Reacties voor: Nieuwe info bevestigt 12 megapixelcamera en 4K video-opnames voor iPhone 6s

Het wordt al langer geroepen, maar met dit document in handen lijkt het er sterk op dat de camerakwaliteit van de iPhone 6s er inderdaad op vooruit gaat. Ook filmpjes gaan er dankzij 4K mooier uitzien.
Lars Paymans -

Reacties: 30 reacties

  1. Nice, helemaal in combinatie met t achteraf zoomen bij videos.

  2. 4K video, tot nu toe zijn die camera’s best prijzig! Wat moet ik hiervan verwachten? Deze kwaliteit als een Camera die 4K schiet of is die weer een ander verhaal ivm de 12 pixels etc etc etc?

    Ik bedoel natuurlijk of ik dezelfde resultaten moet verwachten van de iPhone als dat ik heb van een echte 4K camera / video.

  3. Mag ik opmerken dat meer pixels niet hetzelfde is als beter? Het kan ook leiden tot meer ruis bijvoorbeeld. Zullen we even de testen afwachten totdat we concluderen dat de camera beter is? Tot die tijd is het volgens de geruchten alleen hogere resolutie…

  4. Dus wederom weer een “uitstekende” camera 😉

  5. Dat mag wel zeker voor die prijs.

  6. @AppleLion: 4K is een standaardresolutie (3840×2160), dus ik snap niet helemaal waarom je aanhaalt dat het om een 12MP camera gaat. Om ‘t te verhelderen: 3840×2160= 8.300.000 = 8.3MP
    De 8MP camera kon dus niet genoeg pixels vastleggen om op 4K te kunnen filmen. De nieuwe camera die in de iPhone 6s zit filmt op dezelfde resolutie als iedere andere 4K camera.
    De kwaliteit correleert echter maar amper met het aantal megapixels, of ‘t filmen in 4K op een iPhone fatsoenlijke resultaten geeft is dus afwachten geblazen! Of het even goed is als ”echte 4K camera’s” hangt af van welke kwaliteit je daarmee bedoelt, gezien 4K camera’s te verkrijgen zijn vanaf €100 op de chinese markt tot €10.000,- voor de professionele modellen.

  7. 4k is leuk, maar bij hoeveel fps? Lager dan 24 fps is niet echt bruikbaar.

  8. @André: Tot nu toe kon je hier lezen dat 8 Mp meer dan voldoende is voor kwalitatief goede foto’s. Mede gezien de techniek die Apple toepast. Nu wordt inderdaad beweerd dat 12 Mp beter is. Zo maar. Geen test nodig. Sterker nog, de huidige camera is slechts… Dat woordje slechts kom je hier steeds vaker tegen. Als een app momenteel 10 procent minder kost… nu slechts… Jammer dat iCulture zich verlaagt tot populistisch geneuzel. Niet meer doen. Het doet afbreuk aan jullie zeer informatieve site.

  9. “Het is een goede week voor geruchten rondom de iPhone 6s”

    Nou, bijna alsof het een gewoon door de PR afdeling van Apple wordt georganiseerd. Oh wacht, dat is ook zo.

    “Ik bedoel natuurlijk of ik dezelfde resultaten moet verwachten van de iPhone als dat ik heb van een echte 4K camera / video.”

    Je kunt van een lens+sensor van enkele millimeters doorsnede nooit hetzelfde verwachten als van een gewone camera+lens. Een kleine sensor heeft altijd meer ruis en een lager dynamisch bereik (omdat de signalen meer versterkt moeten worden omdat er minder licht op de sensor valt). Een kleine lens heeft meer vervorming, andere schermtediepte etc. En vergeet niet dat de fullsize camera’s ook vooruit gaan…

  10. 4k opnemen? 12 Mp? Zeker bij een instapmodel iPhone 6s met maar liefst 16 GBtjes. Laat me aub niet lachen Apple met je 16gb

  11. Wat een onnodig iets opnemen in 4k….
    Want dat ga je afspelen op??

  12. Dat hele 4k gedoe zie ik niets van terug, ik heb het ook op mijn Sony maar ik zie geen verschil in kwaliteit.
    ik heb nu 20,7 megapixel camera maar mijn iPhone 4s maakte mooiere foto’ s pixels zijn alleen belangrijk als je fotos laat afdrukken in groot formaat zoals posters. Mooi verkoopverhaal van Sony al die pixels maar je hebt er niet veel aan. Hoop dat Apple geen lucht gaat verkopen met de nieuwe camera en zich richt op een betere processor en dus hogere snelheid. Tevens de accuduur verbeteren dat zou mooi zijn. Ben bang dat met de nieuwe iPhone 6 de accuduur weer slechter wordt ivm de nieuwere zwaardere processor en hogere schermkwaliteit. Dan slaan ze de plank mis.

