Reacties voor: Marktplaats verwijdert iPad-advertenties na klacht van Apple

Marktplaats heeft op verzoek van Apple honderden iPad-advertenties weggehaald. Ze zouden wegens parallelimport inbreuk maken op het intellectuele eigendom.

Reacties: 44 reacties

  1. Apple.. Geweldige producten maar af een toe een crappy mentaliteit..
    Nog ff een paar dagen voor de offiiele invoering van dat ding hier in europa bezwaar aantekenen.
    Ja op papier zullen ze vast gelijk hebben.. Ik vind t alleen overdreven!
    Hoop voor de beste man dat ze m niet gaan vervolgen!

  2. Wil je nou dat de consument je product gebruikt of niet? Rare actie.. Als je iets legaal in handen kunt krijgen mag je toch zelf wel weten aan wie je het verkoopt?
    Sommige auto’s zijn ook niet overal ter wereld leverbaar en dan importeren mensen ze, daar hoor je ook niemand over.

  3. @Caspar: Maar daar is ook niets mis mee, je mag een ipad ook importeren. Maar blijkbaar niet verkopen!

  4. Je kunt toch ook een iPad gekregen hebben van iemand uit Amerika. Dan heb je toch ook gewoon het recht om deze te verkopen?

  5. Stel je koopt een iPad in de vs. Haalt die naar Nederland en betaald hier btw (op de grens of aan de postbode of hoe dan ook)

    Kunnen ze je dan wat maken vraag ik me af. Is het bangmakerij of kunnen ze je echt iets maken.

  6. Niks van aantrekken, er is recht van vrij handelsverkeer. Apple heeft het product zelf in de verkoop gebracht en als je het zelf hebt gekocht in het buitenland en je wilt er thuis vanaf, dan kun je gewoon verkopen. Marktplaats gaat ook zijn boekje te buiten.

  7. @Ruben: Hahah dat krijg je met al die hebberige klanten/schapen

  8. Zo is het vrij handelsverkeer.
    Ook mijn advertentie is verwijderd van marktplaats.nl.
    Ik ben een fan van apple, maar om op deze manier te reageren is misschien Amerikaans normaal, maar Europees abnormaal.
    Een advocatenkantoor heeft op een Amerikaanse manier actie ondernomen naar marktplaats en die gaat onmiddelijk mee. ???? eBay als eigenaar geeft nog onlangs aan dat er duizenden iPads zijn verkocht via hun site. Hoe zo, waar ben je mee bezig. Op marktplaats kon ik vanmiddag geen ipads meer kopen, maar op ebay nog genoeg. Ra, ra, wie is er nu wie aan het benaderen voor illegale handel.

  9. Had vanmiddag mn iPad te koop aangeboden op marktplaats, was na een uurtje al verwijderd!

  10. Zelfde met ticketverkoop toch? Als iemand kaartjes koopt en het concert is uitverkocht, mag hij die ook niet verkopen om een zakcentje te verdienen….

  11. Ach maak je niet druk… importeer er een door m zelf te halen uit duitsland als je niet kan wachten en kan je dat wel dan kan je m over een tijdje gewoon bij de media gigant om de hoek kopen. Gewoon voor de normaal prijs met nederlands bonnetje, garantie plus een aanspreekpunt waar je wat aan hebt als het mis gaat. als je terug moet naar een winkel in het buitenland voor je consumentrecht en dergelijke dan ben je blij dat je toch in NL gekocht hebt.

    dat mis je allemaal net via marktplaats en dergelijke.
    Je kan het wel gooien op wereldwijde garantie maar puntje bijpaaltje kom je vaak bedrogen uit zonder aankoopbon.

    Geduld is een schone zaak.

  12. Origineel geplaatst door bramzo
    Zelfde met ticketverkoop toch? Als iemand kaartjes koopt en het concert is uitverkocht, mag hij die ook niet verkopen om een zakcentje te verdienen….

    …maar dit is apple dat is anders…

    hoor ik vele zeggen 😉

    haha

  13. Wat nou als je dat ding gratis aanbied maar verzendkosten €600,- Maakt (of wat je er dan ook maar voor moet/wil hebben)…

    Mag dat wel? :-p

  14. @Ruben: misschien als je m aanbied voor gratis af te halen….

