Reacties voor: Minister Schultz wil verbod op smartphone bedienen in auto

Minister Schultz wil het bedienen van smartphones in de auto verbieden. Nu is alleen het vasthouden van telefoons verboden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 49 reacties

  1. Dan kan je het bedienen van je autoradio ook verbieden,of het instellen van je navigatie

  2. Goeie zaak!!! Aangezien er heel veel ongelukken gebeuren in het verkeer daardoor. Ik betrap mezelf ook op gebruiken in de auto….levensgevaarlijk eigenlijk 😳 Ik zou blij zijn met zo’n stand op mijn iPhone maar dan moeten de overige besturingssystemen daar ook in mee gaan anders haalt het nog weinig uit.

  3. Leuk voor de passagiers. Hoe gaat een smartphone onderscheid kunnen maken tussen ‘ik zit in de auto als bestuurder’ en ‘ik zit in de auto als passagier’?

  4. Ze mogen dit wel even goed gaan onderzoeken want ik (en waarschijnlijk ook een hoop anderen) gebruik Google Maps voor navigatie in de auto… Prima om chat-apps te blocken, maar dan moet er ook weer rekening gehouden worden met bijrijders etc.

  5. @Jan: Navigatie stel je in voor dat je ergens vertrekt, maar inderdaad radio of iets bedienen zou er dan ook onder vallen.

    1ne kant goed maar andere kant hoe wil je dit doen, de kan de mensen niet verplichten een app te openen.
    De telefoon zou dan automatisch moeten detecteren dat die in de auto zit, via bluetooth of iets.

    Want zelf kan je ook vergeten de auto modus op te starten, dus dan gaat als nog geen zin hebben.

  6. Ik gebruik mijn iPhone om te navigeren. Anders zit hij rustig in mijn zak. Met apple watch beantwoord ik de gesprekken, zo blijft mijn beide handen op het stuur.

    Autostand lijkt voor mij geen goed idee.

  7. Wij hebben toch de vliegtuig modus. Bedenk een auto modus waardoor Chatfuncties of iig het toetsenbord functie word uitgeschakeld.

    Ik snap heel goed dat het erg verleidelijk is om bepaalde notificaties te openen en voor je het weet ben je verdwaald in de content ipv op de weg.

    Ja, eigen verantwoordelijkheid! 100% eens maar in de praktijk en gezien de verkeersongevallen merk je dat de nieuwsgierigheid wint van de oplettendheid.

  8. Ik hoop dat ‘bedienen’ doormiddel van Siri wel blijft.

    Siri met zwart scherm zou ik geweldig vinden. Het is nu namelijk behoorlijk afleidend dat hij over mijn navigatiescherm heen gaat.

  9. * mompelt iets over Apple CarPlay *

  10. Nee, geen Siri met zwart scherm, niet handig voor doven en slechthorenden! Die rijden gewoon auto.

    Ja, ik vind het goed. Er gebeuren nu teveel ongelukken die niet hadden hoeven te gebeuren als smartphone in tas of broekzak bleef zitten. Ook al is wet moeilijk te controleren, gewoon invoeren. De verkeersslachtoffers staan dan beter in hun recht (zij die het overleven).

  11. Goede zaak, alleen, aangezien sommige gedeeltes van snelwegen nu al een groot ”mad max ” gehalte hebben (recht van de sterkste) ivm ontbreken van toezicht, zal de handhaving van het verbod nog een hele uitdaging worden. Als die handhaving er al komt….

  12. Waar is grens? Mag ik straks nog wel een radiostation wijzigen op mijn display van de auto zelf? Of de temperatuur van mijn airco wijzigen?

  13. Ja goed plan.

    Wel vreemd dat er in auto´s wel een ipad achtige constructie ingebouwd mag worden om de meeste zaken in je auto in te stellen.
    Ik vind dat er eens begonnen moet worden aan bepaalde basis dingen zoals verwarming gewoon met knoppen bediend moet kunnen worden.

    Een instelling maken in de software waarbij als je sneller gaat dan 50Km is volgens mij niet zo moeilijk.

  14. Een betere integratie met de boardcomputer is een goed idee en dat gaat vanzelf komen ook zonder bemoeienis van de minister. Gedragsverandering kun je niet afdwingen met regelgeving. Laten we niet hopen dat er nog meer onnodige regelgeving komt. Het handbellen in de auto mag al jaren niet en toch zie ik het zeer regelmatig. In het geval van de smartphone is het ook nog zo dat veel mensen de deze gebruiken om te navigeren. Ik rijd in een auto met een Touch screen bediening ook voor auto functies als verwarming / ventilator ed. Gaan we dat ook verbieden? Ik ben erg tegen op al dat betuttelen.

