Reacties voor: Medewerker Adobe reageert op afwezigheid Flash op de iPad

Adrian Ludwig, een medewerker en blogger op de weblog van Adobe Flash Platform heeft een weblogbericht geschreven waarin hij zijn mening geeft wat betreft de afwezigheid van Flash op de iPad.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 83 reacties

  1. Jammer hoor van dat Flash, maar ik heb er op m’n iPod weinig last van.
    En alsnog als je geen iPad/iPod touch/iPhone hebt kun je 100% van de Apps niet doen. Dat is altijd nog meer dan de cijfers aan films en games die hij noemt.

  2. wil gvd gewoon flash in me Safari!

  3. flash is zo 2009 😉
    maar ik neem aan dat Apple bang is dat er allemaal games en of apps via het web op de iphone/pod/pad te draaien zijn, zo hebben ze geen toezicht over wat er gebeurd. (althans dit kan ik me voorstellen)

  4. Uiteindelijk valt flash dus om te zetten in een app, wat wel vooruitgang is:)

  5. Erg teleurstellend dat er geen flash afgespeeld kan worden.
    Volgend jaar ga ik naar mijn vervolgopleiding, en dus moet ik een notebook kopen. Ik had gehoopt een iPad te kunnen kopen, maar omdat deze geen flash toelaat, zal ik een normale laptop met touch-screentoevoeging gaan aanschaffen. Ik heb flash nodig, voor zowel de grote sites als games in de vrije tijd (station, in de trein). Ook de max 64gb is veels te weinig om ook maar in de buurt te komen van een laptop. Geen camera ook nog. Dit is echt, een king-size IPod….

  6. minder invloed = minder geld voor Apple

  7. Beste feature van de iPad is dat ie geen Flash ondersteuning heeft. Ik mis het ook niet op mn iPhone.

  8. Met het inbrengen van flash beconcurreren ze hun eigen AppStore. Als iedereen online spellen kan spelen, waarom dan een spel kopen??

    Ok, voor die diehard die ook zonder dataverkeer wil spelen is de AppStore een uitkomst.

    Apple zou Apple niet zijn als ze hier hun eigen koers varen. En Adobe is maar wat blij met de producten van Apple. Adobe had allang de stekker uit het project Apple getrokken als hun positie machtiger was geweest.

    Adobe volgt met hun producten de markt en Apple is hierin één van hun marktleiders. En zo zijn wij, consumenten, ook marktvolgers

    Ik slaap er niet minder door dat er geen flash op mijn iPhone (en later iPad) zit.

  9. Als je er bij nadenkt is het voor een apparaat waarmee je lekker op de bank een beetje kan surfen toch van de zotte dat je uitzendinggemist.nl en dumpert.nl niet eens fatsoenlijk kan bezoeken. Zijn voor vele jongeren toch wel belangrijke sites. En in amerka bijv collegehumor. Of zelfs de desktopversie van iphoneclub waarbij je niet eens alle filmpjes mag/kan laden.

  10. Flash is op de terugweg dus waarom ‘trekken aan een dood paard’. Zeker nu HTML5 eraan komt… dat wordt wél ondersteund door Apple.

    Verder vind ik het ook jammer dat je met de iPad niet kan bellen, geen foto’s kan maken, geen Photoshop kunt draaien, geen multitasking hebt… oh, wacht, daarvoor heb ik toch al de iPhone, mijn Nikon D40, mijn iMac… wat een gezeur, hehe.

  11. @Robert: je haalt de woorden uit m’n mond
    

  12. Grr.. 🙁 spijtig geen flash weer op de iPhone..

  13. Dat geneuzel over flash…ik mis het geen moment op de iphone. Vreet onnodig veel resources en vervolgens gaan mensen weer klagen dat alles traag is….HTML 5 zal niet meer zo lang duren dan wordt de noodzaak voor flash ineens een stuk minder.

  14. Wat ‘n innovatieloos prul, die iPad. Een opgeblazen iPhone, meer is ‘t niet. En dat komt toch echt uit de mond van een Microsoft-hater/Apple-fan. Tjongejonge man, alsof er weer een revolutie plaatsvindt. Voor ‘t gemak even vergeten dat bijvoorbeeld HP al tijden flatscreens heeft die hetzelfde kunnen. Doet me ‘t ergste vrezen voor de nieuwe iPhone in juni…

  15. Dat Apple het niet voor elkaar krijgt om Flash toegankelijk te maken op iPhone en iPad is natuurlijk larie. Wat inhoudt dat ze bij Apple de keuze maken om Flash tegen te houden. Opmerkelijk, als je bekijkt wat een algemeen bekend en breed gedragen platform Flash is.