  15. Origineel geplaatst door kasuja
    Origineel geplaatst door bramzoZelfde met ticketverkoop toch? Als iemand kaartjes koopt en het concert is uitverkocht, mag hij die ook niet verkopen om een zakcentje te verdienen….…maar dit is apple dat is anders…hoor ik vele zeggen haha

    Dat mag prima, mits je niet alle kaarten opkoopt om deze vervolgens met dikke marge probeert door te verkopen.

  16. Origineel geplaatst door Paul
    Je kunt toch ook een iPad gekregen hebben van iemand uit Amerika. Dan heb je toch ook gewoon het recht om deze te verkopen?

    Jurudisch hebben ze geen klap. Geen enkele rechter gaat hiervoor een particulier veroordelen. En al helemaal niet om 2 ipads.

    Maar toch, blijft lullig.

  17. @Pieter D.:
    er zijn mensen die er andrs over denken.

    zoals de artiesten die voor je optreden.
    en in dit geval Apple zelf.

    voor wederhandel zijn vaste prijzen vast gesteld per land. tussenhandel is niet toegestaan of met wil het liever niet. het is dan niet gek dat apple daar een stokje voor steekt. dat zal heus wel op meerdere plaatsen en meerder branches gebeuren.

  18. @Alex:

    ik denk dat ze juridisch zeker wel wat kunnen vinden waarmee ze sterk staan en jij als weder verkoper het verliest.

    alleen schiet apple er weinig mee op.

  19. Terecht!!
    Oa vanwege deze praktijken kunnen we hier in Nederland minimaal al een maand langer wachten op de verkoop van de iPad. Als die al in juli gaat starten. Worden ook voor belachelijke prijzen aangeboden op Marktplaats.. En ja, als mensen er dat voor willen geven prima maar ik vind het absurd. Dus wat mij betreft prima actie…

  20. Toch blijft het een vreemde zaak. Het is dat binnenkort de iPad ook binnen de EU verkrijgbaar is, want anders zou er gewoon een proefproces moeten plaatsvinden tegen deze actie van Apple.

    Je koopt een product op volledig legale wijze in de USA. En daarna heb je het recht om ermee te doen wat je wilt. JIJ bent de eigenaar dus mag JIJ bepalen of je hem verkoopt of niet. Het zgn. intellectuele eigendom heb je in feite afgekocht en wordt niet geschaad door een verkoop. Het verhuist alleen van eigenaar.

    Marktplaats had NOOIT toe mogen geven aan de wens van Apple want juridisch gezien mogen ze je helemaal niet weigeren op deze gronden.

    Apple is de controle een beetje verloren over de (overigens legale) import vanuit de states. Nu proberen ze met dreigementen en bangmakerij deze handel in te dammen, maar feitelijk heeft ze geen poot om op te staan. Hadden ze de betreffende iPads maar niet moeten verkopen dan hadden ze het eigendomsrecht behouden. Nu is het een beetje paradoxaal: wel verkopen maar dan ook nog het eigendomsrecht claimen… 🙂

  21. Maar Carlos, heb je door alle aandacht je iPads nu niet al verkocht? Ik vind het echt triest van Apple dat ze dit nu gaan doen. Door mensen als Carlos kunnen liefhebbers die echt een iPad willen hebben hem toch kopen. Ik had het ook al gedaan als de prijzen niet zo veel hoger waren.

  22. Heb anders vanochtend nog genoeg iPad’s kunnen vinden op marktplaats. Is nu natuurlijk 28 mei en ze zijn nu in Europa ook te koop. Denk dat dit een storm in een glas water is 😉

  23. Gewoon weer zo’n marketingstunt van Apple. Om zo’n ding nóg gewilder te maken onder het publiek. Je moet er als koper niet zomaar blij mee zijn, je moet je uitverkoren voelen dat je er eentje hebt weten te bemachtigen. Je kan veel zeggen van Windows maar ze hanteren wel een gezonder gedachtengoed achter hun producten.

  24. In dit geval zou Apple consequent moeten zijn en ook de verkoop verbieden in de winkel in de luchthaven van London City Airport.

    Ik was daar vorige zondag en de iPad was er al te koop

  25. Ik sluit me aan bij de eerste reactie van Ruben.
    De iPad is een mooi produkt en ik ben er erg tevreden mee en daarnaast maakt Apple nog wel meer mooi spul, maar eigenlijk is het zeer regelmatig gewoon een ontzettend eng bedrijf. Om de kriebels van te krijgen.

  26. Dom van Marktplaats. Plaats je toch gewoon op speurders? Meen me te herinneren dat bepaalde tasjes van eem merk ook niet verkocht mochten worden omdat e-bay schade zou doen aan exxlusiciteit.

