Apple ARM silicon

Reacties voor: Linux wordt officieel ondersteund op Apple Silicon Macs

Het is mogelijk om Linux native op Macs met Apple Silicon-chip te gebruiken. Sinds Linux Kernel 5.13 release zit de ondersteuning erin, heeft Linux-bedenker Linus Torvalds bevestigd. Onder andere in het Asahi Linux-project wordt verder gewerkt om ook randapparatuur en dergelijke werkend te krijgen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 21 reacties

  1. Dat is een mooie toevoeging voor de M1 macs. Het wordt nu wat interessanter.

  2. Even voor een leek zijnde, wat kun je dan wat nu niet kan?

  3. @Ade: Linux draaien en een Mac mini gebruiken als server, onder meer voor websites.

  4. Dit is erg goed nieuws. Met een officieel ondersteunde kernel maakt dit de aankoop van een Mac Book pro met m chip zeer interessant.

  5. @Ade: Je kunt jezelf nu pijnigen door die prachtige Macos interface te vervangen door een Linux desktop. Of anders gezegd, mensen die zichzelf nu al pijnigen door een Linux desktop te draaien kunnen gebruikmaken van de laatste Apple hardware.

  6. Origineel geplaatst door Ade
    Even voor een leek zijnde, wat kun je dan wat nu niet kan?

    Enerzijds, verhoogd het de resale waarde van je Mac, want zodra die geen updates meer krijgt kun je er Linux op installeren.
    Anderzijds, Linux biedt een scala aan “gratis” software waar je veel leuke dingen mee kunt doen, zij het in security of data analytics etc. (zoals hierboven oa al is benoemd) daarnaast kun je (met bijv. de Mac mini) een leuk goedkoop servertje draaien.

    Maar zoals Bob, al dan niet wat cynisch, aangeeft, het is niet zo out of the box gebruikersvriendelijk als MacOs.

  7. @Gany: Je komt met brew ook een heel eind!

  8. Nu nog windows

  9. Origineel geplaatst door toon
    Nu nog windows

    Windows voor ARM kan je al downloaden via het Insiders programma en werkt verrassend goed op Parallels 16. Het is nog wel een preview maar Windows gaat er wel komen.

  10. Wat is het voordeel van native linux op een laptop te draaien tov in een VM?

  11. Nu Windows nog…! Want hoe graag ik ook wil, ik ben en blijf afhankelijk van een paar Windows applicaties vanwege mijn werk… en kan niet eerder switchen dan dat dit geregeld is… 😞

  12. Welke versie van Linux werkt dan precies? Debian, Ubuntu, Red Hat, ….. ??????

  13. Origineel geplaatst door jos.ketelslegers
    Welke versie van Linux werkt dan precies? Debian, Ubuntu, Red Hat, ….. ??????

    Alle distro’s met de benoemde kernel versie…

  14. @Bob: De allerslechtste Linux desktop distro is nog altijd 100 keer beter dan Windows 🤢.

    Het voordeel van native Linux draaien is performance, native ondersteuning voor containers en kubernetes. En inderdaad dat je Linux kan installeren nadat je geen nieuwe updates meer krijgt.

  15. Ik hoop toch echt dat windows geen ruimte krijgt. Weg ermee.

  16. (Red.) Informatie over voortgang van Asahi Linux toegevoegd.

  17. Origineel geplaatst door Erik-jan
    @Bob: De allerslechtste Linux desktop distro is nog altijd 100 keer beter dan Windows 🤢.

    Het voordeel van native Linux draaien is performance, native ondersteuning voor containers en kubernetes. En inderdaad dat je Linux kan installeren nadat je geen nieuwe updates meer krijgt.

    Windows is inmiddels ook behoorlijk wat stappen verder. Eigenlijk doet het niet meer onder voor macOS.

  18. Origineel geplaatst door Erik-jan
    @Bob: De allerslechtste Linux desktop distro is nog altijd 100 keer beter dan Windows 🤢

    Het voordeel van native Linux draaien is performance, native ondersteuning voor containers en kubernetes En inderdaad dat je Linux kan installeren nadat je geen nieuwe updates meer krijgt

    Origineel geplaatst door Marc
    Windows is inmiddels ook behoorlijk wat stappen verder. Eigenlijk doet het niet meer onder voor macOS.

    🤣
    Nee, windows is helemaal nergens mee “verder”. Dat kan ook helemaal niet. Als windows (teveel) zou veranderen dan zou heel veel software niet meer werken. Sinds vista is er niets noemenswaardigs veranderd.

  19. @Erik-jan: Blijf vooral lekker in je vooroordelen hangen. 🤦‍♂️
    Alleen al qua lange-termijn ondersteuning heeft windows (8 en volgende) MacOS ver achter zich gelaten, toen mijn macbookje geen OS-X updates meer kreeg was op een jaren oudere B-merk laptop probleemloos W8 en later zelfs W10 te installeren.
    Die hoogbejaarde macbook draait ook nu nog probleemloos onder Linux, zoals gezegd een voordeel van deze ondersteuning: niet meer overgeleverd aan de grillen van Apple qua hardware-ondersteuning. Want voor die macbook was Apple’s excuus (smoesje dus eigenlijk) om de ondersteuning te stoppen dat er geen 64-bits OS op zou kunnen draaien, maar onder Linux draait die probleemloos de native 64 bits versie.

  20. @Wout2morrow: Ik hoop dat je begrijpt dat je Henk-Jans punt juist onderschrijft: Windows is niets veranderd in 15 jaar tijd dus worden oude systemen nog steeds net zo goed ondersteund door de “nieuwste” versie. Pas bij Windows 11 lijken er systemen af te vallen maar dat heeft meer met Spectre en Meltdown problemen te maken in de Intel chips dan met software matige vernieuwingen.

  21. @Wout2morrow: Helemaal eens met wat Jeroen schrijft! Alleen qua ondersteuning van oudere hardware is windows misschien iets flexibeler. Maar met windows 11 gaat die vlieger al niet meer op. Qua hardware ondersteuning kun je eigenlijk beter Linux hebben. Sowieso is Linux een mooi ironisch voorbeeld want je kan Linux vaak ook goed gebruiken om snel op een machine te werken die te traag is voor windows.

    Jouw voorbeeld komt waarschijnlijk door het ontbreken van bepaalde hardwarematige acceleratie voor de graphics. Als je op een oudere macbook via een hack een te nieuwe MacOs installeert is het meestal qua interface erg traag.

    Ik heb een 2014 mac die ook door Apple is “afgeschreven”. Apple is best snel in het deprecaten van oudere hardware en software. Hierdoor kunnen ze veel vernieuwender en veiliger zijn. Of ze dat in de praktijk ook zijn laat ik even in het midden😉.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.