iPad mini nooit ge-update naar 7 of 8 en zoals het hierboven is geschreven: daarmee werken voelt als thuiskomen!

    Dus kom op Apple, doe weer eens iets geks en release een “iOS Classic” versie voor ons oudgedienden!

  102. @mondo: Sluit me hier helemaal bij aan!

  103. ‘Think different’ is dood. Het is nu: ‘Think big numbers’…

  104. Serieus? Apple doet te veel? Dat is de reden?

    Ik geloof dat Apple heel weinig doet, maar verwacht daarbij perfectie. Vergelijk t met Google, dat doet 1000x meer, maar werkt dan ook heel vaak met beta etc. Apple heeft uiteindelijk misschien max 200 producten die ze moeten managen. Eenvoudig is dat zeker niet, maar doable zeker wel.

    Ik ben de laatste tijd erg teleurgesteld in Apple, hoewel nog steeds groot fan, baal ik van de vele fouten in mijn iOS (al sinds iOS 7 vaak last van niet werkend toegangsscherm en apps van Apple zelf die crashen zoals safari, instellingen, berichten en camera).

    Maar toch zit ik weer te kijken de 16e… Want andere producten blijven nog steeds inferieur imho.

  105. Ik kan me vinden in het ‘Apple wil teveel tegelijk’-argument. De druk waaronder het bedrijf opereert, met name na de dood van Steve Jobs, is enorm. Enerzijds wordt ieder jaar een ‘iPhone’-achtige innovatie verwacht (yeah, right), anderzijds wordt Apple geslacht zodra het ook maar een % minder omzet behaalt.

    Hierin ligt ook het echte probleem voor Apple. Toen het in de niche van de Mac-markt opereerde (hoewel het ook toen al een miljardenbedrijf was), kon Apple het zich ook veroorloven om ‘innovatief’ te zijn. Sterker, Apple moest wel wilde het het hoofd boven water houden. (overigens wil ik de huidige roep om ‘innovatie’ weleens afzetten tegen het afleveren van innovatieve producten destijds als de Performa 3000, Performa 3001, Performa 3002, … je snapt wat ik bedoel)

    Met de introductie van de iMac en later de iPod betrad Apple echter de mainstream consumentenmarkt, wat met de iPhone nog eens dunnetjes werd overgedaan. Met de laatste twee producten werden twee industrieën volledig overhoop gegooid. Ondanks de onweerlegbare innovatie van die producten, had dit nog een ander gevolg: Apple moest nu vele malen meer gebruikers bedienen. Niet alleen met producten die ‘het gewoon doen’, maar ook productcycli waar bedrijven als Philips, Samsung, Sony al decennia in meedraaiden. Apple is voor een deel een commoditybedrijf geworden.

    Romantici die verlangen naar ‘de goede oude tijd’ zijn irreëel, want die stap terug kan Apple niet meer maken. Deed ze dat wel, dan was het snel gedaan met het bedrijf en het enorme ecosysteem eromheen. Dit betekent dat Apple niet meer alle resources kan stoppen in productontwikkeling (al wil ik weleens hun budget zien op dat gebied), maar zal het ook de bestaande productreeks moeten blijven doorontwikkelen. Ooit, ten tijde van de Performa’s en PowerMacs, vonden we dat prima en dat was een line-up die niet in de schaduw van de schaduw van de huidige productlijn kan staan. Hierboven wordt ergens gezegd, dat Apple de weg kwijt is. Ik denk eerder dat de Apple-fanboys de weg kwijt zijn en de stap in deze eeuw nog niet gemaakt hebben.

  106. Origineel geplaatst door vuurvreter
    En ik ben het volledig met “timosha” eens dat Apple zelf de weg volledig kwijt is.

    En ik ben het dan weer volledig eens met de bekende dev iH8sn0w die schreef: “iOS 8.1 Beta is dat wat iOS 8 had moeten zijn”.

