Reacties voor: Meer poorten op je 12-inch MacBook dankzij HydraDock, BeeKeeper en meer

De 12-inch MacBook heeft maar één USB-C poort. Gelukkig komen er allerlei oplossingen aan om het aantal poorten uit te breiden, zoals HydraDock en BeeKeeper.

Reacties: 14 reacties

  1. Ik snap werkelijk niet waarom iedereen zich zo druk maakt om het weglaten van die poorten. Ik heb al heel lang een Air. Heb de eerste gehad en sinds 2012 de 11″. Ik gebruik dat ding onderweg en m’n bestanden syncen over WiFi met m’n Mac Mini. Volgens mij heb ik nog nooit een USB poort op dat ding gebruikt. We willen allemaal dat een MacBook zo klein, dun en licht mogelijk is. Dat kan alleen maar door componenten weg te laten. Iedereen was ook zo in paniek toen de optical drive weggelaten werd. Die heb ik nog nooit gemist. En als je de MacBook ook als desktop gebruikt dan neem je zo’n adapter die je lekker thuis kan laten liggen. Dan ligt je HDMI poort en USB hub lekker op je bureau en heb je onderweg een licht apparaat. En 89 is veel voor een hubje inderdaad, maar 1449 voor een MacBook is ook veel. Als je dat besteedt kan die hub er ook wel af. Ik overweeg om hem te kopen. Mijn 11″ heeft te weinig opslag en ik wil wel retina.

  2. 12″ macbook een fantastische notebook? Als show-off misschien maar niet als werkpaard.

    Zo’n dock is op zich een goed idee, al is dit natuurlijk wel een revival van de vroegere docking stations. Op mijn beide werkplekken zo’n dock leggen biedt voor mij voldoende flexibiliteit. Ik heb weinig bezwaar tegen een USB-C in de toekomstige MBP (kom maar op met de nieuwe 15″). Dan nautuurlijk wel met iets als de HydraDock.

  3. Het idee is aardig, maar de uitwerking met dat (te lange) kabeltje kan natuurlijk veel strakker. Als je het toch presenteert als een dock voor de Macbook, waarom zorg je dan niet dat je hem zo maakt dat hij dan ook gewoon direct netjes past zonder een lange kabel?

  4. Ik begrijp zelf ook niet waarom Apple denkt dat gebruikers geen USB-poorten meer nodig hebben…
    Persoonlijk gebruik ik mijn MBP bijna uitsluitend als DJ. Uiteraard is het dan wel zo handig dat je aansluiting hebt op het lichtnet. Maar tegelijkertijd wil ik mijn controller ook kunnen aansluiten. En als het even kan ook nog een externe HD… Waar zou ik die allemaal moeten steken in zo een “ipad met toetsenbord”-geval??
    Apple heeft precies mooie deals gesloten met accessoire-makers. Overpriced nieuw Macbookje verkopen zonder deftige aansluitingen, om daarna nog extra poen te innen van alle fabrikanten die broodnodige (voor sommige toch) accessoires maken voor dit lelijke ding… *zucht* Waar is Steve als je hem nodig hebt?

  5. Er zijn toch al USB docking bay’s zoals die van Targus? Werken die dan niet?

  6. Origineel geplaatst door Gaetan
    *zucht* Waar is Steve als je hem nodig hebt?

    Je kunt veel over SJ zeggen, maar niet dat hij gek was op aansluitpoorten. Jobs wilde geen Blueray. Hij voorzag al dat optische schijven op termijn zouden verdwijnen. Jobs wilde aanvankelijk geen USB 3 omdat dit al achterhaald zou zijn. Jobs wilde geen USB op de iPad. En Jobs kreeg gelijk….Poorten heb je niet nodig.

    Wat wilde Jobs wel: Firewire; Mini DVI; Thunderbold……alleen wilde anderen die niet…

  7. @Gaetan: Wonderlijk dat je als bezitter van een MBP de nieuwe macbook overpriced noemt. Als je om het even welke MBP uitrust met de specs van de nieuwe macbook ben je duurder uit, en heb je voor dat extra geld alleen een snellere processor (o ja, en welgeteld één extra USB poort – WOW :-P). Eventjes verder kijken dan je neus lang is svp voor je zulke flauwekul gaat verkondigen. Ironisch genoeg is momenteel (de basisversie van) de gewone macbook meer high-end in specs dan (de basisuitvoering van) een zogenaamde ‘pro’, en ja, daar betaal je voor.

    Waarom Apple denkt dat één USB poort meer op een laptop niet meer nodig is, is ook simpel: vrijwel overal zijn draadloze alternatieven voor, die externe HD van jou is bijvoorbeeld in een zeer draagbare 2,5″ uitvoering al tot 2TB te krijgen met onboard LAN. Hoef je ‘m niet eens uit je tas te halen, laat staan met kabeltjes te lopen klooien.

    Niet iedereen die voor werk of hobby een laptop gebruikt heeft de luxe een roadie met onnodig grote en zware apparatuur te kunnen laten zeulen ;-). Als je zelf dagelijks een laptop meezeult kan de nieuwe macbook een levensgrote verbetering in gewicht en afmetingen zijn. Ìk zou dolblij zijn met een nieuwe macbook ipv de (evengoed prijzige) ultra lompe lenovo waar mijn baas me mee opzadelt, en ben vast niet de enige.

