Reacties voor: Nieuwe MacBook Pro neemt afscheid van MagSafe, HDMI en meer

De nieuwe MacBook Pro moet het doen met een koptelefoonuitgang en vier USB-C-aansluitingen. Andere aansluitingen, zoals MagSafe en HDMI, die door de jaren heen werden geïntroduceerd, vinden we niet meer terug.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 39 reacties

  1. De HDMI aansluiting is wel een beetje jammer. Die gebruik ik geregeld op mijn huidige MBP. Adapters zijn handig maar dan moet je die natuurlijk ook altijd meenemen.

  2. Slechte zaak. Ik blijf lekker bij m’n huidige MacBook

  3. Apple is een beetje teveel aan het opruimen geslagen. De gewone USB en het SD kaartgleufje zal zeker een gemis zijn. Daarom blijf ik ook lekker bij mijn huidige MacBook Pro. Echt een domme keus van Apple. Steve Jobs zou dit nooit hebben gedaan.

  4. Mooi ding, maar het ontbreken van USB-a en SD-kaartslot houdt mij tegen.

  5. Erg jammer.. de MagSafe heeft mijn laptop (en mijn hond) meermaals gered van een vroegtijdige dood.

  6. Pffff ze moeten stoppen met dunner maken zonder USB en HDMI enz is echt ***

  7. Ik wacht ook nog even, heb nu een MacBook Pro van begin 2015.

    Eerste generaties van nieuwe modellen bevatten vaak nog kinderziektes en dingen die toch niet helemaal werken zoals ze moeten.
    Volgende generatie zal dat geperfectioneerd zijn, dan wordt het misschien interresant om over te gaan.

    Als de EUR USD koers dan ook weer wat beter wordt zal de prijs misschieb ook weer wat dalen. Wel erg duur geworden deze keer.

  8. Soms is vooruitgang duidelijk achteruitgang. In dit geval had Apple beter even stil kunnen staan. Kunnen we het al #DongleGate noemen?

  9. Wat is Apple toch aan het doen. Alles wat ze weghalen zie ik nu toch echt al gemis 😔. Ook de innovatieve dingen zoals de MagSafe en het verlichte Apple logo wat nét ff die finishing touch van een hoogwaardig product geeft. De prijzen worden duurder maar het “wauw” en echte “Ja dit is Apple” gevoel wordt minder naar mijn mening.

  10. @Jan: 3 jaar geleden heb ik m’n 15″ Pro vervangen voor een Mac Mini met groot scherm en een Air 11″. Sinds anderhalf jaar heb ik de Air vervangen voor een 12″ MacBook met een USB-C poort. Heel eerlijk? Ik mis al die poorten echt nooit. Zelfs HDMI niet. Moet wel eerlijk zeggen dat ik een AppleTV heb en zo dus feitelijk een draadloze HDMI poort heb. Verder heb ik een AirPrint compatible printer, en een NAS. Enige waar ik af en toe een dongle voor gebruik is als ik een presentatie op een beamer moet geven…
    in het begin dacht ik ook dat ik al die poorten op m’n Pro zou gaan missen, maar dat valt echt mee. Ben veel blijer met de portabiliteit die het heeft opgeleverd.

  11. Ik zie en snap wel wat Apple hiermee probeert te bereiken volgens mij, alles via 1 aansluiting zou natuurlijk wel echt ideaal zijn.

    Beeld, audio, data, opladen, etc via eenzelfde aansluiting ipv 6 verschillende aansluitingen op je laptop.

    Echter duurt het nog wel even voordat de rest om is helaas. Dus voor mij nog geen MbPro 2016.

  12. Voor elke toepassing een andere ingang. Weg met al die poorten, daar zit toch geen hond op te wachten. Je krijgt nu 4×40 Gbps poorten dat is toch fantastisch. Voor 5 euro heb je een verloopje voor je oude USB stekkers.

  13. Apple komt een USB-C naar Thunderbolt adapter. Thunderbold is compatibel met mini-Displayport.
    Dat wil, als ik het goed heb, zeggen dat ik met dat verloopje al m’n oude mini-Displayport verkoopkabels (naar HDMI, naar VGA, naar Displayport, en naar DVI) kan blijven gebruiken. Prima toch? Verder komt het steeds minder vaak voor dat ik die verloopjes nodig heb, dus af en toe een beetje gedoe is overkomelijk.

  14. Uiteraard een stuk goedkoper om te produceren.

  15. Die Surface book van Microsoft wordt steeds interessanter. 😊

  16. Ik gebruik mijn USB, HDMI en UTP poorten nauwelijks. Maar de sd card slot wordt wel gebruikt. Er zit een Nifty minidrive in zodat ik meer opslag heb. Dat ze Magsafe hebben laten vallen is echt wel een minnetje. Dit is echt een lifesaver.