    Het kan dus niet anders of het heeft te maken met de marktpositie waar Steve Jobs het in zijn keynote over had (alle verkoop- en omzetcijfers die hij oplepelde). Wat wel erg jammer is, is het feit dat Steve dan niet met een alternatief voor Flash komt.

    Het komt er op neer dat ze zeggen: “Beste klant, je mag geen flash en je krijgt ook niet iets anders!” Daar kom je alleen mee weg als de consument blind achter Apple aansjokt. En verrek, met een briljante marketing krijgen ze het nog steeds voor elkaar ook…

  16. Zoals gewoonlijk kijkt Apple vooruit en niet achteruit. HTML5 is de toekomst.

  17. Flash is redelijk knudde
    maar geen Flash is nog erger…omdat 80% vd webwereld het gebruikt

  18. @Roland
    Zoals gewoonlijk loopt Apple weer achter..zoals met zoveel dingen.
    Leuk dat in de toekomst dit of dat..maar op dit moment is het allemaal nog flash wat vaak nodig is..
    Altijd maar het goed proberen te lullen van wat Apple ook maar doet of juist niet doet..

  19. Ik vind dat flash gewoonweg nodig is voor de “full internet expirience”… De iPad is heel goed op vlak van internet. Webpages kan je makkelijk bezoeken enz, maar flash hoort er nu toch echt wel bij, zeker op zo’n groot scherm!

  20. Voor alle mensen die het blijven hebben over HTML 5, tegen die tijd dat dat een candidate recommendation wordt is het 2012. Geschat wordt dat het in 2022 of later pas door W3C daadwerkelijk aanbevolen wordt. Dan is er hopelijk ondertussen wel een betere iPad/iPhone etc.

    Dat kun je zoals Roland vooruit kijken noemen, maar geen Flash ondersteunen is natuurlijk gewoon politiek. Dat heeft niets te maken met vooruit kijken maar bang zijn om inkomten te verliezen. Dezelfde reden waarom het bij Apple allemaal zo’n dichtgetimmerde zooi is qua Apps. Dat is een een manier om een bedrijf te runnen maar dat zoveel mensen het goed praten… dan ben je imo net teveel fanboy. Kom dan met een goede reden waarom het er niet op zou zitten aangezien zoveel mensen zoals genoemd graag naar Flash sites gaan of Flash video bekijken.

  21. Ik wordt zo moe van iedereen met z’n ‘Flash is zo 2009’. Omdat Apple het maar weglaat is dat niet meteen het geval ofzo… en HTML5 is alleen voor video, dat is Flash niet. HTML5 is inderdaad in opkomst, maar voordat het mainstream is zijn we weer een jaar verder. Flash mag pas worden weggelaten, als alle andere videowebsites dat ook doen.

  22. Flash is een verschrikkelijke technologie en helemaal niet gepast voor video. Het ondersteund geen acceleratie, hierdoor gaat zelf de nieuwste en snelste computer al gemakkelijk tot 80% CPU gebruik bij een simpel SD video te kijken. Het bekijken van een full-HD video in Flash is bijna niet te doen op de meeste computers.

    YouTube heeft nu een HTML5 beta voor zijn video’s, en ik moet zeggen het is veel beter dan de video’s die nog via Flash laden. Vimeo doet dit ook en meer en meer zullen omschakelen.

    Flash heeft zo wel zijn toepassing, zoals browser-games. Maar natuurlijk wilt Apple meer games in de App Store. Bovendien zal een spel in C kan veel beter presteren dan één in Flash, zowel minder CPU gebruik als er beter uitzien wat uiteraard hand in hand gaat met langere batterijduur. Iets waar iedereen constant over zeurt (en toch willen ze een gloeiend Apple logo op de achterkant. ?).

    Flash is een verouderde technologie die nooit voor video’s bedoeld was en dus hier ook zeer slecht in is. Bovendien word Flash verschrikkelijk veel gebruikt voor bewegende reclame en toepassing die niet met Flash gemaakt zouden moeten zijn zoals slideshows. Hoe sneller men omschakelt naar HTML5 des te beter voor iedereen.

  23. Flash gaat sowiezo weg. Het is traag en erritant en met de komst van HTML 5 en javascript totaal overbodig! Flash komt nooit in mobile safari nog de safari op de iPad

  24. Ik hoop dat de iPad zo’n succes wordt dat sites hun website eraan aan gaan passen, en flash acterwege laten. Dat zou nog eens een voordeel worden voor ons. Wie wil er nu dat die miljoenen iPhone gebruikers én die ipad gebruikers hun website niet kunnen bezoeken?

  25. Flash= vet betalen aan Adobe.

    Helaas voor Adobe kunnen de iPhone en iPad prima zonder Flash, maar Flash uiteindelijk niet zonder iPhone en iPad.

