Reacties voor: Londen krijgt 14.000 straatlantaarns met iPad-bediening

Londen gaat 14.000 straatlantaarns slim maken: ze zijn via een iPad te bedienen en waarschuwen wanneer een lamp bijna kapot gaat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 6 reacties

  1. Ik zie niet helemaal in hoe dit kosten zal besparen want die technici zullen nog steeds naar de locatie toe moeten. Ze hoeven alleen het kastje niet meer open te maken. Maar wel leuk voor die mannen. Mooie iPad van het werk en zo.

  2. @Brian:

    Onderhoudspersoneel hoeft niet meer te controleren of er lampen kapot gaan, want de verlichting waarschuwt zelf wanneer een lamp aan het eind van z’n levensduur is.

  3. Handig JA, maar wel gevoelig. Als iemand de code van netwerk kraakt kan iedereen met een iPad de lantaarns bedienen. Dus uit lantaarn en je hebt een donker gebied wat leuk is voor inbraken!!!

  4. @Gonny van der Zwaag: Dat is een beetje overtrokken Gonny. Uiteraard klopt het wat je zegt en de enige vorm van 100% secure is de kabel eruit trekken, maar een werkstation thuis of een netwerk van straatlantaarns daar zit wel even wezenlijk verschil.

    Wat dat betreft heeft Chris een punt. Leuk Lantaarnpaal 2.0 maar het is al vaker gebleken met overheids ICT projectjes dat security onderschat wordt.

  5. Als vakinhoudelijk medewerker beheer kan ik je wel vertellen dat dit een typisch geval is van je zelf rijk rekenen of naar een doel toerekenen. Een miljoen besparen op electriciteitskosten voor alleen straatverlichting is zelfs in een megastad als London wel erg moeilijk, tenzij ze er uberhaubt al een zooitje van hadden en dan is het geen eerlijke vergelijking (energieverbruik van straatverlichting wordt vaak erg overschat). Waarschijnlijk tellen ze ook andere energie verbruikende openbare verzieningen mee. Daarnaast zal het niet veel tijd besparen, en gaat men nu meer lampen vervangen want men gaat vervangen op verwachte levensduur. Op de oude manier zou men gewoon een vaste ronde doen en in 1x allen vervangen wat het niet doet (het is echt geen ramp als 1 van vele straatlantaarns het even niet doet). In de oude situatie werd de levensduur van een lamp dus optimaal benut.

    Bovendien brengen dit soort ict oplossingen in de praktijk ook weer nieuwe problemen met zich mee, iedere ict heeft onderhoud nodig. De nieuwe problemen kosten ook geld.

    Men moet de hele keten beschouwen, niet alleen de voordelen. De nadelen kunnen soms de voordelen teniet doen, of erger…

    Overigens hoeft dit niet perse met een ipad, het kan met iedere tablet, laptop, of pc.

  6. @Chris: Geldt dat niet voor alles wat digitaal wordt gemaakt? Als je dat nog even wat verder doortrekt, moet je ook geen computer meer gebruiken (ook te hacken), maar alles in een schriftje opschrijven.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.