Reacties voor: Dit mis je als je kiest voor de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar

In welke opzichten verschilt de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar ten opzichte van de duurdere Touch Bar-variant? Behalve deze aanraakgevoelige knoppenbalk, hebben beide modellen enkele verschillen maar ook veel overeenkomsten.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 39 reacties

  1. Een goed artikel waarin je goed en duidelijk kunt lezen wat de verschillen precies zijn. Dit heeft Apple gisteren namelijk niet allemaal even duidelijk gemaakt tijdens de presentatie. Ik vind het best wel jammer dat er twee poorten missen. Dit heeft niks met prijs te maken. Zo’n poort kost geen drol, maar je moet het als bedrijf natuurlijk wel aantrekkelijker maken om naar de betere versie te kijken, al vind ik het hier wel erg ver gaan.

  2. Dus dit moet de “vervanger” zijn van een MacBook Air?

    Veel plezier ermee. Met je 2 uur kortere batterijduur. En het gebrek aan nuttige I/O. En de €600 hogere instapprijs.

    Wat een grap zeg.

  3. @Anoniem: mja toch wel. Extra TB3 poorten kosten een extra controller. Ze konden eventueel 2 extra USB poorten toevoegen zonder TB3. Maar dan is het principe van ‘it just works’ verdwenen.

  4. Sorry maar met een dergelijke prijsindicatie maken ze een Pro aardig onbereikbaar voor het grote publiek. Erg jammer en dus maar kijken voor een betaalbare Windows laptop!

  5. Origineel geplaatst door Jord
    Sorry maar met een dergelijke prijsindicatie maken ze een Pro aardig onbereikbaar voor het grote publiek. Erg jammer en dus maar kijken voor een betaalbare Windows laptop!

    Je reactie zegt het eigenlijk al.
    Een ‘Pro’ laptop is niet bedoeld voor het grote publiek.

  6. Na de aankondiging van de nieuwe Macbooks is mijn associatie bij Apple definitief veranderd van vooruitstrevend naar zakkenvullers. Wel een mooi duidelijk verhaal!

  7. Je mist toch ook de touch ID sensor?

  8. De speakers zijn misschien intern hetzelfde maar ik verwacht toch wel een beter geluid uit de 15″. Die heeft aan beide zijkanten nl een grote speakergrill.

  9. Origineel geplaatst door Jord
    Sorry maar met een dergelijke prijsindicatie maken ze een Pro aardig onbereikbaar voor het grote publiek. Erg jammer en dus maar kijken voor een betaalbare Windows laptop!

    Origineel geplaatst door Referix
    Je reactie zegt het eigenlijk al.
    Een ‘Pro’ laptop is niet bedoeld voor het grote publiek.

    Totale onzin natuurljk. De MacBook Pro bestaat al vele jaren en is nooit in de markt gezet als een laptop die niet bedoeld is voor consumenten. De prijzen zijn exorbitant gestegen waarbij echt het gevoel krijg dat Apple alle realiteitszin is verloren. Ik heb Apple echt heel lang verdedigd in prijs/kwaliteit opzicht maar ze zijn nu de weg echt volslagen kwijt naar mijn mening. De Windows boeren zullen smullen van deze aankondiging omdat heel veel trouwe Mac gebruikers dit echt te gortig wordt. De eerste retina modellen van de MacBook Pro waren al aardig aan de prijs maar een instapmodel was nog haalbaar rond de 1400 euro. En dan had je het nieuwste model met alle nieuwe snufjes (maar met de minste chips/geheugen/opslag). Als je nu wil instappen en je wil de laatste innovaties dan kost het gewoon een dikke twee ruggen. Ik vind het redelijk bizar in een wereld waar de componenten steeds goedkoper worden maar Apple overal de hoofdprijs voor blijft vragen.

  10. Totale onzin die touch bar. Ik werk met een extern toetsenbord en de pc staat in een alu houder dus daar maak ik geen gebruik van. Ik heb genoeg middelen om elke 2maanden een nieuwe Mac te kopen maar haak af en ga kijken naar andere opties.

