Reacties voor: Analist: ‘MacBook Air grote concurrent voor de iPad’

De MacBook Air zou een bedreiging voor de iPad kunnen zijn, zegt een analist. Mensen betalen liever een paar honderd euro extra voor een apparaat met meer functies.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 40 reacties

  1. Daar moet ik hem toch gelijk geven…

  2. Nah, tis hier misschien vloeken in de kerk, maar ik was afgelopen zaterdag blij met mijn Asus-netboekje. Zat naast een zuchtende en puffende ipad gebruiker die probeerde een verslagje te maken hahaha.

    Als ik het geld had kocht ik gelijk een macBook Air. Wat een ongelooflijk vet (of juist niet) ding!!!

  3. De nieuwe Air ziet er erg goed uit. Echter ik mis 2 dingen nl verlicht toetsenbord en de 3g

  4. “Consumenten betalen liever iets meer geld om een apparaat met toetsenbord en meer functionaliteit te kopen, denkt Kumar.”

    Tja – tis ook maar net wat je “iets meer” vindt….

    En daarbij; de iPad steelt bij de Netbook gebruikers en nu steelt deze Netbook (die we dan geen netbook mogen noemen) weer van de iPad…

  5. Als de Air er eerder was geweest, had ik misschien wel geen iPad gekocht. Ik mis toch de usb poort vaak en het probleem dat ik sommige mailbijlagen (mime) niet kan openen en daar dan weer voor naar een andere pc moet…
    En de Air is echt ontzettend mooi….
    Maar: de ipad is heerlijk om onderweg al mn boeken te lezen en readers voor mn studie op op te slaan. Dat zie ik me niet zo snel met een Air doen… Ook gebruik ik de iPad om tijdens colleges aantekeningen te maken en dat gaat ook prima en snel.

  6. De ipad is ook niet bedoelt om aan input te doen. Ik zie dat ding eerder als vervanging van mijn printer

  7. Als consumenten liever iets meer geld zouden geven voor een apparaat met een toetsenbord, waarom wordt dan de iPad zo veel verkocht?

    Als je een laptop zoekt dan is de MBA een prachtexemplaar. Maar het is geen vervanger voor een iPad.

    Een iPad is flink goedkoper, (iPad vanaf 499, MBA vanaf 999, dus 2x zo duur) En op een MBA kan je geen Angry Birds draaien.

    Kortom: analist =/= iemand die er verstand van heeft.

  8. Ik denk dat deze analist (hoe wordt je dat trouwens?) de plank hier een beetje misslaat. De klant betaalt al behoorlijk veel voor een apparaat dat juist geen toetsenbord heeft. Gevalletje appels met peren.

  9. Ik ben het wel eens met Kumar. Ik heb sinds twee maanden een iPad en ik gebruik het ding nauwelijks veel te beperkt. Filmpjes kijk ik liever op mijn Macbook Pro, die hoef ik niet vast te houden en boeken lezen is ookal geen feest. Werken (lees informatie invoeren) doe ik niet op de iPad, veel te omslachtig. Eergisteren even met de nieuwe 11 inch mb Air gespeeld, wat een ding, weegt nauwelijks een kilo, lekker rap (door de solid state drive) en je kunt draaien wat je wilt. Tikje te vroeg geweest me de aanschaf van de iPad ben ik bang…

  10. Ik ga niet met de zelfbenoemde analist Kumar mee. Me dunkt worden er twee markten bediend. Markten die maar gedeeltelijk overlappen. Er waren immers al netbooks en toch is de iPad een succes.
    Wil je echt een toetsenbord waar alles nog mee moet, dan kies je de MBA. Hou je van aanraken én van de apps, dan is de keus voor een iPad snel gemaakt.

  11. Ben het eens met Joost: appels en peren gaan niet samen. Dat is ook wat ik steeds moet uitleggen aan niet-bezitters. De iPad heeft en eigen doel- en gebruikersgroep. Daarnaast moet je in het concept geloven. Andere naapers bijten in het stof. De iPad zet je aan en hij werkt. Een tablet op basis van Wintel geeft altijd gelazer. Dan neem je de ellende van thuis of werk mee in het klein.
    Jaren heb ik er als IT-er niet aan gewilt, maar sinds 27 juli ben ik een overtuigd gebruiker.
    Ja, ik zou ook wel een Air willen kopen, maar daar krijg ik de handen niet voor op elkaar. Toch weer een hele hap uit het budget.

