Reacties voor: Obama introduceert vijf-stappenplan tegen patenttrollen

De Amerikaanse president Barack Obama wil zich inzetten om het aantal patenttrollen significant terug te dringen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 5 reacties

  1. Het systeem moet nog veel grondiger op de schop.
    Mijn idee:
    1 jaar mag jouw product niet nagemaakt worden (punt!)
    in het 2e jaar krijg je vergoeding als het toch nagemaakt wordt
    vanaf het 3 jaar vervalt alle patent en is ieder vrij jouw product na te maken zonder vergoedingsverplichting.

    En niet alleen bij technologie doorvoeren maar bijvoorbeeld ook in Medische wetenschap waardoor goedkope medicijnen eerder beschikbaar komen.

  2. Fijn dat er wat aan gedaan wordt, maar om obama er nou bij te schakelen lijkt een beetje overkill. 🙂

  3. Origineel geplaatst door AvanHal
    1 jaar mag jouw product niet nagemaakt worden (punt!) in het 2e jaar krijg je vergoeding als het toch nagemaakt wordt vanaf het 3 jaar vervalt alle patent en is ieder vrij jouw product na te maken zonder vergoedingsverplichting.

    Ik denk niet dat dat echt goede impact heeft op de industrie. Je gaat geen jaren onderzoek meer steken in een product/dienst als iedereen dat 2 jaar later na kan maken zonder dat er iets voor betaald word.

    Aan de andere kant moet je zo wel blijven innoveren om voor te blijven liggen op je concurrent. (max 1 jaar dus)

  4. Origineel geplaatst door AvanHal
    Het systeem moet nog veel grondiger op de schop. Mijn idee: 1 jaar mag jouw product niet nagemaakt worden (punt!) in het 2e jaar krijg je vergoeding als het toch nagemaakt wordt vanaf het 3 jaar vervalt alle patent en is ieder vrij jouw product na te maken zonder vergoedingsverplichting.En niet alleen bij technologie doorvoeren maar bijvoorbeeld ook in Medische wetenschap waardoor goedkope medicijnen eerder beschikbaar komen.

    Je idee is een beetje kort door de bocht, maar zeker niet verkeerd. Technologie is in het algemeen binnen 5 jaar verouderd, dus dat mag wel na 5 jaar vrij van alle rechten zijn (bv. 2 jaar geen namaak, 3 jaar tegen betaling, daarna vrij). Dingen als medicijnen gaan langer mee op de markt, daar zou een termijn van 10 jaar misschien passend zijn (5 jaar beschermd, 5 jaar betaald of zo), momenteel is het volgens mij 30 jaar.

    Maar een dergelijke wijziging is veel te vooruitstrevend voor een markt waar de bedrijven over het algemeen heel erg conservatief zijn als het om intellectueel eigendom gaat.

    In ieder geval is het goed dat Obama zich er zelf mee bemoeit als president. De bedrijven gaan niet veranderen en de politiek loopt bij hen aan het handje, dus die gaan het ook niet vrijwillig veranderen.

  5. Simpel, stoppen met patenten op ideeen, starten met patenten op werkende hard en software. Een vaste vergoeding vaststellen bij het toewijzen van een patent en verder iedereen de mogelijkheid geven deze te gebruiken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.