  11. Origineel geplaatst door Josh
    Totale onzin die touch bar. Ik werk met een extern toetsenbord en de pc staat in een alu houder dus daar maak ik geen gebruik van. Ik heb genoeg middelen om elke 2maanden een nieuwe Mac te kopen maar haak af en ga kijken naar andere opties.

    Goed om te horen dat je de middelen hebt om elke 2 maanden een nieuwe Mac te kopen! Interessant om te lezen dat je zo vermogend bent.

  12. Als je de prijzen vergelijkt met de eerste retina MacBooks zijn ze vrij vergelijkbaar, Die waren toen namelijk ook 1800 euro. Wat mij dit vertelt is dat de MacBooks over een jaar of twee jaar veel goedkoper worden, en meer rond de 1600. Komen te liggen.

    Het kost nu eenmaal wat om early adopter te zijn en de nieuwste snufjes te hebben.

  13. Origineel geplaatst door Jord
    Sorry maar met een dergelijke prijsindicatie maken ze een Pro aardig onbereikbaar voor het grote publiek. Erg jammer en dus maar kijken voor een betaalbare Windows laptop!

    Origineel geplaatst door Referix
    Je reactie zegt het eigenlijk al.
    Een ‘Pro’ laptop is niet bedoeld voor het grote publiek.

    Dat suggereert dat niet-pro alternatieven beter bereikbaar zijn voor een groot publiek. Een van die alternatieven – de Macbook 12 inch – is ook niet bepaald goedkoop te noemen. Niet dat ik over die prijzen klaag, trouwens. Maar heel de Macbook lijn zit nogal hoog in het segment, om het zo maar te noemen. Wat mij betreft overigens geen Windows devices meer, die na 2 tot 3 jaar op zijn.

  14. @Digilike: De MacBook pro 2015 en de MacBook air zijn meer betaalbaar.

  15. Origineel geplaatst door Josh
    Totale onzin die touch bar. Ik werk met een extern toetsenbord en de pc staat in een alu houder dus daar maak ik geen gebruik van. Ik heb genoeg middelen om elke 2maanden een nieuwe Mac te kopen maar haak af en ga kijken naar andere opties.

    Ik gun het je van harte hoor, maar aangezien jij ‘m dus niet gaat kopen: voel je er niks voor om mij het instapmodel zonder touch bar één keertje kado te doen?

  16. Je verliest 2000 als een mbp koopt

  17. Hoi, zit nu te tikken op een air 11 inch , 1.3(!) GHz Intel Core i5.

    Ben nog steeds op zoek naar een app, die zo zwaar is, dat ik het verschil zie/merk/voel.
    (geen games)
    Bij Imovie en Iphoto in ieder geval niet. Iphoto start in 3 seconden op. Dat worden er dan 2?
    Heb wel geinvesteerd in zo’n g**le Samsung t3 SSD, brrr schrijven 400 MBit (met grote B) via USB 3.0

    P.s. Ben maar een arme Scheveninger en niet zo schatjehemelrijk als Josh. Joh! wat is die rijk!

  18. @At: Je krijgt er erg veel voor terug dus van verliezen is totaal geen sprake

  19. De Macbook pro is altijd al prijzig geweest. Het ding heeft een zeer lange levensduur, dit weegt voor mij zwaarder dan een veel goedkopere Highend Windows apparaat die met elke update trager en trager wordt. De frustratie met Windows dat zaken op den duur niet meer naar behoren werken waardoor je soms meer dan 50% van je tijd kwijt bent met systeembeheer dan met je feitelijke werk/hobby is voor mij de investering waard. Voor het bezitten van het nieuwste van het nieuwste moet je toch ook niet bij Apple zijn? Beste van het beste, dat is Apple.

  20. @WvB22: Van de vele reactie over de prijs is dit nu eens een goede. Ben alleen wel bang dat ze als zoete broodjes verkopen. Mensen verleggen hun grenzen continu. Een iPhone boven de €899 zou ook nooit verkopen en zie nu hoeveel iPhones er verkocht worden.
    Ik stap in ieder geval van de pro naar de gewone MacBook over. Dat is nog net te betalen….

  21. @Tja: Juist bij de iPhones zie je een sterke daling in de verkoopcijfers.

    Ik moet bekennen dat ik dit jaar na de presentatie eens ben gaan kijken bij de concurrenten. Wat voor mij de eerste keer is sinds ik ben ingestapt op het Apple ecosysteem (iMac G3).

