Reacties voor: Microsoft werkt aan eigen Skymarket App Store

Microsoft is van plan een softwareshop te lanceren onder de naam Skymarket, zo blijkt uit een gepubliceerde vacature. Skymarket is waarschijnlijk bedoeld voor Windows Mobile 7.
Lees het complete artikel → Microsoft werkt aan eigen Skymarket App Store
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 14 reacties

  1. Een spinnoff van de Appstore, met windows mobile draaien meerdere proggies tegelijk dat is vragen om moeilijkheden.

  2. Ik neem aan dat Apple netjes zijn patenten op orde heeft omtrent dit alles?

    Multi tasking hoeft helemaal geen probleem te zijn. Dit bewijzen alle oude gejailbreakte telefoons. Jobs is gewoon zelf een beetje bang maar de software die altijd bij mij vastloopt op mijn iPhone 3G is tocht echt van Apple zelf dus…

  3. @Martijn
    Kan je met een jailbreakt telefoon (3G) programma’s op de achtergrond draaien? Bijvoorbeeld Instamapper GPS Tracker en Google maps tegelijk?

  4. ziet er weer aartslelijk uit … smakeloos … bah

  5. Kijk hoe dit er uit ziet! Alleen al voor die reden is het een totaal mislukt project. Multitasking is een hele goeie optie van windows-mobile en een groot nadeel van iPhoneOS, de iPhone kan het makkelijk aan en al is het maar één programma is dat op de achtergrond kan draaien zou dat super zijn.

  6. ik denk niet dat het zo populair gaat worden als de app store, want die ziter er beter uit etc. + iedereen denkt nu dat ze het gewoon afkijken van apple’s app store.. en mensen zitten niet te wachten op een na-aap-idee..

  7. Typfout: Regel 1: Softwaeshop

  8. Het bewijst weer eens de voortrekkersrol van Apple en het gebrek aan originaliteit bij M$. Windows Mobile bestaat al even… Maar nu hebben ze (wéér door een ander) het licht gezien! Bah.En dan maken ze er ook nog iets lelijks van, komt niet eens in de buurt van een slap aftreksel. Typerend voor M$. Je vraagt je af hoe zo’n groot bedrijf met zoveel geld zó wansmakelijk kan zijn en nooit eens origineel. Wat zou de wereld er anders uitzien als ze dat geld eens anders zouden besteden… En wat zouden ze w.s. er zelf veel beter van worden nog!
    Ik ben blij dat Apple zijn rol blijft spelen, ze mogen dan fouten maken (in bepaalde keuzes), ze gaan er tòch steeds voor om iets origineels ervan te maken, waar de rest van de wereld achteraan loopt. En origineel hoeft niet altijd een nieuwe uitvinding te zijn pur sang, het kan juist ook erg origineel zijn om bestaande zaken te combineren op een verfrissende manier. Gelukkig weet Apple de laatste jaren het ook zo op de markt uit te werken dat ze er zelf geld aan verdienen! M$ is tenslotte groot geworden met ideeën pikken, wordt tijd dat dat bedrijfsmodel eens verandert. Originaliteit wordt eindelijk beloond. Daar doe je de wereld een plezier mee, is mijn idee. Naar M$ zou ik zeggen: verander de wereld, krijg ze eens echt aan je voeten, en begin met jezelf! Verdienen wij (klanten) dat ook niet?

  9. Ik las ergens dat de hele windows ontwikkeling (xp, vista enz.) aan het eind van zijn levenscyclus zit. Er is zo ontzettend veel gepatcht, gerommeld en spaghetti-code geproduceerd dat ze helemaal opnieuw kunnen beginnen. Misschien gaan ze het dan eindelijk eens goed doen.

  10. Apple loopt op dit gebied al jaren achter op de zaken, Microsoft alleen wat meer. Het is namelijk al 15 jaar mogelijk om applicaties via een soort van online store te installeren. Bij Linux/FreeBSD/etc. is dat zo’n beetje de ruggegraat en een zeer groot voordeel t.o.v. Windows en MacOS X. Bij de Linux distributie Linspire/Freespire zijn ze al zover dat ze ook de commerciële applicaties in hun eigen Click ‘n Run store hebben gezet. Die manier van werken bestaat inmiddels ook al weer een aantal jaar.