  12. Kumar lult uit zijn nek.

    De meeste iPad bezitters die ik ken hebben het hele Apple gamma in zijn of haar bezit.
    Dus desktop, laptop, iPhone of iPod èn iPad.
    Niets daarvan bijt elkaar wat mij betreft.

  13. Ik zie de MBA niet als een conc. voor de iPad. Zie mn iPad meer als een ‘speelding’. Leuk voor boeken lezen en gamen. Heb dan nog een ‘oude MBA’ maar voor het serieuze werk gebruik ik toch echt liever mijn MBA.

  14. Koop ze gwn allebei

  15. Je kan ze ook allebei kopen@Caspar:

  16. Iedereen denkt maar dat een normaal OS voor iedereen geschikt is. Mijn moeder heb ik nooit aan de computer gekregen. Die zag gewoonweg niet het verschil tussen de ene window en de andere. En dan dat ze nog over elkaar lagen maakte het er niet eenvoudiger op. Zoveel toestanden op het scherm die niks met de applicatie te maken hebben waar je mee bezig wilt zijn.

    Maar nu !!!
    Nu zit ze meerdere keren per dag op haar iPad rond te snuffelen. Ze belt me als er storm op komst is, ze is gaan mailen, stuurt nieuwtjes door die mij interesseren, speelt Angry Birds (gevolg: Angry husband syndrome 😉 ). Dankzij de iPad heeft ze zelfs een iPhone aangeschaft. Brilliant.
    Zie het gewoon als de Wii voor non gamer: Er is een markt aangeboord voor mensen die niet overweg kunnen met de klassieke vorm van computers.

  17. Ik sluit op mijn (non-Jailbreak) iPad USB toetsenborden aan, speakers, koptelefoons, camera’s, harddisks en usb sticks.

    Origineel geplaatst door Hanne
    Als de Air er eerder was geweest, had ik misschien wel geen iPad gekocht. Ik mis toch de usb poort vaak en het probleem dat ik sommige mailbijlagen (mime) niet kan openen en daar dan weer voor naar een andere pc moet…
    En de Air is echt ontzettend mooi….
    Maar: de ipad is heerlijk om onderweg al mn boeken te lezen en readers voor mn studie op op te slaan. Dat zie ik me niet zo snel met een Air doen… Ook gebruik ik de iPad om tijdens colleges aantekeningen te maken en dat gaat ook prima en snel.

  18. @Draakje:
    Je geeft het antwoord al !

    De ipad koop je voor de helft tov mac air.

    De ipad neemt gewoon de gebruiksgemakken van een notebook over.
    Effe snel op internet, of emailen of qua entertainment effe youtuben of een spelletje.
    Ga je ermee werken dan is de notebook toch onmisbaar,
    Dus heb je ze eigenlijk allebei nodig.
    Helaas vind ik wel dat de mac air zich wel uit de markt prijst, tov de andere merken.
    Je hebt toch een redelijk scherm nodig om met je documenten te (be)werken, en persoonlijk toch minimaal 15 inch. Dan zit je bij Apple notebook al snel aan de 1800,- Euro. Naast de software die je nodig hebt.
    Dan heb ik nog niet eens over een beetje interne schijf voor opslag.

    Ik vind ook dat de analist ook erg appel met ipeer vergelijkt !

  19. Zijn twee verschillende apparaten. Niet eens met zijn visie. Als je een MacBookt wilt kopen is een iPad simpelweg geen alternatief en andersom ook. Ze hebben een ander doeleind..

  20. @Hart: Lang niet iedereen die een iPad heeft, heeft behoefte om serieus computer werk te verrichten. IMO sla je de plank een beetje mis. Ook over je opmerking over de prijs van osx software moet je nog eens nadenken en research over doen.

  21. @Robert: hij gebruikt flash geen ssd

  22. zo blijft het: De MacBook Pro is een concurrent voor de Air want mensen geven liever meer geld uit naar meer functionaliteit.

    Het zijn 2 verschillende producten met 2 verschillende doelen, in zekere zin zullen ze elkaar beconcurreren maar dat is gezond en daar hoef je geen analist voor te zijn om dat te bedenken.

  23. Ik heb alle reacties gelezen en kan het niet laten ook even te reageren.
    De Ipad is inderdaad een mooie aanvulling op de laptop. Simpel en snel. Lees mijn boeken hier toch echt liever op dan op een laptop. Ik ben het niet eens met vorige schrijvers die de iPad onhandig vinden om teksten te schrijven etc.
    Met pages schrijf ik net zo makkelijk brieven als met word.
    Met keynote maak ik sneller presentaties dan met PowerPoint.
    Numbers, de tegenhanger van excel werkt wat minder handig.
    Alle word, ppt en excel bestanden die ik nodig heb van mijn pc staan in dropbox en zijn zo te gebruiken op iPad.

