Reacties voor: Opinie: Is Apple nog wel zo bezorgd om jouw privacy?

Privacy leek bij Apple altijd in goede handen. Tot bekend werd dat Apple meeluisterde met Siri-gesprekken. Is Apple nog wel te vertrouwen als het om privacy gaat?
Nico van den Berg -

Reacties: 23 reacties

  1. Ik vind dit artikel een beetje hypocriet als ik eerlijk ben.
    Het is al sinds dag 1 bekend dat Siri niet op je iOS device staat en opslaat, maar op een server.
    Ik snap ook best dat Apple echte mensen gebruikt in plaats van een algoritme om Siri te verbeteren, daar heb jou nou immers human input voor nodig.
    Aan de positieve kant gebruiken ze willekeurige fragmenten waar geen informatie aan gelinkt is, en dan kan het wel eens voorkomen dat er fragmenten beluisterd worden met gevoelige content, daarom heet het ook “willekeurig”.

    En laten we eerlijk zijn “what goes to Apple, stays with Apple”.
    Dat kunnen we van sommige anderen merken/bedrijven niet zeggen.

  2. Ik wil niet zeggen dat Apple heilig is, maar tot nu toe is het het enige bedrijf dat ik vertrouw. Hopen dat het zo blijft. En hopen dat hun verdienmodel niet gaat verschuiven naar geld verdienen met data.

  3. Wisten we al lang, zie de aflevering van South Park HumancentiPad

  4. Alle bedrijven gebruiken data om hun services te verbeteren Google en  ook. gewoon accepteren en het merendeel is doodsaai

  5. We leven in een tijdperk met Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat…. waar we vrijwillig onze privacy weg geven. Het verdienmodel van die bedrijven is zelfs gebouwd op het verkopen van onze personal data, we ontkomen er niet meer aan tegenwoordig. Persoonlijke data is big business.
    Apple gebruikt mensen om hun product (Siri) te verbeteren, ze verkopen onze data niet (voor zover we weten), ik heb meer vertrouwen in hoe Apple met onze data omgaat dan in andere bedrijven waar we vrijwillig van alles op zetten.

    En ergens wel een beetje hypocriet om het alleen over Apple te hebben terwijl de andere gigant Google precies hetzelfde doet.

    Ik zou het wel fijn vinden om een schakelaar te hebben waar ik zelf kan aangeven of mijn Siri inputs gebruikt mogen worden voor verbetering van Siri, dan heb ik zelf het gevoel alsof ik er controle op heb. Maar aan de andere kant ben ik niet zo interessant dat ik het vervelend vind dat mensen mij “afluisteren”, He Siri navigeer naar werk, zet het licht aan….

  6. Ongelofelijk dat zoveel mensen zo makkelijk over deze kwaadaardige blunder heen stappen. Alles wat Apple doet is goed in hun ogen. Het lijkt wel een sektarisch geloof. Beste mensen wees wijzer, we hebben te maken met een multinational die de vruchten plukt van volgelingen die hun kritische blik hebben ingeleverd.

  7. Beetje hypocriet van alle partijen. Hoe wil je dat een voice-assistent je worden begrijpt zonder menselijke ingreep?

    Natuurlijk worden de gesprekken opgeslagen en afgeluisterd… hoe naïef kun je hierin zijn??

    Sowieso is voice een dealbreaker voor me… wat is de toegevoegde waarde, behalve “wat doet het weer”, “speel song x” en “hoe laat ben ik op mijn bestemming”??

  8. Ja ach. Het gebeurt en boeie. Apple is het enige bedrijf dat je data niet verkoopt. Dus ja ik heb liever Apple. Ook al is het duurder. Maar waarom kopen al die mensen toch die speakers? Is het echt zo rete handig?

  9. Inderdaad is dit een onderwerp wat door de meeste media wordt uitgemolken en een drama van wordt gemaakt. Dit, terwijl het netjes in de voorwaarden voor gebruik staat aangegeven. Verontwaardigd gaan doen omdat je zelf niet de moeite wilde nemen om de voorwaarden hiervoor te gaan lezen, is minimaal naïef te noemen. Daarnaast heb je zelf de keuze om het wel of niet te gebruiken. (geldt ook voor hetzelfde Google “drama”). Dan weet je zeker ook niet dat met toetsenborden de aanslagen kunnen worden doorgestuurd voor analisatie, als je daar toestemming voor hebt gegeven.

