Reacties voor: Teardown: RAM van M1 Mac mini is niet achteraf uit te breiden, ook niet door Apple

Nieuwe moederbord neemt veel minder ruimte in
De hoeveelheid werkgeheugen en SSD in de nieuwe Mac mini met M1-chip is niet achteraf uit te breiden, zo blijkt uit de teardown. De nieuwe Mac mini teardown laat ook zien hoe klein het nieuwe moederbord is.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 11 reacties

  1. Dit was toch al bekend? Tijdens de presentatie benoemde Apple dat het geheugen onderdeel van de SoC is.

  2. Het niet kunnen vervangen van ssd of RAM leidt tot een forse gemiddelde verkorting van de levensduur van deze apparaten. Na zes jaar kan je er op rekenen dat je een nieuwe nodig hebt, waar je nu met na enkele jaren vervangen van ssd en RAM tien jaar zeker kan halen. De performance van tien jaar oude Macs is nog steeds voor het meeste gebruik voldoende, hoewel de systeemupgrades stokken na circa zes tot zeven jaar. Als Apple serieus werk wil maken van de principes van circulariteit of recycling, dan zorgen ze ervoor dat je dit soort componenten wel kan repareren of zelfs hardwarematig kan upgraden.

  3. Dat is net het ding van de M1.
    De ram zit bij in de chip omdat dit snelheid winst en flexibiliteit geeft als ik het goed begrijp.

  4. Kun je de SSD upgraden?

  5. Apple heeft minder RAM nodig om tot hogere prestaties te komen, omdat alles qua software en hardware beter op elkaar ingespeeld is.

    Dit slaagt werkelijk nergens op. Meer RAM zorgt niet voor hogere CPU prestaties. Dit is als zeggen “een racewagen heeft een minder grote koffer nodig dan een stationwagon om sneller te rijden”. Minder RAM wilt zeggen vaker swappen (“heen en weer rijden met je racewagen”), wat bij grote datasets nefast is voor de performantie. Om 32GB aan data in te laden heb je immers nog steeds 32GB RAM nodig. En dat staat totaal los van de CPU architectuur.

  6. Origineel geplaatst door JK
    Kun je de SSD upgraden?

    Dat kon bij de vorige generatie al niet dus ga er maar vanuit hier ook niet

  7. @Christoph: Helemaal correct.

  8. Helaas ook niet alleen bij Apple maar ook andere merken, laptops die ik hier op mijn werk heb lenovo / HP wordt allemaal gesoldeerd al aan moederbord.

    Weinig onderdelen nog om te vervangen, dus voor fabrikant makkelijk alleen moederbord op voorraad hebben.
    Maar voor werkgever it meer werk, want vaak nieuw moederbord kan je device opnieuw installeren, zeker als je met encryptie als bitlocker etc werkt.

  9. (Red.) Artikel bijgewerkt met betrekking tot werkgeheugen.

  10. @Walden: nvme opslag extern toevoegen is een optie voor opslag uitbreiden. Is ook makkelijk wanneer je weer iets nieuws aanschaft.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.