Reacties voor: Nieuwssite NOS klaar voor iPad met HTML5-player

De NOS heeft zijn site als één van de eerste nieuwssites in Nederland klaar gemaakt voor de iPad. Door de aanpassingen zijn de video's op NOS.nl, ondanks het gebrek aan Flash op het tablet, gewoon te bekijken op de iPad middels een HTML5-player.
Lees het complete artikel → Nieuwssite NOS klaar voor iPad met HTML5-player
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 34 reacties

  1. Betekent dit ook dat je live voetbal kan kijken op je iPad? 🙂

  2. Jeej iPad veroverd de wereld in een rap tempo op deze manier.

  3. Dit is gewoon een keiharde knal tegen al die mensen die zeiden dat flash the shit is!!!!

  4. Net gechecked en het ziet er zeer goed uit. Als ik zelfs op het filmpje twee vingers plaats en deze uit elkaar beweeg wordt het fullscreen geladen. (Dit is uiteraard wel een functie van de OS 3.2 en niet de site nos.nl)

  5. Origineel geplaatst door gebakkenzucht
    Dit is gewoon een keiharde knal tegen al die mensen die zeiden dat flash the shit is!!!!

    Nou nou… 98% van de flash-websites wereldwijd is zeg maar nog niet (volledig) te bekijken hoor. Denk jij dat al die talloze flash-game websites gaan overstappen? Ik begin ook steeds meer pro-ipad te worden hoor, maar bekijk het wel objectief. Het gemis van flash is gewoon een serieus issue dat je niet kan negeren.

  6. Gebakkenzucht,

    yeah right, omdat de site van NOS ovestapt/ ondersteund?
    Wat stelt nos nou voor in de wereld.

    Flash is een blijft een gemis

  7. Origineel geplaatst door Robbie van Zomeren
    Betekent dit ook dat je live voetbal kan kijken op je iPad?

    Ik heb al gevraagd aan één van de eerste iPad gebruikers hier in NL (SilenceR) of hij eens kan kijken of hij vanavond de Champions League wedstrijd Barca – Arsenal kan kijken op zijn iPad. Video’s waren geen probleem gaf hij aan. Ben benieuwd of dat ook geldt voor live feeds??

  8. Ik ga mijn site ook beschikbaar maken voor de iPad 🙂

  9. Welke twee procentflash site speelt het iPhone OS dan wel af?

    Origineel geplaatst door Roeland
    Origineel geplaatst door gebakkenzuchtDit is gewoon een keiharde knal tegen al die mensen die zeiden dat flash the shit is!!!!Nou nou… 98% van de flash-websites wereldwijd is zeg maar nog niet (volledig) te bekijken hoor. Denk jij dat al die talloze flash-game websites gaan overstappen? Ik begin ook steeds meer pro-ipad te worden hoor, maar bekijk het wel objectief. Het gemis van flash is gewoon een serieus issue dat je niet kan negeren.

  10. En zo krijgen we steeds meer websites die op HTML5 draaien. Op zich fantastisch nieuws natuurlijk maar ook een zorgelijke ontwikkeling. We zijn nu zover dat Apple kennelijk zoveel druk kan uitoefenen dat ze het web kunnen bepalen. Apple is een beetje het nieuwe Microsoft aan het worden op deze manier. Waar ik me nog steeds mateloos aan stoor is dat Adobe de schuld krijgt van slecht werkende Flash. Er klopt geen zak van. Ik ben aan het testen geweest en het is niet Flash die mijn computer op hol laat slaan maar Safari. Flash onder Internet Explorer (flash HD filmpje) 35-55% CPU gebruik, met Safari 95-100%. En dat terwijl internet explorer al geen beste browser is (niet al te zuinig met resources). Apple drukt nu zijn wil door. Ik ben benieuwd of dat uiteindelijk voor iedereen beter op wordt (een ander artikel hier toonde al aan dat filmpjes met HTML 5 niet per definitie minder processorkracht kosten en dus ook de batterij leeg slurpen, een veel gehoorde klacht om flash te mijden).

  11. Html5 kan exact het zelfde wat flash kan en meer.
    3D games bijvoorbeeld http://pliep.nl/blog/2010/04/quake_2_in_webkit._geen_flash.

    Flash video kan wel inpakken. De kwaliteit van video in html5 is beter en vraagt mi der energie. Het is makkelijk te implementeren en wat het hele flash vs html5 betreft. Blijkbaar heeft het toch iets goeds want anders gaan niet alle grote sites massaal over op een flash loos aanbod.

    Ik durf te wedde. Dat meer dan de helft van wat men nu in flash laat zien ook met html5 op te lossen valt. En dan heb ik het niet over de video maar puur om wat je nog meer met flash kan.