  15. Leuk maar als je meerijd ken je dan ook niks met je iphone doen dus niet zo handig dan ik denkt dat de politie gewoon hetzelfde moet doen wat ze nou al doen met bellen gewoon bekeuringen maken want hoe ken je dit nou instellen???

  16. Leuk zo’n proefballonnetje in aanloop naar de verkiezingen maar volstrekt kansloos. De hier genoemde voorbeelden van gsm gebruik door de bijrijders en het grote touch display waarmee veel auto’s worden uitgerust, zeggen al genoeg.
    En uiteraard is het technisch een eitje om smartphones onbruikbaar te maken bij bepaalde snelheden (of indien men GPS uitzet) maar het door de minister aangehaalde voorbeeld van Pokemon Go is natuurlijk een mooi voorbeeld van de klok en de klepel.

  17. Is de dit niet dezelfde minister onder wiens medeverantwoordelijkheid de handhaving en verkeerscontroles binnenkort (nog) verder worden teruggebracht?

  18. Veiligheid begint toch echt bij de mensen zelf, als ik mij dom gedraag ik de auto door met alles bezig te zijn behalve autorijden maak ik (sneller) ongelukken.

    Ik word zelf behoorlijk moe van de overheid die ons wil betuttelen met maatregelen die toch geen nut hebben.

  19. @Frits: Dat zijn geen onderdelen van een en smartphone.
    Overigens heeft dat decennia lang goed gewerkt zonder onderdrukking uit de politieke hoek.

    De dame in ‘t onderwerp heeft ‘t over het gebruik van een smartphone in een auto, niet over het draaien van knoppen vandaag een radio / verwarming of toetsen van een display welke ingebouwd is in de auto.

  20. Alles op 4 wielen ligt onder vuur door muggenzifters.
    Dat ze ook eens oortjes , koptelefoons , phones voor fietsers en voetgangers verbieden , want die worden daar ook door afgeleid.

  21. Prima idee… maar wie gaat het controleren.. de snelweg politie is weg bezuinigd en regionale politie diensten hebben nauwelijks tot geen tijd om op de snelwegen te controleren. Dus idd mooie woorden maar, tenzij er nu ineens een hoop meer blauw op de weg komt, onuitvoerbaar.

  22. Lol dat gaat gezellig worden bij me in de bus, al m’n passagiers gaan eindelijk met elkaar kletsen ipv op hun telefoon 😂

    Ik zeg dat dit plan het niet gaat worden ☺️

  23. En als je met ov gaat. Merken ze dan het ook of heb je dan gewoon pech? En gebruik kaarten van apple voor tom tom. Of gaan we naar stenen tijdperk? 😉

  24. @guy: Helemaal mee eens !

  25. @Collin Briek: Handig zo’n vliegtuigmodus als een familie lid van jou je probeert te bereiken om dringend naar het ziekenhuis te komen. Of te worden gebracht. Of andere aandacht nodig heeft. ( stel je voor dat je je vliegtuigmodus weer aanzet en leest dat je naaste is overleden , wat eventueel had kunnen worden voorkomen door jou ,( hetzei door optijd verkrijgen van medicatie of dergelijke ) maar dankzij jouw vliegtuigmodus was je niet bereikbaar )

    Ingeval van nood Moet je toch up-to-date kunnen worden gehouden. Het is aan de gebruiker om hier verantwoordelijk mee om te gaan.

    – en dan inderdaad niet zoals velen bezig zijn met updates/berichten op de chat apps.
    – en integratie als CarPlay speelt hier goed Op in.
    Het bruikbaar houden van basis elementen.

    ( regeltjes zijn we al teveel in Nederland en inmiddels groeien deze scheef )

    *( dit is net zoiets als sigaretten duurder maken ; terwijl de overheid weet dat verslaafden toch blijven kopen , zodat ze hen nog verder kunnen uit buiten. Dit is overigens al een bekend gegeven. & Bevestigd )

  26. Als ik in een oog opslag zie wat mijn melding is die belangrijk is. Kan ik nu in alle gemak tegen de bijrijder zeggen hoe ik hiermee om wil gaan. Het is allemaal zeer nutteloos als dit geblokkeerd wordt. De manier van verbieden wat nu wordt voorgesteld is veel te bekrompen. En wordt hoogstwaarschijnlijk ingevoerd van mensen die zelf helemaal geen autorijden of nauwelijks. ( pennenlikkers )

  27. Tjonge jonge zeg, hoe lang zit de gemiddelde Nederlander per dag in de auto?
    De autorei heeft daar best een leuk onderzoekje over gedaan … zie hier

    Kunnen we dan dat ff wat we in de auto zitten nog niet zonder onze mobiel?
    30 jaar geleden waren we 24/7 offline en daar had niemand een probleem mee.

