Reacties voor: Openbaar Ministerie wil niet zomaar huiszoekingen door Find My iPhone toestaan

Het Openbaar Ministerie wil niet dat politie zomaar huiszoekingen gaat doen door apps als Find My iPhone en andere volgapps voor smartphones en tablets.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 51 reacties

  1. Wonderlijk dat gezeik van de politie. makkelijker dan dit kunnen ze het niet krijgen maar ook dat is niet goed genoeg.
    Incompetente luie donders, allemaal politie bah, tis je beste vijand

  2. @endophone: jij hebt duidelijk het artikel niet gelezen..

  3. @Ron: OM of politie is voor mij 1 pot nat. Zij hebben de plicht te waken over onze eigendommen.

  4. Begrijpelijk… veel paupers wonen ook in flatjes, dan is het een stuk moeilijker om een iPhone te traceren, open en bloot buiten op straat is dat veel makkelijk, en dan zal de politie makkelijker iets kunnen doen denk ik.

  5. Ik merk dat er veel verschillende ervaringen zijn over de behulpzaamheid van de politie bij het opsporen van een telefoon waarvan de eigenaar weet waar die is. De succesverhalen kennen we uit het nieuws, er zijn er ook die op het forum (ook op tweakers) vertellen dat je gestolen iPhone helaas gewoon onderop de stapel terecht komt….

    Nu wordt daar aan toegevoegd de verschillende visies en bereidwilligheid van de politie op zich, ten opzichte van het OM…. Schiet niet echt op zo. Wel blij dat de politie ‘zegt’ enthousiast te zijn over deze ontwikkelingen.

  6. Al word je auto gestolen en je vindt het terug mag je het zelf terug “stelen”, LOL!

  7. het is wel heel leuk dat Find my Iphone, maar volgens mij als je hem uit zet, kun je hem niet vinden.

  8. @endophone: Het ligt lang niet zo eenvoudig als je stelt. Maar het is inderdaad wel erg tegenstrijdig dat er zo’n reclamecampagne wordt gestart om later te horen dat er een kans is dat het toch niet gebruikt kan worden.
    Een crimineel zal zich niet sneller laten tegenhouden als de pakkans niet groter wordt, ook al wil die reclame je doen geloven van wel.

  9. Altijd handig die politie!
    Het is toch te zot voor woorden dat als je ze de bijna exacte locatie wijst en vervolgens wordt er geen actie ondernomen?
    Nee, natuurlijk niet, we hebben het veel te druk met parkeerbonnen uit te delen en kruimeldiefjes te pakken in plaats van dure elektronica terug te halen op de plaats van bestemming.

    Lafaards, blijkbaar moet je weer voor eigen rechter gaan spelen als ik het zo lees.

  10. Ik neem de kans off topic te zijn maar voor lief.
    Hier wordt door de meeste reageerders zonder kennis van zaken gereageerd. Er staat niet dat de politie niet wil zoeken of speuren. Er staat evenmin – en het is er niet uit af te leiden – dat de politie een stelletje incompetente sukkels zijn (zoals een reactie weergeeft). Er staat enkel dat Volg mijn iPhone niet de basis kan zijn voor een doorzoeking in andermans woning. Er is meer voor nodig. Bovendien is het de rechter-commissaris die een machtiging voor een doorzoeking in een woning geeft, niet de (hulp) officier van justitie.

  11. Bij enkele van de bovenstaande reacties valt mij op dat er kritiek is op de politie in het algemeen, met flauwe opmerkingen over parkeerbonnen etc.
    Als je het artikel goed leest zie je dat juist de mannen in het veld (lees politie/korpschef) er gebruik van willen maken maar dat ze overruled worden door het OM/Officier van Justitie. En nee, ik ben geen agent 😉

  12. Origineel geplaatst door iPieter
    Bij enkele van de bovenstaande reacties valt mij op dat er kritiek is op de politie in het algemeen, met flauwe opmerkingen over parkeerbonnen etc.Als je het artikel goed leest zie je dat juist de mannen in het veld (lees politie/korpschef) er gebruik van willen maken maar dat ze overruled worden door het OM/Officier van Justitie. En nee, ik ben geen agent

    Inderdaad…

    Alhoewel deze houding natuurlijk wel een bezoekje naar die locatie met een honkbalknuppel wordt verheerlijkt.

  13. En misschien maar goed ook, politie en justitie kunnen niet overal direct naar binnen stormen. En vooral niet voor gestolen goederen.

  14. Zou cool zijn als er een “iMan” zou zijn… Iemand die in het holst van de nacht met een te strak pak aan alle gejatte iPhones en iPads terughaalt. Is it a bird? Is it a plane? No… it’s iMan!

