Reacties voor: ‘Apple werkt aan nieuwe MacBook Pro zonder Touch Bar voor professionals’

Naast een nieuwe Mac Pro en iMacs voor pro-gebruikers, werkt Apple ook nog aan een high-end MacBook Pro zonder Touch Bar voor pro-gebruikers. Ook wil Apple de iPad Pro inzetten als tekentablet voor de Mac.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 24 reacties

  1. De touch bar is geweldig. Zielig dat ze er zo trots op zijn en zoveel kritiek krijgen op zoiets geweldigs.

    En als iemand het te weinig functies vind hebben dat moet je bettertouchtool downloaden.

  2. Touch bar… tsja… Maakte het product alleen maar duurder dan dat het al was.
    Ik zie er te weinig voordelen in en dus heb ik gewacht op deze aankondiging voordat ik mijn nieuwe macbook ga aanschaffen.

    Ben hier dus blij mee.

    Hoewel ik alsnog die aansluitingen graag terug wil zien zodat ik niet allemaal losse adapters mee hoef te sjouwen.

  3. Touch bar… ik vind het geweldig!
    Maar hogere prijsverschil rechtvaardigt het NIET, plus ontbreken van belangrijke poorten. Gewoon terug naar de oude prijzen en de verloopstukjes ook weer terug naar de afgeprijsde prijsniveau’s.

  4. Ik ben zeer te spreken over de touchbar. Merk dat ik na wat wennen er steeds actiever gebruik van ga maken.

  5. Ik. En er zo een die het vorige model heeft gekocht, instapmodel i7 16GB/256GB.
    Redenen:
    Touchbar heel mooi maar voegt vooralsnog niets toe voor mij;
    Keyboard vind ik niet fijn, stap van 2010 mbp is groot.
    Poorten. Mijn nieuwe randapparatuut zal wel usb-c worden maar daar gaat wat tijd overheen.
    Ssd vervangbaarheid -achteraf ontdekt dat ssd in 2015 mbp een custom interface heeft, niet standaard. De gesoldeerde versie in de 2016 is dus eigenlijk wel een pre t.o.v. 2015 mbp want sneller.
    Prijsverschil (en verdomd scherpe aanbieding voor die vorige generatie mbp).

    Ik wacht stappen apple rustig af, en ruil met alle plezier deze mbp in voor iets nieuws, mocht dat me aanspreken

  6. Ik denk eerder dat de verkoop van oudere macbook pro modellen omhoog geschoten zijn door niet zozeer die touchbar maar de absurd hoge prijzen van de nieuwe macbooks.

  7. Hmm middelvinger naar touchbar investeerders ? Beetje verkeerd signaa denk ik, geen vertrouwen hebben in je eigen product

  8. Ik betwijfel gewoon alle verhalen rondom de Mac en zeker afkomstig van deze bron die ik nooit eerder voorbij heb zien komen (tenzij ik iets gemist heb, dus corrigeer me als iemand deze bron wel kent).

    Dit is zo’n onzin verhaal. Pro users haakten niet af door de Touch Bar maar omdat de machine gewoon te weinig waar voor je geld was. Het slaat nergens op als de batterij duur van een nieuw MacBook Pro korter wordt en de prestaties van de machine niet verbeteren ten opzichte van de vorige MacBook. Ja dan kopen mensen massaal de oude MacBooks voor een lagere prijs. Dat is niet zo gek. Apple komt niet meer weg met (deels) mislukte updates. Apple fans slikken veel en de nieuwe MacBook Pro is gewoon een prima machine. Maarrrr geen grote update van wat al te krijgen was. Het zegt genoeg dat pro users zich niet blind staren op zo’n Touch Bar en een gimmick hun oordeel laten beïnvloeden. De Touch Bar is heel leuk en wordt ooit waarschijnlijk heel nuttig en waardevol. Maar de prestaties van de laptop zelf mogen niet achterblijven!

  9. @WvB22: Ik ben het met je eens.

    Daarnaast heeft het er voornamelijk mee te maken dat Apple volledig overgestapt is op USB-C/ Thunderbolt 3. Voor veel professionals niet te doen, als ze ook nog eens €100-€300 bij moeten leggen om bestaande apparatuur aan te kunnen sluiten.