    Geen last van virussen, loopt niet vast en 1 druk op de knop en hij is beschikbaar. Kortom een prima apparaat dat je niet geheel moet zien als een stand alone machine maar wel een erg veelzijdig apparaat.

  24. Wat ik niet zo goed begrijp dat er mensen zijn die zeggen dat er niet goed op de iPad te werken valt. Moeilijk een verslagje te maken is enzovoort. Ik heb nu tientallen verslagen gemaakt. Sterker nog. Ik heb bijna 300 pagina ‘s binnen 2 maanden geschreven, dus een boek. Heel makkelijk met 10 vingers te typen. Leg je zo even op je schoot op de tafel, in de auto, in het restaurant. Echt, van alles, overal en heel snel aan het werk.
    Ik ga er volgend jaar een lezing op geven. Gewoon van mijn iPad af.

    Even terugkomend op het artikel. Ik denk dat er inderdaad mensen zouden kunnen kiezen voor een MBA inplaats van een iPad. Ik denk dat de iPad nog steeds door veel mensen onder gewaardeerd wordt. Daarbij heeft Apple toch maar weer een geweldig product neergezet met de nieuwe MBA.
    Er zijn zoveel mensen en bedrijven bezig om toepassingen te ontwikkelen voor de iPad dat deze de manier van veel levens nog zal veranderen.

  25. @Robert:
    Je gaat me toch niet vertellen dat je niet wist wat de iPad wel en niet kon toen je ‘m kocht…? Wel een beetje research doen natuurlijk. Dat de iPad je nu tegenvalt heeft een beetje te maken met verkeerde verwachtingen denk ik.

  26. Vind het toch twee totaal andere producten met totaal andere eindgebruikers…

  27. @OmeWillem
    Jazeker wist ik wat het ding wel of niet kon toen ik ’em kocht, het blijkt alleen dat het in de werkelijkheid anders uitpakt dan ik verwachtte. Voor mijn smaak is de iPad te zwaar om eboeken mee te lezen en films kijken gaat op zich best, maar gaat veel handiger met m’n MBP. Uitgaande van mijn ervaring concludeer ik dat Kumar wel eens een punt kan hebben, een zeer draagbare computer als de nieuwe MBA is voor gebruikers als ik absoluut een concurrent voor de iPad. Zeker gezien de beperkingen die Apple je oplegt als je ervoor kiest de iPad niet te jailbreaken.

  28. De iPad valt mij soms ook tegen. En dat komt omdat ik voor bepaalde zaken toch de laptop open moet klappen. En dan heb ik het niet eens over tekstverwerken maar eenvoudige dingen als bepaalde websites waar sommige knoppen het niet doen. Of even een pdf downloaden en opslaan op het netwerk. Dat moet dan alsnog via je laptop overgezet worden. Dat valt me soms tegen.

  29. Heeft er iemand al ervaring van de MBA 13″, de meest uitgebreide versie, en dan met Aperture erop? Twijfel nog tussen die en MBP 15″…

  30. @tomtom100:
    Ik denk dat jullie ook niet de doelgroep voor een iPad zijn.

    Mensen die de iPad gekocht hebben in de veronderstelling er hunlaptop mee te kunnen vervangen wat dagelijks werk in office betreft komen er bekaaid vanaf.

    Je loopt gewoon tegen te veel beperkingen aan.

    Als je kijkt naar de huiskamer computergebruiker dan heb je denk ik beter de doelgroep te pakken.

    Bijna alles wat je in dehuiskamer in je vrije tijd met een computer doet kan ook op een iPad. Incidenteel een verslag schrijven kan met een draadloos keyboard of het keyboard Dock. Voor het zware wer verkies ik toch echt een PC of Mac

    Voor films en fotos kijken, surfen, gamen, lezen, chatten en social media sites bijhouden is de iPad juist weer prima geschikt.

    @iedereen
    Wie zich goed inleest koopt ook geen bergschoenen of badslippers voor een marathon. Waarom kunnen mensendat dan ook niet bij het kiezen van een verlengstuk van hun digitale leven?

    Ik zie te veel mensen die een iPad al maanden niet meer gebruiken en weer van achter de PC zitten te werken.
    Kopen mensen blind tegenwoordig? Dan ga je toch veel te slordig met jou geld of dat van de baas om?

