Reacties voor: MacBook Air met maar één usb-poort. Is Apple gek geworden?

De nieuwe MacBook Air heeft vermoedelijk maar één usb-poort, die tegelijk te gebruiken is voor opladen. Hoe onhandig is dat?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 40 reacties

  1. Is er wel een optie om een scherm aan te sluiten?

  2. @Gert: Wou net zeggen, zonder thunderbold neem ik geen MacBook.

  3. (Red.) Deze reactie voldoet niet aan onze regels.

  4. Misschien een voorbode dat ook de iPad/iPhone/iPod een USB C stekker krijgen?

  5. Origineel geplaatst door Robin
    @Gert:Wou net zeggen, zonder thunderbold neem ik geen MacBook.

    euh draadloos? Of anders via usb splitter? De moderne mogeljjkheden bieden voldoende alternatief … en misschien zit er al een wireless USB oid in deze MacBook …

  6. Maak je geen zorgen, er komt vast een nieuw scherm zonder thunderbolt aansluiting. Dan mag je die ook kopen van Apple omdat USB niet compatible is mt je huidige thunderbolt scherm…

  7. Mocht dit waar zijn, dan verwacht ik dat Apple een (draadloze) usb hub gaat verkopen voor een typisch Apple bedrag. En iedereen roept: Geniaal!!

  8. De USB-C poort heeft een van de kenmerken dat hij gebruikt kan worden als displaypoort, waar hij ook de snelheden van kan halen. Ook is hij sneller dan USB 3.0 , dus vooruitgang is het zeker!

  9. Beter maken ze een MacBook met een mat scherm wat fatsoenlijk zichtbaar is met veel zonlicht.. Zoveel andere merken hebben dit al lang

  10. Origineel geplaatst door Kevin
    Beter maken ze een MacBook met een mat scherm wat fatsoenlijk zichtbaar is met veel zonlicht.. Zoveel andere merken hebben dit al lang

    Ze hebben nog niet zolang geleden Thunderbolt 2 geïntroduceerd. No way dat er niet minstens 1 poort daarvan op zit.
    What’s the use otherwise?

  11. No MagSafe no go!

  12. Deze poort zal waarschijnlijk intensief gebruikt worden.
    Ik hoop dat deze dan ook dermate robuust is dat hij de levensduur van de computer gaat halen.

    Zoals bekend zet Apple alles op 1 board en zijn defecte poorten niet los te vervangen. Zo ja, dan moet het hele logic board worden vervangen.

  13. Waarom plaatsen ze dan niet aan beide zijden een poort? eentje vind ik een beetje karig. Stel dat je macbook bijna leeg is en je moet tegelijkertijd een beeldscherm aansluiten of externe harde schijf etc. Slechte ontwikkeling dit.

  14. Origineel geplaatst door henk
    Waarom plaatsen ze dan niet aan beide zijden een poort? eentje vind ik een beetje karig. Stel dat je macbook bijna leeg is en je moet tegelijkertijd een beeldscherm aansluiten of externe harde schijf etc. Slechte ontwikkeling dit.

    Waarschijnlijk als de macbook aan een extern scherm hangt met de nieuwe USB dan wordt je Macbook waarschijnlijk ook meteen opgeladen. USB-C kan meer stroom overbrengen. En je scherm zit toch al in het stopcontact. En je scherm dient dan meteen als USB hub. Dus heb je een licht gewicht voor onderweg en op kantoor 1 kabeltje er 1 en je kan weer verder.

  15. @iPadminiRemco: ook als de batterij zolang meegaat dat je’m maar overnacht hoeft op te laden, zoals je iPhone? Dat is toch de essentie van de MacBook Air?

  16. @Dirk: Ook dan kan ie ooit op het punt komen dat er maar 10 procent of minder stroom over is…

    Ik zie het Apple wel doen, enkel één usb-poort, maar naar mijn gevoel is het wel ernstig nadelig wanneer daarvan het gevolg is dat je moet kiezen tussen of een extern apparaat aansluiten of opladen.

