Reacties voor: Dingen die je niet moet doen: iPhone opladen terwijl je in bad ligt

Onverstandig: je iPhone opladen in bad, terwijl verbonden is met het stopcontact. Een Brit die het probeerde kan het niet meer navertellen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 26 reacties

  1. Sorry hoor maar hoe dom kan je zijn…?

  2. Toch vreemd. Afgezien dat het geen goed idee is; zolang de omvormer in het stopcontact blijft zitten zou het toch geen fataal probleem moeten opleveren.

  3. Inderdaad niet het beste idee, maar ik zou ook zeggen dat de lage spanning weinig kwaad kan.
    Misschien is er water/zeep langs het snoer naar het stopcontact gelopen en had de kortsluiting niets met de sterkte van de adapter te doen.
    Gewoon de volle 230v en 16 amp buitenom het snoer.
    Bij mij thuis had de aardlekschakelaar hier zeker een leven gered.

  4. @jannie: Wat ik van een Amerikaanse site begreep was dat het punt waar de trafo/omvormer in de verlengkabel zat op zijn borstkas lag en niet de telefoon zelf. Als er dan vocht bij komt zit je wel gevaarlijk dicht bij organen die daar niet zo goed tegen kunnen.

  5. De laadspanning is bij de iPhone net als bij ieder ander USB apparaat gewoon 5V (+/- kleine variatie). De spanning van de batterij is daarbij irrelevant.
    Er wordt ook min of meer gesuggereerd dat 1 of 2 Ampere niet zo veel zou zijn. Maar zelf met 5 Volt kan dit al fataal zijn. Spanning prikt, maar stroom dood! Het menselijk lichaam heeft een zeer hoge weerstand en daarom kan er bijna geen stroom door lopen maar in combinatie met water verandert dat, zeker in de bovenste / buitenste laag van de huid die veel vocht opneemt als je in bad zit.
    Een iPhone lader heeft ook geen randaarde wat er dus voor zorgt dat een lekstroom niet gedetecteerd kan worden. Dat maakt het per definitie al ongeschikt voor natte ruimtes.

  6. Ik wil dat ze op mijn OV chipkaart vermelden dat als er een trein of bus in mijn oog komt, dit fataal kan zijn. Verder wil ik ook op iedere lantaarnpaal een mededeling dat een val vanuit die lantaarnpaal fataal kan zijn. Als ik er over nadenk, moeten ze een lichtstrip om de Sahara plaatsen en mensen waarschuwen dat het betreden zonder voldoende water dodelijk kan aflopen. BBQ’en in een vluchtelingenkamp….? douchen op de Mount Everest? Het stoppen van twee kralen in je neusgaten terwijl je een sponsje in je mond hebt?

    Mijn hemel, wat een gevaarlijke wereld leven wij!

  7. Ook je iPhone via een powerbank opladen lijkt me een slecht idee. Het gevaar bij stroomstoten is toch vooral de stroomsterkte en niet de spanning.

    Een powerbank levert evengoed 1A/2A stroomsterkte en is dus ook (bijna) even gevaarlijk. (een stroom vanaf 50 mA kan dodelijk zijn). Beetje opletten met de tip om via reservebatterijen op te laden dus 😉

  8. Super dom dan wacht je maar tot je uit bad bent
    als je je iphone in bad al niet kan missen ben je al ernstig ziek

    @Kotter: Mee EENS

  9. Maar oke, dan zetten die Amerikanen een waarschuwing op de verpakking/handleiding. Niemand die het leest, dus niks dat het oplost denk ik zo?

    Maar wellicht een gevalletje “Don’t put your child in a microwave”-waarschuwing.. 🙂

  10. Alles wat stroom levert moet je nooit mee in bad doen.
    Bad is juist een rust moment. Ook voor je ogen. Lekker 100% ontspannen. Dat heeft die Brit helaas verkeerd begrepen. Wat erg.

  11. Dom dom dom!!!

  12. En de eerste nominatie voor de Darwinawards is bij deze ingediend.

  13. Claude François had toch reeds bewezen dat ‘n bad nemen in combinatie met elektrische toestellen bedienen NIET samen horen?

    Veel ongelukken gebeuren op ‘n stomme manier. Als dit niet bewust was (suïcide) dan is dit gewoon ‘n dom ongeluk door onwetendheid en onachtzaamheid.
    Heeft niks met Amerikaanse nationaliteit te maken.
    En had hij ‘n Android toestel gehad, had je ‘t hier allicht ook niet gelezen. 😉

  14. Typisch iemand die voor de Darwin Award in aanmerking komt…

  15. Only in the USA,

  16. Niet helemaal juist. Vaak gehoord:

    “It’s not the volts that kill you, it’s the amps”
    Uitleg

  17. Origineel geplaatst door jannie
    Toch vreemd. Afgezien dat het geen goed idee is; zolang de omvormer in het stopcontact blijft zitten zou het toch geen fataal probleem moeten opleveren.