  15. Origineel geplaatst door Roel
    Altijd handig die politie!
    Het is toch te zot voor woorden dat als je ze de bijna exacte locatie wijst en vervolgens wordt er geen actie ondernomen?
    Nee, natuurlijk niet, we hebben het veel te druk met parkeerbonnen uit te delen en kruimeldiefjes te pakken in plaats van dure elektronica terug te halen op de plaats van bestemming.Lafaards, blijkbaar moet je weer voor eigen rechter gaan spelen als ik het zo lees.

    kortzichtiheid troef.

  16. De app heet toch “Find my iPhone” en niet “Find my iPhone, so the police can get it”. Als het mij zou overkomen, en ik weet waar hij zou zijn, zou ik eerst zelf polshoogte nemen van hoe en wat, en dan wellicht even aanbellen en vragen of ik mijn iPhone terug mag.

    Vriendelijke natuurlijk…..

    Ga je de politie toch niet mee lastig vallen…

  17. En zo werkt het OM eigenrichting in de hand…

  18. Origineel geplaatst door Stijnh
    En misschien maar goed ook, politie en justitie kunnen niet overal direct naar binnen stormen. En vooral niet voor gestolen goederen.

    Tuurlijk! Tot dat het jouw iphone/ipad is die je niet kan terugkrijgen terwijl je donders goed weet via find my iphone waar hij is.

  19. Zeker om criminelen beschermen.

  20. Er zit ook nog een verschil tussen een machtiging tot binnentreden (om het huis in te gaan) en het hele huis doorzoeken, en dat is waar het hier om gaat. Gaat het bv om een auto dan mag een agent dit zelf doorzoeken. Wil je een woning doorzoeken (wat nodig is want find my iphone wijst niet meteen het juiste kastje aan) heb je een Rechter commissaris nodig en is het ineens een veel zwaardere zaak en mag niet zomaar. Zelfs als je weet dat een gestolen product in een woning ligt.

  21. Voor een tank benzine maken ze een kunstmatige file met een dode tot gevolg, ik heb er geen vertrouwen in.

  22. @Dekon: nee het gaat hierom of justitie gewoon ergens naar binnen kan stormen op basis van een app.
    Mijn 3GS geeft een afwijking van +-200 m, heel fijn als dan de politie bij de buren binnenvalt.

    Ik vind het goed dat er eerst goed na gekeken moet worden door een hoger orgaan dan de wijkagent. Als die het juist achten dan zal er vast actie ondernomen worden.

    Idem als huiszoeking, daar is ook een bevel voor nodig. Volgens mij is dit gewoon precies hetzelfde, alleen levert de gedupeerde (slachtoffer) nu bewijs ipv de politie zelf.

  23. Gewoon de politie bellen en zeggen dat je iPhone gestolen is en dat je weet waar hij is, zeggen dat als hun niet komen jezelf naar binnen gaat en je niet instaat voor de gevolgen. Moet je eens kijken hoe lang het duurt voor ze dan op de stoep staan 😉

  24. Die functionaliteiten hebben mijns inziens maar heel beperkte waarde. Een geoefende telefoondief/straatrover weet heel goed dat hij direct na de diefstal het toestel moet uitschakelen. Dan heb je niks meer aan zo’n app.

    Volgens mij veel effectiever om de telefoon onklaar te maken, ookal is hij niet meer met internet verbonden. Dat gaan ze volgend jaar invoeren…

  25. Volgens mij kan beter de politie ergens naar binnen gaan in plaats van dat mensen dan zelf maar even gaan kijken.

  26. De politie wil wel boeven vangen maar word tegen gehouden door justitie zoals gewoonlijk. Het OM zijn nog het grootste tuig hier.

    Ps, voor alle politiehaters die hier huilie huilie doen…. Lekker makkelijk zeiken als je geen hol verstand heb van dit soort zaken.
    Waarschijnlijk een keer een bon gehad voor een overtreding waar je zelf verantwoordelijk voor bent maar in jullie bekrompen gedachte gang de schuld van de politie is.

    En ja ik ben inderdaad agent van beroep

  27. mijn imac toch mooi met find my mac terug gekregen!
    politie is eerst gaan posten en toen ze een imac achtig scherm achter het raam zagen staan hebben ze toestemming voor huiszoekking gekregen.

    het kan dus wel 🙂

  28. Laat ons slachtoffers maar weer voor eigen rechter moeten spelen.
    VVD waar zijn jullie nou tegen de criminaliteit ??