    Een iPad voor de heb is iets anders, maar dan moet je ook niet achteraf zeuren…

  31. Voor een “analist” is dat wel een kortzichtige conclusie… Er is meer dan een “markt” voor dergelijke producten.

    Mensen die veel typwerk moeten doen zullen idd meer geneigd zijn iets meer te betalen voor een fysiek keyboard.
    Mensen die de iPad meer gebruiken voor de iPod functies zullen echter dit niet willen betalen en die zien de extra functies zoals presentaties als extra’s maar niet als een noodzaak….

    Er zal inderdaad wel een overlap zijn tussen de deelmarkten maar er gaan altijd mensen die uitgesproken voor een macbook air gaan zijn, net als de iPad zo zijn aanhang zal hebben.

    En uiteindelijk maakt het allemaal niet voor Apple, want laten we eerlijk zijn eens de doorsnee gebruiker één Apple product heeft zal hij op termijn toch ook andere Apple producten gaan gebruiken.

    Ik kocht een iPhone omdat dat de enige smartphone was die vlot met mijn macbook synct… Er zijn er genoeg die omwille van hun iPhone over gestapt zijn naar iMac of Macbooks….

    Het maakt Apple heus niet uit of je een iPad of een Macbook Air koopt… Op deze manier winnen ze gewoon ook nog klanten bij de mensen die dat toetsenbord echt willen….

  32. @Rob: De grafische chip is er zwaar genoeg voor. Al lijkt het mij niet de meest ideale computer voor aperture gebruik. Tenzij je veel velwerk doet en graag werkt vanaf externe HDDS’s

  33. @Puck84@: Dat doen ze idd listig.

    De iPod, iPad & MacBook AIR zijn duidelijk instap producten met als doel je binnen te halen voor het echte werk.

    Apple is het virus en hun iDevices zijn de trojans.
    Eenmaal besmet laat het je moeilijk meer los en wil je meer.

    Het word helemaal eng wanneer men over appl predikt alsof het heilig is en het de ware computer is. Bijna sektarisch die Apple fanatiekelingen. Leuke producten hoor maar van de apple kerk…. Ik Krijg er rillingen van

  34. BS artikel IMO. iPad en iPhone zijn een perfecte combi, zowel zakelijk als voor prive gebruik.

    Een MacBook Air koop je voor erbij, niet als substituut voor een iPad. En tevens logisch je bent dan voor alle gelegenheden en gebruiksmomenten perfect uitgerust.

  35. Het is waar je dat apparaat voor wil gebruiken. Dus uiteindelijk keuze die je moet maken tussen 2 Apple apparaten.

    Conclussie: niet iPad en niet de MacBook air, maar het is Apple die wint.

  36. Origineel geplaatst door Mac
    Leuke producten hoor maar van de apple kerk…. Ik Krijg er rillingen van

    zeg je op ipadclub site.. 🙂

  37. Jongens, er wordt hier geroepen dat het prijsverschil tussen de iPad en de MBA zo groot is, maar als je vergelijkbare geheugens neemt, is ‘t al een stuk minder. De goedkoopste MBA heeft 64GB SSD(!) (volgens mij het minste ooit gemaakt in een computer(/laptop)) en die kost €999,- de iPad met 64GB zónder 3G is €699, met 3g is ‘ie €799 en dan komt ‘t al een stuk dichter bij elkaar in de buurt. daarnaast is het overigens wel gewoon appels met peren vergelijken inderdaad, want op de MBA heb je geen app-store, op de iPad heb je geen (uitgebreide) iMovie. Het zijn gewoon totaal verschillende producten.

  38. ik heb geen belang bij air, de ipad is klein en je hoeft verder niks mee te slepen, die het hele laptop gebeuren heeft mij nooit aangesproken en heb de ipad net via een actie aangeschaft, jippy

  39. Origineel geplaatst door Bart
    …daarnaast is het overigens wel gewoon appels met peren vergelijken inderdaad, want op de MBA heb je geen app-store, op de iPad heb je geen (uitgebreide) iMovie. Het zijn gewoon totaal verschillende producten.

    Mee eens, maar vergeet niet: binnenkort heeft de MBA ook een App-store 😉

    Verder is de discussie zinloos, want los van de mobiliteit van de apparaten is het, inderdaad, apples met peren vergelijken!

  40. Origineel geplaatst door Hanne
    Als de Air er eerder was geweest, had ik misschien wel geen iPad gekocht.

    Die was er al eerder, veel eerder zelfs…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.