Reacties voor: Zo controleer je of een iPhone-game handenvol geld gaat kosten

Bodemloze put of zinvolle in-app aankopen?
Je kinderen zijn verslaafd aan het nieuwste mobiele spelletje, maar jij vermoedt dat al hun zakgeld eraan opgaat. Of je wilt zelf een iPhone-game spelen, maar wilt eerst weten of je het wel speelbaar is zonder tientallen euro's in loot boxes en in-app aankopen te steken. Een nieuwe website probeert dat in kaart te brengen.

Reacties: 3 reacties

  1. Controleren is heel simpel:
    1: de app is gratis te downloaden.
    2: de app heeft als bijschrift “in-app aankopen”.
    3: de in-app aankopen bestaan uit virtueel geld welke je kan kopen voor bedragen die variëren tussen de € 0,99 en € 99,-

    Is het antwoord op alle punten “ja” en met name bij punt 3, reken dan maar op een draaikolk in je portemonnee.

    • @Jeroen_O: Niet helemaal. Sommige IAP zijn namelijk alleen maar cosmetisch: nieuw truitje, ander soort haardracht. Ik vind het handig dat er onderscheid wordt gemaakt tussen dingen die je echt vooruit helpen in de game (dan is betalen dus een beetje valsspelen) of dat je er bijvoorbeeld extra levels voor krijgt.

  2. @Gonny van der Zwaag: Misschien heb ik het wel erg zwart-wit opgeschreven, dit is wel hoe ik een game vaak beoordeel. Natuurlijk heb je onderscheid en de ene free-to-play game is niet de andere. Sommige zijn zeer goed speelbaar is mijn ervaring, maar vroeg of laat kom je toch op een punt waarbij je in verleiding wordt gebracht om te betalen om (sneller) verder te kunnen of om betere spullen (wapens, items, wat je ook nodig hebt) te kopen. Al dan niet in de vorm van een lootbox. Als het alleen maar om optionele cosmetische zaken gaat is het allemaal nog niet zo erg, maar daar blijft het niet altijd bij.
    Ik snap wel dat de ontwikkelaar toch ergens zijn (of haar) geld mee moet verdienen, maar ik vind het niet prettig spelen.

    Dat komt ook deels doordat ik een gamer van de oude stempel ben. Vroeger kocht je voor een €40 – €60 een game en die kon je onbeperkt spelen zonder dat je gehinderd werd door timers of microtransacties. Hooguit dat er een uitbreiding kwam die je los kon kopen en die weer vele uren speelplezier toevoegde.

    Gelukkig zijn dergelijke games er tegenwoordig ook nog, ook op iOS en dat zijn dan ook precies de games waar ik mijn geld aan uitgeef. Ja soms is dat in 1x een heel bedrag, maar dat garandeert mij wel ongehinderd speelplezier zonder ergernissen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.