Reacties voor: Nieuwe generatie webapplicaties: bedreiging voor App Store?

Google heeft met Gmail voor de iPhone een nieuw type webapplicatie laten zien, die zich gedraagt en eruit ziet als een native applicatie. Waarom zou Google zich nog druk maken over native applicaties voor de App Store?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 28 reacties

  1. Ben benieuwd

  2. Eén groot nadeel van webapplicaties is dat je er zonder GPRS/WiFi/3G-connectie helemaal niks aan hebt. Zeker voor wat complexere applicaties die gebruik maken van een onderliggende database moet je constant connectie houden met internet.
    Nu kan ik me voorstellen dat veel gebruikers wel een bundeltje hebben voor flat-fee 3G of zo, maar niet iedereen.

    Daarbij ben je op veel plaatsen toch afhankelijk van de dekking en zuigt t je batterij twee keer zo hard leeg.

    Dus technisch zal het op den duur vast wel mogelijk zijn, maar of t ook werkelijk net zo praktisch is waag ik te betwijfelen.

  3. Natuurlijk zouden het ‘wel eens’ een bedreiging kunnen voormen voor de appstore..

    Reken er maar niet op.

  4. Die geluiden hebben we ook gehoord met de iPod,iTunes store en natuurlijk met alle bedreigingen voor de iPhone zelf.
    Ook Safari zou nooit van de grond komen trouwens.

  5. Dat je er een verbinding met het net voor nodig hebt is voor mensen met een datacontract inderdaad niet erg. tot je moet gaan data-roamen. dan gaat het geld kosten. en dat kan behoorlijk oplopen, zoals ik bij mijn laatste trip naar Londen heb kunnen vaststellen.

  6. Ik heb het liefst een native Google zoekapplicatie om de AppStore te doorzoeken.

    😉

  7. Het belangrijkste is inderdaad dat zonder internetverbinding, je er niks aan hebt. Nu is dat zo met elke mail-applicatie, maar andere misschien niet.

    Ook belangrijk is dat een appstore applicatie gebruik kan maken van alle faciliteiten van de iphone. Waaronder de accelrometer, push notificaties (binnenkort) e.a.

  8. Als developer vind ik dit zeer interessant:

    + geen review process
    + meer inkomsten voor mij bij dezelfde prijs (OF evenveel bij een goedkopere prijs wat de kopers leuk gaan vinden)
    + vergeet de developer fee (99 dollar/jaar)

    onbekend:
    ? in hoeverre kan webtechnologie een web app op een native app laten lijken?

    nadelen:
    – (veel) minder bekendheid
    – moeilijker te vinden zonder een reclame-campagne

    *Terug naar de tekentafel 😉

    ps: voor apps die met een connectie werken is dit natuurlijk aanvaardbaarder dan voor apps die offline hun ding doen

  9. En wie controleert de integriteit van een app. Met webapps ben je vogelvrij voor kwaadwillende die ogenschijnlijk een leuke app aanbieden mast ondertussen je telefoon manipuleren.

  10. Prima van Google want ze hadden ook de iPhone links kunnen laten liggen.
    Elke developer is de AppStore inmiddels redelijk zat: technologie uit de 21ste eeuw gekoppeld met autocratie van de Grieken & Romeinen.
    Dat is ook de bestaansreden van Android.
    Beiden zijn connected devices dus wie terugschrikt met zijn dataplan moet met wat andere appjes Prima van Google want ze hadden ook de iPhone links kunnen laten liggen.
    Elke developer is de AppStore inmiddels redelijk zat: technologie uit de 21ste eeuw gekoppeld met autocratie van de Grieken & Romeinen.
    Dat is ook de bestaansreden van Android.
    Beiden zijn connected devices dus wie terugschrikt met zijn dataplan mag rustig in een hoekje gaan zitten met wat andere appjes.
    Niks hoeft !!

  11. Grappig.. toen de iPhone net uit kwam schreeuwde iedereen moord en brand dat het alleen maar web apps ondersteunde (immers geen SDK). En nu gaat het weer de andere kant uit.

    Apps als email, calender etc zullen best online goed draaien, maar er zijn toch echt een hoop apps die je echt niet online wilt of kunt draaien. Dus een bedreiging voor de appstore? mwah, ik moet het nog zien hoor.

  12. Toch komen er tegelijk met HTML 5 wel mooie dingen aan, zoals persistent storage (lokaal opslaan van gegevens) en een applicatiecache.

    Zou je het toch al bijna zonder internet connectie kunnen!

  13. Origineel geplaatst door Marco
    Grappig.. toen de iPhone net uit kwam schreeuwde iedereen moord en brand dat het alleen maar web apps ondersteunde (immers geen SDK). En nu gaat het weer de andere kant uit.