  22. Ja ze zijn erg duur en voor een paar honderd euro heb je een Windows gedrocht. En ik heb een HP laptop van mijn werk. Bijna 3000 euro!!!! En werkt die top? Zeker niet, is zwaar, lelijk etc. Bij ieder programma altijd wel een keer de melding “not responding” Is dat het dan? Voor mij niet.

    Maar mijn MacBook air doet het nog super na een jaar of 5 en zonder gezeur. Dat redt een plastic Windows laptop niet. Daarnaast houd een Apple, en ik vind dat je dat mee moet nemen, veel meer zijn waarde. Minder afschrijving en ze zijn altijd weer goed te verkopen als 2e hands. En ja Apple is nog steeds erg duur, maar voor mij nog steeds apparaten die mooi en goed zijn. Vroeger was ik een Windows laptop na een jaar al zat omdat ze niet meer lekker werkten. Ze zijn lomp, groot en van plastic. Iedereen kan zelf bepalen wat men over heeft voor die verschillen. Koop je 3 keer een laptop van 700 euro of 1 van 2000 euro….

  23. De speakers van de twee modellen zijn ook hetzelfde, dus qua geluidskwaliteit hoef je niks in te leveren.

    Mis! Als je niet over de ingebouwde speakers wilt luisteren, maar over goede externe dan mist de ‘goedkope’ 13″ de digitale (optische) audio-uitgang die de duurdere pro’s wel hebben. De specs melden daarvoor nl bij de koptelefoonaansluiting (oa) “geluidsuitvoer (digitaal/analoog)”, voor die andere alleen een “mini-jack” aansluiting…

  24. Origineel geplaatst door Michel
    Iedereen kan zelf bepalen wat men over heeft voor die verschillen. Koop je 3 keer een laptop van 700 euro of 1 van 2000 euro….

    Jij hebt ze blijkbaar op stapeltjes liggen dus dan kun je dat rationeel bepalen. De meeste mensen kunnen echter net met moeite 700 euro ophoesten en zijn dan al blij met de keuze die ze dan kunnen maken. Even 2000 euro ophoesten is maar voor weinigen weggelegd.

  25. De prijsontwikkelingen bij Apple zijn zodanig dat zelfs Apple-gebruikers beginnen af te haken. Met het excuse dat productervaring voor gaat op prijsontwikkeling, maar er wel 235mld dollar op hun bankrekening staat zijn ze hun eigen bestaansdoel voorbij gestreefd. Als je het mij vraagt!

  26. Origineel geplaatst door Michel
    Ja ze zijn erg duur en voor een paar honderd euro heb je een Windows gedrocht. En ik heb een HP laptop van mijn werk. Bijna 3000 euro!!!! En werkt die top? Zeker niet, is zwaar, lelijk etc. Bij ieder programma altijd wel een keer de melding “not responding” Is dat het dan? Voor mij niet.

    Maar mijn MacBook air doet het nog super na een jaar of 5 en zonder gezeur. Dat redt een plastic Windows laptop niet. Daarnaast houd een Apple, en ik vind dat je dat mee moet nemen, veel meer zijn waarde. Minder afschrijving en ze zijn altijd weer goed te verkopen als 2e hands. En ja Apple is nog steeds erg duur, maar voor mij nog steeds apparaten die mooi en goed zijn. Vroeger was ik een Windows laptop na een jaar al zat omdat ze niet meer lekker werkten. Ze zijn lomp, groot en van plastic. Iedereen kan zelf bepalen wat men over heeft voor die verschillen. Koop je 3 keer een laptop van 700 euro of 1 van 2000 euro….

    Ik denk er net zo over. Op mijn werk alles van windows, constant idd “not responding” elke dag updaten en opnieuw opstarten. Thuis geniet ik na 7 jaar nog steeds elke dag van mijn MBP.