    En OS X 10.10 Josefien Golden Master Candidate 2.0? Dat is OS X Lion 2.0. Zit vol met regressie bugs. Begint een beetje te lijken op Ubuntuutje. Die Linux distro is beroemd berucht voor regressie bugs.

    Op een MacBook Pro Late 2012 wilde gisteren avond Handoff en Continuity niet meer werken. Heel de nacht gezocht en uiteindelijk gevonden. Een vernaggelde Broadcom Bluetooth kext. Geen idee hoe dat kan gebeuren. Heel de GMC, 5,20 GB, opnieuw gedownload en geïnstalleerd. Alles werkt weer (maar niet dankzij Apple).

  107. Ik doe kwaliteitscontroles uit naam van internationaal bekende bedrijven en ben sinds bijna 2 decennia Apple fan omdat hun producten en pereferie m.i. met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Maar sinds het verscheiden van meneer Jobs meen ik een dalende kwaliteit te bespeuren die inderdaad met iOS8 een dieptepunt lijkt te markeren. Ik ben er van overtuigd dat het kwaliteitswaarborgsysteem van Apple snel verbetering behoeft, want de fouten die ik constateer zijn geralateerd aan de meest basale alledaagse functies waardoor ik absoluut niet snap dat die er niet al lang uitgevist zijn. Er zit iets goed fout op dat gebied en ik denk bovendien dat Apple zich te veel laat leiden en opjagen door de publieke, bijna ziekelijke zucht tot innovatie van zaken de reeds op een hoog peil staan. Zelf zou ik liever zien dat Apple de kwaliteit van haar garantie op zou schroeven tot boven de wettelijke eissen. Nog meer dan de laatste snufjes en dunnere of snellere telefoons met grotere schermen, al dan niet van saffier, prefereer ik goed werkende apparaten en een soepele omruilmogelijkheid. PS: ik ben te huur.

  108. ik denk dat apple een nieuwe CEO nodig heeft, iemand als steve, want het gaat helemaal mis

  109. @misterplacew: Als het een troost mag zijn
    Ik heb de 6 Plus en ben meer dan gelukkig dat ik de 6 plus heb gekocht in plaats van de 6

  110. Terechte vraag, volledig op zijn plaats.
    Medewerkers waren echt bang voor Steve.. en hadden een groot respect voor hem.. de nieuwe CEO moet zijn tanden laten zien..

  111. ik stoor me persoonlijk nogal aan al die nieuwe functionaliteiten van de laatste jaren die….niet in NL beschikbaar zijn

  112. Ik heb last van meerdere serieuse bugs in IOS 8:
    Vandaag kwam ik er achter dat mijn bluetooth helemaal niet meer werkte…. Mogelijke oplossing was het resetten van alle instellingen 8-(. Dat is lekker, ik heb net een geheel nieuwe installatie achter de rug omdat iCloud Drive niet werkte…
    Met eerdere IOS sen had ik nooit problemen…

  113. @Marc: Mijn verhaal begint gelijkwaardig. Wel een belangrijk verschil:
    – iPhone 6 besteld op vrijdag 26/09.
    – verwachte levering tussen 10 en 14 oktober.
    – werkelijke leverdatum: woensdag 8 oktober.

  114. Origineel geplaatst door RWK
    …Het enige waar de concurrentie mee naar voren komt is hun telefoon volstoppen met “high end” specs terwijl er amper naar de software kant gekeken wordt.
    Alsof het bij Android zo goed geregeld is?

    Spot on!

  115. Er wordt teveel bedacht. Ik denk nu aan iphoto op mijn MacBook Air. Wat moet ik met ‘faces’ en ‘moments? Ze zijn allemaal driedubbel en meer in een cloud opslag gekomen (niet icloud), zodat van 442 foto’s meer dan 3000 foto’s werden gemaakt. Thumbnails? Originals? Bij de Genius bar snappen ze er ook niets van. Ik zou het graag weer eenvoudiger willen, want dat intuïtieve was juist de kracht van Apple.

