Reacties voor: Browsermaker Opera in Chinese handen, wat betekent het voor jou?

Browsermaker Opera heeft de browser en privacy-apps verkocht aan een Chinese groep bedrijven. Het betekent voor westerse gebruikers minder duidelijkheid over je privacy.

Reacties: 5 reacties

  1. Er is niks verkocht. Voor zover ik het kan nagaan zijn de aandeelhouders van Opera akkoord maar ligt de USA dwars. Tot nu toe is er dus (nog) niks aan de hand voor de Opera gebruikers.

  2. Het eerste bod wat er is gedaan is door de autoriteiten afgewezen waarop er nu een tweede bod is gedaan. Dit bod bestaat uit het reorganiseren van Opera in 2 delen waarbij 1 deel wordt gekocht. De raad van bestuur van Opera heeft dit al goedgekeurd, nu is de zet aan de autoriteiten. De deadline die Opera en de Chinezen hebben gesteld ligt ergens in oktober dit jaar.

    De autoriteiten kunnen nog altijd een dikke streep door het bod zetten. De kans dat dit gebeurd is wel degelijk aanwezig omdat niet alleen de browser maar ook de VPN software onderdeel is van de verkoop. Dat de VPN straks in Chinese handen komt en aan de Chinese wetgeving moet voldoen is kan een zeer groot struikelblok vormen en een reden zijn waarom Europese en Amerikaanse autoriteiten dit bod niet goed zullen keuren en de Chinezen dus geen overname mogen doen. Dan kan men weer terug naar de tekentafel.

    In tegenstelling tot wat het artikel hier noemt is het dus nog beslist geen gelopen race!

  3. Ik voelde me thuis bij het Noorse Opera.
    Als ze overgaan in Chinese handen haak ik af. Ik moet niets hebben van staatscontrole. China is nog steeds een dictatuur, mensen hebben niets te zeggen. Ze intimideren en onderdrukken hun eigen volk en omringende landen.
    Heel jammer.

  4. Ik heb toevallig gisteren met een aantal Opera-developers gesproken en zij zeggen dat het
    1. nog helemaal niet zeker is,
    2. dat het Chinese bedrijf juist heel erg onder de indruk is van hun VPN software en dat deel juist heel belangrijk vind om te houden zoals het is
    3. Dat de Chinezen “beter dan andere landen” begrijpen dat de regels in hun land niet in elk ander land van toepassing zijn.

    En ten slotte 4.
    Opera blijft een Noors bedrijf, maar krijgt een Chinese geldschieter/baas. Dat betekent dat het bedrijf zich aan Noorse wetten moet blijven houden, niet aan Chinese.

  5. @Luuk Lamers:

    Keep on dreaming!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.