Reacties voor: Opinie: waarom de allerduurste MacBook niet de beste keuze is

Heel wat MacBook-gebruikers kiezen voor 'futureproofing': ze nemen de meest krachtige en uitgebreide MacBook van dit moment, er vanuit gaande dat ze de laptop jarenlang zullen gebruiken. Maar daarmee mis je wel al die kleine verbeteringen, die bij elkaar opgeteld best interessant kunnen zijn. Er is een betere strategie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 31 reacties

  1. Net vandaag mijn 2012 MBP 13” i5 2,5Ghz met officiële Apple 512ssd 16gb omgeruild voor een 2016 MB retina 1,2GHz 12” 512ssd 8gb 😉

  2. Zelf heb ik sinds vorige week een MacBook Air 13″ ( 2017 ), het enige minpunt aan dit toestel is dat het geen retina-scherm geeft. Voor een dikke 100€ meer ongeveer kon ik er een gehad hebben, maar dan wel 1 inch kleiner en 2 uur minder batterijcapaciteit. Maar uiteindelijk valt die beeldkwaliteit best wel mee, in het leven moet je nu eenmaal keuzes maken en kan je niet alles hebben.

  3. Als de nieuwe generatie MacBooks processoren de problemen van Meltdown en Spectre oplost dan gewoon gaan voor de nieuwe en zeker niet voor de oude. Hooguit tweedehands. Maar zeker niet nieuw.

  4. Ik werk nog steeds op een MBP 13” uit late 2011. Zitten inmiddels wel 2 SSD schrijven in en het werkgeheugen isgeupgrade. Ondertussen 1 keer de trackpad vervangen maar dat is ook alles wel geweest.

    Mijn geluidskaart werkt op Firewire, verder is het heel fijn dat ik nog gewoon vanalles in mijn macbook kan stoppen zonder tussen een mega stapel verloopjes te moeten zoeken naar op dat moment de juiste!

    Ik zou liever hebben dat ze die macbook vernieuwd gaan uitbrengen. Dat hij wat dikker of zwaarder is maakt me geen fluit uit! In principe ben ik niet van plan op hem heel de dag in de hand te houden!

  5. Het is en blijft een lastige keuze, mijn iMac uit 2008 is wel aan vervanging toe en ik wil wel een retina scherm. Maar die zijn wel duur…
    Wachten tot hij echt niet vooruit te branden is en het huidige model goedkoper is geworden of nu een nieuwe halen en de huidige verkopen op marktplaats.
    Moeilijk, moeilijk.

  6. Gewoon kopen wat je nu nodig hebt en niet teveel vooruit kijken.

  7. Ik heb net mijn oude MacBook pro retina uit 2012 ingeruild voor 13 inch pro van nu.
    Ik kreeg er nog €975 voor 😃
    Ik ben een blij mens, hij is kleiner, maar ook veeeel lichter !

  8. Ik heb toch echt die i7 nodig voor mn ict opleiding.

  9. Leuk artikel: future-proofing is idd vaak dure oplossing.
    Enkel: waar koop je een nieuw “oud” model van 1 of 2 jaar geleden?

  10. Origineel geplaatst door Tim
    Ik heb toch echt die i7 nodig voor mn ict opleiding.

    Want??? Je rendert films voor je opleiding of encrypt sleutels. Ik zou een snelle schijf en ram geheugen prefereren. Maar ja ik ben dan ook al tig jaar geleden afgestuurd en met 25 jaar internet werk niet op de hoogte. 😂

    Echt voor veel werk is een mbp uit 2012 geweldig. Snelste Aad erin en dat maakt uit welke!! En vol gooien met ram geheugen en je kunt gewoon dagelijks werk doen.

    Ik had in 2015 een nieuwe mbp retina 13” met 8gb lekker licht en lekker lange batterij duur maar dat het ram niet uit te breiden was, was voor het bedrijf ook een min punt en dus kon ik binnen een jaar nog een uitzoeken.

    Maar alles wat nieuw is glinstert is gaaf en dus gewoon doen

  11. @Gonny: De MacBook die jij hebt had ik ook.
    Maar toen vorig jaar de vernieuwde 12.9 inch ipad pro uitkwam samen met het vernieuwde iOS heb ik die aangeschaft (met toetsenbord natuurlijk) en ik moet zeggen: geen moment spijt van gehad.