  27. Je moet ze ook niet verkopen als ‘nieuw’, want dan is er sprake van parallelimport. Verkopen als ‘tweedehands, van oud omaatje geweest’, en Apple kan je niks meer maken. Die tip had Marktplaats natuurlijk zelf ook kunnen geven, maar ze hebben kennelijk belang dat niet te doen…

  28. Vreemd dat ze er dan bij Macbooks etc. ineens geen problemen mee hebben 🙂

  29. dat ze dan ook maar eens die woekeraars (lees retailers) gaan aanpakken die dat ding voor belachelijk veel euro’s aan de man proberen te brengen , oa central point , iphonesrvicepoint etc etc

  30. Jullie begrijpen de essentie niet:

    Producten uit de VS KUNNEN anders werken ivm voltage en stralingsnormen. Voor het in europa kan uitkomen moet het gekeurd worden, en zelfs dan kunnen er kleine aanpassingen mogelijk zijn.

    Met een potentieel product uit de VS kan het zijn dat deze in NL NIET goed werken of zelfs vanwege voltageverschil schadelijk kunnen zijn.

    Stel, een US iPad vliegt in brand in NL, wie krijgt dan de schuld?

    Juist!

    Denk daar maar eens over na…

  31. Apple heeft de oplossing in eigen macht!

    Breng ze overal te wereld op dezelfde datum uit?
    Dan is apple de winst maker en niemand anders!?

    Of apple moet niet zon mooie dingen maken dan wil niemand ze.

    Alles wat je vroeg aan kan komen zonder dat hij in nederland is dat wil je toch, je wilt toch niet wachten?
    als het hetzelfde is maar de oceaan overgaat?

  32. @Anthony : Realiseer je dat je kritiek uit naar veel mensen en je dan een pittige reactie kunt verwachten?

    Een beetje iPad (toekomstig) eigenaar heeft niet onder een steen geleefd en weet dat de adapter die bij de iPad geleverd wordt voor ieder land hetzelfde is. Stekkertje met NL uitgang en klaar. Voltage argument: BUSTED.

    Zo ook met straling. Apple heeft aangegeven (ook nadat iPad’s in Israel werden tegengehouden hierom) dat er maar 1 apparaat wordt gemaakt die voor de hele wereld hetzelfde is. Hij kijkt in welk land hij functioneert en stelt de straling daarop in.

    Stralingsargument: BUSTED.

    Een Amerikaan komt op visite in Nederland en neemt zijn laptop mee. BAM! Hij vliegt in de brand (om wat voor reden dan ook). Wie krijgt er dan de schuld? Dat hangt van de situatie af en heeft *niets* te maken met of het product een amerikaans product of niet is. De schuldvraag spreekt altijd, dus ook dat argument: BUSTED.

    Er zijn best wel wat dingen te zeggen voor een bepaald beleid, maar net jouw argumenten snijden geen hout.

    Er zijn gewoon regels en wetten, als die voorschrijven dat een particulier geen nieuwe iPad mag verkopen op Marktplaats, dan is de uitgevoerde actie volstrekt legitiem.

    De manier *waarop* hoeft niet altijd de meest tactische te zijn. En misschien was Marktplaats al maanden hiermee aan het steggelen en zijn ze onder druk gezwicht. Als dat zo is, hadden ze de communicatie echter wat beter op moeten stellen.

    Ik ben een iPad en een iPhone fan, maar zeker geen Apple fan juist door hun gedrag (ook de manier van weigeren van Apps in de AppStore), of het installeren van allemaal ongewenste troep als je per ongeluk een keer een *.mov file wilt afspelen.

    Alleen gemak telt bij mij zwaarder dan mijn mening over de producent (zolang ze geen kinderhandjes 12 uur per dag inzetten om hun producten te maken).

    En ja: Als je een bedrijf bent die producten verkoopt heb je met wetten te maken.

    Zo, dat ben ik ff kwijt 🙂

  33. @dtsjunk : Woekeraars?

    Welkom in de westerse wereld. Dit is een markt van vraag en aanbod. Het is zeker geen noodzakelijk product, dus je bent vrij om te beslissen of je hem koopt of niet. Heeft niets met woekeren te maken, maar met schaarste.

    Ik heb mijn iPad voor 700 euro gekocht (32 GB). Ik wilde hem gewoon hebben en ben dus blij dat ze aangeboden werden. Goed voor de verkoper dat ie er winst op heeft gemaakt. Vaak is het toch een gedoetje om het allemaal te regelen, dus de prijs vind ik nog acceptabel.