  17. Ik gebruik nimmer meer dan 1 USB poort op mijn MBP. Is ok dus.

  18. Het zal me niks verbazen als in de lader ook een USB poort zit. Dus je steekt de USB-C in de macbook. Maar aan de stekker van de USB-C lader kan je aan de achterkant ook nog een USB-C stekker erin steken. De lader neemt dus een poort in maar zorgt dan zelf ook weer voor een poort. En natuurlijk een USB-C poort aan de andere zijde.

  19. AirPlay voor extra beeldscherm is er al. Draadloze opslag ook. En er is al sprake geweest van draadloos opladen…..
    Ik denk dat Apple erg bewust is van alle kritiek die nu gaat komen en zich ter dege voorbereid en niet zo maar iets ontwikkeld.
    Ik krijg bij Apple vaker het idee dat ze bepaalde achterhaalde industrie standaarden permanent willen oplossen.

  20. Ik zat precies aan hetzelfde te denken Dan. Weet alleen niet of dat sowieso wel mogelijk is met USB-C. Met thunderbolt is het in ieder geval wel mogelijk. Althans je kan bijvoorbeeld twee beeldschermen aansluiten. Waarbij het tweede scherm ook gebruikmaakt van de kabel van het eerste scherm.

  21. Waardeloos idee.

    Tenzij de gedachte is dat de nieuwe Air maar net 1 treetje boven de iPad moet staan en anders moet men naar een Macbook Pro, dus weer treetje omhoog.
    Daar krijg je alle mogelijkheden.

    Op die manier dwing je hardcore users altijd naar een Pro-book.

  22. Wat een crap! Wat is de hele meerwaarde van dat ding op deze manier nog… Qua functionaliteit nog minder dan een hele lompe soort van iPad achtig iets. De stappen vooruit werden al kleiner na Jobs maar dit lijkt zelfs wel een stap terug. Moet je weer allerlei aftermarket crap kopen om fatsoenlijk met muis en oplader te werken of een geheugenkaartje uit te lezen, laat maar…

  23. Ben ik de enige die dacht aan draadloos opladen? Of misschien een systeem als met de Apple watch? Lijkt me meer voor de hand liggen dan een traditionele voedingspoort…

  24. Is Lightning dan niet logischer dan USB?

  25. Kan me goed voorstellen dat dit voor sommige een probleem is. Ben zelf in het bezit van een MacBook Pro Retina. Maar de enige poorten die ik gebruik zijn de headphone jack en de MagSafe om op te laden. Voor mij zou dit dus geen enkel probleem zijn. Bovendien, het zou Apple niet zijn als ze er niet al lang wat op bedacht hebben.. Al die stekkers en snoeren.. Zo 2014 😉

  26. Hoe zit dat nou met Airdrop, jullie geven het ook al aan, soms verschijnt het gewenste gewoon niet in beeld, alleen na herstart beide apparaten, wat natuurlijk geen doen is. Is dit een bekende bug?

  27. Origineel geplaatst door Andre
    Is Lightning dan niet logischer dan USB?

    Misschien vanuit lock-in oogpunt voor Apple, maar verder heeft het alleen maar nadelen.

    Alle USB versies zijn op één of andere manier backwards compatibel met voorgaande versies, dus zelfs met de nieuwe 3.1 versie met type C connectoren kun je bijna al je bestaande USB peripherals blijven gebruiken. De converter if verloopkabel daarvoor hoef je niet van Apple te kopen, USB is een open standaard waar Apple weinig of niets over de certificering heeft te zeggen. Ook als je aan één poort niet genoeg hebt ben je niet op Apple aangewezen. USB hubs bestaan al in vele soorten en maten, van verschillende merken. Dat zal voor USB3.1 niet anders zijn.

