Reacties voor: Nederlandse app-ontwikkelaars werken traditioneler dan gedacht

De meeste Nederlandse professionele app-ontwikkelaars zitten in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van Mark Minkjan, die verder concludeert dat app-ontwikkelaars traditionele werkomstandigheden willen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 9 reacties

  1. Amsterdam = Appsterdam 🙂
    Overigens niet verrassend toch, dat de meesten in Amsterdam zitten?

  2. App-ingedam was natuurlijk een veel betere plek geweest 🙂

  3. @Gonny van der Zwaag: Helemaal eens! Er is meer dan Amsterdam.

  4. Ik denk dat ik maar flexplek ga houden in Appelscha…..

  5. Dat er in Amsterdam veel opdrachtgevers zitten en dat je daar je bedrijf moet vestigen is zeer conservatief en niet meer van deze tijd. Ben het compleet eens met de reactie van @Gonny als je kijkt naar bereikbaarheid, betaalbaarheid en studieplaats. Het is het imago van Amsterdam dat ervoor zorgt dat iedereen zich daar gaat vestigen. Reclamebureaus die zitten ook allemaal in Amsterdam, dit omdat het zo ontwikkeld is toen alles wat minder goed bereikbaar was. Maar dat gaat tegenwoordig niet meer op. De wereld veranderd en daar hoort het nieuwe werken ook bij. 9 tot 5 komt bij ons als bedrijf niet meer voor, dit zorgt er juist voor dat mensen zelfs buiten hun contract uren door blijven werken. Dat mensen van 9 tot 5 werken zegt iets over het bedrijf waar ze werken en zegt iets over de werknemer zelf. Liever iemand die om 12 uur begint, door werkt tot ‘s avonds laat en in het weekend voor zijn of haar lol nog wat werk verzet. Dan iemand dwingen om om 9 uur aanwezig te zijn.

    Net als elk ander bedrijf is onderscheidend vermogen belangrijk. Dit geldt ook voor de plek waar je als bedrijf vestigt. Dus be creative en onderscheidend en ga juist op andere mooie en leuke locaties in Nederland zitten. Opdrachtgevers vinden het juist leuk om op andere plekken te komen, bereikbaarheid is allang geen probleem meer.

    Zelf zitten we als full service bureau in Utrecht, vlakbij het bekende bedrijf Distimo. En dit wordt tegenwoordig door opdrachtgevers meer en meer gezien als een stad met innovatieve en creatieve bedrijven. Bedrijven in Utrecht zijn alleen een stuk nuchterder en roepen minder hard. Vinden het eerder belangrijk dat er mooi werk wordt geleverd en de opdrachtgevers tevreden zijn. Wellicht kunnen blogs en andere media juist bedrijven in andere steden helpen om gezien en erkend te worden in de branche zelf. Uiteraard moeten ook meer Utrechtse bureaus haar werk tentoon gaan spreiden, maar wellicht past dit niet bij het karakter van een Utrechtse onderneming.

    Op de website van de gemeente Utrecht staat het volgende:

    ‘Utrecht is a creative city, with the largest proportion of creative professionals in the Netherlands.’

    Zie ook: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=13353

    Kortom, zo lang we het zelf weten en onze opdrachtgevers het ervaren, vinden wij het prima dat iedereen in Amsterdam gaat zitten.

  6. Interessant. Hij gebruikt het woord “geuzennaam” wel verkeerd.

    “Appsterdam was zich al aan het ontwikkelen voordat Mike Lee Amsterdam en de Amsterdamse app‐community haar geuzennaam gaf.”

    Van Dale:
    ‘geu·zen·naam de; m -namen scheldnaam die de beledigde als erenaam is gaan beschouwen’
    En bovenaan de pdf:
    “De volledige onderzoek”

    Slordig.

  7. @Ronld de Groot: De afgelopen jaren hebben tal van middelgrote plaatsen in Nederland zich tot ‘creative city’ uitgeroepen. Het zegt echt heel weinig meer. De ‘creatieve klasse’ is groot en dus een leuk dingetje voor citymarketeers die op de cookiecutter toer gaan. Ik kan me overigens niet voorstellen dat er een soort Utrechtste geest is waardoor Utrechtste devs fundamenteel anders zijn dan Amsterdamse. Ik denk dat Amsterdammers ook graag mooi werk afleveren ^^

  8. @truthbetold, je hebt compleet gelijk. Mijn reactie is ook niet bedoeld om te pretenderen dat alleen Utrecht een creatieve stad is. Maar gezien het feit dat het mijn stad is citeerde ik wat op de website van gemeente Utrecht staat. Ik woon en werk al jaren in Utrecht en gezien de culturele festiviteiten kan ik niks anders zeggen dan dat Utrecht niet onder doet aan Amsterdam. Dit geldt ook voor Utrechtse bedrijven die actief zijn in de online sector. Er zijn overigens ook genoeg andere bedrijven in andere “onbekende” steden die niet onder doen aan Amsterdamse bureaus. Creativiteit, kennis en professionaliteit zit niet in de stad waar je vestigt. Ik sluit me aan bij @Gonny haar reactie dat het zit in de imago van Amsterdam, van oudsher is dit de plek geweest waar alles gebeurd. Maar iedereen weet wel beter dat 020 niet meer het verplichte ken-getal is als de marketing afdeling een partner zoekt op online of mobile gebied. Het wordt alleen niet hardop gezegd en we houden onszelf graag voor dat het allemaal in Amsterdam gebeurd.

  9. @Ralph: Nou, gezien de argumenten die de onderzoeker aanhaalt, vind ik het wel verrassend. Traditionele factoren zijn volgens hem belangrijk, zoals bereikbaarheid (dan zou je niet in Amsterdam maar in Amersfoort/Utrecht gaan zitten), betaalbaarheid (dan zou je helemáál niet gauw in Amsterdam gaan zitten), studieplaats (universiteiten zijn over heel Nederland verspreid, niet alleen in Amsterdam) en dichtbij vrienden en familie (pleit ook eerder voor een verspreiding over heel Nederland, dan een concentratie in Amsterdam).
    Mij lijkt de beleving of het imago van een stad (Amsterdam als dé plek waar alles gebeurt) en beïnvloeding door andere ontwikkelaars die er allemaal al op een kluitje zitten, veel groter.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.