  10. Echte pro’s gebruiken hotkeys want dit werkt vele malen sneller dan dat je je ogen van het scherm moet halen om te zien welke touchbar knop je indrukt.

    Toevallig laatst een klant van me, die had de nieuwste mbp aangeschaft dus kon ik er mooi even mee spelen. Maar wat een afleidende flipperkast als je veel cmd-tabt… Nee doe mij maar gewoon oldskool knoppen (liefst met de travel van de 2015 serie). Niet elke fancy touchscreen toevoeging is perse een verbetering.

  11. Apple baseert zijn mening op basis van reacties van niet kopers. Jammer dat de enthousiaste userbase niet gevraagd wordt…

    Als je de macbook pro beter wil maken maak je de touchbar aan de bovenkant hoger, drie keer zo hoog als ie nu is. Daarnaast maak je de touchpad weer kleiner..

    En bovenal, een touchscreen met een touchpen.. en misschien wel een hele nieuwe constructie om er een takentablet van te maken

  12. MacBook Pro voor professionele gebruikers = veel duurdere MacBook Pro. En zo schuiven we weer een beetje dichter naar de 3k.

  13. Ik vind dit duidelijk een teken dat Apple in ziet dat ze flink de plank hebben misgeslagen met de laatste serie MacBooks. Daar is niks ‘Pro’s’ meer aan, als je er bijna niks op aan kunt sluiten en voor dat streepje feestverlichting minimaal 700 euro extra kunt neerleggen. Dat was erg dom. Ik denk niet dat je met de Touch Bar iets kunt doen dat je al niet op een andere manier – met een menu of makkelijke toetscombinatie kunt doen. Werkelijk het énige dat handig is, is de Touch ID, maar daar heb je geen Touch Bar voor nodig. Zelfs voor de verdwenen MagSafe (een misser van jewelste!) brengt Apple nu ook al een adapter uit, de Breaksafe. Hoe duidelijk kan het zijn dat ze terug moeten op hun schreden.

    Hopelijk hebben de nieuwe MacBooks wel weer de nodige aansluitingen. Te gek voor woorden dat je niet eens je iPhone er op kunt aansluiten. Het handige van Apple was nou juist dat alles wat je nodig hebt erop zit. Niet dat je een hele tas met snoeren, verloopjes en adapters moet meesjouwen.

    Iedereen in mijn omgeving die de laatste tijd een nieuwe MacBook heeft gekocht, heeft een 2015 MacBook genomen, met alles erop en eraan dat je wilt en nodig hebt!

  14. Als ik mijn 15″ MacBook Pro mid 2009 ga vervangen voor een nieuwe MacBook Pro met 512Gb schijf erin ben ik een godsvermogen kwijt, dan is het toch logisch dat je voor een “goedkopere” MacBook Pro gaat.

    Zelfs een laptop met Windows 10 heb je voor de helft van het geld een beest, maar dan heb ik weer niks aan mijn Final Cut Pro X.

    Ik begrijp het wel, het is gewoon belachelijk duur.

  15. Ze hadden kunnen vermoeden dat een touchbar voor Pro Users niet het belangrijkste is….,

    Kennelijk niet en dat verbaast mij

  16. Voor alle duidelijkheid: dit is een gerucht mensen. Lees dit soort zaken nou niet alsof Apple dit zelf zo gezegd heeft en ze toegeven fout te zijn. Dat zal Apple namelijk (paar uitzonderingen daargelaten) nooit doen. Kan makkelijk nepnieuws zijn van mensen die er belang bij hebben dat bijvoorbeeld de koers van Apple zakt.

    Ik kan me vergissen hoor maar volgens de officiële cijfers is de nieuwe MacBook Pro gewoon weer een verkoopsucces. Neemt niet weg dat er genoeg te wensen over blijft en dat er maar één echt probleem was voor deze MacBook: de prijs. Deze stond niet meer in verhouding tot de waarde. Verder is het een prima ding. Ja, qua aansluitingen iets zijn tijd te ver vooruit maar op zich een top laptop.

