Reacties voor: Ophef over dood 15-jarige medewerker bij Apple-fabrikant Pegatron (update)

Onderzoek van China Labor Watch stelt dat Apple-fabrikant Pegatron de dood van vijf arbeiders niet kan verklaren. Eén was minderjarig.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Triest. Een 15 jarige die 70-80 uur per week werkt. Goed om bij stil te staan.

  2. Laat ze maar flink betalen om minderjarige aan te nemen zonder controlle om over de vele uren per week dat ze daar moeten werken echt niet normaal

  3. Ik sta er elke dag bij stil, maar dat veranderd niets.

  4. Maak de iPhone één euro duurder en laat die naar de werknemers gaan. Ik weet dat de eindklant hier niet de dupe van zou moeten zijn, maar blijkbaar nemen zowel de leverancier als de afnemer hun verantwoordelijkheden niet.

  5. 79 Uur in een week, dat is bij een 6-dagige werkweek 13 uur en 17 minuten per dag. En het betreft hier eentonig werk. Verschrikkelijk. Apple moet mede verantwoordelijk worden gehouden voor deze slechte arbeidsomstandigheden.
    Die jongens van de Fairphone en Phone Blocks hebben gelijk; de productie van smartphones is mens-en-milieu onvriendelijk.

  6. @Anna: Ik zie niet in waarom apple medeverantwoordelijk gesteld zou moeten worden. Als bedrijf zoek je de goedkoopste oplossing, en in dit geval laat apple producten elders assembleren. Dat ander bedrijf moet dan immers maar in orde zijn met de wetgeving. Ik vind eerlijk gezegd dat apple al meer doet dan een ander bedrijf door zelf een onderzoek in te stellen.

  7. Ik sluit mij bij @dieterVDB aan. Overheden zouden hier iets aan moeten doen. De enige gunstige manier waarop Apple hier iets aan kan doen, is een offensief starten om samen met alle andere grote spelers op de markt deze leveranciers te boycotten, maar dat zijn er nogal wat. Als Apple dit alleen doet verzwakt dit simpelweg hun marktpositie omdat de concurrentie eveneens gebruik maakt van deze goedkope arbeid. Elk bedrijf kiest de weg van de minste weerstand.

  8. Kijk eens naar beneden, naar de broek die je aanhebt. Die wordt door net zo jonge kinderen gemaakt, soms jonger. Die moeten ook net zo lang per dag werken…

  9. Bedrijven als Apple bevorderen helaas deze omstandigheden door zo goedkoop mogelijk de producten te laten assembleren. Deze bedrijven staan onder een financiele druk en een druk om te presteren vanwege de hoge vraag. Het draait natuurlijk uiteindelijk om de winst die gemaakt moet worden. Dat het onder genoemde omstandigheden gebeurt is in lage loon landen nog steeds een punt dat gebracht moet worden bij de humane instanties. Blijkbaar wordt er niet hard genoeg geknokt door instanties die zich hiervoor inzetten…

  10. Apple, het bedrijf dat ong. 70 miljard ergens heeft staan onder het motto “wij hebben dit niet nodig” (Bron cijfers van een jaar terug) Apple doet heel leuk mee met aids red enzo maar kan het blijkbaar niet opbrengen naar eigen (indirecte) medewerkers mee te laten snoepen van de gigantische, immense geldpot.

    Ik typ dit op een iPhone van – €800 die apple max €300 heeft gekost. Waarom kan er niet een groter gedeelte van het geld naar foxconn ed gaan om de omstandigheden te verbeteren? Apple zal het geld echt niet missen hoor!

  11. Apple verdient genoeg aan al zijn spullen die ze verkopen. Dat deze kinderen zo jong overlijden komt door de werkdruk. Het natuurlijk niet normaal om deze kinderen te laten werken in zo.n hoge werkdruk en barre omstandigheden die daar heersten. Apple zet hele dure gebouwen neer en wil een prodrukt op de markt brengen wat maar heel weinig aan mankracht kost. Geef deze mensen genoeg inkomen en goede maaltijden zo kunnen ze de werkdruk ook beter aan.dit kan niet langer zo door gaan, de kindersterfte kan alleen maar nog verder oplopen als Apple niet doet. Dit moet stoppen !!!!!!!!!

  12. dacht eerst vakantiebaantje, maar da’s een vakantiebaantje van 15u per dag, vanaf 5u ‘s ochtens tot 8u ‘s avonds…
    Ik vind m’n 7u school op een dag al lang

  13. dacht eerst vakantiebaantje, maar da’s een vakantiebaantje van 15u per dag, vanaf 5u ‘s ochtens tot 8u ‘s avonds…
    Ik vind m’n 7u school op een dag al lang

  14. De apartheid in Zuid-Africa is niet opgeheven omdat de overheid dat wilde en de rechten van arbeiders hier zijn ook niet door een goedwillende overheid geschonken. Er is druk van buitenaf nodig, en een proces van bewustwording bij producenten en consumenten. Dat leert de geschiedenis.
    Apple heeft Mandela herdacht. Dan zou Apple er ook alles aan moeten doen om deze kinderarbeid en dit slavenwerk te voorkomen.

  15. Zou die jongen mijn iPhone 5s in elkaar hebben gezet?

  16. Gek dat in een dergelijk artikel alleen Apple genoemd wordt en bijvoorbeeld Google of Lenovo niet.

    http://www.taipeitimes.com/News/biz/archives/2013/03/06/2003556362

    Nou ja, eigenlijk niet gek. Hoge bomen vangen veel wind en trekt voor de berichtgevers natuurlijk lekker makkelijk lezers. Dat de informatie maar half compleet is maakt gemakshalve niets uit.

  17. Gezien waar wibra etc… hun kleding enzo laten maken. Tijdje gelede een reportage over India gezien: Wibra,zeeman,Zara …..

  18. Nou apple jullie hebben genoeg geld in jullie laatje gun iets van dat geld aan de harde werkers.

    Is dat misschien niet beter idee dan iedereen aan te klagen?

  19. Nu stap ik over naar een ander merk. Dag Apple…. Tot nooit meer. Crapple… Heb het gehad om opgelicht te worden. Zakkenvullerij

  20. Wat er met die jonge is gebeurd, dat is niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer.
    Alle grote company in landen zoals China, India, Indonesië, enz.. gaan jongeren in dienst nemen, misbruiken voor een schande laage prijs. Europese parlement moet een plan bedenken over dit soort grote en net zo goed kleine bedrijven dat mensen in dient nemen voor bijna gratis en nog erger heel erg slechte werkruimte en levens verzekering.
    Het leven van een mens is niet belangrijk voor dit soort bedrijven, ze denken ach ja how cares we hebben genoeg mensen b.v. in China dus eentje meer of minder wat maakt ‘t uit.
    Maar wij moeten niet zo iets onmenselijk , pijnlijk onmenselijk accepteren en toleren.

  21. @Chris:
    Dat is niet de oplossing, Apple niet een andere bedrijf. Er moet een wereldwijde verandering gebeuren in dit soort landen als China of India.
    Europese Parlement moet levensverzekering en arbeidsomstandighedenwet van dit soort bedrijven gaan controleren, voordat hun producten Europa binnen kunnen komen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.