    Dacht ook: met deze macbook kan ik nog wel een tijdje vooruit maar de dingen die ik ermee deed kan ik ook prima met een ipad pro.

    Een enorm voordeel is de snelheid waarmee foto’s worden geladen, bewerkt e.d dat gaat veel sneller met een ipad pro. En het toetsenbord werkt voor mij veel beter (een nadeel is wel dat er backlightverlichting op zit)

    En het scherm is iets groter en naar mijn idee ook veel beter. Een ander groot voordeel vind ik het enorme aanbod aan apps. Dat is bij een macbook wel wat beperkter en ze zijn vaak duurder.

  12. Ik werk nog steeds op een MBP 15″ i7 van eind 2013, wel met retina scherm gelukkig (welke al twee keer gratis vervangen is i.v.m. ‘Staingate’). Als ik op Geekbench mijn model vergelijk met het op dit moment snelste model is die maar 20% sneller! Daar heb ik geen €3000 voor over eerlijk gezegd of mis ik iets, afgezien van de touchbar en het grotere trackpad?

  13. @Tim: En wat doe je dan met die i7 een beetje online Engels en Nederlands leren?, of films renderen enzo.

    Ik heb hem mijn ICT opleiding op een code 2 duo gedaan, toen waren er dan nog wel geen i5 en i7 enzo.
    Code 2 duo, 4gb ram en gewone schijf aangezien er nog geen ssd waren.

    Als jij ICT medewerker beheer ICT ofzo doet op roc heb je echt geen i7 nodig, misschien bij niveau 4 met web design of applicatie ontwikkelaar.

  14. Vorig jaar bij de iMac wel de nieuwste 27 inch versie gekocht omdat de versie er voor uit 2015 kwam maar voor de 15 MBP gekozen voor het 2016 model met een leuke korting.

  15. Voor mijn studie civiele techniek heb ik de dikst MacBook nodig dus dat werkt niet.

    Momenteel heb ik een 13” 2015 en dat gaat echt niet dus ik ben aan het twijfelen of ik ga voor een stevig aangeklede iMac of een MacBook. Alleen zit ik zo op 3k

  16. Ik werk op een MacBook Air uit midden 2013. Werkt nog even snel en stabiel als toen. De batterij gaat nog altijd een dag of 2 mee. Als ik hem ooit vervang na mijn studies ofzo, dan koop ik gewoon een 15″ MacBook voor de quadcore zodat mijn code nog sneller compileert en het groter scherm. Maar niet het nieuwste model, ook refurbished. En dan zal ik mijn Air gewoon aan een extern beeldscherm hangen en gebruiken als desktop.

  17. Nadat weer de SSD drive stuk is van mijn MacBook Pro 13” uit 2014 ben ik klaar met de huidige niet te repareren MacBooks! Ik gebruik mijn Mid 2012 MacBook weer. Wel met 16GB ram een SSD. Merk GEEN verschil met mijn MacBook uit 2014 alleen is het scherm minder.

    De huidige generatie MacBooks zijn net grote dure iPhones!

  18. Ik heb vorig jaar een MacBook pro 2016 gekocht met 256Gb SSD. In oktober 2017 heb ik mijn Mac Mini voorzien van een SSD upgrade en vind het eigenlijk zeer frappant dat deze sneller is dan de MB Pro

  19. Mijn MBP late 2013 doet het nog uitstekend. Geen reden om een nieuwe te kopen want dan moet ik voor zo’n duur ding gaan met Touchbar, USB-C, een hoop dongels, zonder MagSafe.
    Nee, dan blijf ik nog wel bij die van mij. Superding!

  20. Wat een redenatie(s). Ik voeg er eentje aan toe: het is gewoon lekker, leuk, kikken, prettig, interessant, fijn om het nieuwste van het nieuwste te hebben. Mijn MacBook Pro 13.3” Space Grey 3.3GHz DCi7/16GB/1TB gaat er uit zodra er een nieuwe versie is die Spectre/Meltdown voorkomt ongeacht of er dan wel zoveel nieuwe features in zitten. Gewoon omdat ik t mooi spul vind. Het zelfde gevoel als een nieuwe Phone, iPad of Watch.

  21. Je hebt niet de nieuwste van de nieuwste nodig. Ik heb er eentje uit 2014. Full spec dat wel, maar omruilen voor een nieuw model om toch maar die touch bar of touch ID te hebben? Nee, deze gaat mee tot die zijn laatste adem uitblaast.