  116. @IronManiac: Bij mij idem, gisteren mijn iPhone 6 ontvangen. Alleen : er is iets mis met mijn scherm (vooral met ‘kaarten’-applicaties).
    Het goeie nieuws is : ik krijg er een nieuwe opgestuurd en mag voorlopig met deze blijven werken.

  117. Aardig artikel van Gonnny. Ze wind er geen doekjes om en dat is goed.
    Een veranderd werkklimaat, hoge prestatiedruk, waardoor de creativiteit in de knel komt, concurrentie, en een veranderde tijd/maatschappij, maken het extra moeilijk om met iets nieuws te komen. Bovendien heeft de NSA-spionage veel onrust veroorzaakt, waardoor Amerikaanse bedrijven onder vuur zijn komen te liggen.
    Het is de vraag of Apple het moet zoeken in steeds méér. Dat is niet vol te houden. Het moet anders: duurzamer, gepersonaliseerde telefoons (want wie wil nu al die features?), betere garantie en service, mens-en milieuvriendelijker en betere bescherming van onze privacy. Daar zit wel toekomst in, denk ik.
    Intussen blijf ik bij Apple en mijn gezin ook.

  118. Ik heb geld gespaart voor een ipad mini of iphone 6+ EN een macbook air. Werk op dit moment met android. Apple zou gemakkelijker en intuïtiever werken. Ik denk dat mijn spaarpotje voorlopig gesloten blijft. Er zijn teveel problemen en zeker voor een leek als ik.

  119. Prima kritisch artikel
    Jobs ging voor Het Perfecte Product => omzet en bedrijf kwamen daaruit voort.
    Toen hij vertrok werd het onder Sculley en Spindler maximaliseren van de omzet (Performa 3000, Performa 3001, Performa 3002…) met marginale innovatie, een brede catalogus en kwakkelende resultaten.
    Toen Jobs terugkwam ging het opnieuw om het Perfecte Product dat zichzelf altijd verkoopt (iPod, iPhone, OSX) ook in de massa consumentenmarkt.
    Bij Cook is het toch weer maximaliseren van de omzet in een enorme diversiteit aan activiteiten (online business, server activiteiten, Health en Home, Beats)
    Producten die ooit de basis waren, lijken nu een soort eindpunten in het ecosysteem.
    iPhone 6 heeft elementaire designfouten, iOS 8 ook.
    Daarbij is het bedrijf te groot geworden en lopen er veelverdieners rond die zichzelf te belangrijk vinden (reclame video’s met persoonsverheerlijking, exaltisch gedrag rond een iets dunnere telefoon) en niet meer af te rekenen zijn op werkelijke prestaties.
    Gevolg: trage innovatie (grote schermen bij iPad – waar bijven ze ? Saffier – waarom duurt het zo lang ? AppleTV – waar blijft de internetTV ? Apple Maps – vrij nutteloos project, motivatie was Google dwars te zitten. Waar blijven draadloos opladen, waterdichtheid, geavanceerde metalen, superbatterijen, waarmee je Google/Android helemaal af had kunnen maken ?)
    De media-geheimzinnigheid wordt nu een soort parodie op zichzelf: teveel hype geeft ook teveel teleurstelling…
    Het zit dus op het moment niet lekker (wat door de enorme cashreserve verbloemd wordt) en ik hoop dat er snel een flinke crisis komt, die verfrissend gaat werken.
    Dat hoort nl. ook bij Apple…

  120. Goed verhaal!!

    Apple ligt sowieso altijd mega onder een vergrootglas bij nieuwe producten/updates, meer dan de concurrenten.

    Ik moet wel zeggen dat toen ik de iPhone 6 voor het eerst zag echt wel het WoW effect had!! Wat een mooie stijlvolle telefoon!!

  121. @Eric: Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de bluetooth bug inmiddels is opgelost 😎
    Kennelijk moet je een iPhone na de update weer opnieuw koppelen aan bijv. Je iMac…

  122. Wederom een waardeloos artikel, puur bedoelt om clicks te genereren. Als dit jullie ingeslagen weg word (ten tijde van de laatste keynote waren er ook diverse sensatie koppen en vervolgens een **** artikel), dan pas ik.