  27. Origineel geplaatst door Michel
    (…) een jaar of 5 en zonder gezeur. Dat redt een plastic Windows laptop niet.
    (…)
    Ze zijn lomp, groot en van plastic. (…)

    Over gezeur gesproken, wat een eenzijdige bevooroordeelde onzin weer. Zelfs een goedkoop plastic maar allesbehalve lomp Acer laptopje van tien jaar oud werkt nog prima, en wèl op de laatste OS versie (en wèl hardware-upgradable). Dat kun je met een oude (resp. nieuwe) MacBook wel vergeten!

    Als je zo moet afgeven op ‘de tegenpartij’ (de feiten grof verdraaiend als een überpopulistische US presidentskandidaat 😆) om je punt te maken blijkt pijnlijk duidelijk hoe weinig overtuigend je eigen voor(oor)delen zijn.

    Blij met m’n (12″) macbook hoor, maar ik ontkom professioneel ook niet aan Windows en weet dus uit eigen ervaring dat dat tegenwoordig al lang niet meer zo’n ergernis is als járen geleden. En, nog veel kwalijker, dat de MacBook (in vergelijking) al lang niet meer zo’n verademing is als in het Vista vs. SnowLeopard tijdperk. 😢
    Daarom ben ik toch ook best blij met m’n 12,5″ aluminium W10 Asus, voor een fractie van de prijs, ernaast – al was het maar omdat die tenminste wèl touchscreen (geschikt voor actieve stylus) en volwaardig OS in één biedt 😝

    Het ‘waar voor je geld’ argument voor de Mac wordt inmiddels helaas steeds ongeloofwaardiger, en dat heeft toch vooral héél veel met dat geld te maken…

  28. @Ferryman: Ik geef mijn eigen ervaring en menig, en als dat anders is volgens een ander, dan reageer je gewoon en geef je jou mening. Ik heb niets te maken met een president en/of de US. Ik doe niet voor niets als bijna 6 jaar met mij macbookje. Dus zoals een ander moest menen dat ik ze op stapeltjes heb liggen klopt dus ook niet. Ik volg niet alles en als ik ernaast zit oid, learn me something. Dus je aangevallen voelen en reageren zonder dat er goed wordt gelezen is ook een vak.

    En verder bedankt voor je heldere uitleg en informatie!

  29. Origineel geplaatst door Josh
    Totale onzin die touch bar. Ik werk met een extern toetsenbord en de pc staat in een alu houder dus daar maak ik geen gebruik van. Ik heb genoeg middelen om elke 2maanden een nieuwe Mac te kopen maar haak af en ga kijken naar andere opties.

    Origineel geplaatst door Mike
    Ik gun het je van harte hoor, maar aangezien jij ‘m dus niet gaat kopen: voel je er niks voor om mij het instapmodel zonder touch bar één keertje kado te doen?

    Ik bedoelde te zeggen dat Ik deze versie niet ga kopen en dus mijn oudere Mac niet kado ga doen aan iemand die met te weinig rond moet komen. Mijn oude iMac met 4gb geheugen en met een verse ssd staat nu supersnel te pronken by een studentje (voor de Priis van een pizza en de ssd) Deze sla Ik over maar had graag het bedrag neer willen leggen als het hele toetsenbord van oled zou zijn met extern oled keyb.

  30. Fijn artikel. Maar wat voor programma’s moet ik me voorstellen bij ‘zware programma’s tegelijk’? Als in een flinke Powerpoint? iMovie? Handbrake/Torrents?

  31. @Josh: En juist door deze opmerking maak je het nog erger……

  32. Ik begrijp volgende niet. Voor de oude MacBook betaal je 10€ minder en heb je betere processor. OK geen thunderbolt 3, maar daar zit ik echt niet op te wachten. En die grafische kaart, maakt dat veel uit als je geen gamer bent?? Al mijn audio-gear werkt op FireWire (enkel apogee heeft 1 thunderbolt interface ontwikkelt). Dus alweer nieuwe adapter kopen? Nee dank u. In mijn huis liggen meer Apple adapters dan broodkruimels.

    Nieuwe MacBook (€ 1699)

    http://tinypic.com/r/jszsbt/9

    Oude MacBook (€ 1689€)

    http://tinypic.com/r/1zmmlqe/9

    Waarom zou ik de nieuwe MacBook kopen, een tragere processor omruilen voor space grey? Ik niet.