  29. Zoveel domme reacties hier… Daar mag wel eens in gesnoeid worden..

  30. Toch wel jammer dat Find my iPhone niet helemaal waterdicht is. De betreffende dief kan hem altijd nog restoren via de DFU mode.. Alsnog goed dat er bewustzijn wordt gecreeerd onder de vele not-know-how-to-use smartphone gebruikers.

  31. “Een machtiging daarvoor kan worden afgegeven door een (hulp)officier van justitie of een advocaat-generaal van een gerechtshof. De officier van justitie valt onder het Openbaar Ministerie.”

    @ Gonny: Een advocaat-generaal valt ook onder het Openbaar Ministerie. Kort gezegd wordt de officier van justitie in hoger beroepszaken advocaat-generaal genoemd.

  32. Dan ga ik zelf wel langs..

  33. Grappig al die ongenuanceerde reacties. Totdat de politie bij hen een huiszoeking komt doen omdat iemand in de straat een gejatte iPhone thuis heeft liggen.

    Ook interessant dat bepaalde mensen totaal geen onderscheid maken tussen OM en politie. Sommige bevoegdheden liggen nu eenmaal bij een Officier van Justitie of een Rechter-Commissaris. Ik snap best dat het OM terughoudend is met een huiszoeking. Het is nogal niet een ingrijpende bevoegdheid. Daarnaast is het in Nederland zo dat 1 stukje bewijs niet voldoende is. Je zult dus meer moeten hebben dan alleen een gps fix van een smartphone.

    Maar wat men vergeet te vermelden is het volgende. In geval van diefstal/heling kan een opsporingsambtenaar (lees agent) iedere plaats betreden ter inbeslagname. Bij een woning heeft hij daar wel een machtiging voor nodig van een hulpofficier van justitie (politie). Als men vervolgens binnen is, mag er niet gezocht worden. Je kunt wel de boel ‘bevriezen’ tot de zoeking. Maar stel dat je een waarschuwingsgeluid laat afspelen, kun je wellicht een exacte plaats lokaliseren van de telefoon. Daarmee hoef je dan ook niet te zoeken. Probleem opgelost.

    Ik heb zelf al meerdere malen meegemaakt dat mensen hun smartphone kwijt raken (verlies/diefstal). Als je dan vervolgens vraagt of ze er een app op hebben waarmee eea getraceerd kan worden, staan je regelmatig schaapachtig aan te kijken. Hebben ze het wel dan weten ze vaak niet hoe het werkt of wat het wachtwoord is. Er is dus nog veel winst te behalen. Echter wordt het dievengilde ook steeds slimmer. Toestellen worden vrij snel na de diefstal al uitgezet wat tracken onmogelijk maakt.

  34. Slecht, wat als de iphones van hun gestolen word?

  35. Origineel geplaatst door Roel
    Altijd handig die politie!
    Het is toch te zot voor woorden dat als je ze de bijna exacte locatie wijst en vervolgens wordt er geen actie ondernomen?
    Nee, natuurlijk niet, we hebben het veel te druk met parkeerbonnen uit te delen en kruimeldiefjes te pakken in plaats van dure elektronica terug te halen op de plaats van bestemming.

    Lafaards, blijkbaar moet je weer voor eigen rechter gaan spelen als ik het zo lees.

    Typisch zo’n kortzichtige reactie van iemand die er niks van begrijpt.

    Ik snap het prima dat ze geen huiszoeking uit gaan vaardigen om iets futiels als een telefoon, die de helft van de tijd ook nog de verkeerde locatie aangeeft. Als ik mijn huidige locatie aangeef, zegt ‘ie huisnummer 70, terwijl ik op 66A woon. Stel je voor dat het andersom is en de politie met een huiszoekingsbevel mijn huis ondersteboven trekken (en daarna die van al mijn buren) omdat er ergens misschien een telefoontje van iemand kan liggen?

    Alleen al de kosten voor het OM en de politie liggen stukken hoger dan de waarde van zo’n telefoon.

    Ik zou ‘m verzekeren als je er zeker van wil zijn dat je er iets van terugziet als ie gejat is.

  36. @endophone: Volgens mij begrijp je het niet helemaal. De politie wil wel maar mag niet van het OM. Goed lezen..!!!

  37. Leuk in het flat met 20 etages. Van bovenaf gezien kan het dus etage 1 t/m 20 zijn waar je iPhone zich bevindt.
    Daarbij is de locatie ook weer niet extreem exact. Soms geeft hij bij mij aan dat mijn iPhone óf op straat ligt óf bij de buren is….