  17. Grappig dat zoveel mensen niet snappen dat Apple liever twéé Macs verkoopt dan één. Voor die aansluitingen hééft Apple een oplossing (vinden ze zelf ongetwijfeld): Continuity. Onderweg de MacBook gebruiken zoals hij bedoeld is, als mobiel apparaat, en thuis of op de werkplek verder op een desktop-Mac 😁
    De ontwikkelingen van de laatste tijd laten overduidelijk zien dat Apple de MacBooks niet wil zien als desktopvervanger.

    En de touchbar, tsja, da’s gewoon een héél klein touchscreen, misschien wel bedoeld om ook de meest conservatieve gebruikers via kleine stapjes alvast eraan te laten wennen dat dat óók op een Mac kan. Maar dan zó klein dat mensen die niet bij elke gedachtenkronkel van Apple staan te juichen de toegevoegde waarde wél doorzien: nul-komma-nul. Het (lof)trompetgeschal door een enkeling hier wekt sterk de indruk dat ze vooral zichzelf moeten overtuigen 😝
    _

    @Macaanzee: “Mensen moeten niet steeds zo zeuren” schreef je hier toch laatst zelf al? 😉
    Als dat érgens voor geldt is ‘t wel voor ‘t eindeloze gezeur over die aansluitingen op een Macbook. 🤔
    ‘t Is een laptop, geen desktop…

  18. De reviews van de MacBook Pro zijn over het als algemeen ook prima. Met een paar grote kanttekeningen. Als je veel andere apparaten hebt met oude aansluitingen dan kan je deze MacBook beter overslaan en nog een jaartje doorploeteren op je oude bak of een vorig model aanschaffen. Anders moet je honderden euro’s aan adapters besteden of diep in de buidel en je randapparatuur ook updaten. En tja als je dan een peperdure monitor hebt staan die niet direct werkt dan denk je wel twee keer na.

    De prestaties zijn niet erg verbeterd wat ook gewoon een gemiste kans is. Echter daar is Apple ook weer deels afhankelijk van externe partijen als Intel. Dus niet helemaal eerlijk om die stilstand helemaal in de schoenen van Apple te schuiven. De Touch Bar wordt over het algemeen wél goed beoordeeld en mensen die de MacBook uitgebreid gereviewed hebben zien wel degelijk de toegevoegde waarde al heeft het met Pro weinig te maken. Het is een leuk voorproefje van wat misschien in de toekomst nog allemaal mogelijk is.

  19. Als dit waar is, dan zou het toch wel verteld zijn in dat ronde tafel gesprek laatst waar nieuwe iMacs aangekondigd zijn?

  20. Marketingstrategisch gewijs zou dit een goede zet van Apple zijn 🙂

  21. @Ferryman: Volgens mij hebben de meeste eigenaren van een MacBook Pro helemaal geen iMac. Mensen maken meestal de keuze óf een iMac óf een MacBook. Het zou interessant zijn als iCulture daar eens een enquete over zou houden.

  22. Straks beginnen de amateurs te klagen dat er teveel aan de pro’s gedacht wordt. 😋

  23. @Macaanzee: Er zijn méér desktop Mac’s dan alleen de iMac, waarvan één nadrukkelijk voor professioneel gebruik wordt gepromoot en de ander jarenlang een relatief betaalbare server-versie kende…

    En ik ben zeker niet de enige die snel na de aanschaf van de éne Mac uit tevredenheid een andere aanschafte (book resp. mini in mijn geval)… toen elke Mac nog een verademing tov een windoosje was (vroegâh 😢)

    Maar of daadwerkelijk veel meer mensen beide types Mac naast elkaar gebruiken doet niets af aan het feit dat Apple dat wel graag zou zien en (daarom?) alle MacBooks steeds minder geschikt maakt als desktopvervanger…
    Ze hebben statisch gebruik van een MB trouwens nooit echt aangemoedigd, getuige bv het ontbreken van een dock-connector op alle MB’s ook toen andere laptops die vaak wel hadden.

  24. iPad Pro als tekentablet kan nu al met Astropad

    Ook zonder iPad pro Apple pencil maar met iPad Air of mini en de juiste stylus. Ik probeerde de Wacom Intuos maar die is incompatibel met Air 2, de Adonit Pixel daarentegen doet het perfect.

    Wie geen drukgevoeligheid wil kan met elke stylus of met de vinger werken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.