Reacties voor: Onderzoek toont aan: ‘Apple maakt je oude iPhone niet opzettelijk langzamer’

Een onderzoek van Futuremark bewijst dat Apple oudere iPhones niet opzettelijk traag maakt. Er is daarom geen kwade opzet van Apple. Toch voelt je toestel trager aan - maar daar zijn andere redenen voor.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 25 reacties

  1. Een bekende, en nog steeds actuele uitspraak, van Albert Einstein:

    “Es ist schwieriger, eine vorgefasste Meinung zu zertrümmern als ein Atom.”

  2. Heb een iPad air. Erg traag en niet leuk meer. Schone installatie. Zelfde geldt voor mijn 4s die stof loopt te happen.

  3. “Nein, gerade Tatsachen gibt es nicht, nur Interpretationen.”
    Was getekend: Friedrich Nietzsche

    Nb: citaat staat als een “Haus’

  4. Ok, niet bewust langzamer. Maar wel degelijk is er een bewust beleid om oudere toestellen minder aantrekkelijk te maken. Neem iOs11 en Siri. Kan er iemand 1 reden verzinnen waarom de vrouwelijke versie nièt aanwezig is op de iPhone 5S en iPad Air1? Puur een begin van ontmoedigingsbeleid van oudere toestellen, daar valt echt geen technische reden voor aan te wijzen.

  5. Leuk dat die benchmarks allemaal vergelijkbare resultaten halen maar het probleem zit hem in de apps en het besturingssysteem wat traag aanvoelt Dat resulteert in de gebruikerservaring die als steeds langzamer te omschrijven is.

    • @JK: Het losse artikel met 5 redenen waarom je iPhone trager aanvoelt gaat daar nader op in. Het zit inderdaad in de gebruikservaring en het komt inderdaad door apps en het OS. Ik geloof ook echt wel dat het trager aanvoelt. Maar het is een complex van factoren. Die benchmarks meten de pure processorkracht en houden natuurlijk geen rekening ermee hoe jij door je apps tapt.

      @Toine: Heeft dat er niet gewoon mee te maken dat die natuurlijke stemmen (die meer processorkracht vragen) niet op de iPhone 5s aanwezig zijn? Ik heb geen 5s meer liggen om dat te testen.

      Update: ik ben even aan het zoeken gegaan en de iPhone 5s heeft inderdaad niet de nieuwe natuurlijke stemmen (bron: Ars Technica). Dus helaas: het heeft inderdaad te maken met technische beperkingen.

  6. Heb 2 dagen geleden een schone installatie gedaan op mijn 6+ want ik vond hem zeer traag. Soms met backspace typen deed ie 5-6 seconden lang helemaal niets. Apps 4-5 moesten seconden wachten voordat ze openden en als klap op de vuurpijl: ik kon geen linken in iCultures artikel “tijdelijke gratis apps” meer openen omdat ik continu de melding kreeg dat de Appstore momenteel niet bereikbaar is. Dit was eerst “gewoon” een 2e x aanklikken en dan deed ie het wel. Nu dus bij tig keer opnieuw aanklikken niet meer. Omdat een backup terugzetten niet hielp heb ik alles eraf gegooid en schone installatie gedaan. Is wel wat werk ja en ben nog steeds bezig om apps weer opnieuw werkend te krijgen zoals ik ze wil, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.

    Ik merk dat sommige apps die ik heb nu beter op elkaar aansluiten (sleepcycle en lifecycle bv), maar ook dat mijn idevices nu ineens automatisch beter met elkaar samenwerken. Ik weet misschien het verschil niet goed tussen de nieuwe functies in iOS 11 of de schone installatie maar ik kan gelukkig weer -als vanouds- na 2 x op de link klikken de Appstore bereiken voor een gratis app. Blijft ook wel beetje raar omdat ik dit op iPad nooit heb.

    Verder voelt het openen van apps ook sneller aan maar ben vaak nu nog in de fase dat apps dan eerst nog de basisgegeven willen zoals bv toegang tot je camera enz. Kortom, is mij het werk wel waard geweest.