  17. @Marc: Nee apple gebruikt de versie van Thunderbolt 3 op basis van het usb c formaat. Enkel kabels met het usb c formaat zullen werken dus niet die met mdp.

  18. @Edvard: Tja jammer dat er alleen zo’n crap OS op draait 😉

  19. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  20. @Rick: je hebt er dan wel 6 verschillende overgangskabels voor nodig dus Alleja… als ze dan nog zo goed waren voor deze kabels standaard mee te leveren cava nog… ma die ben je indien je er nood aan hebt nog een apart te bekostigen

  21. Wat een geklaag.

    “MagSafe is een lifesaver…”. Een glas kan ook over je Mac vallen. Een pomp van een tankstation trek je ook mee als je de slang vergeet terug te hangen.
    De oplossing: meer zorg dragen voor je spullen, waar dan ook. Ik heb nog nooit voordeel gehaald uit de MagSafe. Het was eerder een leuke feature om te laten zien aan familie/ vrienden.

    “Geen lichtgevende Apple is echt een minnetje, dat gaf een finishing touch.” Nog meer drama. Wilt men graag laten zien dat men een MacBook? Het zit aan de achterkant, je kijkt er alleen naar als je hem dicht klapt en dan brand het logo niet.

    Het enige wat ik nou echt vervelend is, is het feit dat er geen USB-A meer in zit. Gedoe met een adapter vind ik niet een bepaald fraai na minimaal €1999,00 te hebben betaald. Daarnaast heb ik onlangs een iPhone 7 gekocht, waardoor ik nóg een adapter moet gebruiken om überhaupt muziek te kunnen luisteren. Men haalt het er uit bij het ene maar laat het vervolgens zitten bij het ander. Rare zet, ik ben benieuwd wat Schiller en Ive daar voor een gepaste Apple-smoes voor hebben.

  22. Tsja, het is Apple of…. Er is eigenlijk alleen Apple. Windows komt er hier NOOIT meer in na een update die veel mensen hun laptop heeft gekost. Al 7 jaar uiterst tevreden over OS..

  23. Voor het eerst blij met een oud product:) Mijn MacBook 2015 zal voorlopig niet worden vervangen. Ben al die verloop kabeltjes beetje zat aan het worden van Apple.. Wacht wel tot alles een USB C aansluiting heeft. Ps: weet iemand de reden dat ze wel de geliefde Jack aansluiting van de iPhone 7 hebben verwijderd en niet van de MacBook Pro?!

  24. @Bartha: Zou te maken hebben met het spat waterdicht maken van de iPhone 7 maar ik denk dat Apple meer op de alles draadloos toer is.

  25. …..Ik denk dat de volgende ontwikkeling een laptop zonder scherm is. Uiteraard is hier dan “los” scherm voor te verkrijgen met een daarbij behorende adapter.
    Ik begrijp niet zo goed waar de drang naar dunner en afscheid nemen van gemak en te kiezen voor adapters. Maargoed, wie ben ik.

  26. Het enige wat ‘Pro’ is aan deze laptop is de prijs. Als je een beetje fatsoenlijk gebruik wilt maken van dit vernieuwde model, moet je al duizend-en-één adapters aanschaffen om je apparatuur aan te kunnen sluiten. Echt een flop dit. Ik had gewacht tot er een nieuw model uitkwam, maar ik blijf voorlopig nog even heerlijk bij mijn Macbook Pro Retina (Early 2013).

  27. Ik ben ontzettend blij met al deze “verbeteringen” (sarcasm)

  28. @Bartha: Precies wat ik dacht. Afgelopen februari mijn allereerste Mac gekocht, 13-inch rMBP. Nog steeds dik tevreden mee en na die keynote van gisteren ben ik echt blij dat ik niet gewacht heb. Ik bedoel, die nieuwe MBP is sexy, maar ik moet al een adapter gebruiken voor Ethernet. Prima. Maar als ik ook een adapter voor m’n externe HDD, speciale kabel voor iPhone etc moet hebben… man man man, zo blijf je wel aan de gang.

    Zo jammer dit. Dat die 12-inch MacBook maar één poort heeft is tot dar aan toe, dat ding is immers bedoeld om echt portable te zijn. De MBP is nog altijd een soort Pro-notebook. Als je dan met allerleiverloopstekkertjes moet gaan liggen sjouwen, daar word je ook niet bepaald vrolijk van.

  29. Origineel geplaatst door Harold
    Steve Jobs zou dit nooit hebben gedaan.

    Pas bij de derde reactie, een nieuw record.

  30. Origineel geplaatst door Patrik
    Tsja, het is Apple of…. Er is eigenlijk alleen Apple. Windows komt er hier NOOIT meer in na een update die veel mensen hun laptop heeft gekost. Al 7 jaar uiterst tevreden over OS..

