Reacties voor: Mac apps moeten vanaf februari 2020 verplicht goedgekeurd zijn

Met app notarization
Na de deadline te hebben uitgesteld komt Apple nu meer zekerheid voor gebruikers van Mac-apps. Om apps goed te laten werken met macOS Catalina moeten deze vóór 3 februari 2020 zijn goedgekeurd, ook als ze niet in de Mac App Store komen.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 7 reacties

  1. Wat zijn die omwegen voor 32-bits apps openen via 3th party tools dan? Er is nog één 32-bits app die me tegenhoudt te updaten.

  2. ik vroeg me exact hetzelfde af? ik ben al over, maar er zijn een tweetal applicaties die ik dus niet meer kan gebruiken en waarvoor ik.nog niet meteen een alternatief heb kunnen vinden

  3. @Leon: Virtualisatie en dan Mojave. Oftewel een enorme omweg – bij gebrek aan een simpel emulatortje.
    Lekker op Mojave blijven (wat ook nog sneller is)

  4. Origineel geplaatst door Leon
    Wat zijn die omwegen voor 32-bits apps openen via 3th party tools dan? Er is nog één 32-bits app die me tegenhoudt te updaten.

    32-bits apps zullen nooit werken op Catalina of later. Dat heeft hier niks mee te maken. Leveranciers van software die nu nog steeds niet over zijn naar 64 bit zijn je geld niet waard. Die zitten dan al jaren te slapen.

  5. Origineel geplaatst door Paul
    @Leon: Virtualisatie en dan Mojave. Oftewel een enorme omweg – bij gebrek aan een simpel emulatortje.

    Lekker op Mojave blijven (wat ook nog sneller is)

    “Simpel emulatortje” ga je maar eens verdiepen bij wat er allemaal komt kijken om de 32 bit compatibiliteit te hebben. Vooral in windowsland is het een drama (google naar wow64). Ubuntu wilde ook al de support droppen.

    Maar eerlijk gezegd heeft Apple best wel een steek laten vallen met hun intel transitie, ze hadden toen 100% voor 64 bit intel (of AMD die al veel eerder 64 bit was) moeten gaan. Dan had je nu a dat gezeik met niet-ondersteunde software gehad. Ook hun “universele” software die op powerpc, 32 bit en 64 bit werkte waren gewoon 3 losse applicaties die gebundeld waren. Dat kostte je veel diskspace en je had zelfs tools om alleen de binary over te laten die geschikt was voor je machine om schijfruimte te besparen.
    MacOS is sinds 10.6 al 64 bit, de meeste macs waren toen al 64 bit. Helaas soms nog met 32 bit chipset en voor niet alle hardware waren toen 64 bit drivers. Ik had toen een macbook met 64 bit processor maar helaas runde hij nog steeds in 32 bit kernel, helaas kon ik hem ook niet forceren naar 64 bit. Dat werkte gewoon niet. Volgens mij had je pas vanaf de unibodybehuizing een echte 64 bit kernel omdat je dan meer dan 4 gb ram kon plaatsen (oke technisch gezien is dat geen garantie, maar toch).

    Er zijn bijna geen nieuwe 32 bit mainstream Linux distro’s meer. Windows daarentegen 10 is er nog wel in 32 bit, het zou een vloedgolf aan kritiek veroorzaken als microsoft 32 bit support zou droppen als je ziet hoe lastig mensen van XP af konden. Doordat xp 64 bit een drama was en vista ook heb je nog een hele sloot aan 32 bit software in de windowswereld met alle gevolgen van dien…

    Maar over die “goedkeuring” ik weet het nog zo net niet of het er wel veiliger op gaat worden. Het is een kwestie van tijd voordat de eerste “goedgekeurde” malware op MacOS verschijnt. Als malafide ontwikkelaars nu een toolkit in handen hebben om hun apps goedgekeurd te krijgen hoeven ze alleen maar de scanner voor de gek te houden (als ze zelf die toolkit hebben kunnen ze daar handig mee testen). Er zijn in het verleden verschillende keren geweest dat de “gatekeeper” omzeild kon worden en er zijn zelfs third party tools voor oudere Mac OS versies om gatekeeper wel veilig te maken.

  6. Het is inderdaad een kwestie van tijd voor de eerste “goedgekeurde” software met malware erin verschijnt, want zo’n tool is niet onfeilbaar. Die “goedkeuring” is echter niet het hele verhaal van notarization. Met notarization wordt het namelijk ook mogelijk om de goedkeuring per app weer in te trekken, zodat Macs wereldwijd weigeren om de software nog te starten (in het verleden was het mogelijk om het certificaat van de ontwikkelaar in te trekken, maar dat is eigenlijk te grof geschut, want dan werken alle apps van die ontwikkelaar niet meer, niet alleen de geïnfecteerde app). Nu is het alleen te hopen dat Apple geen misbruik maakt van die macht en het bijvoorbeeld inzet voor het onklaar maken van applicaties waar ze het niet mee eens zijn (al dan niet vanwege externe druk).

  7. Notarization kan worden overgeslagen met ctrl-klik (of rechter muis knop) en dan “open” kiezen – voor veel gebruikers verandert er dus weinig.

    32-bits apps werken sowieso niet op Catalina maar met een VM op bv Parallels lukt dat wel.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.