    Ik denk eerder dat het aan Adobe ligt.

  26. Als je ook maar 1 seconde had gedacht dat Flash z’n weg zou vinden naar dit product dan heb je een behoorlijke plaat voor je neus gehad.

  27. Zelfs de PSP heeft flash…
    iPhone is toch “at THE edge” van technologie??

  28. @Ghostwriter:

    zou idd heel mooi zijn. Maar denk is na hoeveel normale pagina’s niet volledig te openen zijn op een iPhone of straks ipad. Zie m’n eerdere post. Plus wat al eerder gezegd werd, als dit de full internet experience moet worden is dat toch wel een vereiste. Ik zit vaak op de bank een beetje op internet te surfen op m’n iPhone, maar moet dan elke keer naar m’n compu lopen om een filmpje of audio file af te spelen. Dat kan met de ipad toch niet de bedoeling zijn.

  29. De reden dat Flash niet ondersteund wordt is simpel. De benodigde processor kracht, geheugen, scherm grootte/resolutie etc. kan erg wisselen. Door Flash te ondersteunen onstaat er een onvoorspelbare gebruikservaring voor de gebruiker. In sommige gevallen zal het prima werken maar in veel gevallen zal de ervaring bar tegen vallen. Of het nu is dat safari (of in een beter geval alleen de flash plugin) crashed, dat het niet goed gescaled wordt op het scherm of dat het gewoon kwa snelheid kruipt of er RAM tekort is. Ook bij apps die veel RAM nodig hebben zou Safari dan naar het flashRAM gedumpt moeten worden, wat het opstarten van apps zou vertragen en safari niet meer zo goed als continu op de achtergrond door kan laten draaien.

  30. Flash is ook gewoon een gedrocht van een software, als ze die shit eens een keer herschrijven om het sneller en efficiënter te maken dan heeft het misschien toekomst. Nu is het gewoon wachten op een nieuw platform dat Flash voorbij streeft en dat wél algemeen geaccepteerd word.

  31. Origineel geplaatst door Roland
    Zoals gewoonlijk kijkt Apple vooruit en niet achteruit. HTML5 is de toekomst.

    Leuk van Apple, maar zij hoeven wat mij betreft niet te blokkeren wat (zoals iemand anders al zei) de halve wereld nog altijd wél gebruikt. Dat dat niet de toekomst heeft is één ding. Maar dat ik het niet moet of mag gebruiken, hoeft Apple niet voor mij te bepalen. Dat doe ik zelf wel, als flink betalende consument. Geef ons Flash, tót het moment dat HTML5 heden is, in plaats van toekomst.

  32. Even serieus. Apple laat geen programma’s inde achtergrond draaien. Laat je dit wel toe dan krijg je een trage Iphone. Een webpagina bezoeken en flash op de achtergrond is dus niet de bedoeling. Daarom zijn er dedicated apps gemaakt zoals Youtube. De opmerking dat we geen filmpjes kunne kijken begrijp ik dus niet goed aangezien YouTube deeeste filmpjes aanbiedt lijkt mij dat 75% dus een volledig irrealistisch getal is. Met HTML 5 draai je geen programma’s op de achtergrond, omdat het gewoon in het script zit. Geen vertraging dus en dus ook de snelle Iphone/pad waar we met z’n allen zo tevreden over zijn.

    Jammer? Ja, natuurlijk maar ik heb liever een snelle Iphone.

  33. HTML5 is zó de nieuwe flash 😛

  34. Had het niet beter kunnen zeggen dan OmeWillem.

    Flash is nu nog gewoon nodig voor een heleboel dingen.
    Als HTML5 de standaard is, is het niet meer nodig maar websites die HTML 5 gebruiken i.p.v. flash kan je nu nog op 1 hand tellen.

    Over het algemeen vond ik de iPad toch een teleurstelling. Als Apple niks goeds in mei voor de iPhone users gaat aankondigen ga ik toch echt over op een Palm Pre. Die ondersteunt WEL Flash en multitasking (“out of the box”)

    Jailbreak biet redelijke oplossing voor Apple’s limitaties maar het word steeds moeilijker voor de dev team om het te doen en het vertraagt je mobiel gewoon heel erg. Ik voorspel dat spoedig jailbreaken maar heel beperkt word en uiteindelijk misschien zal verdwijnen. Daar doet Palm het heel goed, zelf een bedankje aan hun “jailbreak” community.

    – Gabriel

  35. Origineel geplaatst door Roland
    Zoals gewoonlijk kijkt Apple vooruit en niet achteruit. HTML5 is de toekomst.

    Multitasking is ook de toekomst… Wat was ook al weer je punt?
    Geen flash betekent gewoon dat dit een produkt is wat hopelijk faalt. Zodat Apple beter hun huiswerk gaat maken. Maar ik ben bang dat veel Apple fans dit ding blindelings gaan kopen.