    Vroeg me hetzelfde af. Er komt toch alsnog maar 5V uit zo’n snoertje?
    Mijn kind heb ik wel eens betrapt op het kauwen op het oplaadsnoertje. Een van de gouden contactpuntjes is sindsdien blauw en de kabel laadt niet meer goed op. Maar een stroomstoot heeft ze dus niet gekregen!

  18. Zo lang is de origineel bijgeleverde kabel niet.
    Zat het stopcontact zo dicht bij het bad of is er een niet originele kabel / verlengsnoer gebruikt?

  19. @Skippie: @@rno: Miss even het hele artikel lezen?

  20. Origineel geplaatst door Joren
    een stroom vanaf 50 mA kan dodelijk zijn

    Dat klopt dan wel, maar om met 5V 50mA te laten lopen DOOR HET HART moet het pad van de stroom minder dan 100 ohm zijn en dat haal je niet in een menselijk lijf.
    Maar met 230V is een weerstand van 4600 ohm al laag genoeg voor die stroom van 50mA.
    Spanning doet er dus wel degelijk toe!

    Tel daar ook nog eens bij op dat er wisselspanning uit het stopcontact komt, waar wij minder goed tegen bestand zijn dan gelijkstroom. EN het feit dan de 50Hz uit Europese stopcontacten blijkbaar ook meer incompatibel is met mensenlijven dan de 60Hz in de USA…

    Het gaat er hier om dat er een verlengkabel in bad gebruikt is, toevallig met een iPhone-lader. Wat er in dat verlengsnoer zat doet er niet eens toe; ook zonder iets in het verlengsnoer was dit ook dodelijk geweest…

  21. @Ruiter: Aardlekschakelaar werkt alleen met een randaarde stekker, er zit geen randaarde op de oplader!

  22. (…) Een gebrek aan opleiding zal niet de oorzaak zijn, want Bull studeerde Business Management aan Aston University. (…)

    Ehm, de logica achter die “want” ontgaat me even, leg ‘s uit… Welk vak in het curriculum voor Business Management gaat dan precies over de combi van elektriciteit en water???
    Misschien was een ‘lagere’ opleiding juist wel een betere voorbereiding op dit gevaar geweest, technische opleidingen worden iha als lager gezien (overigens niet per sé terecht imho).

    Wat niet wegneemt dat met een beetje algemene ontwikkeling je mi toch ook zou kunnen begrijpen dat dit geen goed idee is, ongeacht opleiding(sniveau) 🤔
    _

    Origineel geplaatst door Harry Duck
    @Ruiter: Aardlekschakelaar werkt alleen met een randaarde stekker, er zit geen randaarde op de oplader!

    Nee hoor, alle geleidende delen in een badkamer (zoals een badkuip, afvoer of douchebak) zullen iha zelf geaard zijn zodat de stroom toch naar de aarde kan weglekken… Sowieso werkt een aardlekschakelaar juist niet op de aardleiding, maar vergelijkt de fase met de nuldraad en schakelt uit als het verschil in de stroomsterkte van die twee boven een bepaalde waarde komt, waarbij volkomen irrelevant is hoe dat verschil ontstaat.

  23. 1 volt kan al dodelijk zijn, voltage maakt niets uit (althans wel voor de weerstand van je lichaam)
    Vanaf 20mA is het al dodelijk, hoe lager de weerstand van je lichaam (nat, dik/dun, aanleg) maakt het doorslaggevende verschil.
    Dus daarmee kan ook een powerbank potentieel dodelijk zijn, al is de kans nihil, als de stroom direct (vanaf de batterij) gaat lopen en niet via de transformator en andere componenten dan ben je er geweest.

  24. @eMilty: Lekstromen van 30mA worden door een aardlekschakelaar altijd gedetecteerd. Zo werkt zo’n aardlekschakelaar namelijk. Die schakelt af bij een stroomverschil van 30mA tussen de fase en de nul. Het maakt niet uit of je stopcontact of apparaat randaarde heeft, als er 30mA ‘mist’-dat wil zeggen, als er een verschil van 30mA of meer tussen de fase en de nul gemeten wordt- zal hij direct afschakelen.

  25. Leg dat ding toch even weg en ga in bad. Je mist echt niks hoor!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.