Reacties voor: Operator wil dat app-ontwikkelaars meebetalen aan dataverkeer

De Amerikaanse operator AT&T wil dat appontwikkelaars gaan meebetalen aan dataverkeer. Hoe meer data een app verbruikt, hoe meer de app-maker moet betalen. De rekening is daardoor niet meer voor klant.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 38 reacties

  1. Operators doen er ook alles aan om inkomstenbronnen te vinden. Volgens mij duurt het niet lang meer voordat operators en internet providers gaan fuseren.

  2. Ze moeten niet zeuren..

  3. Duurt inderdaad niet lang meer of internetproviders gaan hun eigen infrastructuur aanpassen. Een wifi netwerk dat dekking geeft in hele stad. Wellicht een samenwerking van providers zoals ziggo en xs4all. Of misschien wel een combinatie van hardware en software leveranciers.

  4. Laten we dan gelijk alle autobedrijven opdraaien voor de hoge benzine kosten? Wat een bullshit.

  5. Ik hoor de operators nooit klagen dat ze teveel abo’s met toestellen verkopen maar wel klagen dat er teveel datagebruik is!

    Als je toch HEEL VEEL smartphones verkoopt dan is het toch logisch dat je ook dan veel dataverkeer krijgt.

    (en, als je HEEL VEEL verkoopt heb je toch ook HEEL VEEL geld te besteden aan het verbeteren van je infrastructuur? Daar betalen mensen hun abonnement toch voor?)

    Ze zijn gewoon hun eigen ruiten aan het ingooien en gaan de platenmaatschappijen achterna. Dalijk gaan ze huilen dat (zoals vdpoorten zegt) er ineens alternatieven komen waardoor ze zichzelf uit de markt prijzen en overbodig zijn geworden.

  6. Ach ga toch weg eerst abbos onhoog geen onbeperkt data meer en nu ook nog het geld af pakken van ontwikkelaars flikker toch ip wij betalen apple al 40% en dan ook nog aan de providers bou wat zullen we over houde. ? 10% voor ons zelf ga weg zeg en dan zullen heel veel ontwikkelaars denken fuck dat ik ga naar cydia daar krijg je 80% betaalt en 20% gaat naar saurik

  7. Origineel geplaatst door rick
    Laten we dan gelijk alle autobedrijven opdraaien voor de hoge benzine kosten? Wat een bullshit.

    Precies.

    AT&T gaat dan zeker ook de winst delen met die developers?

  8. Los van het feit dat abonnementhouders al geld betalen voor hun abonnement (waar dataverkeer onder valt als ik mij niet vergis). Ben ik benieuwd hoe zo’n ‘betaal schema’ voor ontwikkelaars er uit zou gaan zien.

    Wordt er dan onderscheid gemaakt tussen zware- en lichte data verbruik applicaties? Of gaat iedere ontwikkelaar een vaste bijdrage afstaan?

    Het zal mij benieuwen 😉

  9. lijkt me voor at&t leuk om te gaan incasseren bij niet-amerikaanse ontwikkelaars.

    als het in NL doorgevoerd zou gaan worden zou ik als ontwikkelaar bij die provider DIRECT geen informatie meer via 3G gaan verzenden en ontvangen. Als genoeg ontwikkelaars dat doen ben je als provider HEEL SNEL je klanten kwijt.

  10. Jeeez,
    Autofabrikanten mogen dan ook meetbetalen aan de bezinekosten. Een vliegtuigfabrikant mag dan ook gaan mebetalen met de pagagiers ticket. De websites waar ik bijlangs ga mogen dan ook meebetalen aan mijn rekening.
    Ik vind het iddioot, ofze zelf al niet genoeg winst maken op het internet. Doe gewoon oneindig internet voor 10 euro per maand, en je ziet vanzelf hoeveel meer winst je maakt.

    NIet doen dus

  11. Hier krijg je toch wat van hè. Dat noemt zich dan een topman….
    Geldwolven zijn het

  12. Ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Of er komen een hoop apps die alleen werken als je geen AT&T hebt.

    Ik zou hier in ieder geval niet aan mee gaan betalen als ontwikkelaar. We worden al genoeg afgezet met de huidige data tarieven.

  13. Wat Zeiken die providers toch ! Langzamerhand ben ik die geldwolven zat aan het worden.
    Ze willen allemaal verkopen maar dekking investering ! Ho maar .
    Draaien ze verlies? Dan moeten ze scherper concureren ,dat was toch de opzet van de vrije markt.
    De providers zijn blijven zitten in de vorige eeuw toen er weinig concurentie was.
    Nu willen ze de kosten vanwege het grote succes gaan verhalen op ons?
    Ga toch weg ! of zorg voor goede dekking en tevreden klanten.