    Overigens vond ik Steve Jobs ook totaal niet enthusiast klinken tijdens de keynote. Maar dat is offtopic.

  36. Als Apple Flash toelaat op de iPad of iPhone dan word de halve App Store buitenspel gezet. Het is niet zozeer om de surfervaring te belemmeren, maar puur om de eigen App Store te beschermen.

  37. @Dr. Von Sauerpraum: Helemaal met je eens. Als je de beste exoerience wil bezorgen hoort flash daarbij. Hoe krijg ik m’n vriendin overtuigd als ze niet eens GTST kan kijken op de site van RTL? 😉

  38. De Iphone ondersteund wel multitasking maar dit wordt beperkt tot een aantal in de firmware meegeleverde apps om de schijn te geven dat deze zonder laadtijd opstarten. Omdat de hoeveelheid RAM beperkt is en omdat sommige apps nogal wat RAM nodig hebben is er geen multitasking voor de gebruiker zelf beschikbaar. Buiten dat zouden ze waarschijnlijk voor een kortere batterijduur zorgen en dat wanneer er RAM vrijgemaakt zou moeten worden dat de 1 of meerdere van de reeds draaiende aps netjes afgesloten moeten worden voordat sommige andere apps opgestart kunnen worden.

    Wat betreft Flash nog eens.. De CPU in de huidige iPhones en waarschijnlijk zelfs de iPad is niet sterk genoeg om een goede ervaring te garanderen. Ook kan safari dan niet langer op de achtergrond blijven draaien door mogelijk RAM gebruik (app kan wat betreft de CPU kan op idle based priority draaien dus de snelheids impact is er op dat gebied niet echt).

    De iPhone voelt snel aan (terwijl hij kwa hardware meestal niet sneller is dan andere telefoons van nu en vaak zelfs trager), maar dat betekend nog niet dat de hardware zelf ook zo snel is als veel mensen hier lijken te denken.

  39. Flash is verleden tijd, alleen websites voor kinderen (Disney, jetix , etc.) draaien nog op flash.
    HTML5 vervang toch de video, en vele andere dingen die flash kan.
    gamen lijkt me niet handig op een iPad / iPhone als je nog in je browser zit. De app store is ideaal als flash game vervanger.

    Op mijn school mag ik niets installeren, google chrome kun je op een of andere manier wel installeren, maar de flash plugin lukt dan weer niet. Geen banners, youtube doe ik via html5, ik mis niets. Er zijn zelfs vervelende flash banners weg 😀

  40. Onzinbeweringen hier weer over HTML 5. HTML 5 verbruikt net zo goed resources en is op vele gebieden zelfs aanzienlijk minder efficient dan Flash. Wie weet wat met Flash mogelijk is ziet HTML 5 geenszins als een ‘vervanger’. Neem alleen al het feit dat swf-bestanden gecomprimeerde bestanden zijn terwijl HTML 5 juist alles ongecomprimeerd aanbiedt. Zo is een vector-bestand in HTML 5 van bv de aardbol veel groter in bestandsgrootte dan exact dezelfde vectorgraphic bewaard in swf-formaat en moet je zo veel meer Kb downloaden om hetzelfde te zien met HTML 5 dan met Flash. Daarnaast is het volstrekte onzin te stellen dat HTML 5 hetzelfde kan als wat mogelijk is met Flash. Ik zou zeggen, maak maar eens zoiets als Habbohotel.com met HTML 5. Of neem eens een kijkje op http://www.thefwa.com/ en ga je eens afvragen hoe je dergelijke multimediale hoogstandjes met HTML 5 zou realiseren. Dat gaat niet lukken.

  41. @Michel.
    Geef de mensen dan de keus om het aan of uit te zetten ofzo.
    Dan kunnen mensen zelf kiezen om de voor of nadelen tegen elkaar af te wegen.
    Nu WORDT het bepaald voor de consument..allerlei blokkades worden er opgelegd..geen wonder dat zo verschrikkelijk veel mensen nog niet overstappen naar een Iphone of Ipad.
    Fijn allemaal toekomst dit en toekomst dat..stop dat HTML5 of whatever dan ook in de nieuwste apparaten en laat dan pas flash eruit..nu is FLASH nog zeer sterk aanwezig en geregeld nodig voor full internet…waarom hou je het er dan uit..laat mensen zelf bepalen en zeg erbij dat het voor en nadelen heeft.

  42. Ik vraag me persoonlijk al heel lang af waarom apple zijn eigen hompage niet een in ipod touch/iphone formaat uittbrengt.

    En over flash: apple kiest voor die beperkingen, en wedden dat apple nooit alles in een keer zal doen wat de consument wilt.