  28. Allemaal tussenoplossingen tot de zelfrijdende auto komt.

  29. Origineel geplaatst door James
    Ik gebruik mijn iPhone om te navigeren. Anders zit hij rustig in mijn zak. Met apple watch beantwoord ik de gesprekken, zo blijft mijn beide handen op het stuur.

    Autostand lijkt voor mij geen goed idee.

    Knap dat je dit kunt met beide handen aan het stuur. Ik heb ook een Apple Watch, maar mij lukt dit absoluut niet…

  30. Toch grappig al die ophef. Vroeger zat iedereen met mega landkaarten op het stuur onderweg naar een locatie en later met een pak printjes. Nu ineens problemen met telefoons. Ondertussen mag een Tom Tom je zicht niet belemmeren, maar als je een tocht door Europa maakt zit heel je raam dicht gestickert, met parkeervergunning, milieusticker en tich tolvignetten/kastjes overal vandaan. Mischien moeten ze ook eens bij zich zelf kijken.

  31. Origineel geplaatst door codeman
    Alles op 4 wielen ligt onder vuur door muggenzifters.

    Dat ze ook eens oortjes , koptelefoons , phones voor fietsers en voetgangers verbieden , want die worden daar ook door afgeleid.

    In mijn schooltijd jaren geleden, werd de walkman populair.
    Toen kwam er al een verbod op koptelefoons op de fiets. De koptelefoons van nu lijken niet op die mega oorwarmers ze nu koptelefoon noemen.
    Dus volgens mij is het al verboden, maar net als met veel dingen geen controlle erop.

  32. @Dirk: beetje flauwe opmerking. Wie zit er wel bij een rit van bijvoorbeeld 1 1/2 uur altijd met twee handen aan het stuur? En inderdaad, beantwoorden van berichtjes via de Apple Watch gaat via dicteren perfect zonder het zicht van de weg te verliezen!

  33. @Dirk: Scherm kun je met je neus bedienen, hoewel ik betwijfel of het daar veiliger van wordt

  34. Laat onze minister eerst maar eens het verbod voor mobiel bellen of music luisteren of appen op de fiets er doordrukken.Dit had al jaren geleden moeten gebeuren.De meest kwetsbare groep verkeersgebruiker maar daar moet eerst jaren over gedebatteerd worden.En ondertussen blijven er dooie vallen.Maar goed ze zal wel wachten tot vlak voor de verkiezingen.En dan kan het in één keer heel snel.Tja politiek is nu eenmaal belangrijker dan levens blijkbaar.

  35. Origineel geplaatst door Frits
    Waar is grens? Mag ik straks nog wel een radiostation wijzigen op mijn display van de auto zelf? Of de temperatuur van mijn airco wijzigen?

    Dus jij vind dat er tientallen verkeersdoden en heel veel verkeersslachtoffers vallen door smartphonegebruik in de auto?

  36. De eerste reactie is bij de meeste mensen hakken in het zand. Overheid bemoei je niet met mijn zaken!

    Ik vind een verbod een goede zaak, je ziet op de weg zoveel gevallen van bijna ongelukken omdat iedereen met die telefoon bezig is.
    En kennelijk heeft men niet de discipline om de telefoon voor de duur van de reis even aan de kant te leggen.

    En er hoeven niet allerlei technische middelen te worden bedacht om ons gedrag te veranderen. Gewoon een boete en bij de tweede overtreding een week rijontzegging, geen gemits en gemaar.

  37. Dus ik mag geen internet-radio of podcasts meer luisteren?

  38. Eigenlijk willen we allemaal een zelfrijdende auto zodat we lekker kunnen doorspelen op de smartphone. Het echte leven leid me zoveel af, ik vind dat maar niks en gelukkig lees ik dat ik niet de enige ben!

  39. Dit gaat niet werken. Softwarematige truckjes zullen omzeild worden.
    Het enige dat helpt is gewoon via de portemonnee, maak de boetes hoger, boetes vanaf 1000 euro is een prima afschrikmiddel voor dit type volk.