    Kritisch zijn is prima, maar een heel belachelijk lang artikel wijden aan problemen die er niet zijn? Kom op zeg. Ik vraag me echt af waarom? Denkt iCulture (of Gonny) echt dat Apple de weg kwijt is? Proberen jullie zo een discussie aan te wakkeren? Fans kwijt te raken? Ik snap het niet. Kritisch zijn is prima, goed zelfs, maar dit artikel slaat gewoon nergens op (de niet bestaande Bendgate noemen bijvoorbeeld). Kritisch zijn om dat de rest van de wereld dat is? Kom op, think different. Juist dit artikel toont aan dat iCulture/Gonny in deze totaal niet begrijpt wat de Apple cultuur inhoud, terwijl deze site iCulture heet?

    Ik ga niet woord voor woord deze ‘opinie’ onderuit halen, dat hebben hierboven al genoeg mensen gedaan (deels misschien), maar nogmaals; ik snap de insteek totaal niet. Ja, je eigen platform om zeep helpen, als dat jullie doel is; ga zo door!

  123. Slechte reclame is ook Reclame !

  124. @Cloverfield: Zou dat misschien een reden zijn waarom het een beta is en je dus voorzichtig moet zijn met zaken als foto’s?

  125. Leuk stukje opinie. Maar ook ik heb wel betere stukken van Gonny gelezen. De ‘problemen’ komen niet direct voort uit de bugs en koers van Apple. Die wordt gecreëerd omdat Apple onder een vergrootglas ligt.

    Als je record winst na record winst boekt, jaar na jaar blijft groeien, volgens mij heb je dan als bedrijf niet echt een probleem. De consument keurt met zijn portemonnee.

    In de jaren sinds de iPhone is er maar één echte blunder geweest: de antenne van de iPhone 4. Dat was nou echt een designfout. Bendgate is een hype, iOS 8 bugs bestaan absoluut maar dat was daarvoor echt niet anders.

    Innovatie is er genoeg. Let maar op hoe HealthKit en HomeKit straks steeds verder alles intergreren met respect voor je privacy in tegenstelling tot Google (logisch je moet ergens je geld mee verdienen).

    De  Watch wordt ook een groot succes. Niet de direct de eerste versie. Die wordt voor de early adaptors. Maar daarna zal het hard gaan.

    Ik ben het deels eens met Gonny. Apple heeft nu zoveel ballen hoog te houden dat de laser focus zoals die er onder Jobs was een beetje weg is. We willen echter steeds meer van Apple en dat is lastig. Maar met zoveel duizenden knappe koppen die bij Apple werken zou het toch mogelijk moeten zijn om er iets knaps van te maken.

  126. @WvB22: je hoeft de iOS8 bugs echt niet te minimaliseren… ik heb al twee weken niks meer aan mijn iPad2 Wifi… het ding werkte altijd perfect tot ik – blindelings vertrouwend op kwaliteit van Apple – iOS BROL installeerde…

  127. @janW: wil het zeker niet bagataliseren en natuurlijk is dat zeer vervelend. Wat alleen gek is dat ik persoonlijk nergens last van heb en mensen in mijn omgeving ook niet. Indien mensen in mijn omgeving problemen hebben met hun Apple apparatuur ben ik zo’n beetje de eerste die ze in paniek bellen. Niet dat nou echt een enorme techneut ben maar de meeste dingen weet ik wel weer recht te breien inclusief kleine reparaties.

    Heb meerdere iPad 2’s in de familie maar niemand heeft last van wegvallende WiFi. Maar je hebt wel gelijk dat er veel problemen mee zijn. Mijn advies is om een update niet via de iPad zelf te doen maar toch via iTunes. Zeker de grote updates van iOS 7 naar 8. Netwerkinstellingen resetten lijkt ook te helpen maar is vaak tijdelijk.