  12. @WvB22:

    ik denk niet dat Apple het nieuwe Microsoft gaat worden. Daarvoor moeten ze de meerderheid krijgen in het markt aandeel op een heel hoop vlakken en er moet voor bij à alles wat ze aanbieden een beter alternatief bestaan van een klein bedrijfje met maar 4% wereld markt aandeel.

    Dat gaat dus niet gebeuren.
    Wat is er mis met Microsoft?
    94%van de wereld bevolking gebruikt het dus zo slecht kan het niet zijn.
    Hoe is het dan slecht als Apple er op gaat lijken?

    En hoe kan Apple de wereld overnemen met open standaarden?
    Microsoft heeft laten zien dat dat alleen werkt met gesloten standaarden te verwerken in IE en Office. Omdat ze de grootste zijn slikt iedereen het.

    Door te zeggen dat Apple evil is met gesloten apparaten als de iPod en ipad en iPhone terwijl die weer vollop gebruik maken van open standaarden is een beetje verdraaid. Mensen lullen maar wat.

    Html5 is een open ding. Iedereen die er brood in ziet mag het rechten vrij Gebruiken. Het verbeteren enz. Flash is gesloten log en oud plus je kan er geen kant mee op als het eenmaal online staat.

    Wie zijn hier nu de jongens waar we voor moeten oppassen?
    Het open Apple met html5 of het gesloten Adobe met flash?

  13. Origineel geplaatst door WvB22
    En zo krijgen we steeds meer websites die op HTML5 draaien. Op zich fantastisch nieuws natuurlijk maar ook een zorgelijke ontwikkeling. We zijn nu zover dat Apple kennelijk zoveel druk kan uitoefenen dat ze het web kunnen bepalen. Apple is een beetje het nieuwe Microsoft aan het worden op deze manier. Waar ik me nog steeds mateloos aan stoor is dat Adobe de schuld krijgt van slecht werkende Flash. Er klopt geen zak van. Ik ben aan het testen geweest en het is niet Flash die mijn computer op hol laat slaan maar Safari. Flash onder Internet Explorer (flash HD filmpje) 35-55% CPU gebruik, met Safari 95-100%. En dat terwijl internet explorer al geen beste browser is (niet al te zuinig met resources). Apple drukt nu zijn wil door. Ik ben benieuwd of dat uiteindelijk voor iedereen beter op wordt (een ander artikel hier toonde al aan dat filmpjes met HTML 5 niet per definitie minder processorkracht kosten en dus ook de batterij leeg slurpen, een veel gehoorde klacht om flash te mijden).

    Het verschil is dat Microsoft zijn eigen standaarden doordrukt, en Apple open standaarden doordrukt. Wat dus gunstig is voor iedereen.

    Hoe je het wendt of keert, mede dankzij Apple wint een open standaard nu terrein van een closed, proprietary technologie.

    En Adobe heeft zeer zeker wel schuld. Dat Safari het hoge CPU gebruik laat zien komt natuurlijk doordat Flash een plug-in is van Safari. En die plug-in is gewoon bagger geschreven door Adobe.

    En HTML5 is nu nog niet noemenswaardig efficiënter dan Flash, nee. Maar vergeet niet dat HTML5 als technologie nog in de kinderschoenen staat terwijl er aan Flash er toch al anderhalf decennium wordt gewerkt en het op moderne hardware nog steeds inefficient is. HTML5 heeft gewoon de toekomst.

  14. Dat quake 2 filmpje bewijst al genoeg potentie van een technologie die in de kindersschoenenstaat.

    Mensen moete het oude durven loslaten en het nieuwe omarmen. Weg flash welkom nieuwe technologie. Het feit dat ik ergens geen oplossing voor weet in een nieuwe technologie terwijl ik het wel in flash kan wil niet zeggen dat flash daarom beter is. Als ik mij ga verdiepen in nieuwe technologie dan merk je dat het zelfs makkelijker kan.

    Dat scenario heeft voor flash op meerdere fronten gebleken. Op het gebied van dynamische content in een site die uit een database komt. Nu net op het gebied van 3D games in de browser. En nu ook op het gebied van video. Steeds meer sites omarmen HTML5.

    Het is nie Apple die de druk zet. Apple bied slechts een platform alwaar je als webdesigner uit vrije keuze voor kiezen kan. De leek ziet dat misschien anders.
    Het is een vrije keuze om flash te verlaten. Het is hip voor je bedrijf als je kabzeghen dat het compatible is met de technologie van vandaag.

    Laat maar komen hoor. Ik zal er niet rouwig om zijn. Er zijn zo veel technologieën die komen en gaan.
    Flash heeft zijn tijd gehad.