  40. Een poging om een gedragsprobleem op te lossen met een technische ingreep. Toch ben ik er voor om het te onderzoeken, omdat ik veel te vaak telefoonverslaafden zie, die gevaarlijk rijden omdat ze afgeleid zijn door de smart phone. Ik gebruik hem ook in de auto, maar alleen voor Flitsmeister en TomTom, niet om andere dingen mee te doen. Uiteindelijk hebben we ook die andere verslaving, die aan alcohol, ook niet technisch kunnen oplossen. Het heeft allemaal te maken met het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel wat de meeste verslaafden hebben. Het wordt ook steeds erger. Er zijn zelfs mensen die absoluut niet gaan slapen zonder dat hun telefoon naast ze of onder het kussen ligt. Het is een erg verspreide ziekte geworden, die zijn slachtoffers eist. Ook voetgangers en fietsers gaan zich te buiten aan dit gedrag, waardoor ze tegen anderen aanbotsen en dan, heel vreemd, ook nog moeten lachen….. Apps worden ook speciaal ontworpen om de gebruikers zo lang mogelijk “gevangen” te houden binnen de app, omdat dat beter is voor advertizing inkomen. Zo te zien gaan we steeds meer toe naar mensen die liever met elkaar “communiceren” via een app. dan dat ze gewoon elkaar aankijken en met elkaar spreken.

    @Jan: Ik zou mijn hoop operbetering liever zetten op “social engineering” maatregelen zoals we dat bij het tegegaan van roken hebben gedaan en bij het bestrijden vam alcoholmisbruik. Telefoonverslaving valt volgens mij onder dezelfde categorie, het is een verslaving uiteindelijk met dodelijke ongevallen. Een technische oplossing zal dan niet helpen denk ik, dat is te simplistisch gedacht en een onderschatting van de menselijke creativiteit…

    @Dirk: Mijn Apple Watch berichten bekijken, betekent gewoon dat ik ben afgeleid, niet doen dus. Daarvoor is geen enkel bericht belangrijk genoeg. Ik zet mijn watch op “don’t disturb”, dan zie ik geen berichtjes tijdens het rijden.

    @GeJee: Het is een verslaving en dat is een ziekte! Verontrustend om te zien hoeveel mensen er al aan lijden!

    @Emeel: Het echte leven leidt teveel af? Loop jij met van die earbuds in naar muziek te luisteren, terwijl je in What’s App berichtjes leest en verstuurd waardoor je de wereld om je heen niet meer eerste prioriteit geeft? Helemaal geisoleerd van je omgeving! Dat is toch zielig? En het is ook gevaarlijk! Ik hoop niet dat je al in die toestand verkeert.

  41. @GeJee: Het is een verslaving en dat is een ziekte! Verontrustend om te zien hoeveel mensen er al aan lijden!

  42. @Emeel: Het echte leven leidt teveel af? Loop jij met van die earbuds in naar muziek te luisteren, terwijl je in What’s App berichtjes leest en verstuurd waardoor je de wereld om je heen niet meer eerste prioriteit geeft? Helemaal geisoleerd van je omgeving! Dat is toch zielig? En het is ook gevaarlijk! Ik hoop niet dat je al in die toestand verkeert.

  43. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  44. @Ruud: Kern van ook dit probleem is een hoge graad van Hollandse Hufterigheid. Van veel mensen deugt de mentaliteit niet zoals dagelijks is vast te stellen o.m. op de weg maar ook op veel andere plekken. Natuurlijk zou er veel meer toezicht moeten zijn om dit gedrag tegen te gaan, maar de kern is al aanwezig! Het is een oud probleem wat in de 80er jaren ook al speelde, alleen ik heb de indruk dat het veel erger is geworden. Hufters worden gecreerd in gezinnen! Hoe meer aso’s, hoe meer hufters! De overheid kan dit al lang niet meer aan, wij burgers zouden het zelf moeten aanpakken, maar dat doen we niet. Op een afstand van 6km heen en terug van mijn huis, kom ik gemiddeld twee verkeershufters tegen, dat vind ik heel erg veel. Wanneer ik op een terras of restaurant schreeuwende en gillende kinderen zie die niet door hun ouders worden gecorrigeerd, dan is daar o.m. het begin van hoe je hufters creert. En dat gaat nog steeds door!

  45. @Dirk: Huh, waar heb jij het over met je “jij vind”?

    Ik vroeg waar straks de grens komt te liggen wat je nog wel en niet mag bedienen in je auto ivm afleiding tov het verkeer?

  46. @gert vogelaar; ga ff rustig zitten en haal een paar keer heel diep adem. Je dagelijks druk maken om gedrag van anderen is beter iets om los te laten anders haal je je pensioen niet meer!

  47. Ik ben het er helemaal mee eens! Hoeveel toekomstige fatale ongelukken zou dit wel niet kunnen schelen… Beter vandaag nog invoeren en technische mogelijkheden zoeken om het verbod te ondersteunen. Dit zijn nou zinvolle besluiten, daar zou men meer mee bezig moeten zijn!

  48. Wat mag je dan nog wel bedienen in de auto? Auto’s zijn tegenwoordig halve computers 😌

  49. Origineel geplaatst door Jan
    Dan kan je het bedienen van je autoradio ook verbieden,of het instellen van je navigatie

    Dacht precies hetzelfde! Niet te handhaven dit.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.