Reacties voor: Nieuwe iMacs met 1TB Fusion Drive hebben maar 24GB flashgeheugen

Het instapmodel van de nieuwe iMacs verruilt het 128GB Flashgeheugen voor een 24GB-variant. Ook blijkt uit een teardown dat het werkgeheugen van het 21,5-model gesoldeerd zit.
Redactie iCulture.nl -

Reacties: 26 reacties

  1. Waar is Apple mee bezig? Waar komt de plotselinge stijging in prijs van alle producten ineens vandaan? En de vermindering in specs voor hetzelfde geld? Zelfs als je het waardeverschil in de Euro-Dollar koers meeneemt, is er alsnog een trend zichtbaar dat de producten steeds duurder worden.
    Als het zo doorgaat, ben ik bang dat Apple klanten kwijt gaat raken. Voor de aanschaf van de iPhone 6 moest ik al twee keer nadenken, maar heb het uiteindelijk toch gedaan. Ben er erg tevreden mee, maar de prijzen van alle producten begint wel echt te gek te worden….

  2. Ik heb m’n eigen fusion schijf voor m’n Mac Mini gebouwd 🙂 een 480Gb SSD op de plek van de HD en de 1Tb HD in de 2e bay geplaatst. Daarna geformatteerd als fusion drive. Resultaat: 1,5Tb.

    Weet alleen niet of een iMac ook 2 bays heeft. Zo ja, dan is het aan te raden voor de handige hobbyist.

  3. @Robin T: Dat is toch echt niet waar hoor. Kijk maar naar prijzen in USA, die zijn hetzelfde gebleven.

  4. Mijn liefde slaat langzaam aan om in antipathie 🙁

  5. Ik stond al in de startblokken, om mijn Imac te upgraden naar de 4K, maar k denk dat ik dit jaar nog even oversla, wow wat en prijzen 🙁

  6. Wij hebben al een aantal jaren een Fusion-drive (1 Tb opslag/128 Mb Flash). Werd toentertijd speciaal in Ierland geconfigureerd. Ik zou niet meer zonder willen; iMac start applicaties met een snelheid als die van een iPad.

  7. Kan je met de 27 inch iMac ook zelf nog de hard disk veranderen en het RAM geheugen veranderen?

  8. Vast gesoldeert geheugen? Is een big NO GO bij mij.

  9. Hahaha ik heb zelf geen iMac enz maar als ik dit lees voor die prijzen verwacht je alles alles erop Apple waaaaar zijn jullie mee bezig zou mijn zijn als de verkoop een keer flopt misschien denken ze dan wel na

  10. Ze willen nog even cashen volgens mij 😀

  11. Op de bestelpagina van de iMac wordt toch gezegd dat het geheugen uitbreidbaar is. Waar haalt de redacteur de informatie dat dit niet mogelijk is?

    Bij de iMac 21,5 inch 4K retina:

    8 GB geheugen ingebouwd, uitbreidbaar tot 16 GB

    Ook bij de niet retina versies deze omschrijving…

  12. Ik heb nog niet zo slecht gekozen met een iMac 5k 27″ 4 maanden terug. 512 gb ssd en i7 erin, zelf 32gb geheugen erin gezet. Is toch ongeveer de beste bang for buck geweest als je ziet wat nu krijgt/ betaald.

    Is ook mijn enige Apple product, komt niks nieuws meer, heb nog een iPad 3 en iPhone 4.
    Belachelijk duur alles wat nu uitkomt.
    Niet meer voor mij, mooi en goed spul dat Apple maar word me te duur.

  13. Jammer weer van Apple. Ze gaan langzaam aan alleen maar voor het geld. Niet meer voor de gebruikers.

  14. Zo worden imacs erg onaantrekkelijk voor de consument. Mooi, maar zeker niet dat geld waard. Ze verplichten je fabrieksaf hardware van hun af te nemen. Gesoldeerde RAM, dikke fail! 24GB SSD, dikke fail! €200 duurder, dikke fail!

  15. Prijzen van upgrades was bij Apple altijd al absurd duur. Maar nu ze alles de laatste tijd vast solderen, is het voor menig persoon niet meer mogelijk om zelf een normaal geprijsde upgrade (meer ram of ssd) te installeren.
    Blijf voorlopig nog wel lekker bij mijn MBP, die ik zelf van een ssd en meer ram heb kunnen voorzien. Die nieuwe, superdunne, vast gesoldeerde modellen met weinigen IO opties hoeven voor mij niet zo.

  16. Misschien prijsverhoging door de nieuwe muis en toetsenbord?

  17. Waarom is iedereen zo verrast? Dit is nu eenmaal wat Apple innovatie noemt! Ze gaan voor het geld, niet meer voor gebruikers. Da’s pas innoveren!
    Minder flash-opslag en gesoldeerd RAM, nee dat bedrijf is echt lekker bezig!! Waar blijven Samsung, Google en co. etc. met hun respons?? Die is er niet echt (of ze doen hetzelfde als Apple) en daarom kan dit feest nog wel een paar jaar doorgaan!!

