Reacties voor: Onderzoek VS: ‘Apple misbruikt App Store-monopolie’

‘Willekeurige regels en wurgcontracten’
Bedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Amazon zijn te machtig geworden, concludeert een Amerikaans rapport. Een commissie die zich boog over oneerlijke concurrentie, vindt dat Apple met de App Store een monopolie heeft opgebouwd. En dat is ongewenst.

Reacties: 11 reacties

  1. Ik vind dit bij Apple toch altijd wat lastiger, omdat bij Apple geen sprake is van een monopoliepositie. Tenzij je die AppStore zo wil zien, maar die heeft vooral veel voordelen, en je kunt het weten als je met Apple in zee gaat.

    Dat hele opsplits verhaal zie ik ook niet gebeuren, vraag me af hoe ze dat voor zich zien.

  2. Uiteraard vinden ze allemaal dat ze t zelf goed doen. Slager keurt zijn eigen vlees 🥩!

  3. Wat ik me afvraag is in hoeverre de huidige manier waarop Apple met zijn macht om gaat echt marktpartijen uitsluit. Dat ze de mogelijkheid hebben hier heel veel verder te gaan dan ze nu doen is wel een dingetje. Er hoeft per slot van rekening maar een kleine verandering in de leiding van Apple plaats te vinden, om heel anders met die machtspositie om te gaan. Dit geldt zowel voor de app-markt als voor de serviceverlening aan de consumenten. Hoe borg je dat een bedrijf met dergelijke commerciële belangen en macht maatschappelijk gezien op het rechte pad blijft?

  4. Als Apple de regels echt willekeurig toepast is als dingen niet voor hun uitkomen is het inderdaad wel machtsmisbruik door hun monopolie positie.
    Als ze gewoon de regels al hebben en iemand dan word afgekeurd vind ik het geen machtsmisbruik.
    Ik ben wel benieuwd welke regels in de loop van de tijd gewijzigd zijn en nadelig voor de ontwikkelaars of consument.

    Maar ik vind ook dat Amerika, Rusland, China, Europa te veel macht hebben gaan we daar ook wat aan doen?

  5. Ik vind dat Apple zijn machtspositie niet misbruikt. Door middel van eigen app store en eigen systeem te gebruiken houden zij de controle over een zo goed mogelijk en betrouwbaar systeem met een eenheid. Dat is ook de reden dat ik voor Apple kies en niet de concurrent. Apple heeft een hoge standaard wat betreft eenvoud costumerexperience. Door dit zelf in de hand te houden, zorgt Apple ervoor dat dit niet verloren gaat.
    Of gaan ze bij de Albert Heijn ook zeggen wat ze in de winkel moeten aanbieden en op welke manier?

  6. Ieder zijn mening: Apple is wel degelijk een macht misbruiker. Waarom geven ze de consument nog steeds maar een jaar support. Dit is wettelijk 2 jaar. En ook pushen ze veel te veel met de Apple care garanties.

  7. Wat veel mensen hier vergeten, is dat Apple een marktaandeel van +80% heeft in de VS (waar in de EU Android 80%). Dus van een monopolie positie is dan ook zeker sprake. Ansich geen probleem, waar het niet dat vele services en app ontwikkelaars klagen over wurgcontracten. Dan is er dus echt een probleem. Laat Apple gewoon de beste apps en services maken op haar eigen platform en dan kan elke dev en elke service concurreren met Apple’s eigen stack. De enige winnaar hier zijn wij, de consumenten.

  8. @Sander: Ik heb gewoon 2 jaar garantie hoor
    Of Apple nu 1 jaar of zegt je krijgt geen garantie maakt niet uit, dit is gewoon wettelijk hier geregeld.

  9. @Daan: opslitsen… zeker net zoals Google (Alphabet) dit doet? Dan zie je door de bomen het bos niet meer.

  10. Origineel geplaatst door Sander
    Ieder zijn mening: Apple is wel degelijk een macht misbruiker. Waarom geven ze de consument nog steeds maar een jaar support. Dit is wettelijk 2 jaar. En ook pushen ze veel te veel met de Apple care garanties.

    In welke wereld leef jij?
    Hoe kom je aan één jaar?

  11. Als ik mijn geld wil verdienen door voort te bouwen op het succes van andermans product, dan moet ik de gevolgen van mijn vrije keus aanvaarden, en niet zeuren. – Dat lijkt mij de insteek in de USA. Als Europeaan zou ik “gevolgen” vervangen door “voorzienbare gevolgen”.
    Wil ik die gevolgen niet, dan moet ik andere inkomsten zoeken.

    En ja, de geschiedenis leert, dat eerder handelaren rijk worden dan makers.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.