  128. @hendrik: Een MacBook Air is prachtig en handig en als je er een iphone 6+ bij hebt kun je op een unieke manier synchroniseren. Daar is Apple nu juist zo goed in. Bovendien heeft iTunes veel mooiere apps etc. Apple gebruikers klagen, maar zijn ook verwend!

  129. @WvB22: ikzelf ben ook niet zo’n techneut (dé reden dat ik koos voor het gebruiksgemak van Apple trouwens), maar desalniettemin probeer ik steeds mijn plan te trekken… nu geraak ik echter geen meter verder… heb ook geprobeerd om iPad te herstellen via iTunes, hiervoor moest ik ‘zoek mijn iPad’ uitschakelen in iCloud… internet dus… wifi… noppes…

  130. Als ontwikkelaar heb ik eigenlijk altijd wel apparaten op beta versies draaien van Apple software. Zoals op dit moment iOS 8.1, maar daarnaast gebruik ik ook Yosemite op mijn laptop.

    Vanochtend ben ik geupgrade naar Yosemite GM3. GM3? Hoe kan dat nou? In de GM zaten een paar heel erg opvallende bugs, deze werden voor een deel opgelost in GM2, maar daar werden ook weer net zulke opvallende bugs geïntroduceerd.

    Ik heb het vermoeden dat ze inderdaad de tijdlijnen voor hunzelf te kort maken. iOS8 en Yosemite zijn bijzonder uitgebreide stukken software en om zulke releases in een jaar de deur uit te krijgen is gewoon lastig Het zou niet erg geweest zijn als we gewoon OSX 10.9.x hadden gekregen eerst.

  131. @Danny Jasper: Wat een intens verzuurde reactie, zeg
    Het leuke van iCulture is dat er genoeg ruimte is voor fun, gossip maar als er aanleiding toe is, een serieus en prikkelend artikel.
    Ik vind dat Gonny dat goed aanvoelt en de stellingen die in verschillende kampen leven ook prima heeft verwoord.
    Als jij daar niet tegen kan, zijn er elders genoeg fan blogs die altijd aan het lijntje blijven lopen van Apple (en door Apple als eerste met “nieuws” beloond worden)
    ICulture stelt zich nu eenmaal onafhankelijker op (nooit de makkelijkste weg) en verdient daarvoor m.i. een pluim

  132. Sinds begin deze week over van een 4S naar de 6 en super tevreden, IOS 8.0.2 draait bij mij zonder problemen. Daarnaast een MacBook Pro van voorjaar 2011 die draait op de publieke testversie van Yosemite ook probleemloos. Sinds kort een Lenovo Thinkpad Tablet van mijn werkgever met Windows 8.1 en dan merk je pas hoe goed een Mac eigenlijk werkt…(persoonlijke mening). Het ding terzijde gelegd en mijn privé Macbook hiervoor in gebruik genomen. Thuis staat er ook nog een iMac van begin 2010 voor algemeen gebruik, 100% probleemloos en nog nooit vastgelopen, welke Windows pc doet dat na? Na elke introductie van een nieuw product (niet alleen Apple) verschijnen er op Youtube filmpjes van grappenmakers die de meest zinloze tests laten zien. Ik vind de 6 al vrij groot in mijn broekzak en voordat ik ergens ga zitten haal ik hem eruit dus gaan zitten met een 6+ lijkt mij ernstig oncomfortabel zo niet onmogelijk tenzij je een aardappelzak draagt 🙂

    Uiteindelijk is het allemaal (dure) electronica met als “nare” eigenschap dat het kapot kan gaan. Zelf ben ik zuinig op mijn spullen maar als ik zie hoe sommige mensen ermee omgaan kijk ik er niet van op dat ze problemen krijgen, koop dan een basic gsm die tegen een stootje kan of accepteer het. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar daar is garantie voor.

    Apple positioneert zich als een kwaliteitsmerk en dan is het onvermijdelijk dat alles onder een vergrootglas gelegd wordt dus uiteindelijk is het heel simpel;

    Vind je OSX niets koop dan een Windows PC en vind je IOS niets koop dan een Android/Windows phone.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.