  22. @Marco: Daar zit ik dus soms ook aan te denken om een iPad pro te kopen met keyboard, wat ik doe met mijn MacBook pro 2015 kan ook prima met een iPad.

    Mijn iPad air begint ook wel wat trager al te worden ondertussen, dus zit ook te denken deze te vervangen.
    Maar ja heb ook wel weer applicaties op Mac aangeschaft, toch weer zonde als nooit meer kan gebruiken.

  23. @Arie: Jij drukt zeker stiekem geld in je kelder? 😉

  24. 1/2 jaar geleden voor de fun een 15’ MBP i7 mid 2012 met ssd gekocht (battery cycles: 90). Naast de CTO Imac 27’ uit 2014 (thuis) en nieuwe IPad Pro (voor al het andere mobiel) een heerlijk apparaat voor aan de keukentafel (als de Mac bezet is) of onderweg waar je een fatsoenlijk toetsenbord wil hebben. Niet één van de lichtste, maar nog steeds heerlijk apparaat.

  25. Origineel geplaatst door Dennis
    @Tim: En wat doe je dan met die i7 een beetje online Engels en Nederlands leren?, of films renderen enzo.

    Ik heb hem mijn ICT opleiding op een code 2 duo gedaan, toen waren er dan nog wel geen i5 en i7 enzo.

    Code 2 duo, 4gb ram en gewone schijf aangezien er nog geen ssd waren.

    Als jij ICT medewerker beheer ICT ofzo doet op roc heb je echt geen i7 nodig, misschien bij niveau 4 met web design of applicatie ontwikkelaar.

    Ik betaalde vroeger nog met guldens mijn boodschappen. Ook niet zo relevant als jou vergelijking. Als Tim een i7 nodig heeft hoeft hij zich toch niet te verantwoorden wat hij ermee doet of zie ik dat verkeerd?

  26. Origineel geplaatst door Marc
    Nadat weer de SSD drive stuk is van mijn MacBook Pro 13” uit 2014 ben ik klaar met de huidige niet te repareren MacBooks! Ik gebruik mijn Mid 2012 MacBook weer. Wel met 16GB ram een SSD. Merk GEEN verschil met mijn MacBook uit 2014 alleen is het scherm minder.
    De huidige generatie MacBooks zijn net grote dure iPhones!

    Hier ook een MBP mid 2012 met 16GB ram en een 500 GB SSD. Heb regelmatig het idee dat die nieuwe allemaal niet sneller kunnen zijn. Alles werkt zo soepel en snel.

  27. Nou, ik heb een macbook pro retina 2012 die nu alleen een nieuwe batterij nodig heeft, maar nog steeds vele malen sneller is dan mijn nieuwe imac 4k 2017. Ik twijfel tussen een nieuwe batterij of meer werkgeheugen, maar zal wel beide worden 😇

  28. Heb in 2010 macbook pro i7 gekocht 15 inch.
    Ondertussen drive eruit gehaald en extra ssd erin gezet
    Vervolgens fusion drive van gemaakt.
    Geheugen verdubbeld
    Draait nog als een trein voor wat ik doe.
    Zolang het werkt houd ik het bij deze macbook

  29. Precies 6 jaar geleden (31/12/2012) mijn 11” MBA aangeschaft: duurste versie met alles d’r op en d’r aan. Sindsdien is het mijn werkpaard. Thuis hangt die aan een extern toetsenbord en een 27” scherm. Als ik de deur uitga stop ik hem in mijn werktas en werk ik erop als ik bij opdrachtgevers aan de slag ben. Hij is snel genoeg voor al mijn toepassingen: office, mail, web, presentaties. Pas als ik OSX niet meer kan updaten komt er een nieuwe MB met ook weer alle opties
    Die ca. € 1.000 extra die ik destijds heb uitgegeven om alle topopties voor mijn MBA aan te schaffen, zijn peanuts als je deze kosten omslaat naar de jaren dat ik mijn MBA al in gebruik heb.

  30. Een aspect wat het artikel niet noemt is milieubewustzijn. Voor mij de reden om lang te doen met een up-spec model.

  31. Het wel leuk en aardig dit artikel, maar aan een full spec 2016 is niet te komen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.