  15. Origineel geplaatst door Boris
    Gebakkenzucht,yeah right, omdat de site van NOS ovestapt/ ondersteund? Wat stelt nos nou voor in de wereld.Flash is een blijft een gemis

    Ik zeg ook niet dat flash verdwijnt, maar naast flash zijn veel sites zoals Vimeo Youtube Nos ook html-5 gaan ondersteunen waardoor meer sites ook zich aangetrokken gaan voelen.
    Dus denk meer dat veel sites meerdere soorten gaan aanbieden.

  16. Probeerde met mijn iPhone een filmpje te bekijken op http://www.nos.nl, maar zegt doodleuk dat ik flash nodig heb.

    Iemand een idee hoe dat kan?

  17. @frank: Waarschijnlijk laadt hij alleen als de iPad-browser wordt gebruikt de HTML5-videoplayer i.p.v. van Flash. Op dezelfde manier als dat je een speciale iPhone-versie van iPadclub krijgt als je er op je iPhone naartoe surft.

  18. De live feed van bv het voetbal vanavond werkt met Silverlight dus dat gaat ook op de iPad niet werken helaas

  19. hahaha echt al die mensen die flash belangerijk vinden weten niet wat ze zeggen… flash is het niet wat boeit, maar de programmatjes die in flash geschreven waren. het feit dat de populairste flashprogrammatjes (filmspelers) nu overgezet zijn naar html5 maakt flash bijna useless (ook omdat html5 veel minder batterij kost van de ipad en andere hardware)

  20. Het grootste probleem met flash is dat een touchscreen gui, problemen geeft. Het muis over en muisklik met multitouch of touch verward de flashplayer. dit is browser onafhankelijk. Omdat touchscreens de toekomst is, krijgt Flash de bons en het betere alternatief is gewoon html5.

  21. HTML5 JAVASCRIPT CSS3 — > FTW

  22. Net met de iPad van OMT gespeeld, geen video te zien. NOS vraagt nog om flash.

  23. Wat een onzinbeweringen hier weer over Flash. Ga eens dit lezen: http://www.readwriteweb.com/archives/does_html5_really_beat_flash_surprising_results_of_new_tests.php

    Nee, HTML 5 is geenszins beter of een vervanging van Flash (nee, met HTML 5 geen webcam of multiplayergames of een userbase van 98%). Flash draait eigenlijk alleen wat minder goed op de Mac, en flash 10.1 verbruikt in sommige gevallen zelfs minder CPU dan HTML 5…

  24. Ik werk dagelijks met zowel Flash als HTML5, en trust me, Flash is er nog wel een jaartje of 5 á 10 hoor.

    Als die gasten van het W3C zo door gaan hebben we over drie jaar eindelijk een standaard voor HTML5 en kunnen we de techniek echt gaan gebruiken.

    Flash is momenteel miles ahead of “HTML5”. Sure, HTML5 gaat nu dingen kunnen die Flash tien jaar geleden al kon, maar goed, je verliest ook 40% van je userbase ( de IE users, meer zelfs als je HTML5 voor niet-audio en niet-video dingen wil gebruiken, waarvan het meeste ook door firefox niet ondersteund wordt ).

    Ik werk al bijna 8 jaar met Flash, waarvan 4 op een Mac; ik heb zelden crashes, en als ik crashes heb is dat een teken voor mij om naar m’n code te kijken, dan doe ik als developer iets fout.

    Overigens lijkt alleen jonnie hier te snappen wat “HTML5” eigenlijk inhoudt; met HTML5 alleen kom je niet zo ver; je zal toch echt javascript en CSS3 nodig hebben om in de buurt te komen van Flash.

    Ik vind het zonde dat de iPad geen Flash ondersteunt, en eerlijk gezegd een nederlaag voor Apple. Het is een beetje te vergelijken met webdevelopers die IE6 gaan boycotten omdat ze zelf te beroerd zijn om goede code te schrijven. True, het is een hopeloos verouderde browser, maar het is je vak om daar omheen te werken.

    Er zijn grote bedrijven die internetapplicatie in Flash/Flex hebben laten bouwen; die gaan echt niet voor een iPadje apps van 100k+ vervangen. Dan kopen ze toch gewoon een JooJoo of een HP Slate als ze met tablets willen gaan werken?

    Gelukkig is daar Adobe die mij in staat stelt om naast de dedicated HTML5 applicaties/sites die ik voor de iPad/iPhone ontwikkel ook mijn Flex/AIR applicaties te draaien op de iPad.

    En voor de record; ik sta bekend als een Apple-fanboy, en met de paar dozijn oude en nieuwe Macs op mijn zolderkamertje kan dat best eens kloppen, maar ook Apple maakt af en toe fouten. Ik mis Flash nauwelijks op de iPhone/iPad hoor, maar ik vind het zwak dat ze het niet ondersteunen.