  33. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  34. Laat ik even voorop stellen dat de nieuw mpb niet wil verdedigen. Hij is belachelijk duur naar mijn mening. Ook baal ik behoorlijk van al die extensions wat ik er los moet bijkopen. Als ze deze erbij hadden geleverd had de pijn op zijn minst iets verzacht.

    Vergeet niet dat de processor ook energie zuiniger is etc.

    Ik heb behoorlijk veel problemen met mijn mbp 2013 gehad en was 2 weken geleden op het punt om hem na 3 jaar al af te schrijven en maar genoegen te nemen met het verlies om vervolgens een nieuwe te kopen… Nu bedenk ik me nog eens twee keer… Pfft 2000+eu!

    De touch bar is leuk maar meer een hebbendingetje. Ik vind het belangrijk dat mijn volgende Mbp 16gb ram heeft.

    Op verschillende forums noemen mensen dat de Mbp voor professionals is. Niet echt proffesioneel als je blij een klant komt en moet zeggen dat je ff je extension thuis bent vergeten voor bijv USB of je HDMI.

    Ooit al eens nagedacht waarom er tegenwoordig geen 64gb iPhone 7 meer bestaat? 32gb is anno 2016 net te weinig voor 75% van de mensen, vervolgens is het “rechtvaardig” voor Apple om €100 meer te tellen voor een 128Gb versie. Het prijsverschil tussen de 64gb en 128gb chip is een lachertje in verhouding met wat Apple meer voor telt naar de consument.

    Maja, in the end het is gewoon strategie. Er heeft een heel team over nagedacht wat commercieel gezien de beste opties zijn om de consument te kopen aan te zetten. Of het goed gaat uitpakken dit keer is nog maar de vraag.

  35. @Josh: You wish

  36. Tip voor iedereen als USB oplossing: geen verloopt maar neem een dual USB. Ene kant USB, andere kant USB-C.
    Ik wil namelijk een USB-aansluiting en HDMI-aansluiting. Maar HDMI is enkel voor naar TV, dus ik heb een mediaserver aangemaakt en stream nu alles in HD. (Kan uiteraard ook met de Apple TV o.i.d.). Dus ik heb geen problemen meer qua aansluiting.

    Voor de rest heb ik eigenlijk geen problemen met deze macbook, behalve dan uiteraard de prijs. En tja, meer geheugen is altijd fijn…

  37. Je zal vooral heel veel geld op je rekening missen als je deze mac koopt….

  38. Prijzen zijn zeker absurd. Dit zie je ook terug bij iphone en vooral de oralb draadloze oordopjes die 179 euro kosten.

  39. Mijn vorige MBPro van 2010 is nog steeds bij de tijd, maar ik schuif hem door naar mijn dochter die er wellicht nog een jaartje of 2 op zal werken. Voor de eerlijkheid eg ik er wel bij dat ik er zelf een SSD in gestopt heb twee jaar geleden en enkele maanden geleden de batterij heb vervangen.

    Mijn eerste macbook (air) van 2008 doet het nog steeds, hoewel die ergens twee OSX versies is blijven hangen.

    Nu heb ik een Macbook Pro 13″ (2016) besteld. Inderdaad best duur, meer dan 2k. Maar eerlijk, als ik de kostprijs per jaar reken die mijn vrouw al heeft uitgegeven aan PC’s van Sony, Toshiba, HP en andere merken met Windows, dan kom ik per jaar nog steeds goedkoper uit. Om nog maar te zwijgen van de ellende met Microsoft updates en het daar aan verbonden en onvermijdelijke verlies aan snelheid, dan ben ik een heel gelukkig man, en zal dat nog lang blijven. Overigens heb ik ook geen Office license meer nodig, want ik doe alles in Pages, Numbers en Keynote. Nooit problemen met uitwisseling van bestanden naar mijn vrienden en zakenpartners die zich ondertussen blauw betalen aan Office365 abonnementen.

    Nu zeurt iedereen over de USB-C aansluiting van de MBPro, maar als met deze computer in 2024 nog rondloop (en dat zal zeker zo zijn) dan is ondertussen heel de wereld op deze standaard overgestapt en zal ik nog steeds bij de tijd zijn, en heeft mijn computer me wellicht 35 Euro per maand gekost. Ik vind dat niet zo duur.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.