    Als je dat allemaal niet waardeert kun je altijd nog een nieuwe MBP kopen, en als je die met een fatsoenlijke opslagcapaciteit uitrust hoef je niet eens een externe schijf aan te sluiten. De standaard 128G van een MBP is al heel lang niet meer van deze tijd. Mijn Macbook uit 2008 had destijds al bijna het dubbele! (en inmiddels nog eens 4x zoveel :-))

    Dat je dit ding lelijk vindt is jouw strikt persoonlijke misvatting ;-), net als dat een ouderwetse USB aansluiting ‘deftig’ zou zijn, en de verwijzing naar Steve Jobs wel heel vergezocht èn misplaatst.

  8. Alleen wilde anderen dat niet……Het lijkt me als fabrikant toch handiger om dingen op de markt te brengen die “andere” willen hebben dan dingen die “andere” niet willen hebben. Je verkoopt zo weinig dingen die mensen niet willen hebben meestal. Die 12″ heeft al bijna geen werkpower dus ik denk dat het een soort Apple watch is ……. De Apple junkies kopen hem voor de heb, maar het is veeeel te veel geld voor wat je krijgt. Voor hetzelfde bedrag koop je een veel veelzijdigere notebook van een ander merk. Maar ja, daar staat geen appeltje op. Dit is het 2e product na elkaardat weinig bied voor veel geld. Ps wat een drama een artikeltypen zonder te kunnen kezen wat je typt omdat je toetsenbord eroverheen zit. Puur gokwerk. Maak eens een normale app 🙂

  9. Origineel geplaatst door Flieps
    Wat wilde Jobs wel: Firewire

    Mijn 2008 aluminium MacBook heeft geen FireWire, dus ze hebben wel degelijk geprobeerd om dat af te schaffen. Daar kwamen ze snel op terug.

    Het was echt geen probleem geweest als Apple tenminste twee aansluitingen had aangeboden, op elke kant eentje. Dat is niet alleen mooi (symmetrie), maar ook nog eens erg praktisch. Nu krijg je dus het probleem dat je USB niet tegelijk kunt gebruiken als je wilt laden, tenzij je dus altijd een adapter bij je hebt. Apple’s eigen adapters zijn onaanzienlijke blokken en het prijskaartje van €89 is pure waanzin en klantonvriendelijk.

    Het past gewoon bij Apple dat ze van die onbenullige problemen creëren en dan een onhandige of prijzige oplossing bieden. Mooi dat de ‘gemiddelde consument’ geen USB nodig heeft, maar het betekent wel dat iedereen die op zoek was naar een MacBook Air met Retina, nu dus weer functies verliest. Om nog niet eens te beginnen over het verlies van performance én batterijduur ten opzichte van de Air. Soms zou ik willen dat Apple een keer met een product flopt, zodat ze weer wat openhartiger worden.

    Origineel geplaatst door ibl
    We willen allemaal dat een MacBook zo klein, dun en licht mogelijk is. Dat kan alleen maar door componenten weg te laten.

    Als dat waar zou zijn, was het ASUS echt niet gelukt om een Zenbook te creëren die vóór de MacBook al dunner was, terwijl deze langer meegaat (ondanks het groter scherm) én de poorten wel nog heeft.

  10. In een opmerkelijk artikel toonden jullie kort geleden al aan de de nieuwe MacBook 12″ niet sneller is dan de MacBook Pro 15″ uit 2011. En laat ik die nou precies hebben! Verder: extra hoge resolutie, alle ingangen en uitgangen die ik nodig heb en zelfs nog een disc drive. Ik kan dus alle kanten op!

  11. Als je hieraan gaat beginnen ben je niet de doelgroep van deze laptop en kun je beter een pro of air kopen. De doelgroep van dit apparaat is de mobiele gebruiker die alles via de Cloud en WiFi doet. Koop dit ding dus niet als je alleen cool wilt doen in de trein of café, daar krijg je spijt van…

  12. Origineel geplaatst door macaanzee
    In een opmerkelijk artikel toonden jullie kort geleden al aan de de nieuwe MacBook 12″ niet sneller is dan de MacBook Pro 15″ uit 2011. En laat ik die nou precies hebben! Verder: extra hoge resolutie, alle ingangen en uitgangen die ik nodig heb en zelfs nog een disc drive. Ik kan dus alle kanten op!

    De vergelijking was met een Air uit 2011, geen Pro en al helemaal geen 15″. Appels en peren…

    En vwb de “extra hoge resolutie” lees ik op support.apple.com over de 15″ pro uit 2011 “Ondersteunde resoluties: 1440 x 900 (native) …”, en over de nieuwe macbook: “Resolutie van 2304 x 1440”. Wat is er dan extra hoog aan jouw resolutie??

  13. @ibl: Om muziek vanaf cd’s op mijn Mac Air te kunnen zetten, heb ik een extra drive aan moeten schaffen (E90), terwijl die er vroeger gewoon in zat. Zo zwaar was die drive toen niet.
    Lichtere laptops, ja fijn, maar maak de prijs dan ook wat lichter als je er toch dingen uit laat.
    Hoeveel zwaarder wordt een laptop met meer poorten?
    Het is een vreemde ontwikkeling van Apple en ik denk dat ze er nog wel eens van terug komen.

  14. @Anna: Je gaat toch geen 90 euro voor een dvd brander uitgeven, dan koop je toch voor 2 tientjes er 1 van een ander merk wat ook prima werkt.
    Ja het is leuk alles van apple maar voor die paar keer dat je dat gebruikt, dan ben je een dief uit je eigen portomonee als je die dure van apple koopt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.