    Er zijn een tweetal bedrijven die FreeBSD naar de desktop proberen te brengen door hun eigen desktop versie te maken. Een van deze twee heeft hiervoor ook een speciaal packaging systeem in elkaar gezet welke lijkt op dat van Click ‘n Run in geval van Linspire/Freespire.

    Bij het systeem BeOS van Be Inc. had men een vergelijkbaar systeem. Ook hier werden applicaties voor dit OS op een aparte website aangeboden om te downloaden. Zoiets zie je trouwens ook bij de extensions van Mozilla Firefox, Thunderbird, Sunbird en de oude bekende suite. Standaard staan deze pakketten dusdanig ingesteld om alleen van addons.mozilla.org zonder problemen extensies te installeren, van andere locaties is het standaard gedrag om deze te blokkeren (waarbij wel op te merken is dat je die op de witte lijst kunt zetten waarna het wel weer kan).

    Daarnaast bestaat er ook al weer een aantal jaar iets als Steam waarbij ook dit soort zaken mogelijk is.

    Zelfs met het achterlijke en vrij corrupte patentensysteem in de USA is het om deze redenen niet mogelijk om een patent te verkrijgen. Er is sprake van zeer veel prior art. Apple is dus helemaal niet vernieuwend bezig en zeker geen koploper maar gewoon een meeloper. Velen zijn haar al voorgegaan. Punt is wel dat Microsoft vrijwel altijd later is dan de rest van de concurrentie.

  11. @ ppl Is die 15 jaar oude online store voor Linux/FreeBSD/etc ook echt een commercieel gegeven (winkel), of alleen een distributie methode van software en updates? Het gaat hier denk ik om het vergelijk met andere – commerciële – applicatie winkels voor een mobiel platform: Apple met de App Store, Google met hun Android Market en nu Microsoft met hun Skymarket.

    Je schrijft “Apple loopt op dit gebied al jaren achter op de zaken” en “Apple is dus helemaal niet vernieuwend bezig en zeker geen koploper maar gewoon een meeloper.”

    Apple heeft er ongeveer een jaar over gedaan om na de introductie van hun eerste generatie iPhone een applicatie winkel in de lucht te brengen voor hun mobiele platform (beide generaties iPhone en de iPod Touch). Wat bedoel je dan dat Apple al jaren zou achterlopen met een dergelijk concept?

    Volgens mij is de App Store ook vrij succesvol te noemen, dus dat Apple ‘geen koploper’ is volgens mij ook niet juist. Alleen moeten we het dan wel over vergelijkbare dingen hebben 😉

  12. voor de mensen die alleen maar naar het plaatje hebben gekeken en zeggen “wat lelijk”, lees nu eerst eens het artikel door. Er staat duidelijk dat dit NIET de marketplace is. Blijkbaar is dit gewoon de webwinkel van Sprint, een telefoonbedrijf. Daarnaast heeft Apple de appstore echt niet zelf als eerste uitgevonden maar wel als eerste echt succesvol gemaakt. De implementatie is gewoon perfect. Dat is waar Apple goed in is.

    Ik heb zelf altijd een WM toestel gehad en ik moet eerlijk zeggen dat een aantal zaken toch wel mis. Dat miltitasken uitgeschakeld staat bij de iPhone is eigenlijk toch wel een zwaktebod. De iPhone is er krachtig genoeg voor. Dat dan mensen hosanna roepen dat de iPhone zo stabiel is mag dan geen wonder meer heten. Aan de andere kant, zo stabiel is mijn iPhone ook weer niet. Toch regelmatig de Apple “blackscreen of death” en soms echt heel traag. Ontvangst en batterij zal ik het helemaal niet over hebben, daar is al genoeg over gezegd. Al met al een mooi toestel, maar bij lange na niet perfect (en eerlijk gezegd had ik er net iets meer van verwacht).