  7. Iedereen is lekker aan het klagen over het feit dat oude iPhones trager worden, maar denk eens aan al die kneuzen die Samsung telefoons hebben gekocht. Vele van die toestellen zijn na twee jaar trager dan nu een iPhone 5s is

    @Aag: Ik heb het idee dat er gewoon veel fouten in iOS 11 zitten, want ik ken mensen die iPhone 8 hebben en die zitten met het zelfde probleem.

  8. Uit diverse testen op YouTube blijkt dat upgraden van hardware ouder dan de iPhone 6S naar iOS 11 de overall snelheid negatief beinvloedt.
    Dat zal formeel wel niet opzettelijk gebeuren, maar komt Apple zelf wel goed uit.
    En het feit dat iOS11-multitasking en soortgelijke functies alleen op de iPad Pro komen (wat nergens op slaat want het gebrek aan die handeling is irritanter dan de eventuele tegenvallende snelheid ervan) duidt gewoon op planned obsolescence.
    En die nieuwe Siri-stemmen, die hadden natuurlijk ook in een minder processor belastend formaat gekund
    De oudere toestellen met hun krappe RAM uitrusting krijgen steeds meer problemen op een OS dat steeds meer geforceerde functionaliteit biedt (zonder dat men daar keuzevrijheid in heeft)
    Hoe moeilijk kan het bijv. zijn om die steeds trager lijkende animaties een keer zelf te laten instellen of uitzetten.
    Zonder er verder een waardeoordeel over te vellen: Cook heeft aangegeven dat het hem gaat om zoveel mogelijk geld uit zijn klanten te halen en dan is dit gewoon het gevolg van dit beleid.

  9. Zelfs mijn iPad Pro 9,7 inch, die perfect werkte op iOS10, hapert en lagged en heeft grote battery drain issues vanaf iOS11. De nieuwste updates hebben ook niet geholpen. Ik heb echt spijt van deze iPad.

  10. Origineel geplaatst door Maarten
    Iedereen is lekker aan het klagen over het feit dat oude iPhones trager worden, maar denk eens aan al die kneuzen die Samsung telefoons hebben gekocht. Vele van die toestellen zijn na twee jaar trager dan nu een iPhone 5s is
    @Aag Ik heb het idee dat er gewoon veel fouten in iOS 11 zitten, want ik ken mensen die iPhone 8 hebben en die zitten met het zelfde probleem.

    Kneuzen? Jij durft.

    Ik heb hier nog een Samsung Note4. Krijgt nog steeds updates en is nog steeds zo snel als toen hij uitkwam.

  11. Ik snap niet waarom iedereen klaagt. Als je snelste van de snelste wilt moet je maar meer lappen. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven 🙂.

    Ik heb door een kapotte iPhone 7, tijdelijk mijn iPhone 4s moet gebruiken. Ik kon meeste dingen niet gebruiken omdat meeste apps iOS 7 niet meer ondersteunen maar moet zeggen whatsappen ging prima 🤙.

    Conclusie: Heb je hoge eisen dan mag je meer betalen 🙂

  12. Nooit schone installatie nodig gehad, gebruik backups vanaf iPhone 3GS 😀.

    Wat helpt is niet continu nieuwe apps installeren. Wees tevreden, kies alleen een nieuwe app als je (uit reviews) zeker weet dat ie echt gaat bijdragen aan je levensgeluk.
    Ook m’n MacBook hou ik zo “zooi-vrij” en lekker snel.

    5 jaar geleden ontwierp ik websites op 1 a 2 seconden response tijd, tegenwoordig 0,1 tot 0,2 secs. Mensen willen blijkbaar minder lang wachten dan 5 jaar geleden.

  13. Sorry maar ook weer gezeur van een aantal mensen. Ja inderdaad het is langzamer op een oude telefoon. Net als een 8086 computer niet vooruit te branden is en Windows 10 daar niet op draait. Een auto uit 1930 komt ook niet boven de 100km/h😳 En die pc’s staan nog ergens net als die auto’s en daarover hoor je mensen ook niet klagen bij Ford waarom die in godsnaam zo traag is.

    Dus prima als je een telefoon uit 1990 wil gebruiken maar klaag dan niet…

  14. @Toine: het leuke vind ik juist om apps die tijdelijk gratis zijn te downloaden eens te proberen. Misschien meer zooi op mijn iPhone maar het is mij het waard.