    Maar goed ook dat de politie niet op basis van een “find my iphone” locatie kan binnenstormen. Hoe vervelend het ook lijkt.

  38. Meneer Jobs heeft prachtige en eenvoudig te bedienen telefoons gemaakt. Het nadeel hiervan is dat dit soort telefoons ook vaak de wat simpele medemens aantrekt, zoals ook weer in dit topic blijkt. Mensen die niet in staat zijn om -een toch duidelijk en niet al te moeilijk verhaal- te begrijpen. Mensen die het verschil niet weten tussen het OM en de politie. Altijd weer jammer dit soort mensen in een toch leuke discussie…….

  39. Wat ze bedoelen is dat je er geen reet aan hebt aan dat find my iPhone, zolang een huiszoeking niet wordt toegestaan moet je dus het recht in eigen handen nemen want daar dwingen ze je in principe nu toe!! En dan ben jij daarna weer de schuldige want zo werkt dat in Nederland

  40. ook deze ervaring gehad, wist wel gebouw, politie wilde helpen maar mocht niet…

    wel mn telefoon op de camping weer teruggevonden

  41. Iemand met verstand sluit de iPhone gewoon af als ze hem vinden. Heb gelukkig Find My iPhone nooit moeten gebruiken maar als je niet verbonden bent met een WiFi netwerkt en ook geen 3G abonnement hebt dan kqn je hem toch niet meer terug vinden met Find My iPhone, of wel soms?

  42. Heb zelf het genoegen gehad om al een aantal keren te vergeefs achter een iphone/ipad te jagen maar de locatie nauwkeurigheid is absoluut onbetrouwbaar. Buiten het feit dat je als hulp officier van justitie geen toestemming van het OM nodig hebt om ter inbeslagname een woning te betreden (zelfstandige bevoegdheid). Echter voor het doorzoeken van een woning komt de rechter commissaris om de hoek kijken en dat zal minder gemakkelijk gaan op basis van een onnauwkeurig apparaat.

  43. @Karel: Jouw reactie voegt net zoveel toe als alle andere 🙂
    Het rechtsysteem hier in NL zit gewoon krom in elkaar, de politie moet soms gewoon harder/eerder in actie KUNNEN komen!

    @R0L3X: haha, dit is nou een goed voorbeeld hiervan.

  44. @evl: Denk dat jij morgen met een fluitje op een drukke kruising staat.

  45. Een beetje dief zet toch gelijk de telefoon uit?… (en waar kan de batterij eruit)

  46. Lekker Telegraaf-niveautje hier!

  47. dank je voor de info, hoef ik ze dus ook niet te bellen als het gebeurd.

    gewoon zelf oplossen dus.

  48. Als iemand van de politie of het OM deze thread leest, zou het geen kwaad kunnen deze uit te printen en als voorbeeld van slechte externe communicatie en slechte onderlinge afstemming aan de leiding van je korps/OM te geven…..

    Dat hebben we er met z’n allen nog eens wat aan….

  49. al die verhalen hierboven waarvan die beweren of denken dat de politie wel iets doet moeten een goed nadenken.
    we weten met zn allen dat die hele politie zooi hier in nederland geen donder voorstelt als ik mijn auto als gestolen opgeef of als mijn telefooon gejat word of als er bij mij ingebroken word of als mijn buren zeer luidruchtig zijn na 2300 uur doen ze geen ene flikker WANT het levert geen geld op in de staats kas. stelletje vuile corrupte honden zijn het!! maar oooo wee rij eens 5 km te hard. dan jagen ze op je alsof je een crimineel bent. ongelofelijk .
    of b.v bromfietsertjes pesten met die irritante rollerbanken jaaa levert ook weer geld op nu weten we waarom hier politie is .. voor de staatskas !! niet voor de burger.

  50. Verder alles goed?

    If you pay peanuts you get monkeys.

    Dan gaan we met z’n allen maar meer belasting betalen…

    Doe aub een beetje normaal, het leven bestaat uit keuzes, voor iedereen

  51. Origineel geplaatst door Jelle
    Typisch zo’n kortzichtige reactie van iemand die er niks van begrijpt.Ik snap het prima dat ze geen huiszoeking uit gaan vaardigen om iets futiels als een telefoon, die de helft van de tijd ook nog de verkeerde locatie aangeeft.

    Tot je word doodgestoken voor iets futiels als een telefoon… . Misdaad is misdaad en moet bestraft worden hoe futiel het ook is. Mijn bescheiden mening. Als ik find my iphone thuis gebruik dan zie ik het verschil tussen de keuken en living, maar mss woon ik ook iets groter. In het appartement gebouw is het idd moeilijker.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.