  34. @Bert:

    Het is juist door deze mensen dat het allemaal wat langer duurd.

    En Apple heeft wel duidelijk een punt om deze advertenties te verwijderen.

    Vaak staat in de advertentie dat het product nog geseald is. Dit betekend dat mensen doelbewust het product in amerika gekocht hebben om hem vervolgens voor grof geld te verkopen. Officieel gezien kunnen producten die niet tweedehands zijn alleen verkocht worden onder de voorwaarden van de fabrikant (in dit geval apple). de fabrikant heeft een bepaalde marge op het product bedacht (!) en iedere verkopen heeft zich hier aan te houden. Goedkoper mag duurder vaak niet.

    Waarom zaten we eerst te klagen over de absurd hoge prijzen die mensen vroegen via marktplaats en nu om het feit dat apple er een stokje voorsteekt.

    Het gaat hier om een bedrijf die geld moet verdienen.

  35. Origineel geplaatst door Henri Koppen

    Blij dat je het kwijt bent 😉 zoals je al ziet, zeg ik KUNNEN, ik zeg niet dat het zo is.

    Wat betreft je 1e argument: jij gaat ervanuit dat een kenner het koopt, dat hij weet wat hij koopt. besef je ook dat er mensen zijn die dat NIET weten? Weet je hoeveel mensen dat er zijn, en die ‘denken’ dat als ze op MP iets kopen, het een Nederlandse versie is..?

    De straling: Klopt, maar zoals ik al zei noemde ik niet de iPad maar electronische apparaten in het algemeen.. oh ja, en ik zei “kunnen”, ik beweer het niet.

    Ten derde: Apple kan zeker niet alles tegenhouden maar ze kunnen wel proberen het zo veel mogelijk te voorkomen.

  36. is dit gewoon dreigen of heeft apple ook echt het recht? ze hebben die ipads al aan andere mensen verkocht, hebben ze er dan nog steets zeggenschap over? ook al is tie ‘van jou’!

  37. Ook apart van Marktplaats dat ze daar gelijk gehoor aan geven. En van Apple helemaal treurig om je klanten zo te behandelen. Hoe gaat dat verder nu Apple steeds meer macht krijgt met het giga succes van iPhone en iPad? Trouwens via iPad waarmee typen niet handig is, maar voor de rest revolutionair, ik ben verliefd op mijn iPad!

  38. Als mensen nu slim zijn maak je gewoon een advertentie aan dat je aan alle Apple produkten kunt komen die lucht zijn gebruikt.
    Hiermee zeg je eigenlijk dat het pruduckt 2e hands is en dat mag toch iedereen verkopen net zo goed als je andere computer spullen verkoopt
    Vindt het daarom al zeer vreemd dat Marktplaats zich laat in pakken door eenAdvokaatje iedereen mag toch zijn eigendommen verkopen als die daar zelf ook voor heeft betaalt en daarmee de zgn intellectuelen eigendommen dik voor betaalt daarmee hebben ze zelf die eigendommer
    verkocht en daarmee ook de rechten van door verkoop. Ik ga nu naar maktplasts en ga IPad’s aanbieden hahaha en maak graag kennis met dat Advokaatje.

  39. Ach.. d’r zijn ook idioten die zo’n sultana handpop voor 50euro op marktplaats verkopen terwijl ze er zelf 3 zegeltjes voor hebben moeten sparen..

    Ik denk dat als je je advertentie een beetje slim opzet ze je niks kunnen maken. Gewoon zeggen dat je’m gekocht hebt op vakantie, maar bij thuiskomst niet meer gebruikt heb en dat je er daarom vanaf wil… de persoon die’m koopt verwacht een gebruikte iPad en krijgt er een gloednieuw in de doos.. iedereen blij!

  40. Ben ik effe blij dat ik m’n iPad 3 weken geleden al op marktplaats heb gekocht voor 525 euro 🙂

    Er zijn best redelijke prijzen te vinden als je een beetje zoekt.

  41. @iSponge: Ik heb ook nog zo’n Sultana pop op zolder, zal hem eens vlug op Marktplaats gooien!

  42. @Anthony Donker: hmm in hoevere dat ik weet is een amerikaanse stekker moeilijk in een belgisch stopcontact te steken dus is dan toch al duidelijk niet ?!? of ben ik verkeerd dus moet je wel een andere stekker kopen die dan direct goed is aan gepast

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.