  15. @Michel: Je bent met je grappige voorbeelden wel apples met peren aan het vergelijken.

    Apple zou voor de iPhone 5, 5S en 6 (die >20 jaar na 1990 uitkwamen) best code-optimalisatie en 32 bits support via emulatie kunnen plegen voor iOS 11.
    Alleen dat doen ze niet. Dat is misschien geen actieve belemmering, maar het nalaten van ontwikkeling en dat valt i.h.a. nog steeds onder planned obsolescence.

  16. Ben alleen overgegaan naar iOS 11 en onderdelen zijn gewoon merkbaar trager geworden. Doe alles hetzelfde als voorheen, zelfde apps geen gebruik van nieuwe functies (welke trouwens?). Alleen tip om werkgeheugen vrij te maken lijkt te helpen. Sorry ben gewoon niet overtuigd en om nou allerlei dingen uit te gaan zetten die bij een eerdere iOS versie gewoon werkte lijkt me echt geen optie.

  17. iPhone 5C Squad 🙌🙌

  18. @Toine: Op mijn oude 5S die ik voor bèta gebruik blijft Siri inderdaad blikkerig klinken. dacht eerst dat het aan mijn iPhone lag maar gelukkig ben ik niet de enige.

  19. Ik geloof best dat dit niet bewust is, feit is wel dat mijn iPhone 3G destijds van de een op de andere dag onbruikbaar werd na het installeren van iOS 4. Geen probleem dat ik niet de nieuwste iOS kan downloaden op een ouder toestel, maar Apple had toen even moeten aangeven dat je met een 3G beter niet kon upgraden. Ik had met iOS 3 een prima toestel. Dag erna met iOS 4 een langzaam gedrocht. Enfin, dat is inmiddels ook al weer wat jaartjes terug.

  20. Origineel geplaatst door Toine
    Ok, niet bewust langzamer. Maar wel degelijk is er een bewust beleid om oudere toestellen minder aantrekkelijk te maken. Neem iOs11 en Siri. Kan er iemand 1 reden verzinnen waarom de vrouwelijke versie nièt aanwezig is op de iPhone 5S en iPad Air1? Puur een begin van ontmoedigingsbeleid van oudere toestellen, daar valt echt geen technische reden voor aan te wijzen.

    Dat lijk me wel logisch anders heeft geen voordelen om nieuwe iPhone te kopen.
    Dan kan je net zo goed bij de vorige model blijven als er toch geen software verschil is dan heeft het geen meer waarde over te stappen.

  21. Origineel geplaatst door lex
    Heb een iPad air. Erg traag en niet leuk meer. Schone installatie. Zelfde geldt voor mijn 4s die stof loopt te happen.

    Het gaat hier om of ze bewust doen daar is geen bewijs voor gevonden en dat je apparatuur wel traag is kan ook ergens anders liggen.

  22. Origineel geplaatst door JK
    Leuk dat die benchmarks allemaal vergelijkbare resultaten halen maar het probleem zit hem in de apps en het besturingssysteem wat traag aanvoelt Dat resulteert in de gebruikerservaring die als steeds langzamer te omschrijven is.

    Dat lijk me meer een logische factoren daarom vindt ik dat hier meer aandacht aan besteed mag worden.
    Want dit kan gewoon opgelost worden ooit heeft het gewoon gewerkt en toen was die niet traag.
    Maar dan moeten ze wel de mogelijkheid geven om die ouwe apps lokaal kan opslaan en niet laten updaten door middel van automatische updates.
    Nu is het niet meer mogelijk om die ouwe apps op slaan in iTunes 12.7 helaas.
    Ik hoop dat hier wat meer aan gedaan kan worden want die hardware is voor heleboel dingen nog gewoon primaar.

  23. @dhr. a: heb ook de iPad pro 9.7 geen problemen en sneller dan met ios 10. Vreemd

  24. Origineel geplaatst door Eric
    @dhr. a: heb ook de iPad pro 9.7 geen problemen en sneller dan met ios 10. Vreemd

    Dat is nou juist niet vreemd want iOS 11 is wel geoptimaliseerd voor de nieuwste, maar niet voor de oudere iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.