    (( Wat achtergrond info; Flash op een Mac draait over het algemeen trager omdat MacOS meer restricties oplegt aan de software, zowel omtrend de communicatie met de hardware als met de browser/het besturingssysteem. Als Apple deze regels wat relaxed gaat Flash draaien als een zonnetje, maar ik zie het niet gebeuren ))

    Oh, en 4saus; ik daag je uit om mij één ding te laten zien wat HTML5 kan en Flash niet. Succes 🙂

  25. HTML5 mag dan wel een open standaard zijn, de video is dat zeker niet. HTML 5 maakt gebruik van de H.264 formaat. En hé wat toevallig, dat is nu net het formaat wat door Apple QuickTime wordt gebruikt. En H.264 is zeker geen open standaard net zo min als Flash dat is. HTML 5 is voor Apple een commerciële keuze. En dat is op zich prima. Apple is een bedrijf dat geld moet verdienen. Maar hou op over dat Flash niet goed werkt of niet kan werken. Apple wil gewoon niet dat het werkt omdat ze geen enkel belang hebben nu ze alle games en content via iTunes aan de man kunnen brengen. En zoals Alchemist al heel terecht aanhaalde zijn er tests die er op wijzen dat HTML5 helemaal niet spectaculair beter is dan Flash. Sterker nog de laatste versie van Flash doet het perfect op een windows computer (slechts 6% cpu gebruik in combinatie met Firefox browser).

  26. Origineel geplaatst door PeterD
    (( Wat achtergrond info; Flash op een Mac draait over het algemeen trager omdat MacOS meer restricties oplegt aan de software, zowel omtrend de communicatie met de hardware als met de browser/het besturingssysteem. Als Apple deze regels wat relaxed gaat Flash draaien als een zonnetje, maar ik zie
    het niet gebeuren ))

    Niet helemaal…

    Flash krijgt van apple niet de mogelijkheid tot hardware versnelling en moet daarom alles software matig doen. Daardoor is het langzamer.
    Apple is tot die beslissing gekomen omdat adobe weigert hun software te optimaliseren voor apples hardware.

    en het voorbeeld dat ik je kan geven heb ik eerder al gegeven. klik hier voor een 3D game zonder flash. 3D gaming in PS2 kwaliteit op 60 frames per seconde heb ik nog niet vanuit de browser gezien draaiend puur op flash.

    HTML5 Maakt die mogelijk en daarmee begrijp je natuurlijk wel dat HTML5 geen ding opzich is maar een verzameling protocollen. deze game draait door middel van Web GL. (onderdeel van de mogelijkheden binnen HTML5)

  27. Er zijn nog wel meer voorbeelden van HTML5 toepassingen te vinden die moeilijk en of onmogelijk zijn in flash. Met name een realtime 3D omgeving is onmogelijk in flash voor zover ik weet.

    niet mooi maar toch. (als je met je pijltjes toetsen stuurt dan beweegt het)
    Je ziet zelf dat het javascript is die dit mogelijk maakt. Maar dat is dan ook weer onderdeel van wat HTML5 inhoud.

    hier heb je een lijstje van een aantal functies die zowel in HTML5 mogelijk zijn als met flash om aan te tonen dat HTML5 zeker een platform is dat capabel genoeg is om flash te vervangen.

    En daar gaat het nu net om.

  28. En hier een indrukwekkende site met veel voorbeelden.
    http://www.phpguru.org/static/html5-canvas-examples

    mijn doel is puur aantonen dat je voor deze dingen dus geen flash meer nodig hebt. Het efficienter werkt en veel flexiebeler is wat achteraf aanpassen aan gaat. Het vraag in veel gevallen minder van je PC of Mac en of iProduct

  29. Origineel geplaatst door PeterD
    Oh, en 4saus; ik daag je uit om mij één ding te laten zien wat HTML5 kan en Flash niet. Succes

    Dat waren meer dan 1 voorbeelden waar er vast wel 1 tussen zit die jij niet in flash voor mekaar krijgt.

  30. Apple heeft gekozen voor HTML5 vanwege ondermeer de bediening van het touch screen.
    Het touch screen is de toekomst voor het gebruik van een computer. Apple heeft dus de trend gezet met de iPad. Dat deden ze ook in 1984 met de Mac 128k. Toen lanceerde zij als eerste een pc met grafische interface, Windows en een muis, hetgeen we nu dus allemaal hebben op onze pc’s en laptop’s. Apple blijkt dus de trendsetter, ook nu weer met de iPhone en de iPad.

  31. Werkt perfect, af en toe wil hij toch silverlight installeren, maar goed nieuws.

  32. @Robbie van Zomeren:

    nee dat werkt met silverlight

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.