    Met Lightning zit je wel helemaal aan Apple vast, op zijn minst voor certificering. Ongecertificeerd bestaat wel, maar altijd met het risico dat het na een update niet meer werkt…

  28. Origineel geplaatst door RDG
    Misschien een voorbode dat ook de iPad/iPhone/iPod een USB C stekker krijgen?

    Die kans is groot, iig in europa gaat dat de verplichte nieuwe (lader)aansluiting worden voor telefoons en tablets.

    Hoewel een oplossing met een converter van USB 3.1 type C naar lightning ook mogelijk is, tot nu toe zijn ze daar ook mee weggekomen (met de micro-USB naar lightning converter en ooit zelfs één van micro-USB naar de 30 pins connector)

  29. Joh? Geen Thunderbolt meer? Hmmm..
    Hoop toch echt dat er helemaal geen poort meer op zit(iets met draadloos opladen geloof ik)

  30. Ik verlang terug naar de tijd dat PC’s een lekkere vette parallelle en RS232 connector hadden.

  31. ? Nog maar 1 usb ?

  32. Draadloos opladen is natuurlijk zeer wel mogelijk; dat je een laadmat er bij geleverd krijgt.

  33. Dat ding is al dun zat. Straks is hij zo dun dat je je vingers er aan snijdt!

  34. apple stond ooit bekend als hét merk voor multi media. Eén van de kenmerken daarbij is veel data en behoefte aan veel opslagruimte. De recente ontwikkelingen bij Apple gaan de andere kant op. iCloud gebruiken vind ik geen optie vanwege snelheid en privacy. Dus ben je gebonden aan hubs o.i.d.
    Misschien is het wel tijd om eens naar alternatieven te gaan kijken…

  35. Er moet idd minstens een thunderbolt poort op komen. Daar kun je toch ook mee opladen? En anders: thunderbolt 3, met opladen, backwards compatibel en met mogelijkheden (adapter) tot USB type c aansluiting (splittertje ofzo)

    In de toekomst zou ik het liefst een desktop/ laptop/ tablet/ telefoon/ audiospeler / horloge zien met bijv. Vier identieke kleine uit-/ingangen waar oordopjes, schermen, stickjes, printers etc. Op kunnen.

    Dan kan bij een telefoon bijvoorbeeld 2 poorten genoeg zijn om op te laden én muziek te luisteren en icm een mini hubje zelfs meerdere dingen tegelijk

  36. Origineel geplaatst door Aert
    Ben ik de enige die dacht aan draadloos opladen? Of misschien een systeem als met de Apple watch? Lijkt me meer voor de hand liggen dan een traditionele voedingspoort…

    Nee hoor, dat was ook het eerste waar ik aan dacht. Vind het zelfs een nog veel belangrijker nieuwsfeit dan een missende USB-aansluiting. Draadloze oplading schiet je dan idd door het hoofd. Of wellicht gaat Apple de Lightning specs oprekken zodat ze max 5A @ 12V er overheen kunnen gooien zodat ze een Lightning connector in de MBA kunnen zetten..

  37. Niet eens kabel aansluiting er komt vast een hub wat in die usb poort kan waar alles opzit zo verdienen ze meer geld alles van hun is duur dus

  38. Origineel geplaatst door Thomasl: Ik verlang terug naar de tijd dat PC’s een lekkere vette parallelle en RS232 connector hadden.

    Ach, die goeie ouwe tijd. Toen een draagbare computer nog een gewone systeemkast was met ingebouwd CRT scherm van 5″ en loodaccu’s 😉

    Logisch dat je daar aan moet denken bij een berichtje over de macbook air, dat is tenslotte ook een draagbare computer, zeg maar een directe afstammeling 😛

  39. Heerlijk…vooral erg fijn voor onstuimige en onhandige types als ik die nogal eens tegen het snoer schoppen tijdens het laden. Meer kans dus om je MacBook van tafel te schoppen. Ik vind vooral het verdwijnen van de MagSafe aansluiting niet handig en denk ook niet dat Apple die laat vallen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.