  43. Had Steven Jobs het niet over de beste internet ervaring ooit? Wel een beperkte internet ervaring dan!

    Of HTML5 nu de toekomst is of niet, het gaat over vandaag. Je koopt geen ipad voor over 4 jaar.
    Het is zo’n onzin om te zeggen dat je op je iPhone geen flash mist en dat dus op de iPad ook niet zult doen. Je zult maar een iPad hebben en tot de conclusie moeten komen dat je vrienden op bv Facebook wel spelletjes kunnen spelen en jij niet.
    Ik ben blij dat ik voor hetzelfde geld als wat de voordeligste iPad kost een laptop heb gekocht, daarmee kan ik wel alles doen op internet als ik op de bank zit.

  44. iPhone zonder Flash = GEEN full internet device…
    Flash brengt gewoon veel interessante tools voor de developers en is voor mij nog steeds interessanter om mee te werken dan HTML5.

    Apple is gewoon eigenwijs en doen ondertussen exact hetzelfde als “the big computer company’s” waar zij zelf in de garage zo tegen waren…. Typisch gevalletje “can’t beat them, join them”.

  45. Heerlijk hoe de echte DIEHARDS apple verdedigen!
    Kop niet aan het appeltje want zij hebben altijd gelijk!

    Arogante houding hebben ze en blijven ze hebben!
    Laat de mensen nou zelf de keuze maken of ze flash willen.

    Nee wij vinden dat u geen extra remlicht op u auto mag hebben omdat wij dat willen.

    Kollder!

  46. Apple naait Adobe gewoon verschrikkelijk hard. Daarnaast is een apparaat dat meer dan een mobiel zou moeten voorstellen en geen flash ondersteunt gewoon vergelijkbaar met een genadicapt persoon tov een normaal mens. Op je iPhone geen flash? Geen probleem in principe, ik was niet van plan om mijn iPhone als computer te gebruiken. Maar kom op man.. Dat ding zou moeten concureren met de netbooks? Geen schijn van kans. Iedereen die genoeg hersenen heeft komt tot de conclusie dat je gigantisch afgezet wordt. Het is gewoon een grote iPod touch en meer niet.

  47. Als je beweert dat de ‘internet experience’ op de iPad briljant is dan mag Flash niet ontbreken. Voor de iPhone kon ik het nog deels begrijpen. Zou mogelijk je iPhone erg traag maken etc. Maar voor de iPad is dat on non-argument. Die heeft processorkracht zat. Apple naait Adobe gewoon keihard om wat voor reden dan ook. Waarschijnlijk heeft Adobe ooit eens een beetje te veel geld gevraagd voor de licenties en heeft Apple toen bepaald nooit meer flash te gebruiken. En de AppStore moet ook beschermd worden natuurlijk.

  48. Origineel geplaatst door max
    flash is zo 2009
    maar ik neem aan dat Apple bang is dat er allemaal games en of apps via het web op de iphone/pod/pad te draaien zijn, zo hebben ze geen toezicht over wat er gebeurd. (althans dit kan ik me voorstellen)

    Flash is zo 2005.

  49. Ik mis Flash niet echt op m’n iPhone.

  50. flash zuigt, PUNT

  51. Heeft dan echt niemand die flash-legoblokjes gezien tijdens de presentatie waar Steve snel voorbij scrolde..???
    

  52. Mensen hou toch op over flash!! De iPhone, iPad, iweetikalnietwat kan dat helemaal niet aan!! En flash is zo jaren 80, HTML5 wordt het en Apple loopt hierop al jaren voor ;-))

  53. Eens met Eric. Iedereen vergeet voor het gemak dat Adobe net zo goed zijn zakelijke belangen verdedigt. Voor consumenten mag flash dan niks kosten; wie flashapplicaties wil maken betaalt wél en dat is (nog) een grote markt. adobe ziet nu – met Html 5 in aantocht- de bui al hangen.

  54. Flash mwhahaha lekker pacman op spele.nl doen.
    Common zeg. In die 3 jaar dat ik mn iPhone heb ben ik 3x een blokje tegengekomen. nou boeie!!

  55. Origineel geplaatst door Masterm
    Ik mis Flash niet echt op m’n iPhone.

    Op mijn iPhone mis ik het ook niet. Maar ik kan me geen laptop voorstellen zonder flash. En wil het nu lukken dat een iPad dient om lekker te surfen. Niet dus.