  13. @ iPuk: het hele principe om vanuit 1 gecentraliseerde plek applicaties te kunnen installeren is dus al jaren oud. Het gaat er hier niet om of er een prijskaartje aangekoppeld wordt of niet maar het hele idee. Dat idee hebben ze bij Linspire toen verder opgepakt door ook commerciële software via die kanalen te gaan aanbieden waardoor je dus exact hetzelfde hebt als wat de appstore nu is (niet 15 jaar oud maar ik schat het op een jaar of 5 oud; kijk eens op http://www.cnr.com en/of http://www.linspire.com). Er waren (en ze zullen er vast nog zijn) ook voor Palm PDA’s van dit soort sites die vanuit een online winkel je software liet kopen vanaf je PDA/Smartphone (handango bijvoorbeeld). Voor heel veel zaken is een gecentraliseerd beheer en gecentraliseerde manier van werken zoals bij de Appstore vrij normaal. Ik geloof dat er toen zelfs een pc was die je thuis kon installeren maar die verder helemaal remote werkte. Je kreeg er een basis installatie op en je kreeg de optie om deze uit te breiden. Dit ging middels iets als de Appstore.

    Overigens is dat repository gebeuren van Linux zo ongeveer de hele werkwijze van de appstore m.u.v. de systeem software (dat gaat via iTunes). Alle applicaties en overige extra’s installeer je via de appstore. De updates hiervan vinden ook plaats via de appstore.

    Op moment dat ik op mijn Mac software wil gaan updaten dan moet ik de Apple software updater draaien en vervolgens van ieder stuk software die ik geïnstalleerd heb de update functie draaien (wat vaak alleen een kwestie is van de software starten omdat het ding autoupdate). Bij Linux rammel ik een commando in om zeker te zijn dat de lijst van de repository inhoud up to date is gevolgd door een commando om mijn gehele systeem van de nodige updates te voorzien. Indien nodig reboot ik daarna de computer en dan is het hele verhaal klaar. Afhankelijk van de hoeveelheid aan updates kan je dat ergens tussen de minuut en de 30 minuten kosten. Als ik op mijn Mac alles 1 voor 1 moet afgaan kost me dat een paar uur. Bij Windows heb ik hetzelfde gezeur maar dan vaak nog erger omdat je eerst op internet moet rondneuzen of er een nieuwe versie is. Gelukkig hoef ik dat dan weer niet te doen op mijn iPhone.

    Uiteraard hangt er nog een heel verhaal achter waarom er gekozen is voor een zekere werkwijze en is het e.e.a. ook ingegeven door hoe software beschikbaar is. Het is dus niet zo zwart/wit als het lijkt.

  14. @ ppl: Als je naar het principe kijkt, het idee, dan heb je natuurlijk helemaal gelijk, dan heeft Apple met de App Store niets nieuws uitgevonden. Ik heb ooit een keer aan een Kunbuntu Linux distributie geroken en inderdaad, daar zat een repository in als ik me niet vergis, die werkt zoals je beschrijft. Handig!

    Dat Apple dit principe nu naar de iPhone heeft gebracht en dan vooral de wijze waarop en hoe succesvol het werkt voor de ‘mobiele gebruiker’ is dan wel weer, denk ik, een ‘first’. Succesvol ook in de zin van commercieel succesvol, zowel voor de developer als Apple zelf. Het technisch voor elkaar krijgen is één ding, het daadwerkelijk bruikbaar maken en commercieel tot een succes maken, is twee. Blijkbaar is dit op dit moment dé manier om software naar je mobiele platform te krijgen, Google en Microsoft volgen.

    Waarom dan ook niet voor de Mac software, tja … wie weet gaat ooit nog komen. Maar wellicht dat daar iets meer haken & ogen aan zitten. Ik denk dat je dat ook aangeeft in je laatste alinea…? Ik denk dan aan licentie codes, trials, betas, etc. Dat lijkt me toch een stuk moeilijker om dat van allerlei verschillende software leveranciers gestroomlijnd in één App Store onder te brengen.

    Er zullen er vast meer zijn, maar ooit heb ik AppFresh gebruikt, maakt ook gebruik van een software repository. Was toch vaak niet zonder problemen en regelmatig zag ik zelf de update eerder in VersionTracker staan.

    Toch vind ik het wel meevallen qua hoeveelheid werk om je Mac software up-to-date te houden. Bij steeds meer programma’s, zoals je al schrijft, krijg je een nette notificatie dat er een update beschikbaar is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.