  10. Dit schreef iemand op NU.nl en ik ben ‘t daar wel mee eens; We spreken zo’n 16.000 woorden per dag per persoon en we zijn met een paar miljard mensen. Het gaat om fragmenten van enkele tot 40 seconden op een willekeurig moment van onbekende mensen. De kans dat er een opname van iets wat je gezegd hebt beluisterd wordt is verwaarloosbaar klein. De kans dat het gevoelige informatie is nog kleiner. De kans dat het nuttige gevoelige informatie is nog kleiner.
    Dit is niet goed en netjes van Apple (of Google, etc.) maar het wordt wel héél groot gemaakt.

  11. Origineel geplaatst door Leo van Der Meer
    Ja ach. Het gebeurt en boeie. Apple is het enige bedrijf dat je data niet verkoopt. Dus ja ik heb liever Apple. Ook al is het duurder. Maar waarom kopen al die mensen toch die speakers? Is het echt zo rete handig?

    Mag ik even lachen! Een commercieel bedrijf geloven op zijn groene dollars! En Shell is erg milieuvriendelijk!

  12. Hoe maak je van een mug een olifant. En daar doet deze app aan mee. Iedereen moet aan nieuws verdienen. Dus duiken alle journalisten er als honing bovenop.

    Volgens mij klagen vele mensen over de achterstand die Siri heeft t.o.v. de andere assistenten. Maar als ze de dienst willen verbeteren, is het ook weer niet goed om onze spraak door mensen te laten vertalen. Zo dat Siri verder verbetert kan worden.

    Volgens mij gaat het erom wat je met de vergaarde data doet. Verbeteren van de assistent. Of analyseren van de inhoud om te kunnen verkopen zijn totaal andere doelstellingen. Ik ben nog steeds van mening dat ik deze data veel eerder aan Apple toevertrouwd. Bij Google en de andere kornuiten weet ik zeker dat me data verkocht wordt aan de hoogste bieder. Om me daarna met gerichte reklame te bestoken en te verlijden.

    Voor mij hoeft Apple helemaal niet te stoppen. Als ze Siri maar verbeteren.

  13. Origineel geplaatst door UtregCity
    Dit schreef iemand op NU.nl en ik ben ‘t daar wel mee eens; We spreken zo’n 16.000 woorden per dag per persoon en we zijn met een paar miljard mensen. Het gaat om fragmenten van enkele tot 40 seconden op een willekeurig moment van onbekende mensen. De kans dat er een opname van iets wat je gezegd hebt beluisterd wordt is verwaarloosbaar klein. De kans dat het gevoelige informatie is nog kleiner. De kans dat het nuttige gevoelige informatie is nog kleiner.

    Dit is niet goed en netjes van Apple (of Google, etc.) maar het wordt wel héél groot gemaakt.

    Ze hebben je locatie, het bericht en evt een Apple ID dat zich vaak inlogt vanaf een bepaalde locatie….

  14. Ik hoop juist altijd dat er iemand actief meeluistert. Na de zoveelste blunder van Siri dat ze weer eens een simpele straat niet kan vinden, totaal irrelevante bedrijven als zoeksuggestie geeft, plotseling navigeert naar een plaats aan de andere van de wereld of de simpelste vragen nog weet te verprutsen scheld ik Siri helemaal de huid vol.

    Wat ze kennelijk dan wel begrijpt en me tot kalmte maant of excuses aanbied. Dan hoop ik maar dat iemand het terug luistert en dan aanpassingen doet aan server zijde. Zo frustrerend soms.