  14. Ze kiezen wel voor de easy way out. IPV de structuur aan te passen/verbeteren willen ze diensten juist afnemen door het maar “bij iemand anders in de schoenen te schuiven”. Beetje sneu. En ondertussen idd wel de abbo’s verhogen terwijl je steeds minder krijgt.

    Is het niet belachelijk dat de goedkoopste abbo een paar jaar terug wel 1 van de duurdere abbo’s was? En mensen verlengen als een kudde koeien gewoon zonder er naar om te kijken…

    Dieven zijn ‘t want een smartphone is niet meer weg te denken..

  15. Er zijn veel manieren voor operators om geld te verdienen… Van alle die ze tot nu toe gehad hebben is dit toch wel een van de allerzieligste manieren

  16. In eerste insantie misschien een goed idee maar ik gebruik apps als. Uitzending gemist en youtube alleen op mijn wifi, en daar belast ik dan niet tmobile maar mijn inet provider mee.

  17. De operators beginnen wel heeeeeel vermoeiend te worden! 🙁

  18. Heilloos, kansloos, visieloos. Ik heb met ‘m te doen…

  19. Origineel geplaatst door marvin
    Ach ga toch weg eerst abbos onhoog geen onbeperkt data meer en nu ook nog het geld af pakken van ontwikkelaars flikker toch ip wij betalen apple al 40% en dan ook nog aan de providers bou wat zullen we over houde. ? 10% voor ons zelf ga weg zeg en dan zullen heel veel ontwikkelaars denken fuck dat ik ga naar cydia daar krijg je 80% betaalt en 20% gaat naar saurik

    Ik geloof dat ik deze zin (of zinnen) niet helemaal begrijp.

    Laten we trouwens niet klagen; als ontwikkelaars meebetalen, dan hoeven de prijzen van de abonnementen niet (zo) omhoog.

  20. Als operator biedt je een pakket aan met gelimiteerde dataplan. Prima als je daarvoor kiest als klant is daar niets mis mee.

    Hoewel je kan stellen dat dit een kansloos voorstel is weet ik uit ontwikkelervaring dat programmeurs vaak lui zijn (ja ik ook). Waarom zou je nog meer snijden in je datastructuur als toch iedereen een 3g verbinding heeft. gewoon lekker blijven pompen met die data. Wat nou als app ontwikkelaars aangespoord worden(door apple, klant, operator) om eens serieus naar hun datastructuur te kijken? Dit is een win win situatie. netwerken raken minder over belast, gebruik heeft een snellere app en de app maker heeft minder kosten aan zijn netwerk verbinding van server.

    Ipv kosten door te berekenen, zou je juist app bouwers kunnen stimuleren, door bv apple geen 30 % te laten pakken maar 28 %, afhankelijk van de benodigde data.

    Elke byte helpt, zeker als je nagaat dat misschien wel een miljoen mensen je app gebruiken. Vroeger moest je als programmeur wel opletten wat je met geheugen en benodigde data deed. tegenwoordig doet iedereen maar wat omdat iedereen toch wel een dikke internetlijn heeft. Maar het consuminderen op gebied van IT mag ook wel eens doorbreken.

  21. @menno:

    Je praat hier over de ‘luie ontwikkelaars’ en ‘miljoenen mensen die je app gebruiken’… Over het algemeen hebben ontwikkelaars met een miljoenen publiek echt al eens goed nagedacht over hun data structuur…

    Ontwikkelaars moeten zelf ook server kosten betalen voor hun back-end en willen uiteraard een applicatie die zo responsief mogelijk is; bij de ontwikkelaars zal gewoon niet zoveel te halen vallen op dit gebied…

  22. Grappig om te lezen dat het voor de meesten als beperking in de vrijheid van de ontwikkelaar wordt gezien terwijl dat helemaal niet het geval is.

    Zoals AT&T al aangeeft, gaat het om de mogelijkheid om dataverkeer in een 0800-vorm aan te bieden en niet als vervanger voor de abonnementen voor de eindgebruiker. Dit opent juist nieuwe mogelijkheden.

    Je kan als ontwikkelaar bijvoorbeeld een autoschade app ontwikkelen. Het dataverkeer voor het versturen van de melding en de foto’s kan daarbij voor rekening van de verzekering komen waardoor de klant niet met extra kosten zit. een mooie service, zeker voor pre-paid gebruikers.

    Daarnaast kunnen populaire apps dataverkeer laten sponsoren. Bijvoorbeeld bij Uitzending Gemist, waar een Unilever dan de kosten betaalt terwijl jij via 3G naar de laatste Pauw en Witteman kijkt.