  56. @Pietje: lame, flash is zo veel meer dan filmpjes

  57. Origineel geplaatst door alchemist
    Onzinbeweringen hier weer over HTML 5. HTML 5 verbruikt net zo goed resources en is op vele gebieden zelfs aanzienlijk minder efficient dan Flash. Wie weet wat met Flash mogelijk is ziet HTML 5 geenszins als een ‘vervanger’. Neem alleen al het feit dat swf-bestanden gecomprimeerde bestanden zijn terwijl HTML 5 juist alles ongecomprimeerd aanbiedt. Zo is een vector-bestand in HTML 5 van bv de aardbol veel groter in bestandsgrootte dan exact dezelfde vectorgraphic bewaard in swf-formaat en moet je zo veel meer Kb downloaden om hetzelfde te zien met HTML 5 dan met Flash. Daarnaast is het volstrekte onzin te stellen dat HTML 5 hetzelfde kan als wat mogelijk is met Flash. Ik zou zeggen, maak maar eens zoiets als Habbohotel.com met HTML 5. Of neem eens een kijkje op http://www.thefwa.com/ en ga je eens afvragen hoe je dergelijke multimediale hoogstandjes met HTML 5 zou realiseren. Dat gaat niet lukken.

    Die site naar waar je verwijst draait op flash ja, maar dat is helemaal niet zo moeilijk om met html5 / ajax na te maken. De eerste link op die site is trouwens een sterk voorbeeld van html5 :p http://9elements.com/io/projects/html5/canvas/

    Ook je argument dat html5 ongecomprimeerd doorstuurt moet ik helaas ontkrachten ivm video. Dit wordt doorgestuurd dmv x.264 video codec. Over vector files durf ik dat niet te zeggen uiteraard.

  58. iPad is door toedoen van apple nu al zooo begin jaren ’80…

    Fijn voor al die mensen, die flash niet missen en/of gebruiken op de iphone, want die bellen waarschijnlijk alleen maar met de iphone..maar er zijn ook genoeg mensen die hun horizon willen verbreden en gewoon op alle sites terecht willen komen en dus ook gebruik willen maken van flashsites..

    Ik snap dan trouwens niet dat er al apps op de iPad staan, als het toch gebouwd is voor de ‘toekomst’ en alle toekomstige apps/html5

  59. Aplle is dan ook voor de resterende 20 procent van de wereld uitgebracht. Hahaha 😉 @Joostmans:

  60. @Daejji:

    mee eens, ik vind het ook jammer dat daar koppig over wordt gedaan. Ik mis het niet helemaal maar de klant zelf laten kiezen lijkt me de beste oplossing.

  61. Nokia N900 – zonder “jailbreak” Linux Meamo-5 software en die ondersteunt WEL Flash en multitasking (“out of the box”)

  62. Apple fanboys blijven het toch blindelings kopen, dus waarom zou Apple rekening houden met de rest.

  63. Persoonlijk mis ik Flash totaal niet, en om mijn Macs en PCs merk ik dat alles op slag traag wordt, en steeds trager, zodra je een website met Flash opent.
    Je compu presteert eigenlijk direct als een computer die een paar honderd euro goedkoper had moeten zijn.
    Veel gebruikers merken dat wel, maar weren niet hoe het komt. Die denken: ik moet een nieuwe compu.
    Op een apparaat met minder power, zoals een iPhone of een iPad is dit effect nog veel sterker.
    Je kan wel zeggen: geef de gebruiker de keuze, maar 99% van de gebruikers kan en wil zo’n keuze niet maken.

  64. Persoonlijk mis ik Flash totaal niet op de iPhone en om mijn Macs en PCs merk ik dat alles op slag traag wordt, en steeds trager, zodra je een website met Flash opent.
    Je compu presteert eigenlijk direct als een computer die een paar honderd euro goedkoper had moeten zijn.
    Veel gebruikers merken dat wel, maar weren niet hoe het komt. Die denken: ik moet een nieuwe compu.
    Op een apparaat met minder power, zoals een iPhone of een iPad is dit effect nog veel sterker.
    Je kan wel zeggen: geef de gebruiker de keuze, maar 99% van de gebruikers kan en wil zo’n keuze niet maken.

  65. Origineel geplaatst door Serkan
    Apple fanboys blijven het toch blindelings kopen, dus waarom zou Apple rekening houden met de rest.

    +++++

  66. @Mike van Hoenselaar: […] Hij vindt dat Apple […]

  67. Origineel geplaatst door Dr. Von Sauerpraum
    Als je er bij nadenkt is het voor een apparaat waarmee je lekker op de bank een beetje kan surfen toch van de zotte dat je uitzendinggemist.nl en dumpert.nl niet eens fatsoenlijk kan bezoeken. Zijn voor vele jongeren toch wel belangrijke sites. En in amerka bijv collegehumor. Of zelfs de desktopversie van iphoneclub waarbij je niet eens alle filmpjes mag/kan laden.