  18. De logica ontgaat me volledig waarom Apple altijd zo panisch met geheugen omspringt. Dat zie je bij al hun producten terug. Uitbreiden is nooit mogelijk want of het geheugen zit op de CPU-chip gebakken of wordt (zoals hier blijkt) vastgesoldeerd. En dit terwijl de prijzen van RAM en SSD enorm gekelderd zijn de laatste jaren. Het lijkt wel een laatste redmiddel om consumenten te dwingen hun duurdere (voor zover ze ook nog ‘goedkope’ producten hebben…) producten aan te schaffen. Het instapmodel van de 6s met 16GB zal vrijwel niemand kopen, dus meteen maar de 64GB versie tegen een extreme verhoging die de extra 48GB totaal niet rechtvaardigt. Apple denkt blijkbaar dat ze oneindig lang zo door kunnen gaan, maar met de huidige prijsstelling kan het weleens einde Apple gaan betekenen!

  19. Microsoft begint Apple langzaam in te halen.

    Nu Microsoft windows 10 heeft uitgebracht wat echt goed werkt ook op mijn iMac (dualboot) soms zelfs sneller dan OSX.

    Surface modellen worden steeds beter Surface 4 en Surface Book (zelfs Apple en andere bedrijven kopiëren het idee)

    Nu maakt Microsoft ook het besturingsysteem en de hardware voor optimaal gebruik zoals Apple dat ook doet.

    En natuurlijk MS Office Apple heeft geprobeerd Office te verslaan maar zelfs Apple heeft dat opgegeven (zie keynote)

  20. Origineel geplaatst door Pieter
    @Robin T: Dat is toch echt niet waar hoor. Kijk maar naar prijzen in USA, die zijn hetzelfde gebleven.

    Het prijskaartje wellicht, maar het staat niet in verhouding tot de waarde van de hardware. Muis, toetsenbord en touchpad zijn trouwens wel duurder geworden.

    Hoe langer ik dit bekijk beste lastiger vind ik om een keuze te maken. Mijn MacBook is bijna zeven jaar oud en aan vervanging toe en toch zie ik maar geen hardware die ik zou willen hebben. OS X blijft een fijn systeem ten opzichte van Linux en zeker Windows, maar ik voel mij enorm belazerd bij de prijzen van de hardware. Ik ben best bereid om meer te betalen voor het systeem, maar ik kan het gewoon niet accepteren om verouderde hardware te kopen die ik niet eens meer kan upgraden of repareren. Het is chantage als je al jaren in het ecosysteem geïnvesteerd hebt.

    Origineel geplaatst door Julian
    Microsoft begint Apple langzaam in te halen.
    Nu Microsoft windows 10 heeft uitgebracht wat echt goed werkt ook op mijn iMac (dualboot) soms zelfs sneller dan OSX.
    Surface modellen worden steeds beter Surface 4 en Surface Book (zelfs Apple en andere bedrijven kopiëren het idee)
    Nu maakt Microsoft ook het besturingsysteem en de hardware voor optimaal gebruik zoals Apple dat ook doet.
    En natuurlijk MS Office Apple heeft geprobeerd Office te verslaan maar zelfs Apple heeft dat opgegeven (zie keynote)

    De keynote vorige week was waanzinnig. Je had eens moeten letten op de reacties van het publiek. Zoveel enthousiasme heb ik al jaren niet meer gezien en je kon horen dat mensen snakten.

  21. Op de NL store van Apple kun je de duurste iMac 27″ echt niet verder dan met 32 GB Ram uitbreiden.
    Waar komen die 64 GB Ram vandaan?

    En nog iets:
    Dat gesoldeerde RAM in de 21″ modellen is niets nieuws. Dat was met de vorige modellen ook al zo. De enige iMac met zelf uitbreidbaar RAM is al een hele tijd enkel nog het 27″ model.

  22. Kansloos.

  23. Mijn 2009 27″ iMac is 2 jaar geleden verjongd met SSD en 2TB HDD en extra geheugen en draait sindsdien als een zonnetje…..initiële investering was wel groter maar hij staat inmiddels wel al 6 jaar stilletjes mooi te zijn….(Ivm windhoos doos)

  24. @Pieter: Je leeft toch niet in de US, ofwel dan? Hij heeft het over de Europese (NL’se) prijs.

  25. Is de 27″ nu wel of niet later zelf uit te breiden met geheugen.

    En er zijn ook bedrijven die voor je een SSD in je iMac zetten. Lijkt me betere deal dan een fusion drive (tenzij je echt die 2TB nodig hebt)
    Maar weet iemand of je dan nog aanspraak kan maken op de fabrieks garantie?

    Apple moet is ff een keer op zijn sodemieter krijgen, het gaat echt de verkeerde kant op! Minder uitbreidbaar, steeds maar duurder.

    De iPhone 6S (los gekocht) kan zo wel eens de laatste Apple aankoop zijn.

  26. Vandaag even naar de AppleStore geweest in Den Haag. Wat opvalt is inderdaad het kleinere flashdeel in de FusionDrive, welke overigens niet standaard in de Imac zit maar een 2e stap is in een aan te schaffen upgrade. De eerste stap is namelijk de FusionDrive met 24 GB aan boord. Daar vindt je maar weinig info over. Zo is bovenstaande quote niet meer terug te vinden via de link en ik kon m ook nergens meer op de website vinden. Dus wil je die met 128GB, das dan bij de 2TB versie.
    Speel nu nog met een Imac uit 2009 waarbij ik meteen de rammetjes verdubbelde naar 8GB. Is in 2013 nog een keer hard schijfje vervangen door de terugroep actie.
    Doet t nog prima, maar toch even gaan kijken voor iets nieuws, kan altijd sneller zullen we maar zeggen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.