  23. Ik denk dat het tijd wordt dat smartphone ontwikkelaars met hun eigen netwerken komen.

  24. Menno’s voorbeeld klinkt inderdaad als een hele luie ontwikkelaar. Goede applicaties laden snel en zijn ook goed te gebruiken bij een slechte verbinding. Met T-Mobile en andere aanbieders heb je immers vaak genoeg een slechte verbinding, dan dien je als programmeur daar ook goed rekening mee te houden.

    Ontopic: kansloos voorstel. Als de providers echt door blijven gaan met het belasten van dataverkeer, neem ik in de toekomst wel alleen een belminuten only abonnementje. Op de belangrijkste plaatsen waar ik ben heb ik immers al wifi (thuis, werk, universiteit, restaurants en in steeds meer treinen). Zal voor mij een stap zijn om te nemen, maar die stap wordt zo wel steeds makkelijker te maken.

  25. Origineel geplaatst door marvin
    Ach ga toch weg eerst abbos onhoog geen onbeperkt data meer en nu ook nog het geld af pakken van ontwikkelaars flikker toch ip wij betalen apple al 40% en dan ook nog aan de providers bou wat zullen we over houde. ? 10% voor ons zelf ga weg zeg en dan zullen heel veel ontwikkelaars denken fuck dat ik ga naar cydia daar krijg je 80% betaalt en 20% gaat naar saurik

    Nee, 30% gaat naar Apple. Ook in Cydia gaat 30% naar Saurik.

  26. @Bubbly:

    los van het feit het publiek van Cydia maar een schim is van die van Apple’s non-jailbreak community

  27. Hebben die criminelen nog niet genoeg verdiend misschien ? Nee hoor !!!!!!! Nu komt er weer zo een of andere pipo met zoiets af ! Te gek voor woorden die telecombedrijven

  28. Wat een hopeloze opmerking.. Als apps veel data verbruiken kost dat de eindgebruiker meer en gaan ze zoeken naar alternatieven die minder data gebruiken.. Just my .02

  29. Dikke onzin natuurlijk. Infrakosten moet je doorbelasten aan je afnemers. Ze zijn gewoon zwaar slecht in het innoveren op nieuwe businessmodellen conform het nieuwe normaal. Als de operators interesse hebben in oplossingen moeten ze me maar inhuren. 🙂

  30. Hoe kortzichtig we willen de gebruiker niet laten opdraaien voor de kosten. Wat zulken de gevolgen zijn denk je? De ontwikkelaars rekenen hun extra kosten door naar de klant. In het slechtste geval werken ze met abonnement. Zo kan je bevoordeeld 1€ per maand betalen om video bestanden te bezien op de YouTube app via 3G.

  31. Lekker verhaal, ontwikkelaars laten betalen zodat het imago van de operators beter word, die zijn even niet goed wijs zeg.

    Laten we general motors ook maar even betalen voor het wegennet wat we hier in nederland hebben, ze maken tenslotte de auto’s die er over heen rijden.

  32. Ff betreft luie ontwikkelaars, verzin eens wat nieuws ipv dit te roepen. Zucht!!! Dat roepen alle ontwikkelaars en daarom verzinnen ze handige dingen als Macro’s etc. Vooral die mythe volhouden!

    2de puntje

    Iemand haalde al auto’s icm benzine maar ik zie het meer dat een bepaald merk meer verkoopt en daarom ook meer aan de infrastructuur moet meebetalen.

  33. Ik snap al die negatieviteit hier niet. At&t’s oplossingen is optioneel voor appdevs. De profijt voor de devs is dat hun product een meerwaarde krijgt.
    Voor de eindgebruiker betekent dit dat je kan kiezen een duurder data abbonement te nemen of de wat duurdere apps waarvoor je vrijwel geen data hoeft te betalen.

    Niemand wordt hier iets gedwongen en dit betekent alleen maar meer voor de eindgebruiker.

    Kpn daarentegen wilde alleen maar wanhopig geld persen waar het maar kon.

  34. Het wordt tijd dat Apple zijn eigen wereldwijd dekkend netwerk uit gaat rollen…

  35. Ze vergeten even voor het gemak dat er AL IS BETAALD voor de data door hun klant….

  36. Moeten we die AT&T man ook naar zijn werk gaan rijden ‘s ochtends of kan hij dat zelf nog ?

  37. En ik wil dat providers mee betalen aan mijn belverkeer. Zij hebben immers mogelijk gemaakt dat ik kon bellen.
    Wat een kulreden van die providers. Overigens hoef je met providers geen medelijden te hebben. Die hebben miljarden verdiend over onze ruggen.

  38. Zelfde bij een profvoetballer als hij miljoenen vediend, dan wil hij meer en meer.

    Wat belachlijk zeg!!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.