    Voor uitzendinggemist is een applicatie te krijgen, ik heb die op mijn iPhone. Blijkbaar zijn alle filmpjes dus ook als mp4/H.264 beschikbaar.
    Ik schat dat die site binnenkort deze variant ook wel via html5 beschikbaar gaat stellen. Mooi!
    Voor je 2e site: Gezien het aandeel van de iPhone van het mobiele internetverkeer, zullen andere sites ook hun filmpjes gaan aanbieden in een formaat wat open is en dus geen flash video.

    Tevens: Er is een enorm verschil tussen ‘Flash’ en ‘Flash video’.
    De meeste mensen kunnen (of willen) dat onderscheid niet maken. De meeste mensen bedoelen ‘Flash video’ als ze ‘Flash’ zeggen. Dat deel van de vraag kan triviaal omgezet worden naar een open codec.
    Je ziet dat steeds meer videosites een open codec gaan gebruiken, zoals Youtube en Vimeo.
    En dat is mooi, omdat die codecs worden versneld door GPUs scheelt dat een heleboel CPU en dus batterijlevensduur. En dat was weer leuk op een mobiel device, al is het feit dat de desktop machine niet als een stofzuiger klinkt ook aantrekkelijk…

  68. Dat Flash zijn langste tijd gehad heeft wens ik te betwijfelen. Zeker gezien de aangekondigde nieuwe versie waarmee Flash het zelfs mogelijk maakt om APPS te gaan ontwikkelen, en dus ook voor de iPad.

    Momenteel is Flash de defacto standaard als het gaat om rich internet applications (RIA). Daarnaast heeeft Flash aan de wieg gestaan van de nu alom geprezen iPhone Apps (Adobe is met Flash al jaren voorloper van dergelijke off-browser applicaties met hun AIR platform).
    Ik blijf het daarom een gemiste kans vinden van Apple dat ze wat dat betreft niet beter gaan samenwerken met Adobe om dit probleem (de energieslurpende Flash Player) op te lossen.
    Want laten we eerlijk zijn; Adobe en Apple hebben en hadden altijd veel met elkaar op en waren gezamenlijk verantwoordelijk voor een creatieve, innoverende en inspirerende invulling voor een (destijds nog behoorlijke niche) markt waar met name de creatieven onder ons van hebben geprofiteerd.

    Dankzij Flash bestaat er zoiets als YouTube, laten we dat vooral niet vergeten. Dankzij Flash bestaan ook de innovatieve online magazines zoals BomVol van bol.com. En juist dat soort toepassingen zijn uitermate geschikt voor de iPad, en kunnen het succes van de iPad vergroten.
    Waarom zouden we een ontwikkelplatform (zo mag je Flash op dit moment echt wel noemen) gaan negeren dat zich de afgelopen 10 (?) jaren absoluut heeft bewezen.

    En HTML5 in combinatie met CSS3, waarmee veel van de ‘grappen en grollen’ van Flash nagemaakt kunnen worden, heeft nog een lange weg te gaan, maar is absoluut een goede stap voorwaarts.

    p.s.:
    Overigens vind ik het wel weer opmerkelijk dat het missen van een M$ SilverLight plugin niet wordt opgemerkt.

  69. Volgens mij is het gewoon een kwestie van Geld. Adobe wil meestal 7-10 dollar per device… Dus reken maar uit wat dat voor Apple betekent…

  70. Ter info, als it consultant ben ik een paar weken ge-outsourced bij Adobe Europa , en je raadt nooit wat ik daar gisteren gezien heb. Een ipad waar men flash op afspeelde. Ze zijn weldegelijk bezig met flash. Eerst voor iPhone vertelden ze me, dan ipad.

  71. It’s all about the money !

  72. Als appLe het niet doet. Hoop ik dat een van die iphone nerds het voor elkaar krijgen.

  73. Origineel geplaatst door alchemist
    Of neem eens een kijkje op http://www.thefwa.com/ en ga je eens afvragen hoe je dergelijke multimediale hoogstandjes met HTML 5 zou realiseren. Dat gaat niet lukken.

    “multimediale hoogstandjes”, wat een onzin. http://www.thefwa.com/ zou even gemakkelijk met ajax gemaakt kunnen worden. Ik kan het niet meer terugvinden maar een paar jaar geleden heeft iemand een online first person shooter (zag er goed uit) in javascript gemaakt. Het werkte goed en was nagenoeg onmogelijk om in Flash te maken wegens systeem vereisten die je computer zou moeten hebben om nog een deftige refresh-rate te hebben zonder dat je CPU smelt.

    Zonder radicale veranderingen en posities zullen we voor eeuwig met ouwe troep blijven steken. Ondanks dat de iPhone al meerdere jaren uit is en Adobe goed weet dat het je batterij leeg zou zuigen en je CPU op hol laat slaan is Flash nog steeds dezelfde CPU intensieve troep die het was enkele jaren geleden.