    Echt je haalt me de woorden uit mijn mond 😉

  14. @Marco: Nog grappiger is dat Palm een smartphone en een nieuw OS uitbrengen waarbij de applicaties alleen maar middels webtechnieken gemaakt kunnen worden en waarbij er vooralsnog alleen maar de mogelijkheid is om via cloud services te synchroniseren (dus Google Calendar e.d.). Niemand die je daar over hoort op een aantal mensen na die vallen over het feit dat ze geen cloud stuff willen en gewoon lekker met de desktop willen synchroniseren. Misschien dat de tijd nu meer rijp is voor die webapps dan destijds toen Apple het introduceerde. Gezien de toen al web2 .0 hype vond ik het destijds al frappant dat mensen er ineens over vielen…web 2.0 was toch de toekomst? Kennelijk niet…

  15. @ppl:

    inderdaad.. dat viel mij ook op bij de aankondiging van de Palm… oh wow, alleen HTML5 achtige apps online blablabla … wacht ff.. en iPhone dan? ..
    tja, de iphone was de tijd vooruit zullen we maar zeggen?

  16. De applicatie cache van HTML5 werkt al op de iPhone sinds firmware 2.1. Kijk naar iFilm (http://www.nedict.com/ifilm, ja van mijzelf) daarin wordt dit als demo gebruikt.

    Het lokaal opslaan van gegevens in een database kan ook, dus er zijn inderdaad veel mogelijkheden… GPS en dergelijke uitlezen kan echter niet.

  17. Als je eenmaal de lokale database hebt gevuld kan je gmail gewoon openen zonder internet connectie. Zit op dit moment in flightmode gewoon in gmail. Zorg er wel voor dat je een keertje gmail al hebt geladen.

  18. Wat dacht je van het feit dat zo een webapp geen echte meldingen kan maken. Nu begint eindelijk background processes mogelijk te worden, waardoor een programma als skype in de achtergrond kan draaien, en een melding kan geven als je gebeld wordt.

    Tuurlijk kan dit ook met de safari browser, maar TBH vind ik dat een beetje een omweg bedenken voor het programmeren van een applicatie.

    Laat ze liever programmeertalen standaardiseren.

  19. hmm, ik denk het niet.
    Een webapp kan nooit alles als een native app,
    En je hebt een GPRS/WiFi/3G-connectie nodig, en op de iTouch heb je weer alleen maar WiFi, dus dat zal weer minder populair zijn op de iTouch, dus ik wacht af!

  20. Wat wordt hier gezeurd over offline capability, zeg. Webapps kunnen, in tegenstelling tot wat velen hier beweren, wél offline werken.

    De technologie wordt in het artikel al heel kort vermeld: Google Gears. Dat stelt webapps in staat om ook zonder internetconnectie te werken. Google Docs werkt al volledig offline via Gears. En binnenkort wordt dat ook voor Gmail en Google Calendar beschikbaar.

    De functionaliteit is exact dezelfde, en wanneer je online gaat vindt er een synchronisatie plaats.

    Met andere woorden: webapps werken wél offline.

  21. Native apps, web apps, ik zeg hybrid apps is de toekomst. Het beste van beide kanten. GPS gebruiken terug naar de webapp en daar de gegevens verwerken. Even geen bereik, geen probleem wordt het tijdelijk opgeslagen en later weer gebruikt. Ondertussen kan de applicatie gewoon worden door ontwikkeld en hoef je niet iedere keer updates te installeren. De ‘normale’ gebruiker maakt het niks uit of hij nu native of web bezig is. Als het maar fijn werkt.

  22. @peter:

    Mss is de app pandora box iets voor jou..
    Het geeft veel meer mogelijkheden dan de appstore 🙂

  23. Als Apple haar beleid niet aanpast (appstore) dan is jailbreak en webapps de toekomst.

    Gezeur over een internet bundel is niet relevant. De iPhone is gemaakt voor internet. Standaard zit het erbij en anders kun je voor 10 euro een flatfree abbo nemen.

    Met de nieuwste mogelijkheden, gears en dergelijke kun je zeer goede webapps maken die amper van echt te onderscheiden zijn. Nadeel blijft dat vele zaken niet gebruikt kunnen worden.

  24. @ Shortye:

    Die combinatie, native + cloud, die jij beschrijft, is exact het model waar Microsoft zo hard in gelooft: software + services.

  25. @Ketsjap: Ja dat klopt inderdaad. En daar is niks mis mee toch? Moeten ze alleen het internet een keer leren begrijpen. En volgens mij zijn er nog altijd meer windows mobile telefoons in de wereld dan iPhones?

  26. Absoluut. Ik geloof ook meer in dat model dan in de Google-aanpak. Een combinatie van software met cloud-services lijkt me perfect.

    Live Mesh bijvoorbeeld, vind ik al erg knap gedaan.. Als het Microsoft lukt staan er ons nog mooie tijden te wachten.

  27. @Ketsjap: Wat vind je het grote verschil in de aanpak van google en ms?

  28. Wat wel weer zo is, is dat die offline services voor online apps vaak allerlei installaties extra nodig hebben, offline gmail bvb en MS komt vast ook wel met iets op de proppen. Ik vraag me af of de consument op dit soort dingen zit te wachten, het heeft Flash ook aardig wat tijd gekost om het voor elkaar te krijgen dat de consument hun plugin vertrouwde.

    Plus dit is dus alweer een typisch voorbeeld van een applicatie die nodig is voor een online applicatie. Ik geloof meer in dingen als web readers, cloud applications die offline op je telefoon staan en online data binnen slurpen wanneer mogelijk.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.