  15. @Leo van Der Meer: Google verkoopt ook geen data. Dit denken mensen, maar dat is helemaal niet waar. Ze verzamelen data van gratis diensten, om op basis daarvan een soort van profiel te maken van jou. Hierdoor kunnen ze, indien je hebt toegestemd, je gepersonaliseerde advertenties laten zien. Stel dat je interesse hebt in een nieuw koffieapparaat, dan kan Senseo beroep doen op Google om apparaten van Senseo te laten zien. Zij verkopen jouw data niet aan Senseo. Dat is net als ik als brouwer niet mijn bier verkoop, aan cafés, maar ineens mijn formule om het bier te kunnen brouwen. Dat zou dom zijn. Want dan kunnen cafés mijn bier zelf brouwen zonder dat ze mij nog nodig hebben. Idem met Google. Integendeel zelfs, volgens de ethische hacker Inti neemt Google privacy en veiligheid heel serieus. Hun servers zijn 1 van s’werelds best beveiligde systemen ter wereld. Ze doen er alles aan zodat geen enkel ander bedrijf jouw gegevens heeft, enkel Google. Ze verzamelen dan ook enkel data van gratis diensten. Wanneer jij betaald voor hun diensten (Google One bijvoorbeeld) of hardware (Pixel, Home, …) dan doen zij dat niet want op dat moment hebben ze er geld mee verdient. Met een gratis dienst kan je geen geld verdienen, dus verzamelen ze die data. Net zoals ze de Home speaker verkopen tegen winst betekent dat ze daar hun geld mee verdienen en dus niet gebruiken voor advertising.

    Om ook ineens op het artikel te reageren:

    Ik denk dat het vertrouwen in Apple wel geschaadt is. Ookal stond het in de lange voorwaarden, men gaat ervan uit dat wanneer Apple gigantische billboards hangt met “What happens on your iPhone, stays on your iPhone” dat dat ook zo is, en dat ze dus niet standaard jouw gesprekken die Siri opvangt laten beluisteren door mensen. Ik zal de producten en diensten van Apple met heel veel plezier blijven gebruiken, net zoals die van Google. Maar naar de toekomst hoop ik dat Siri vooral zal verbeteren.

  16. @Angelus: En hoe erg is het als je gepersonaliseerde reclame ontvangt? Welk nadeel / schade loop je hierbij op?

  17. Zo langzamerhand heel veel tips gelezen om schakelaars aan en/of uit te zetten om geen data uit te wisselen met Apple. Bij het instellen van iPhone/iPad kan men kiezen om wel of geen data met Apple te delen. Als die schakelaar (uiteraard) op uit staat, wat is hiervan de waarde, mede in het licht van alle Siri-heisa?

  18. @Angelus: Jij bent wel heel naïef! Google verkoopt wel degelijk jouw data. Lees het boek; ‘Je hebt wel iets te verbergen’ of kijk de Netflix documentaire ‘The great hack’.

    “De prijs van data is hoger dan de prijs van olie”

  19. Het is toch logisch dat dit gebeurd? Hoe verbeter je anders de kwaliteit van Siri? Waarom doen we met z’n allen zo verbaasd?

    Het is typisch de tijd van nu. We willen alles en zo goedkoop mogelijk maar tegelijkertijd ‘verafschuwen’ we de manier waarop dit allemaal wordt bereikt.

    Aan de mensen met kritiek zou ik willen vragen hoe ze dan de kwaliteit van Siri zouden moeten verbeteren?

  20. @Ade: Wat heeft het Cambridge Analytica schandaal van Facebook te maken met Google? Dat zijn 2 totaal verschillende bedrijven. Ze verzamelen allebei data, maar de waarop ze ermee omgaan is wel een wereld van verschil.

    Lees dit maar eens even, en dit.

    Dat ze je data “verkopen” wordt in de volksmond wel vaker gezegd maar je mag dit niet letterlijk nemen. Ze verkopen die niet, want zoals ik al eerder zei, als ze dat verkopen hebben bedrijven Google niet meer nodig en verliezen ze dus inkomen. In plaats daarvan verzamelen ze die, beveiligen ze je gegevens en maken ze een profiel op waarbij ze je ads laten zien indien een bedrijf dit wilt. Dat is net zoals een brouwer zijn formule verkoopt ipv zijn gebrouwen bier. Dat zou ervoor zorgen dat cafés mijn bier niet meer hoeven te kopen, want op dat moment hebben ze mijn brouwformule (de data dus).

  21. Al mijn hele leven gebruik ik uitsluitend Apple en vroeger dus macintosch…
    Ik weet dus niets van Ramen of Android…
    ik gebruik alles wat Apple bied behalve Siri.. daar zie ik echt geen toegevoegde waarde in!

  22. Apple is niet beter dan Google. Punt. Onze info is goud geld waard.

  23. @Peter: Dit is wel weer heel kort door de bocht. Misschien is Apple niet beter, maar qua privacy van jouw data wel. Door het simpele feit dat Apple z’n geld niet verdient aan je data.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.