    Als iedereen zo zou denken zouden we nooit de wegen verhard hebben, je kan toch gewoon door de modder ploeteren? Iedereen doet het, en bovendien heeft bijna niemand een auto, dus waarom zou je het doen?

    Niet elke technologie is perfect en HTML5 zal waarschijnlijk pas af zijn ergens in 2012, desniettemin kunnen we het nu al gebruiken en zelf nu in zijn kinderschoenen is het op vele vlakken beter dan Flash.

    Mijn grootste probleem met Flash, buiten het gigantische CPU verbruik, is dat het vaak gebruikt word voor zaken die perfect zonder Flash zouden kunnen gemaakt worden. http://www.thefwa.com/ volledig in Flash is onzin en compleet onnodig. Maar sommige mensen denken nu eenmaal dat een all-Flash website hip is en een splash-screen voor je website een goed idee is.

  74. Ik heb flash normaal gezien regelmatig nodig maar dat gaat niet via de iphone en das zeer vervelend.

  75. Origineel geplaatst door sjors
    Volgens mij is het gewoon een kwestie van Geld. Adobe wil meestal 7-10 dollar per device… Dus reken maar uit wat dat voor Apple betekent…

    http://www.openscreenproject.org/partners/apply.html

  76. De IPHONE was mijn eerste maar vooral LAATSTE Apple aankoop.

    Wat een paternalisme van Apple. Sneue types.

    Het is mijn telefoon en ik wil bepalen wat ik er op doe.

  77. Geen flash wel flash dat maakt Apple wel uit en als het ze geld gaat kosten dan kun je het vergeten .Je moet wel een echte Apple adept zijn om daar mee te kunnen leven .
    Dus jailbreaken moeilijk gedoe met updates etc etc .
    Maar moet zeggen vindt het knap van Apple om zon hype te kunnen creeren en dan al zolang de regie super strak in handen te houden zonder gemor alom behalve dan de gadgeteers onder ons . Ben er ook eens voor gevallen heb ook zon ding gehad de hebberigheid graad is erg hoog bij dat ding maar ben toch weer terug bij WM niet het meest stabiele maar wel het meest vrije platform . En in de toekomst ga ik toch Android eens proberen . Apple never niamals wieder.

  78. Nou ja dan moet adobe maar met linux/ google aan de slag!!!

  79. Origineel geplaatst door Calvin
    De IPHONE was mijn eerste maar vooral LAATSTE Apple aankoop. Wat een paternalisme van Apple. Sneue types. Het is mijn telefoon en ik wil bepalen wat ik er op doe.

    Maar waarom heb je de iPhone dan gekocht?
    Je wist de beperkingen van te voren…

  80. Origineel geplaatst door Calvin
    De IPHONE was mijn eerste maar vooral LAATSTE Apple aankoop. Wat een paternalisme van Apple. Sneue types. Het is mijn telefoon en ik wil bepalen wat ik er op doe.

    Wat een onzin, je wist perfect van op voorhand dat er geen Flash draaide op de iPhone. Vind je dat onacceptabel dan koop je hem niet. Maar je moet achteraf niet gaan zeuren over iets dat je wist dat je niet goed ging vinden voor je het kocht.

    Je beseft het misschien niet maar alles dat je koopt is op een of andere manier wel gelimiteerd. Koop je een diesel auto dan kan je er geen gewone benzine in doen en je moet er diesel in doen anders ben je er niets mee.
    Je microgolfoven heeft een beperkt aantal menu’s en opties, wil je zelf een heel programma naar keuzen hebben dan heb je pech, dat gaat nu eenmaal niet.
    Je kan geen Mac programma’s draaien op Windows, je kan met je fiets niet vliegen en je auto kan niet varen. Dat gaat nu eenmaal niet, en dat hoor je te weten voor je het koopt.
    Vind je dat onacceptabel dan is het zeer simpel, je koopt het gewoon niet.

  81. waarom maak Adobe niet eens een fatsoenlijke versie van Flash op OSX. Safari crasht om de haverklap en dat is allemaal te danken aan Flash.
    Mijn laptop is 50% sneller leeg wanneer ik Flash gebruik (zoals Youtube). Daarbij wordt de laptop ook erg warm.

    Dus kom op Adobe en zorg ervoor dat de CPU met 50% minder zwaar belast wordt!

  82. Adobe heeft het aan zichzelf te danken. Op windows is Flash niet zo’n probleem, maar de performance van Flash op Linux of op een Mac is echt rampzalig.

    Er zal ook heus wel politiek bij zitten, maar ik vermoed dat de hondsberoerde performance verreweg de belangrijkste reden is om Flash van de iPhone te weren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.