  13. @Alfred j. Kwek: Het gaat niet om hoe je het afspeelt, maar dát je het kunt afspelen. Vooruitkijken, heet dat. 😛

    Als Apple nu met een video-opnamefunctie in 4K komt voor de iPhone 6s, dan hebben ze dat in ieder geval alvast. 🙂

  14. @R.putters: Dan is je huidige 20,7MP Sony camera niet van deze tijd. MP is niet alleen voor het groot uitprinten van je foto’s, dit is best een oude gedachte. Denk aan het croppen van je foto om naderhand een betere compositie te creëren die je voorheen niet gezien had, of juist een highlight van je foto uitvergroten zonder dat je foto echt slecht wordt.

    Met de huidige Sony camera’s en goed glas is je iphone 4s nergens, vooral s’avonds, wel maakt de iphones tegenwoordig mooie foto’s en heb je die altijd bij je.

  15. En hoe zit het met de optische zoom functie? Krijgt de iPhone 6s die wel of niet?

  16. Wat gaan ze dan doen met het beeldscherm ?? Die is nu 720 RetinaHD

  17. Origineel geplaatst door Alfred j. Kwek
    Wat een onnodig iets opnemen in 4k….
    Want dat ga je afspelen op??

    Op m’n 4K monitor?
    Op m’n 4K TV?

  18. Origineel geplaatst door Alfred j. Kwek
    Wat een onnodig iets opnemen in 4k….
    Want dat ga je afspelen op??

    Op mijn 4K tv misschien?
    Ik gebruik nu voor bv dagjes weg imovie om leuke trailer te maken van die dag. Zou toch mooi zijn dat het beeld dan ik 4K wordt weergegeven.

  19. Origineel geplaatst door André
    Mag ik opmerken dat meer pixels niet hetzelfde is als beter? Het kan ook leiden tot meer ruis bijvoorbeeld. Zullen we even de testen afwachten totdat we concluderen dat de camera beter is? Tot die tijd is het volgens de geruchten alleen hogere resolutie…

    Klopt helemaal, de spijker op zijn kop! Is het aloude verschil tussen kwaliteit en kwantiteit. Tot voor kort durfde Apple voor het eerste te blijven kiezen terwijl de concurrenten over elkaar heen buitelden om meer-meer-meer (van hetzelfde) te bieden, maar sinds de iPhone 6 (plus) laten ze zich steeds meer meezuigen in die zinloze groot-groter-grootst en veel-meer-meest race 😕

    Wat dat betreft was de slogan voor de 6 (plus) veelzeggend: “meer dan alleen groter”. Als je dat zelf zo expliciet moet zeggen in je marketing spreekt die eigenschap van het product duidelijk niet voor zichzelf…

  20. Origineel geplaatst door psvu2:
    Op mijn 4K tv misschien?
    Ik gebruik nu voor bv dagjes weg imovie om leuke trailer te maken van die dag. Zou toch mooi zijn dat het beeld dan ik 4K wordt weergegeven.

    En hoeveel procent van de iPhone gebruikers zal de ( ik doe ff een gooi) komende 3 jaar een 4k tv hebben staan thuis? 1%? Of doe eens gek …. 5 %?

    Dit valt bij mij in de Samsung verkoop truukjes catagorie….. ” wij hebben 16 cores 12gb geheugen 314 milj. Megapiksels en…… Je kan opnemen in 4k.

    Dat 95 % van de gebruikers er geen ruk aan heeft doet er niet toe.
    Het staat fantastisch op de doos.

  21. Origineel geplaatst door Jonathan
    En hoeveel procent van de iPhone gebruikers zal de ( ik doe ff een gooi) komende 3 jaar een 4k tv hebben staan thuis? 1%? Of doe eens gek …. 5 %?