    Dat is wel waar inderdaad. Het OS is zo goed (en de intergratie met iOS) dat je eigenlijk niet anders meer kan en wil.

  31. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  32. Levert zo’n verloop kabeltje weer overdracht verlies (wat betreft snelheid?)
    Ik heb hier stapels usb en firewire schijven staan. Wat is de bedoeling? Dat die in de kliko verdwijnen en ik nu weer usb-c schijven daarvoor in de plaats ga kopen?
    Verder bij brakke wifi heerlijk even een ethernet kabel in de computer te steken.
    En ja, ik brand zelfs af en toe nog een CD voor in de auto.
    Kortom ik snap niet helemaal welke kant ze op willen. Jammer dat ze er ook geen duidelijkheid over geven, behalve dat we allemaal een LG moeten gaan kopen. Maar ze zullen toch wel begrijpen dat niet iedereen dat gaat doen.

  33. @Evander: De magsafe een leuk dingetje om te laten zien aan vrienden en kennissen? Meen je dit serieus?
    Kijk eens hoe mijn oplader als een magneetje in mijn Macbook klikt! Woohoo!

  34. Ik heb alles van Apple van iPhone 7 tot Appletv maar ik wordt nog steeds vrolijk als ik mijn MacBook pro 15 inch i7 opstart, wat blijft dat ding snel en nooit geen problemen, en in de toekomst zal er zeker een vervanger komen maar nu nog niet, laat al die usbc eerst maar een beetje standaard worden voor ik met een tasje met verlopen ga sjouwen.

  35. Ik snap niet dat mensen zo verstokt willen vasthouden aan een tig-aansluitingen concept. Eén poort voor alles als nieuwe strategie is toch geweldig?

    Bovendien, de echte way to go is as much as possible kabelloos. iCloud of vergelijkbare diensten gaan over het syncen van data. Zelfs dSLR camera’s krijgen tegenwoordig wifi verbindingen om foto’s mee op te halen. Niet 1-op-1 kabel verbindingen.

    Volg je die strategie dan heb je dus maar 1 stroomkabel nodig en een kabel voor eventueel presenteren op een beamer met hdmi. Nou dan hebben we het over welgeteld 1 verloopstekker.. goh goh. Bovendien zitten mijn collega’s en ikzelf met onze Dell laptops óók altijd te klieren met verloopjes op m’n werk.

    Tot slot: het is altijd Steve geweest die bepaalde zaken de nek om heeft gedraaid in de loop der jaren, denk aan de floppydisk- en cdromdrive en zaken als Flash. Kom dus niet aan met het gegeven dat dit nu enkel alleen door Cook komt…

  36. Hdmi is een must voor mij, omdat ik deze aansluiting dagelijks gebruik….

    Net als met het verdwijnen van de headset connector op de iphone, gaat dit klanten kosten

  37. straks werkt alles op usb c, heb je geen hdmi kabels meer nodig, dit is waarschijnlijk ook het idee. tv sluit je waarschijnlijk in de toekomst gewoon aan met een usb c connector. met beamers, camera’s wordt waarschijnlijk hetzelfde verhaal allemaal dezelfde connector. Apple probeert het te pushen door dit te doen denk ik, zodat de concurrentie ook verder vooruit gaat.

  38. Na wat ik allemaal zie en lees ben ik blij dat ik voor de meest uitgebreide macbook pro heb gekozen niet zo lang geleden. Die ga ik niet vervangen tot dat deze uit elkaar valt van ellende, en dat zal lang duren. Al die pokkeverloopjes, lekker pro is dat.

  39. Origineel geplaatst door Mick
    Ik snap niet dat mensen zo verstokt willen vasthouden aan een tig-aansluitingen concept. Eén poort voor alles als nieuwe strategie is toch geweldig?

    Bovendien, de echte way to go is as much as possible kabelloos. iCloud of vergelijkbare diensten gaan over het syncen van data. Zelfs dSLR camera’s krijgen tegenwoordig wifi verbindingen om foto’s mee op te halen. Niet 1-op-1 kabel verbindingen.

    Volg je die strategie dan heb je dus maar 1 stroomkabel nodig en een kabel voor eventueel presenteren op een beamer met hdmi. Nou dan hebben we het over welgeteld 1 verloopstekker.. goh goh. Bovendien zitten mijn collega’s en ikzelf met onze Dell laptops óók altijd te klieren met verloopjes op m’n werk.

    Tot slot: het is altijd Steve geweest die bepaalde zaken de nek om heeft gedraaid in de loop der jaren, denk aan de floppydisk- en cdromdrive en zaken als Flash. Kom dus niet aan met het gegeven dat dit nu enkel alleen door Cook komt…

    Amen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.