Reacties voor: Onderzoek: iPad laat slechtzienden sneller lezen

Volgens onderzoekers is lezen op de iPad comfortabeler voor slechtzienden dan het lezen van bijvoorbeeld een gewoon boek. Lezers zouden ook tot 42 woorden per minuut extra lezen.
Lees het complete artikel → Onderzoek: iPad laat slechtzienden sneller lezen
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 3 reacties

  1. Klopt inderdaad. Zelf zit ik met een gezichtsvermogen van ~20%, en boeken lees ik tegenwoordig bijna uitsluitend op de iPad.

    Eigenlijk zijn er wat mij betreft drie redenen waarom de iPad zo geschikt is: 1. De backlight zorgt ervoor dat je geen lamp boven je ‘boek’ hoeft te houden, en je kan niet met je hoofd voor de lichtbron hangen. 2. De aanpasbare lettergrootte. 3. Instelbare lettertypen. Het gekozen lettertype kan de leesbaarheid sterk beïnvloeden.

    De ingebouwde ebook-reader op de iPad is helaas nog een beetje gebrekkig. Zo kan je bijvoorbeeld de kaders om pagina’s niet instellen (of eigenlijk overrulen t.o.v. de instellingen van het boek), zodat 40% van je scherm vaak kader is, en je bij een groter lettertype nog maar 5 woorden per regel overhoudt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve apps die het beter doen.

    Verder komt steeds meer materiaal beschikbaar in ePub-formaat, en er zijn aardig wat aanbieders die ook DRM-vrije content aanbieden.

  2. Hoi Stefan, ik zit met het zelfde als jij gebruik ook een ipad om te kunnen lezen, welke alternatieve apps bedoel je, kan ik eens kijken of dit beter gaat dan ibook.

  3. Voor mij als slechtziende met en zicht van 10/0 is de ipad geweldig. Voor teksten en foto’s maar ook bv een e-mail schrijven is de ipad een uitkomst. Er zijn verschillende mogelijkheden om de tekst voor mij leesbaar te maken maar ook de tekst laten uitspreken kan in veel gevallen een prima oplossing zijn. De ipad heeft voor mij heel veel mogelijk gemaakt op verschullende gebieden. Mijn complimenten aan de ontwikkelaars hiervan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.