    Dit valt bij mij in de Samsung verkoop truukjes catagorie….. ” wij hebben 16 cores 12gb geheugen 314 milj. Megapiksels en…… Je kan opnemen in 4k.

    Dat 95 % van de gebruikers er geen ruk aan heeft doet er niet toe.
    Het staat fantastisch op de doos.

    Je doet nu net alsof die dingen van massief goud gemaakt zijn?

    Er zijn al genoeg 4K tv’s beschikbaar voor onder de 500 euro

  22. Nou steeds mensen stappen over naar 4K tv’s voor al €500 kan je een philips ultra HD tv kopen dus ja… Ik heb er erg veel aan!

  23. @Referix: precies Referix jij begrijpt het!

  24. Origineel geplaatst door DB
    Nou steeds mensen stappen over naar 4K tv’s voor al €500 kan je een philips ultra HD tv kopen dus ja… Ik heb er erg veel aan!

    Ik wil niet doorzeuren hoor maar zijn er echt meer dan een handje vol mensen dan die naar die ene serie op Netflix kijken die is te zien op 4k en die 12 blurays op 4k die te koop zijn op hun 4k tv? Ben je in een week klaar mee, daarna doet ie niks meer dan een HD tv.

    Maar ja, je kan wel opscheppen dat je er 1 hebt.

  25. Jammer dat de redacteur van dit artikel zich ook zo laat meeslepen door de megapixels (…Zo heeft de iPhone 6 slechts een camera van 8-megapixels…).

  26. Ik hoop alleen maar dat ie niet uitsteekt…

  27. Meer megapixels in de cam geloof ik wel, hoewel dat lang niet altijd te maken heeft met betere kwaliteit. Apple is er twee keer in geslaagd (iPhone 5S en iPhone 6 en 6 ) de kwaliteit van de camera fors te verbeteren zónder het aantal pixels te verhogen. En uit tests blijkt dat de foto’s net zo goed en vaak beter zijn dan van smartphones met 20MP cams.
    Het hangt vooral af van de grootte van de chip, grootte van de pixels (lichtgevoeligheid) en kwaliteit van de lenzen.

    4K video? Daar geloof ik helemaal niets van. Er zijn nog veel te weinig 4K TV’s.
    En zulke video’s kosten veel te veel geheugen. 100% dat dit er niet in komt!

  28. @Alfred j. Kwek: 12 blu-rays in 4K? Jammer joh, die bestaan nog niet eens. De UHD Blu-ray specificaties zijn net afgerond en de eerste discs en spelers komen pas Q4 van dit jaar.

    @macaanzee: Hoezo kost 4K meer geheugen? Dankzij de nieuwe HEVC/H.265 codec kost het evenveel oplsag als FullHD in MP4/H.264 !

    En natuurlijk is het heel interessant als de 6s 4K kan opnemen en weergeven. Dat betekent dat Apple de toenemende beeldkwaliteit van TV toestellen en computer monitoren serieus neemt.
    Dat geeft weer hoop voor de nieuwe Apple TV die hopelijk (eindelijk) eind dit jaar ook nog het levenslicht ziet en dan toch ook 4K ready zal zijn. Als die dat niet is beschouw ik dat als een fiasco.

    En als je 4K al overdreven vindt, bereid je dan maar vast voor op 8K wat vanaf 2020 de norm gaat worden met 32 MP videobeelden, die dan meteen alle fototoestellen kunnen vervangen!

  29. @Ron E.: Zullen we d’r een kratje bier op zetten?
    Misschien eerst ff Google gebruiken voor je gaat roepen.

  30. Jammer dat niemand zich lijkt te realiseren dat apple het aantal megapixels alleen maar omhoog mikt om in 4K te kunnen filmen, en dus niet valt voor de samsung marketing ”hoe meer megapixels hoe beter”. Apple wou die witte pixel techniek en dit was kennelijk alleen beschikbaar in een standaard met 12 megapixel, en niet in 9, 10 of 11 megapixel. Gezien het werkgeheugen omhoog gaat zal ook de schrijfsnelheid omhoog gaan, nu alleen is het alleen nog de vraag of foto’s met 12MP niet teveel gb’s gaat innemen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.